Béla, Adalbert2024. április 23., kedd
Föld

Kavicsok az olvadó sarki jégben

National Geographic Magyarország

Az északi sarkvidéki egyéves MOSAiC expedíció kalandjairól és legújabb tudományos eredményeiről kaptunk híreket.

A Polarstern június 30-án
Forrás: Alfred Wegener Institut / Markus Rex

A Polarstern kutatóhajó expedíciójáról már több alkalommal is beszámoltunk, a legújabb hírek elsősorban az expedíció egy új tudományos eredményét ismertetik. A kutatóhajó 2019 őszén a szibériai sarkvidéki vizekre hajózva szándékosan a jégbe fagyott, majd a jéggel sodródott át az Északi-sark közeli területein, s eközben a komplex sarkvidéki környezetet vizsgálta és mérte.

Kiderült, hogy hol és mikor született meg az a jégmező, amelybe a hajónak sikerült belefagynia: a Laptyev-tengeren, az Új-szibériai-szigetek mellett, 2018. decemberében. No de miként lehetett ezt kideríteni?

Az olvadás során a jégfelszínre kerülnek a belefagyott kavicsok.
Forrás: Alfred Wegener Institut / Markus Rex

 

A kutatóhajó környékén a tengerjégre külön figyelmet fordítottak, a kutatások egyik célpontja a jég volt. Épp ezért a jégmintákat számtalan helyről és időpontban vételezték, az expedíció kezdetétől fogva. Az expedíción akkor dolgozó kutatók most otthon vizsgálják át a hajón végzett munkájuk eredményeit, s elemzik azokat.  Ezek az elemzések megerősítették azt, ami már a hajó jégbe fagyása idején feltűnő volt, hogy meglehetősen vékony a tengerjég. Dr. Thomas Krumpen, tengerjég-fizikus (Alfred Wegener Intézet Helmholtz Sarkvidék- és Tengerkutató Központ) elmondta: „A méréseink azt mutatták, hogy az egész régió szokatlanul vékony jégből állt, amelyben a Polarstern és orosz partnere az Akademik Fjodorov megfelelő, befagyásra alkalmas jégmező után kutatott.”  Az orosz hajó az expedíció első néhány hete során a Polarstern közelében volt, és fontos szerep jutott neki a jégre kihelyezett mérőműszerek elosztásában is. A közös kutatásokról a The Cryosphere című szakfolyóiratban most megjelent tanulmány szerzői közt is képviseltetik magukat az orosz tudósok.

A jégmozgások során kiemelkedett öreg jég, a belefagyott üledékekkel.
Forrás: Alfred Wegener Institut /Markus Rex

 

A vizsgálatokból kiderült, hogy a jégmező a szibériai partok közelében, sekély vízben alakult ki, majd az erős sarkvidéki szelek észak felé tolták, egyre távolabb a partoktól. Azonban akkor, amikor a frissen született jeget elkezdi sodorni a szél, a jég alja a sekély tenger üledékeit magával ragadja, s azután az is belefagy. Hasonló folyamat játszódhat le akkor is, amikor egymásnak sodorja és nyomja a jégtáblákat a szél, ilyenkor egyes darabjai elfordulva szintén elérhetik a tenger fenekét s összeszedhetik az ott lévő üledéket. „E folyamatok hatására kavicsok is belefagynak a jégbe, illetve számos kagylót is találtunk. A több centis kavicsok számos helyen kis halmokban hevertek, köztük a kagylóhéjakkal” – mondta Markus Rex professzor, az expedíció vezetője.

A nyári olvadáskor koszosnak látszik a jég felszíne a benne lévő üledék miatt. A sötétebb üledék tovább fokozza az olvadást.
Forrás: Alfred Wegener Institut / TEAM Ice

 

A kutatók az elemzésekhez műholdfelvételeket, reanalízist (vagyis a jelen és a múlt időjárási megfigyeléseit összefoglaló és számítógépes modellezést használó módszer), s egy újonnan kifejlesztett termodinamikai visszakövetési technológiát használtak ahhoz, hogy kiszámítsák, honnan eredt a kérdéses jégmező. Az így kapott eredményeket pedig igazolta a jégben gyűjtött üledékek elemzése, s Krumpen a kollégáival további mintagyűjtéseket is szervez még. A jégen felhalmozódó „koszos” foltok gyorsítják az olvadást (mivel sötétebb felületük elnyeli a beérkező napfényt), így a tengerjég sorsát is meghatározzák.

Az Új-szibériai-szigetek elhelyezkedése, ezek sekély parti tengerein keletkezett a Polarstern otthonát jelentő jégmező.
Forrás: Wikipedia

 

Az üledékeken túl a jég még különböző gázokat és biogeokémiai anyagokat is magával ragad a partközeli területekről, majd elszállítja ezeket az Arktisz középső területeire. Fontos részét képezik a MOSAiC expedíció munkájának ezek az anyagok is, pl. a metán vagy más, a klímára hatást gyakorló gáz körforgását is felmérik. Azonban, a Polarstern sekély partvidéki eredetű jégmezője is azok közé tartozik, amelyek a szokásosnál is gyorsabban olvadnak, s így ez a körforgás is úgy tűnik, megszakadhat. Még az 1990-es években gyakran dolgozott a Polarstern azokon a vizeken, ahol a mostani expedíció sodródó szakasza megkezdődött, s akkoriban az átlag jégvastagság még 1,6 méter volt, most pedig alig 0,5 méter csupán. Emiatt is volt olyan nagy kihívás 2019. őszén megtalálni a megfelelő jégmezőt, amely kitarthat az expedíció sarki útján.

A jégmező június 21-én (bal képrész) és június 30-án (jobb képrész). A kék régiók a jég felületén megjelenő olvadék-tavacskák. A piros csillag a Polarstern helyét jelöli.
Forrás: Alfred Wegener Institut /Bennet Juhls; Modified Copernicus Sentinel data

 

„Nagy szerencsénk volt, hogy olyan jégmezőt találtunk, amely túlélte a nyarat és az orosz kontinentális self vizein formálódott. Ez teszi lehetővé, hogy vizsgálhatjuk azokat az üledékszállítási folyamatokat, amelyek a sarkvidékre régen jellemzőek voltak, de ma már szinte alig van, amely működne köztük.” – mondta Krumpen. Már 2019. nyarán is számos helyen és alkalommal rekord meleget mértek az orosz meteorológiai állomások a sarkvidéken, így az olvadás is rekord mértékű volt, s jelentősen felmelegedett az orosz peremtengerek vize is. Ennek hatására az északkeleti átjárónak hívott tengeri útvonal 93 napon át jégmentes volt, ez a műholdas megfigyelések kezdete óta a leghosszabb időszak. Az előrejelzések szerint, ha a szén-dioxid a mostanihoz hasonló ütemben emelkedik tovább, akkor 2030-ra az északi sarkvidék középső régiója teljesen jégmentessé válhat a nyári időszakra. A MOSAiC expedíció már azon körülmények közepette sodródhatott át a sarkvidéken, amely az átalakulóban lévő, új világot mutatja.

Sikerült újra kapcsolatba lépni a Voyager-1 űrszondával

Sikerült újra kapcsolatba lépni a Voyager-1 űrszondával

A szonda 2023 novembere óta nem küldött adatokat, csak összevissza jeleket, így sokan már temették a küldetést.

A Föld napja: alig maradt időnk a cselekvésre

A Föld napja: alig maradt időnk a cselekvésre

Április 22. a Föld napja, ilyenkor különböző programokkal hívják fel a figyelmet a környezet megóvásának fontosságára.

Hol lehet a kilencedik bolygó?

Hol lehet a kilencedik bolygó?

Egyre kevesebb olyan hely marad, ahol elrejtőzhetne a csillagászok szeme elől egy esetleges kilencedik bolygó.

Feltárult az óriáshullámok keletkezésének titka

Feltárult az óriáshullámok keletkezésének titka

Egy antarktiszi vizekre vezetett expedíció tárta fel, minek köszönhetően jönnek létre a rendkívül veszélyes óriáshullámok, és ez az előrejelzéshez is támpontot ad.

Rekorder fekete lyukra bukkantak

Rekorder fekete lyukra bukkantak

A Nap tömegének 33-szorosa az a csillag méretű fekete lyuk, amelyre a Tejútrendszerben, tőlünk csupán 2000 fényév távolságban bukkantak rá.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket