Konrád, Zelmira, Anzelm2024. április 21., vasárnap
Föld

Égi jelenségek 2020. augusztus első felében

National Geographic Magyarország

Telihold lesz, esti együttállások, majd jönnek a Perseidák, egyre halványabb a NEOWISE üstökös, országos programra várja a csillaglesőket.

Érkeznek a Perseidák!
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

Ha augusztus, akkor csillaghullás: 12-én várjuk a Perseidák maximumát

A Perseidák a legismertebb meteorraj. E hosszú ideje megbízhatóan visszatérő látványossággal kellemes nyári éjszakákon találkozhatunk, és már az esti óráktól láthatóak a meteorok, nem szükséges hajnalig várni, hogy megpillanthassuk őket. A Perseidák maximuma elnyújtott, nem egy esetben két egymást követő éjszakán is látványos csillaghullásra számíthatunk, idén – magyar idő szerint – augusztus 12-én a délutáni órákban éri el a csúcsot a raj, így 12-én este lehet talán a legtöbb hullócsillagot látni.

A számításokat a raj szülő égitestéből, a Swift-Tuttle üstökösből, korábbi napközelségei alatt, kiszakadt porszemcsék csoportjainak elhelyezkedése alapján végzik. A por az üstökös pályáján kering hosszú időn át, azonban ezen idő alatt a különböző hatások miatt elmozdul, csomósodásai megritkulnak, elnyúlhatnak, így a számításokat frissíteni kell az egyes években észlelt meteorok adatai segítségével.
Az elhúzódó maximum miatt már 11/12-én éjjel is érdemes figyelni az eget, 12/13-án szintúgy, ezért, amennyiben az időjárás lehetővé teszi, akár mindkét éjjelt a szabadban tölthetjük.
Persze nem a Perseidák az egyetlen aktív raj ilyenkor, azonban a maximum idején belőle láthatjuk a meteorok elsöprő többségét. A megfigyelést lehetőleg településektől távoli helyen végezzük! A holdfény az éjszaka második felében kis zavarást okoz majd, 11-én este 23:30 után kel és 47 százalékos lesz, majd legközelebb 13-án éjfél után fél egykor, és már csak 37 százalékos megvilágítással zavarja az égbolt sötétségét. Ez azonban annyira nem rossz, a megfigyelés során kerüljük, hogy direkt a Holdba nézzünk, ami elvakíthat, így a leghalványabb meteorok nem vesszük észre.
A maximum idején sem lesz egyenletes a meteorhullás, időnként csak tucatnyi, máskor pedig akár percenként is hullhat több. A Perseidákra is jellemző, hogy általában „csomókban” esnek, ami azt jelenti, gyakori, hogy 3-4 meteor hullik egymás után, majd kis szünet következok a következő hasonló csomóig.

Egy hét a csillagok alatt – augusztus 10-16 között

Az esemény logója
Forrás: Csillagvizsgáló blog

 

A Csillagvizsgáló blog, amelyet egy lelkes fiatal csillagász, Barna Barnabás üzemeltet, nagyszerű kezdeményezést indított: augusztus 10-16 között „Egy hét a csillagok alatt” címmel amatőrcsillagászok és csillagvizsgálók segítségével bemutatják az égbolt szépségeit a nagyközönségnek. A kezdeményezéshez már eddig is sokan csatlakoztak. Az egyhetes periódus alatt számos helyszínen várják az égbolt iránt érdeklődőket, mivel szeretnék minél több emberhez eljuttatni a csillagos ég szépségeinek élményét. Az augusztusi időpont sok szempontból ideális, a megfigyelhető égi objektumok és jelenségek széles tárházában mindenki találhat számára érdekes égi látnivalót. Milyen helyszínekre menjen az, akit érdekelnek a rendezvények? A blogbejegyzésben folyamatosan frissülnek a helyszínek, az egyedi programokról pedig az esemény Facebook oldalára kerülnek információk.

 

Esti együttállások 1-jén és 2-án

A Hold, a Szaturnusz és a Jupiter társaságában 2-án este, bónusz ISS-átvonulással (az ívelt vonal jelzi az Űrállomás útját.)
Forrás: Stellarium

A 96 százalékos megvilágítású Hold elsején a Jupiter közelében jár majd, kb. 3 fokra úszik el az égen az óriásbolygó alatt. 2-án a Szaturnusz lesz a társasága az ekkor már 99 százalékos Holdnak, és 5 fok távolságban róják majd égi útjukat egymás közelében. Mindkét este során elég távol lesznek a bolygók a majdnem teli Holdtól ahhoz, hogy még könnyen észrevegyük, fotózni inkább kora este érdemes, világosabb égen, 21 óra után kicsivel, amikor a bolygók már láthatóak, de az ég nem elég sötét még ahhoz, hogy a holdfény túl nagy dinamikai különbsége miatt zavarja a bolygók megjelenítését. 2-án 21:17-kor még a Nemzetközi Űrállomás is elhalad az együttálló égitestek viszonylagos közelségében (ennek pontos távolsága helyszínenként változik, de 10-20 fok közti lesz nagyjából).

 

Telihold 3-án

A kelő teliholdat sokféle izgalmas látvánnyal tudjuk kombinálni, persze a szerencse se árt. ha mellettünk áll.
Forrás: Cseh Zoltán

 

Az augusztusi telihold 3-án késő délután következik be, így ezen a napon este láthatjuk a legteltebb formájában égi kísérőnket. A holdkelte napnyugta után 20 perccel következik, az ideje keleti határainknál 20:24, Budapesten 20:35, nyugaton 20:44 lesz. A Hold alacsonyan járja be égi útját, alig emelkedik 20 fok fölé, így, ha a tájjal szeretnénk majd fotózni, akár egész éjjel megtehetjük.

 

Hold-Mars együttállás 8/9-én éjjel

Égi kísérőnk, immáron 75 százalékosra fogyva közelíti meg az egyre látványosabb és fényesebb Marsot, a páros késő este kel fel, nagyjából egy időben, egymástól 5,4 fok távolságban. A holdkelte ideje keleten 22:18, Budapesten 22:30, nyugati határainknál 22:41, a Hold szinte hajszálpontosan keleten bukkan majd fel a látóhatáron. A két égitest látszólagos távolsága az éjszaka előrehaladtával csökkenni fog, hajnal 2-re már csak 5 fok választja el őket egymástól.

 

A NEOWISE üstökös elhalványul és egyre nehezebben megfigyelhető

Ilyen volt a NEOWISE üstökös július közepén
Forrás: Nagy Berta László

 

A júliusi éjszakák sztárját már csak a sötét égboltú helyszíneken pillanthatják meg a jó látásúak szabad szemmel, érdemes inkább binokuláron keresztül keresni az égi vándort. A hónap első két hetében a nyugati égen visz útja, este 22:30-kor kb. 20 fokos, majd fokozatosan 10 fokra csökkenő magasságban lesz, vagyis még viszonylag magasan, így fotózni azért tudjuk majd.

A sárga karikák jelzik a NEOWISE augusztus első két hetében bejárt égi útját, este 22:30-kor, jobb szélén elsejei, a bal szélén 15-i helyzete látható.
Forrás: Stellarium

 

Míg a múlt hónapban a Nagy Göncöl adott támpontot a megkereséséhez, most az esti nyugati égbolt legfénylőbb csillagát, az Ökörhajcsárban lévő Arcturust keressük kiindulási pontként, az üstökös e csillag alatt 11-12 fokkal jár majd. Az üstökös nagyjából éjfélig lesz a látóhatár felett, így, ha még szeretnénk fotózni, azt mindenképp az este elején tegyük, szerencsére az egyre hamarabb sötétedő ég ehhez segítséget is ad majd.

Feltárult az óriáshullámok keletkezésének titka

Feltárult az óriáshullámok keletkezésének titka

Egy antarktiszi vizekre vezetett expedíció tárta fel, minek köszönhetően jönnek létre a rendkívül veszélyes óriáshullámok, és ez az előrejelzéshez is támpontot ad.

Rekorder fekete lyukra bukkantak

Rekorder fekete lyukra bukkantak

A Nap tömegének 33-szorosa az a csillag méretű fekete lyuk, amelyre a Tejútrendszerben, tőlünk csupán 2000 fényév távolságban bukkantak rá.

Az űrből örökítették meg Namíbia legmagasabb hegyét

Az űrből örökítették meg Namíbia legmagasabb hegyét

A Brandberg nevű gránitmasszívum legmagasabb pontja 2543 méterrel fekszik a tengerszint felett.

Lilává vált egy németországi tó vize

Lilává vált egy németországi tó vize

A tó természetes folyamatoknak köszönhetően nyerte el turistacsalogató árnyalatát.

Oxigén és szén szökik a Vénusz légköréből

Oxigén és szén szökik a Vénusz légköréből

Olyan régiót vizsgáltak a Vénusz közelében, amelyre korábban még nem sikerült rápillantanunk.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket