Örs, Stella, Kamil2024. július 14., vasárnap
Föld

Égi jelenségek 2020. december második felében

National Geographic Magyarország

Újra megjelenik a „betlehemi csillag" - 400 éve nem látott közelségű együttállás lesz, beköszönt a csillagászati tél, lesz holdsarlónk, együttállásaink, és teliholdunk is.

Forrás: APOD / NASA / GEORGIA HOFER

Holdsarló 16-án alkonyatkor

A holdsarló 5 százalékos megvilágítású lesz, vagyis még igen vékony, de már jól látható, ráadásnak a megvilágítatlan oldalán a derengő földfény is látványos lehet majd. A napnyugtát majdnem két órával követi csak a holdnyugta, így bőven jut időnk a megfigyelésre. Ehhez az optimális időpont keleti határainknál 16:28, Budapesten 16:39, a nyugati országrészben pedig 16:50 lesz, ezen időtől még egy óránk marad holdnyugtáig.

A holdsarló, a Szaturnusz és a Jupiter hármas alkonyi együttállása

17-én alkonyatkor erre a látványra számíthatunk a délnyugati égen.
Forrás: Stellarium

 

A sarló 11 százalékos megvilágításban lesz, s tőle kb. 6 fokra jobbra láthatjuk az egymáshoz igen közeli Szaturnuszt és Jupitert, a két bolygó nem egészen fél fokra áll ekkor egymástól (ez kb. a telihold átmérője). Az együttállás megfigyeléséhez 17 óra körül, s kicsivel utána lehetnek a legjobbak a fényviszonyok, ekkor még a csillagászati szürkület idejében járunk, a délnyugati látóhatáron még pirosló árnyalatok láthatóak, de már kellően sötét az ég ahhoz, hogy feltűnően fényes legyen mindhárom égitest.

Idén valódi „betlehemi csillag” lesz az alkonyi égen, 21-én

A Szaturnusz és a Jupiter rendkívüli közelségét távcsövön keresztül ilyennek láthatjuk majd december 21-én.
Forrás: Stellarium

 

21-én alkonyatkor, ill. kora este olyan égi esemény vár ránk, amelyre utoljára 1623-ban, vagyis közel 400 éve volt példa. A Jupiter és a Szaturnusz rendkívül közeli együttállása során a két bolygót hazánkból nézve csupán 6 ívperc választja majd el egymástól, ez annyira közeli lesz, hogy látszólag szinte egybeolvadnak majd a bolygók, egyetlen fényes pontként látszanak. Ez a távolság kb. a fele az Alcor-Mizar távolságának, a Nagy Göncöl rúdja közepén lévő két csillagot régen a katonák „látásvizsgálatához” használták, mivel csak a jó látásúak veszik észre, hogy ott két csillag van.
Ha nem is muszáj a szemünket meregetni a két bolygóra, egy kisebb távcső segítségével biztosan különválik majd a két fénypont, s persze teleobjektíves fotón is meg lehet majd különböztetni őket. A rendkívüli távolság azt is lehetővé teszi, hogy távcsővel egy látómezőben figyelhessük meg őket, és persze fotózni is lehet így a két bolygót. Szerencsésebbek is vagyunk, mint 400 éve élt elődeink, hisz az akkori együttálláskor a két bolygó nemcsak egymáshoz, hanem a Naphoz is igen közel járt, így gyakorlatilag nem lehetett őket megfigyelni. A következő, hasonlóan közeli együttállásra 2080. március 15-én hajnalban kerül majd sor, ezt fiatalabb olvasóink még bizonyára láthatják. Az valószínűleg soha nem fog már kiderülni, hogy a Bibliában leírt betlehemi csillag mi lehetett, számos elképzelés van erről, ám ezek közt a legnépszerűbb a bolygóegyüttállás.

Az esemény rendkívüli voltát a bolygók pályájának, keringési sebességüknek köszönhetjük. A Jupiter 11,9 év, a Szaturnusz pedig 29,5 év alatt kerüli meg a Napot, s keringésük során 19,6 évente kerülnek egymás közelébe. Azonban a két bolygó pályasíkja is eltér egy picikét, ezért ez ilyen randevúknak csupán egy egész kis részében állnak a mostanihoz hasonló közelségben. A legutóbbi alkalommal, 2000-ben 1,2 fok volt a látszólagos távolság a két gázóriás között.
A decemberi időjárás persze könnyen keresztülhúzhatja a számításainkat, terveinket, mint oly sokszor, de bízzunk benne, hogy ezúttal kegyes lesz! A két bolygó közelsége már 18-ától rendkívül látványos lesz, és még 23-án is egymás mellett állnak, így talán valamelyik estén vethetünk rájuk egy pillantást! A megfigyeléshez jó rálátás kell a délnyugati horizontra, s 17 óra körüli, kicsivel ez utáni időpontban érdemes keresni a feltűnően fényes egybeforrt pontot a még kissé vörösen derengő horizont felett. A bolygópáros keleti határunknál 18:10-kor, Budapesten 18:20-kor, a nyugati országhatárnál 18:30-kor nyugszik majd le.

21-én beköszönt a csillagászati tél, hosszabbodni kezdenek a nappalok

A téli időszak sötétsége sokak számára hangulatromboló ma is, a régmúlt emberének azonban az éhínség, vagy épp a fagyhalál volt a tél. Épp ezért is számtalan mérsékelt égövi kultúrában a téli napforduló az év legfontosabb ünnepe volt, ekkortól ugyanis „kifelé megy” az ember a hidegből és a sötétből. A napfordulóhoz kötött ünnepkör évezredekkel ezelőtt és ma is meghatározó az életünkben, ezek közös jellemzője, hogy a fényt, a világítást központi szerep illeti meg. Ezzel ünnepeljük azt, hogy a Nap egyre hosszabban és hosszabban süt majd, új reményt adva a tél túléléséhez és az élet megújulásához. Talán idén, a 2020-as év mielőbbi reménybeli lezárásaként különösen fontossá válik ez az ünnepkör. Az idei napfordulóra december 21-én délelőtt 11:03-kor kerül sor, vagyis a 21-i napnyugta az első téli napnyugtánk lehet. Ennek a fotózását javaslom megfelelő időjárás esetén, hisz a napnyugtát követően az év legizgalmasabb csillagászati eseménye vár ránk a fentebb részletezett együttállással.

Hold-Mars együttállás 23-án kora este

19 órakor a déli égbolton, kb. 50 fokos magasságban, a 66 százalékos megvilágítású Hold felett 6,5 fokkal láthatjuk majd a Mars vöröslő fénypontját. Bár az együttállás nem túl közeli, ez abból a szempontból nem baj, hogy így a Mars feltűnőbb lesz a már elég duci Hold felett. Másnap, vagyis szenteste egymás mellett látszanak majd, még nagyobb, kb. 10 fokos távolságra egymástól, a Hold ekkorra már 75 százalékosra hízik.

Telihold 30-án

Telihold és legelő őzek
Forrás: Önök küldték / Cseh Zoltán

 

A 2020-as év utolsó teliholdja 29/30-án éjszakára esik, egészen pontosan hajnali 4-kor lesz 100 százalékos megvilágítású égi kísérőnk. Persze ez nem jelenti azt, hogy akár 29-én, akár 30-án alkonyatkor ne lehetne remek fotókat készíteni a kelő majdnem teliholdról, szabad szemmel nem észrevehető kis rész hiányzik majd mindkét este csak belőle. Fényviszonyok szempontjából sokkal jobb a 30-i alkonyat, mivel 29-én még sütni fog a nap a holdkelte idején, így nem sok látszik majd a keleti horizonton felbukkanó Holdból. 30-án viszont 11 perccel napnyugta után kel fel a Hold, így, bár még jócskán világos lesz, a vöröslő teliholdat már észre fogjuk venni az északkeleti horizonton. A 30-i holdkelte ideje keleti határunknál 16:00, Budapesten 16:11, nyugaton pedig 16:23 lesz. Az év utolsó teliholdja talán a remény teliholdja is lehet, hiszen ennek az igen kemény 2020-as évnek a lezárása olyan közel lesz hozzá, hogy ez is extra örömet jelent majd a megfigyelésében.

Hozzászólások

Égi jelenségek 2024. július második felében

Égi jelenségek 2024. július második felében

Itt a nyárközép teliholdja de a hó végére már sarló is jut, gyönyörű együttállásokat láthatunk, és egyre több a nyári meteor is.

Nagyon kellene már a csapadék a növényeknek

Nagyon kellene már a csapadék a növényeknek

Fokozódik az aszály, a legsúlyosabb helyzet a Duna-Tisza közén alakult ki.

A SpaceX nyerte meg ISS biztonságos megsemmisítését

A SpaceX nyerte meg ISS biztonságos megsemmisítését

Az Űrállomás 2030-ig üzemelhet, ezt követően a légkör mélyebb rétegeibe vontatják majd, ahol tervezett módon, időben és helyen fog elégni.

Tovább drágulhatnak az élelmiszerek

Tovább drágulhatnak az élelmiszerek

A klímaváltozás jelentős hatást gyakorol a mezőgazdaságra, ezt pedig az élelmiszerárakon is érezhetjük majd.

Hatalmas víznyelők nehezítik az életet Törökországban

Hatalmas víznyelők nehezítik az életet Törökországban

A talaj beomlásával keletkező üregek az ország élelmiszer-termelésében fontos, történelmi Konya régióban találhatók.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket