György, Fidél, Debóra2024. április 24., szerda
Föld

Az egyedülálló bringás flotta alapítója

2020.10.18.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

Roncstelepről megmentett kerékpárok, padlások mélyéről kiguberált, poros szerkezetek, melyek egy elképesztő csapat keze alatt különleges eszközök formájában kezdenek nem mindennapi új életet.

Biró Szabolcs

 

Biró Szabolcs két gyermekes családapa, a Kezes-lábas játszóház alapító tulajdonosa, aki – ahogy ő fogalmaz – 42 éve hajtja a bringáját. Gépészmérnök és mérnöktanár végzettségét 2001-ben szerezte, azóta főállásban az Óbudai Egyetem mestertanáraként oktatja a jövő mérnök hallgatóit. Hivatásának velejárója a gyakorlatias szemlélet, így nem csoda, hogy tipikusan az a fajta, aki nem csak beszél valamiről, de meg is csinálja. A kezes-lábas játszóház legalább olyan fontos része az életének, mint a tanítás, a kettő remekül kiegészíti egymást.

„Vándor játszóház vagyunk, a szó legszebb és legnemesebb értelmében, oda megyünk, ahová hívnak minket. Különleges eszközöket fejlesztünk, melyekkel észrevétlenül tanuljuk egymást segíteni, másokat támogatni. Az ÖKO szerkezeteink mindegyike emberi erővel működik, így nélkülözhetetlen az együttműködés. Hiszünk a játékaink hasznosságában, hogy együtt többek vagyunk, mint külön-külön. Küldetésünk fontos kiindulópontja a környezettudatosság, a mozgás és az összefogás. Kézzel-lábbal működtetett dolgaink a fenntarthatóságot szimbolizálják” – tudjuk meg a játszóház ötletgazdájától.

 

Bringás flottájuk világviszonylatban is egyedülálló, szinte bármit meghajtanak biciklivel, legyen az esztergagépezet, ugrálóvár, generátor vagy épp hurkatöltő. 5 éves működésük alatt elérték, hogy húzónevei legyenek bármely eseménynek, főként ha a rendezvényen fontos szerep jut a fenntarthatóságnak és a környezetvédelemnek is. Legyen szó nagy fesztiválról, falunapról, mindenhova szívesen mennek, nincs olyan régió, ahol ne jártak volna az országban. Bár a szűk csapatot Szabolcs jelenti a párjával, munkájukat több mint 60 fős animátori stáb segíti, önkéntesek, civilek, anyukák és apukák, legtöbbjük viszont felsőoktatási hallgató.

„A Bánki Donát Műszaki Főiskolán végeztem, ezek az évek meghatározóak voltak a pályafutásom során, beszippantott a közeg, így ott maradtam tanszéki mérnökként. Volt tanáraim a kollégáim lettek, ez nagyon inspiráló érzés, hálás feladat. Büszke vagyok rá, hogy közel 20 éves oktatói pályafutásom alatt sok, ma már profi mérnököt, üzemvezetőt, sőt gyárigazgatót indíthattam el a karrierjében” – vallja munkájáról Biró Szabolcs.

A kezes-lábas játszóház története 15 évre nyúlik vissza, Szabolcs 2005-ben álmodta meg az első bicikli hajtású eszközt, a faesztergát egy csapatépítő tréningre, amivel a résztvevők tekebábukat készítettek A gépezet érdekessége az volt, hogy az együttműködés fontosságát játékos formába ültették át: volt aki a bringát tekerte, más a szerszámot vezérelte, harmadik előtolásról gondoskodott: „Nagyon különleges volt megélni a pillanatot, ahogy a gép életre kelt. Mai napig emlékszem rá, ahogy ott áll a rét közepén, áram nélkül és mégis működik.”

Ahogy Szabolcs magyarázza, a humánenergiás esztergagép világszinten is egyedülálló, az ötlet az ő fejéből pattant ki, a kivitelezés 100 százalékban a kétkezi munkáját dicséri. A kész profilt egy kontúrpálya biztosította, így garantáltan egyformák lettek a darabok. A berendezés nagy sikert aratott a dolgozók körében, míg legyártottak kilenc tekebábut, jól elfáradtak. A közös gyártás összekovácsolta az embereket, mindenki hasznosnak érezte magát a folyamatban és a lengőteke bábu készlet is jó helyre került: gyermekotthonba, szociális intézményekbe ajánlották fel a csapatok.

Két évig használták a csodagépet, aztán szép lassan jöttek az újabb ötletek, melyek megvalósítása viszont elhúzódott. Szabolcsék építkeztek, gyermekeik születtek, más volt a fontos.
Ám csupán egy kis késéséről volt szó: „2014-re érett meg a gondolat, hogy a sok kézzel-lábbal hajtott herkentyűvel kezdeni kéne valamit, de nem volt nevünk. Hirtelen eszembe ötlött a kezes-lábas szófordulat, másnapra megrajzoltam a logónkat, befoglaltam a domain nevet. A brand felépítése teljesen ösztönösen jött. Láttam mások hogyan csinálják, figyeltem, mi a trendi, illetve tudtam mire szeretnék költeni és mire nem. Teszteltünk egy évet, majd 2016-ban egyéni vállalkozóként megalakult a Kezes-lábas játszóház. Ma már több, mint 60 különféle bringa hajtású gépünk van, többek között korongozóasztal, hamburgersütő, vagy épp a képfestő gép. Ez utóbbi nagy büszkeségünk, a biciklivel hajtott szerkezet a rajzlapra kerülő színes cseppeket a perdülettől festi teljesen egyedire.
A roncstelepi alkatrészek különleges egységet alkotnak, a bringa vázához egy sarokcsiszolót rögzítettünk, ami egyszerre hajt három korongot. A munkaasztalhoz egyszerre hárman férnek hozzá, de a biciklin ülő is aktív részese a különleges alkotásnak. Minden festőmester hat különféle színnel feltöltött tégelyből szívja fel a festéket és cseppenti a pipettával a méretre vágott rajzlapra. Az eljárás különlegessége, hogy ekkor még nem sejthető, mi lesz a képből, mert a csepp helye, mennyisége, illetve a perdület nagysága teszi teljesen egyedivé a remekművet”

 

 

Egy karitatív technika óra keretében egyszer a Pető Intézetbe is elvitték a szerkezetet, amelynek óriási sikere volt. A gyerekek a mai napig emlékeznek a biztonságosan működő gépekre, melyek mozgásukban korlátozott kicsiknél is alkalmazhatóak, mert stabilan ki vannak támasztva, egy helyben állnak, de mégis mozognak.

Mivel egyfajta utazó cirkuszként működnek, nincs állandó helyük, legtöbben a közösségi oldalukon meghirdetett eseményekből értesülhetnek az érdeklődők, hogy az ország melyik pontján bukkannak majd fel. Sajnos a járványhelyzet, ahogy mindenki másét, Szabolcsék rendezvénynaptárát is kiradírozta, pedig az eddigi legsűrűbb év várt volna rájuk. De ezt az időszakot is sikerül kihasználni: „Öröm az ürömben, hogy a stagnálás alatt meg tudtuk rendezni az ÖKO táborunkat, 25 gyermeket ragadtunk ki egy hétre az elektromos áram komfortjából. Kihasználtuk ezt az időszakot a fejlesztésre, a legnépszerűbb játékainkból készítettünk több példányt, de az új ötleteket is megvalósítottuk. Furán hangzik, de termékeny időszak áll mögöttünk, rengeteget dolgoztunk, csak pénzt nem kerestünk.”

A csapat elve a hitelesség, maguk is környezettudatosan élnek, a játszóházban csupán kidobott, megunt, tönkrement szerkezeteket használnak. „Ha Glamour napok jönnek a roncstelepen, biztosan tele lesz a kisbusz. Vannak a hajnali megvilágosodások, amikor egy játékötlet pattan ki a fejemből és ehhez keresünk eszközöket, meg vannak az inspirációs kirándulások, ez lehet a MÉH telep, egy garázsvásár vagy bolhapiac, de az is előfordult már, hogy szembe jött egy hirdetés a neten. Bárhonnan is származzon a termék, nálunk új életre kel, ez a játszóházunk egyik varázsa. Hatalmas előnyünk, hogy nem kell senkinél kuncsorogni a megvalósításért, mindent el tudunk készíteni mi magunk, komoly szaktudással rendelkezünk a fém- és famegmunkálásban, értünk az elektronikához, lefedjük a gépészet szinte valamennyi ágazatát. A gyártás során fontos célunk a biztonság, a legnagyobb körültekintéssel járunk el az eszközök átalakításánál” – avat be a részletekbe Biró Szabolcs.

Bár külföldről is sokan követik munkájukat, sőt, keresik megvételre a meghökkentő gépeket, nem dolgozik megrendelésre, az nem az ő műfaja. A berendezések egy gépműhelyben alakulnak át, a folyamatokról mesefilm sorozat is készült, melyet hamarosan a nagyközönség is láthat a Magyar Gépmesék című Youtube csatornán.
De miről is szól mese? Kérdezem Szabolcsot: „A storyboard rém egyszerű, az egyik főhős guberál a roncstelepen, majd a műhelyben fúrnak faragnak belőle egy játékot, elkészül, lefestik, kipróbálják és végül elviszik a gyerekekhez. Nagyjából ez a működésünk, 14 percekbe sűrítve. Úgy írtuk a forgatókönyvet, hogy sok pozitív üzenetet hordozzon, tanítson, formálja a szemléletet. Reméljük a végeredmény egy szülők számára is fogyasztható tartalmas mese lesz, és sikerül új színt vinnünk a gyerekmesék világába.”

Szabolcs szerint népszerűségük titka a hitelesség. Számukra a fenntarthatóság és környezetvédelem ugyanis nem egy markenting fogás, ők tényleg így élnek. Olyan világot mutatnak be, ahol játék közben megértjük, hogy az energia nincsen ingyen, azért meg kell dolgozni, felhívják a gyermekek és a felnőttek figyelmét az energiaspórolásra. Népszerűségüket tovább fokozza a társadalmi felelősségvállalásuk, megannyi rendezvényt önerőből támogatnak.

És hogy van-e újabb gépterv a fejében? Egyszerre több is!
„Ez egy folyamatos, szenvedély alapú munka, az ötleteket vezetem egy füzetben, így semmi sem kallódik el. Van, hogy várat magára 1-2 évet, de mindegyik szépen sorra kerül, alapanyag van bőven. A raktárunkba folyamatosan érkeznek adománybringák, szép számmal ajánlanak fel családok kinőtt, felújításra szoruló kerékpárokat. Hálásan fogadjuk őket, a legutóbbi szállítmányból egy kényeztető szerkezet fog épülni, dekopír fűrész segítségével mozgatunk egy fejvakaró adaptert, a hajtó és a kényeztetett egymással szemben fog ülni. A másik friss ötlet nem saját kútfőből pattant ki, hanem a hat éves Regő fiamtól származik. Legózás közben azt kérdezte: »Apa, nem csinálsz egy zászló lengető bringát?« Először nem is figyeltem rá, aztán bevillant, micsoda zseniális ötlet, a gyerekek megtanulhatják az országok zászlóit játékkal és sok mozgással. Fejben már készen vannak a tervek, csak egy konyhai robotgépet kell guberálni hozzá.

Sikerült újra kapcsolatba lépni a Voyager-1 űrszondával

Sikerült újra kapcsolatba lépni a Voyager-1 űrszondával

A szonda 2023 novembere óta nem küldött adatokat, csak összevissza jeleket, így sokan már temették a küldetést.

A Föld napja: alig maradt időnk a cselekvésre

A Föld napja: alig maradt időnk a cselekvésre

Április 22. a Föld napja, ilyenkor különböző programokkal hívják fel a figyelmet a környezet megóvásának fontosságára.

Hol lehet a kilencedik bolygó?

Hol lehet a kilencedik bolygó?

Egyre kevesebb olyan hely marad, ahol elrejtőzhetne a csillagászok szeme elől egy esetleges kilencedik bolygó.

Feltárult az óriáshullámok keletkezésének titka

Feltárult az óriáshullámok keletkezésének titka

Egy antarktiszi vizekre vezetett expedíció tárta fel, minek köszönhetően jönnek létre a rendkívül veszélyes óriáshullámok, és ez az előrejelzéshez is támpontot ad.

Rekorder fekete lyukra bukkantak

Rekorder fekete lyukra bukkantak

A Nap tömegének 33-szorosa az a csillag méretű fekete lyuk, amelyre a Tejútrendszerben, tőlünk csupán 2000 fényév távolságban bukkantak rá.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket