Tibor2024. április 14., vasárnap
Föld

A természetvédelemben fontos szerepük van az őslakosoknak és a helyieknek

2021.05.22.NG
National Geographic Magyarország

Május 22. a biológiai sokféleség nemzetközi napja. Ennek alkalmából jelent meg az Életteli területek című jelentés, melyben a székelyföldi Homoródkarácsonyfalva példáját is bemutatják.

Közbirtokossági legelő Homoródkarácsonyfalva közelében, Romániában.
Forrás: Varga Anna

 

A természeti értékek megőrzése a helyi közösségek bevonásával tud hatékonyan megvalósulni. Ezt angolul community-based conservationnek nevezik, magyarul pedig közösségalapú természetvédelemnek. Mindezt alátámasztják az elmúlt évek, illetve évtizedek természetvédelmi kutatásai, illetve gyakorlatai melyek egyértelműen rámutattak arra, hogy a természeti értékek jelentős része emberi tevékenység közreműködésével alakult ki: ilyenek például a kaszálórétek vagy a fás legelők. A helyi lakosok elismerése, illetve bevonása a természeti értékek megőrzésébe ezért is alapvető fontosságú.

2010-ben jött létre az ICCA Consortium, mely az Indigenous and community conserved areas (magyarul „Őshonos és helyi közösség által védett területek”, más néven Territories of life, „Életteli területek”) rövidítéséből származik. A szervezet azokat a helyi közösségeket, gyakorlati szakembereket és kutatókat fogja össze a világban, akik a helyi lakosok természetvédelembe való bevonásának fontosságára, illetve az általuk végzett természetvédelmi tevékenységekre hívják fel a figyelmet.

Környezeti nevelő hölgyek hagyományos zuang ruhában Kínában.
Forrás: Wuying Lin / BRC

Az idei biológiai sokféleség napja alkalomból jelent meg egy nemzetközi kiadvány az ICCA Consortium gondozásában Territories of Life: 2021 Report(Életteli területek: 2021-es jelentés) címmel. A tanulmány a világ 17 pontjáról mutat be közösségeket. Ők tudatosan, vagy akár szinte észrevétlenül a hagyományaik, természetközeli gazdálkodási formáik, helyi évszázados vagy akár évezredes szabályrendszereik gyakorlásán keresztül igyekszenek óvni, védeni a természeti értékeket és egyúttal az azzal összekapcsolódó kulturális örökség éltetéséhez is hozzájárulnak. Fontos megemlíteni, hogy szabályrendszerek létrejötte igazolja, hogy ahogy ma sem, úgy régen sem volt jellemző a sokszor emlegetett „harmonikus kapcsolat” a természet és helyi közösségek között. A jelentésben is bemutatott helyi közösségek arra jó példák, hogy a helyi szinten és közösségi összefogással hogyan lehet a lakóhely környezetét megőrizni gazdálkodáson vagy más tevékenységeken keresztül, akár évszázadok vagy évezredeken keresztül.

 

Az Atayak egyesület születésnapja Ecuadorban. A szervezet azon dolgozik, hogy megőrizze az ősi ismereteket a gyógyászat, tudomány, művészet és oktatás területén.
Forrás: Wachachik

 

A jelentés öt fő következtetést von le, melyeket rövidítve közlünk:

  • Az helyi közösségek kiemelkedő szerepet játszanak a világ biológiai sokféleségének és természetének kormányzásában, védelmében és fenntartható használatában.
  • Az egészséges bolygóhoz való hozzájárulásuk a kultúrájukban és a helyi területeikben gyökerezik. Egyúttal jelentős részt adnak hozzá a világ kulturális, nyelvi, kézzelfogható és szellemi örökségéhez.
  • A helyi közösségek de facto gondnokai a területeiknek, ugyanakkor a főárambeli természetvédelmi intézmények sokszor vetélkednek velük az irányításért. Ez kihívásokat és lehetőségeket is jelent a jövőre nézve.
  • A helyi közösségek a frontvonalában vannak a biológiai sokféleséget veszélyeztető és klímaváltozást okozó fő ipari folyamatok elleni küzdelemnek, amely hosszú távú veszélyt okoz életükre, kultúrájukra és ellenálló képességükre.
  • Az említett közösségek igyekeznek alkalmazkodni a gyorsan változó körülményekhez, és sokféle stratégiákat alkalmaznak a jogaik és közös földjeik védelmére.
Csoportkép annak alkalmából, hogy hivatalosan is védetté nyilvánították a Kisimbosa erdőt a Kongói Demokratikus Köztársaságban.
Forrás: Joseph Itongwa

 

A kötetet május 20-án mutatták be egy internetes konferencián. Aditi Veena egy dalt énekelt el a természetről, majd afrikai, dél-amerikai és ázsiai hozzászólók meséltek életükről, küzdelmeikről. A Biológiai Sokféleség Egyezmény titkársága is fontosnak tartja a kezdeményezést, melyről videóüzenetben biztosították a szervezőket és a hallgatóságot.

 

Homoródkarácsonyfalvi közbirtokosság

A tanulmánykötetben egyedüli európai példaként kerül bemutatásra a romániai, Hargita megyei Homoródkarácsonyfalva közbirtokosságának működése, története és szemlélete. Az esettanulmány szerzői George Iordăchescu, Anna Varga, Monica Vasile és Irina Sinziana Opincaru. A munkához jelentős mértékben hozzájárult a közbirtokosság elnöke, Orbán Csaba és Benedek Enikő, a homorodkarácsonyfalvi Dungó Kulturális Egyesület elnöke.

Táj Homoródkarácsonyfalva határában, Székelyföldön.
Forrás: Varga Anna

 

Imreh István székelyföldi falutörvényekre vonatkozó kutatásaiból is jól ismerhetőek, már az 1500-as évektől kezdődően rendelkezésre álló, azon írott források, melyekben elolvasható, hogy milyen nehézségekkel és feladatokkal álltak szemben a székelyföldi faluközösségek a legeltetés, kaszálás vagy éppen erdőgazdálkodás során.  Romániában 2000-ben újjáalakultak a közbirtokosságok, melyek fókuszában elsősorban a közösségi legelők és erdők használata áll. Ezzel a falvak, a helyi közösségek nemcsak egy megélhetési forrást kaptak vissza, hanem felelősséget és lehetőséget a természeti – kulturális sokféleség megőrzésére, fenntartására és akár növelésére is, melyre Homoródkarácsonyfalva közbirtokossága jó példaként szolgál.

Szentpáli Géza, a Homoródkarácsonyfalvi közbirtokosság egykori titkára a közösségi erdőgazdálkodással kapcsolatban így fogalmazott: „Nem vágunk le mindent egyszerre, hanem mindig gondolunk a következő nemzedékekre is, hogy ők is legalább olyan jó módban éljenek, ahogyan most mi tesszük.”

Írta: Varga Anna (Pécsi Tudományegyetem, Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszék) és
Bajomi Bálint (Debreceni Egyetem – bajomi.eu)

Eltűnhetnek az antarktiszi meteoritok

Eltűnhetnek az antarktiszi meteoritok

A déli kontinens speciális körülményei segítik a meteoritok megtalálását, azonban a klímaváltozás véget vethet e szerencsés helyzetnek.

A csillagok életkorát méri majd a Roman-űrteleszkóp

A csillagok életkorát méri majd a Roman-űrteleszkóp

A Nancy Grace Roman-űrteleszkóp 2027-ben indul és képes lesz elkülöníteni a fiatal csillagokat az idősektől.

Különös légköri jelenség lehet ezen a pokoli exobolygón

Különös légköri jelenség lehet ezen a pokoli exobolygón

Olyan jeleket észleltek egy exobolygó légkörében, ami nagyon hasonlít a Földről jól ismert glória jelenségére.

Égi jelenségek 2024. április második felében

Égi jelenségek 2024. április második felében

Itt az év első jelentősebb meteorraja, ismét nyakunkon a telihold, bolygómentes időszak köszönt be, így együttállásból nem lesz sok.

Alig tudunk valamit a kanadai vulkánokról

Alig tudunk valamit a kanadai vulkánokról

Valószínűleg nem véletlen, hogy nem tudjuk kapásból felsorolni Kanada vulkánjait – a probléma nem csak a mi készülékünkben van.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket