Lenke, Brigitta, Apollinár2021. július 23., péntek
Föld

Égi jelenségek 2020. november első felében

National Geographic Magyarország

Hajnali holdsarló együttállásokkal, esti Jupiter és Szaturnusz a Tejúttal, és néhány meteor színesítheti a novemberi éjszakákat.

A Tejúttól balra látható a fényes Jupiter, hozzá közel a kissé kevésbé fényes, de az égi háttérből még mindig kiemelkedő Szaturnusz.
Forrás: Csernok Gyula/ Önök küldték

A Szaturnusz és a Jupiter a kora esti égen

Mivel az október végi óraállítás óta igen korán sötétedik, akár még vacsora előtt is tudunk a csillagos égen nézelődni. A két óriásbolygó ráadásul fokozatosan közeledik is egymáshoz, bár majd csak december közepén lesz közeli együttállásuk, a látványuk már most is igen szép. Főként, ha olyan estén keressük meg őket a délnyugati égen, amikor már nem zavar a holdfény, így a Tejút sávjával együtt, attól kissé balra gyönyörködhetünk a két fényes égitest szépségében. 5-ét követően este 6-kor kiválóan megfigyelhetjük őket, kellően sötét égboltú helyszínről a galaxisunk sávjával együtt. Az egyetlen hátráltató tényező a párásság lehet, ami a késő őszi estéken hamar lecsaphat, így érdemes a fényképezőgépünk páramentesítéséről is gondoskodni! A bolygópáros a hónap közepén már este 8-kor nyugovóra tér, így tényleg csak a kora esti órákban tudjuk őket megfigyelni.

 

Hajnalban jól megfigyelhető a Merkúr

Legbelső bolygónk láthatósága mindig kihívás, főként a párás őszi-téli hónapok során, amikor a látóhatár közelében gyakran igen nehéz bármit is megpillantani. A Merkúrt most ráadásul a hajnali égen kell keressük, ez pedig eleve nehéz sokak számára. A legnagyobb látszólagos távolságban 10-én lesz a Naptól, ekkor 1 óra 50 perccel kel korábban, mint a Nap, tiszta horizont esetén jól látható lehet a pirkadó délkeleti égen. A csillagászati szürkület időszakában kel a bolygó, vagyis már világos lesz az ég alja, ha valaki szeretné megfigyelni a Merkúrt, fél 6 körül 5 fokos magasságban keresse, a feltűnően fényes Vénusz alatt, kissé balra, a Vénusztól 13 fok távolságban.

 

Hajnali holdsarló 13-án a Vénusz, 14-én a Merkúr társaságában

November 14-én ilyen látványban lehet része annak, aki korán kel: 1,4 százalékos holdsarló a pirosló égen.
Forrás: Ángyán Krisztián / Önök küldték

 

Ezért a látványosságért érdemes lesz korán kelni, bármelyik hajnal szép együttállással örvendezteti meg a megfigyelőt. 13-án a Vénuszt néhány perccel követi a holdkelte, keleten 03:47, Budapesten 03:59, nyugaton 04:09 az 5,9 százalékos sarló keltének ideje. A két égitest egymástól 3,5 fokra lesz ekkor, de a távolságuk nőni fog. Mire a Merkúr is láthatóvá és fotózhatóvá válik, 4,5 fok lesz a Hold és a Vénusz közt, a legbelső bolygónk 9 fokkal lesz a Hold alatt, kissé balra.

13-án a Vénusz, a Merkúr és a Spica társaságában láthatjuk majd a holdsarlót
Forrás: Stellarium

14-én a Hold már csupán 1,5 százalékos lesz, vagyis rendkívül vékonyka sarló, a megfigyeléséhez jó rálátás kell a keleti horizontra, és persze tiszta ég is. Ezen a hajnalon a holdkelte a keleti határainknál 05:11, Budapesten 05:23, nyugaton pedig 05:33 lesz. Ez a vékonyságú sarló az, amit még épp észrevehetünk szabad szemmel, de nem baj, ha a megfigyeléskor kéznél van egy binokulár, megkönnyíti a sarló megpillantását. Mivel gyorsan világosodik már az ég, ne nagyon halogassuk a megfigyelést, ha egyébként megfelelőek a körülmények.

 

Meteorok november elején

Az Orionidák egyik fényes tagja még október végén.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

12-én tetőzik a Taurida rajkomplexum északi tagja, ez óránként 2-3 rajtag meteort jelent ezen az egyébként holdmentes éjjelen. Rendszeres olvasóink tudják, hogy sem az északi, sem a déli Tauridák nem a gyakori meteorokról híresek, hanem a lassú és nem ritkán fényes rajtagokról. Épp ezért nem különösebben érdemes a maximum éjszakájára tervezni megfigyelést, ilyenkor se sokkal több az e rajból látható meteorok száma, mint az ezt megelőző vagy követő napokban. Ha viszont fényes, lassú, zöld tűzgömböt látunk, annak egészen jó esélye van, hogy e rajhoz tartozzon.
6-át követően jelennek meg a Leonidák első képviselői is, de idén ez az egyébként neves, és időnként fantasztikus műsorra képes raj se lesz különösebben aktív, még a hónap második felére eső maximuma idején sem. Azonban a hajnal előtti órák égboltját átszelő gyors meteorokról akkor is érdemes tudnunk, ha nincs túl sok belőlük.

 

A Mars egész éjjel vörösen ragyog

A Mars fénye fátyolfelhőkön keresztül: a felhők erősen szórják a bolygó ragyogását, így egy látványos, vörös fényudvar jön létre körülötte.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

Bár külső bolygószomszédunk már távolodik, még mindig igen feltűnő és fényes, vonzza a tekintetet az éjszaka bármely időpontjában, egészen hajnal 4 óra körüli lenyugvásáig. November első felében már fenn lesz, mire besötétedik, és egészen magasan jár majd az égen, már este 9-kor is 50 fokos magasságban kereshetjük. Távcsöves megfigyelésekre így még mindig kiválóan alkalmas a bolygó, bár a látszó átmérője csökken.

 

Keressük az állatövi ellenfényt

Az ellenfény helye, az ovális folt november közepe táján a Fiastyúk közelében jelenik meg az égen. A valóságban ennél sokkal halványabb, az ábra csak a helye érzékeltetésére szolgál!
Forrás: Stellarium

Az ilyenkor a hajnali égen felbukkanó és meglehetősen erős állatövi fénnyel szemben e rendkívül nehezen megpillantható jelenséget az éjszaka közepén, és csakis a kiváló, igazán sötét égboltú helyszíneken érdemes keresni, így például a csillagoségbolt-parkokban. Mivel a Hold november 11-ig még zavaró lesz ekkor, így a hónap közepe táján érdemes rászánni az időt a megkeresésére.
Hol is található az égen? Az éjfél körüli időszakban nézzünk dél felé, nagyjából 55 fok magasságba, közel a Fiastyúk halmazához, annál kissé alacsonyabbra, és jobbra. Az ellenfény nagyon halvány derengés, leginkább csak akkor vesszük észre közép-európai égi viszonyok közepette, ha lassan pásztázzuk szemünkkel a kérdéses régiót. A megfigyeléshez jó olyan időpontot választani, amikor egy pár órával korábban átvonult hidegfront kitakarította a légkörünket, és így se pára, se más aeroszol nem rontja az átlátszóságot.  Mivel tényleg nehéz a megfigyelése, elsődlegesen a körülmények miatt, ezért, ha sikerül megpillantani, az igazán nagyszerű élmény! Ha fotózni is szeretnénk, akkor mindenképp nagy látószögű objektívvel tegyük. A jelenséget, amely vándorol az égen, a késő őszi és a kora tavaszi időszakban lehet igazán jól látni hazánkból, decemberben-januárban egybeesik az északi Tejút sávjával, így nem lehet észrevenni. Ha az időjárás kedvező, mindenképp próbálkozzunk meg az észlelésével! Egy-egy késő őszi időszakban szerencsés esetben 2-3 olyan éjszaka adódhat, amikor megpillanthatjuk.

Hozzászólások

Mi lesz azzal a tengernyi hulladékkal a Mount Everesten?

Mi lesz azzal a tengernyi hulladékkal a Mount Everesten?

Mit tehet egy hegymászó annak érdekében, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után? Vajon létezik-e hosszú távon fenntartható megoldás a „világ tetején” egyre csak gyarapodó emberi hulladék eltávolítására?

Idilli svéd táj sebhellyel

Idilli svéd táj sebhellyel

Svédország Dalarna megyéje idilli szépségű tájon helyezkedik el.

A klímaváltozás lassan mozgó és heves viharokat hoz Európában

A klímaváltozás lassan mozgó és heves viharokat hoz Európában

Az elmúlt napokban Nyugat-Európában hatalmas mennyiségű csapadék okozott katasztrofális áradásokat, s hazánkban is voltak szélsőséges csapadékmennyiségek.

Egy nemzeti park lekerült a veszélyben lévő világörökségi helyszínek listájáról

Egy nemzeti park lekerült a veszélyben lévő világörökségi helyszínek listájáról

Lekerült a veszélyben lévő világörökségi helyszínek listájáról a Kongói Demokratikus Köztársaságban lévő Salonga Nemzeti Park.

Milyen hatással lehetnek a kerti kistavak a helyi biodiverzitásra?

Milyen hatással lehetnek a kerti kistavak a helyi biodiverzitásra?

A magyarországi kerti kistavak helyi biodiverzitásra gyakorolt hatását vizsgálják a lakosság bevonásával az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársai.

National Geographic 2021. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

9 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket