Martina, Gerda, Jácinta2023. január 30., hétfő
Föld

Egy alaszkai sziget vall a Bering-tenger régi jégborításáról

National Geographic Magyarország

2012-ben egy 85 éves biológus, David Klein a vejével egy isten háta mögötti alaszkai szigetre utazott, hogy ott talajmintákat vételezzen.

Forrás: University of Alaska Fairbanks / Ned Rozell

Az északi 60. szélességen, a Bering-tengeren lévő St. Matthew-sziget talajából kiemelt furatban talált növényi maradványok segítségével az elmúlt évezredek klímáját rekonstruálta az Amerikai Geológiai Szolgálat szakembere, Miriam Jones. A Science Advances folyóiratban közzé tett tanulmányból kiderült, hogy 5000 éve nem volt olyan kevés a tengerjég a Bering-tengeren, mint jelenkorunkban.

David Klein ma 93 éves és az alaszkai Fairbanks-ben él; a jó kedélyű idős kutató számos terepi munkán vett részt Ned Rozell, az Alaszkai Egyetem Geofizikai Intézete szakírójának társágában, köztük azon is, amely az izgalmas klímaadatokat hozta a talajminták révén.

David Klein és a veje, Rich Kleinleder kezükben azzal a fúróeszközzel, amellyel a talajmintát kiemelték.
Forrás: University of Alaska Fairbanks / Ned Rozell

 

A St. Matthew Alaszka és Szibéria közt nagyjából félúton lévő, kb. 54 km hosszú, de elég keskeny sziget, amelyre Klein először 1957-ben utazott el az élővilágát vizsgálni, később is számos alkalommal visszatért ide. Tudott arról a munkáról is, amelyet Miriam Jones még az egyetemen végzett a különböző üledékfuratok vizsgálatával, és felajánlotta neki, hogy hoz olyan furatokat a szigetről, amelyek még a Bering-földhíd fennállta idején élt növények maradványait és pollenjeit tartalmazzák. Ekkor a sziget egy kis hegység volt a hatalmas szárazulat felszínén.

Klein, a veje, és Rozell a sziget egyik mocsaras területére kaptatott 2012. augusztusában, ahol kézi fúró segítségével emelték ki a méteres hosszúságú talajmintákat, s műanyag csövekbe csomagolták őket. Az idős kutató sétabotra támaszkodva, a mintákat vízszintesen a hóna alatt tartva egyensúlyozott végig a nedves virágszőnyegen, amelyen éneklő pockok (Microtus miurus) szaladtak szét a lépései nyomán.

Miriam Jones mélyhűtve tárolta a furatokat, nem feledkezett el róluk, s amint ideje akadt, kiolvasztotta és vizsgálni kezdte őket. A mintákból kinyert növényi maradványokat a szigeten 2018-ban begyűjtött vízminták és jelenleg élő növények darabjaival együtt az Alaszkai Egyetem Stabilizotóp Laborjába küldte, ahol Matthew Wooller végezte el a méréseket. Kiderült, hogy a méternyi furat alja kb. 5500 éves, vagyis nagyjából abból a korból való, amikor a világ másik felén elkezdték az emberek az első köveket összehordani a majdani Stonehenge-hez. A növények (nagyrészt gyapjúsás és tőzegmohák) szervezetébe került oxigén-izotópok – melyeket életük során a vízből vettek föl – azt jelezték a kutatóknak, hogy mikor volt tengerjég a sziget körül.

A 85 éves Klein a hóna alatt a kinyert talajmintákkal
Forrás: University of Alaska Fairbanks / Ned Rozell

 

A megbízhatóan jelen lévő tengerjégnek köszönhetően éltek egykor jegesmedvék is a szigeten (valamikor az 1800-as évek végén bálnavadászok irtották ki őket), jelenleg a vörös róka a sziget legnagyobb emlőse, és ez az állat is az alaszkai szárazföld felől érkezett a jégen át a szigetre.

2018 és 2019 telén egyáltalán nem volt jégtakaró a sziget körül, sok száz kilométerre északra volt a tengerjég határa, ezekben az években a Bering-tenger vize melegebb volt a szokásosnál, számos halfaj északra vándorolt, s így eltűnt az egyébként normálisan belakott területeiről a Bering-tengeren. Ennek következtében a belőlük élő tengeri madarak ezrével pusztultak éhen.

A St. Matthew s a mellette lévő apró Hall sziget látképe műholdról
Forrás: NASA

 

Mivel a műholdas mérések csak az 1970-es évek végétől állnak rendelkezésre a tengerjég kiterjedéséről is, ezért nem volt tudomásunk olyan télről, amelynek során ne ölelte volna körbe a téli jég a szigetet. Talán néhány száz évente fordulhatott elő olyan anomália a Bering-tengeren, amely ilyen jégmentes helyzethez vezetett. És ez a természetes változékonyság része?

A furatok alapján kinyert adatok azonban mást mondanak: a Bering-tengeren hasonló jégmentes tél nem volt az elmúlt 5000 évben! Jones és a kutatótársai azt írták a tanulmányukban, hogy a számításaik szerint a tengerjég késleltethette a Bering-tenger melegedését, ám az évszázadunk végére már átlagossá válhat a jégmentes tél itt is. Ha sikerülne esetleg a maximum RCP4,5-es klímacélt (vagyis 2100-ig a kb. 2-3 Celsius-fokos melegedést) betartani, akkor lenne rá esély, hogy a téli tengerjég teljes hiányát elkerüljük. A jég hiánya nemcsak tovább melegítené a régiót, hanem a partok erózióját is fokozná, s a permafroszt további olvadásához is hozzájárulna.

Miriam Jones egy konferencián
Forrás: University of Alaska Fairbanks / Ned Rozell

 

Most is, mint a legtöbb esetben, igen hosszú út vezetett a terepi sáros csizmáktól a patyolatfehér papírra nyomtatott tanulmányig, s Klein, aki tucatnyi fiatal kutató mentora volt aktív munkássága alatt, most egy újabb sikert könyvelhetett el. Amikor Klein először a szigetre lépett 1957-ben, akkor a II. világháború alatt itt élt rádiósok élelmeként betelepített 29 rénszarvas leszármazottaival is találkozott: mintegy 1300 állat élt itt, majd 1963-ban már 6000. Várható volt, hogy összeomlik a ragadozók híján túlzsúfolttá vált sziget populációja, s a következő évtizedben el is tűnt az összes állat a szigetről. 1966-ban már csupán 42 rén volt a szigeten, s ezekből egyetlen, torz agancsú, s valószínűleg terméketlen hím akadt csupán. Az időjárási adatokból akkor az derült ki, hogy az 1963-64-es tél a leghidegebb volt azóta, hogy a régióban mérések készültek, hatalmas hóviharok tomboltak, a hosszan tartó jeges szél és a nagy mennyiségű hó végzetes lehetett a betelepített rénszarvasokra. Ugyan ellenkező előjelű volt az anomália, mint a jelenlegi extra meleg telek idején, de a kutató már akkor felhívta a figyelmet arra, hogy az extrém időjárás eltörölheti egy-egy zárt terület élővilágát.

A mindentől távoli sziget 1909-től kezdődően, egy számos alaszkai szigetet magában foglaló vadvédeli rezervátum része, Theodore Roosevelt jóvoltából.

Hozzászólások

A légköri por hatása a klímaváltozásra

A légköri por hatása a klímaváltozásra

Az 1800-as évek közepe óta 55 százalékkal nőtt a légkörbe kerülő sivatagi por mennyisége, egy új kutatás szerint ez némiképp ellensúlyozta a felmelegedést.

Gyűrűs kisbolygó a James Webb-űrtelszkópon át

Gyűrűs kisbolygó a James Webb-űrtelszkópon át

A Chariklo nevű kentaur kisbolygónak gyűrűrendszere van, amelyet nemrégiben a JWST is megfigyelt.

Égi jelenségek 2023. február első felében

Égi jelenségek 2023. február első felében

Ismét nyakunkon a telihold, eltűnik a Szaturnusz, de a Vénuszt jól láthatjuk alkonyatkor, beköszönt a tavaszi állatövi fény időszaka is, földközelbe kerül, majd gyorsan távolodik és halványodik a téli üstökösünk.

Plusz célpontot kapott a Lucy űrszonda

Plusz célpontot kapott a Lucy űrszonda

A Jupiter trójai kisbolygóit felkereső szonda eddig nyolc kisbolygót célzott meg a sok éven át tartó küldetésével, most egy újabb égitest is csatlakozott e listához.

London méretű jégtábla hasadt le az Antarktiszon

London méretű jégtábla hasadt le az Antarktiszon

A Brunt-selfjégen keletkezett repedések alapján már régóta várható volt az esemény, amelyre a Brit Halley-VI kutatóbázis közelében került sor.

National Geographic 2023. januári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

12 990 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket