Adorján, Adrián2024. március 05., kedd
Föld

Égi jelenségek 2021. június első felében

National Geographic Magyarország

Közelednek a legrövidebb éjszakák, beköszönt a világító felhők szezonja, a holdmentes éjjelek a Tejút látványával kecsegtetnek, lesz alkonyi holdsarlónk is együttállással. A hónap legkülönlegesebb eseménye egy részleges napfogyatkozás lesz!

Egy 2010-es napfogyatkozás kis fázisa. Ehhez hasonló fázisú lesz hazánk északi részén a június10-én délben látható fogyatkozás is.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

Részleges napfogyatkozás június 10-én délben

Nagyon kis fázisú lesz a fogyatkozás, ám a jelenség ritkasága miatt így is érdemes megfigyelni! Hazánk egész területéről láthatjuk, de az ország északi részén kissé többet takar majd el a Hold a Napkorong északi pereméből, a legnagyobb fázis azonban itt is csupán 3,8 százalékos lesz. A fogyatkozás a sarkvidék kanadai részéről, Grönland északi csücskéről, a szibériai szigetvilágából és a Jeges-tengerről nézve gyűrűs lesz, de a nem túl sűrűn lakott régióban valószínűleg kevesen élvezhetik majd a jó 3 percig tartó gyűrűs fázist.

A hazai megfigyelés talán ideális, ha arra gondolunk, ebédidőben talán még munka közben is szakíthatunk pár percet rá. Azonban ne feledkezzünk el a szemünk épségéről: csakis megfelelő védőeszköz segítségével nézzünk a Napba, erre a speciálisan e célra készült napszűrő fóliák alkalmasak, amelyeket például távcsőboltban vásárolhatunk. Amennyiben nincs ilyesmi kéznél, és nincs már idő beszerezni, akkor vetítsük ki a Nap képét, pl. egyszerű lyukkamerás módszerrel.

Figyelem: a sok éve készült napfogyatkozás-néző szemüvegek már nem alkalmasak a megfigyelésre, ezek anyaga az évek alatt elbomlik, szerkezete sérül, és ez épp elég ahhoz, hogy megvakuljunk. Ugyanígy nem alkalmas a napfény veszélyes összetevőinek szűrésére a CD vagy a padláson őrizgetett floppy lemez se!

Alkalmas lehet a 12-es feletti hegesztőüveg, de ezen át se folyamatosan nézzünk a Napba, csak maximum 1-1 pillanatra.
Egyszerű lyukkamera készítéséhez az alábbi videóban kapunk segítséget.

 

12 óra után néhány perccel kezdődik a fogyatkozás, északon előbb, délen később, a közepét, vagyis a legnagyobb fázist 12:45 környéki percekben éri el, majd a vége 13:25 körül várható, északon tart tovább.
A fogyatkozás helyszínre bontott pontos időpontjait ezen a térképen megkereshetjük, az itt szereplő adathoz 2 órát adjunk hozzá a helyi, magyarországi időpontért, vagy állítsuk át az alapértelmezett időzónát GMT+2-re! A térképen keressük meg az észlelőhelyünket, majd az egérrel kattintsunk a kívánt pontra, s felugró kis ablakban olvashatjuk majd ki a fogyatkozás kezdetét, közepét és végét, azon az egy földrajzi ponton.

 

Már a hónap elejétől élvezhetjük a Tejút látványát

A nyárias hangulatú képen a Tejút központi régiója látszik, benne számos ködösséggel, halmazzal.
Forrás: Somogyi Zoltán / Önök küldték

 

Az éjszakák rendkívül rövidek ebben az időszakban, a csillagászati sötétség 23 óra után kezdődik, és hajnali 2-ig tart csupán, így kevesebb mint 3 óra áll rendelkezésre. Bár a Hold a hónap elején még igencsak fényes lesz, mivel későn kel (elsején is csak hajnal fél 2 körül), így egészen jól kihasználhatjuk az éjszaka adta lehetőségeket. A Tejút íve már éjfélkor is viszonylag magasra, kb. 40 fokra húzódik, a déli égen látható központi régióját jól megfigyelhetjük, benne a rengeteg köddel, halmazzal. A Nagy Nyári Háromszög látványa uralja a keleti égrészt, a csillagászati sötétség végére már 60 fokos magasságig ér a Tejút ívének itt húzódó legmagasabbra kúszó része, a hónap közepén pedig már majdnem eléri a zenitet.
A Tejút fotózásához igyekezzünk minél kevésbé fényszennyezett területet választani, ahol legalább a déli égboltot nem világítják be a települések lámpái. Ebben segítséget nyújthat a fényszennyezést bemutató térkép, a nagyobb városok fénye akár 50 km távolságban is jelentősen bezavar a látványba, és emellett például érdemes kerülni a turistaparadicsomokat, így a Balatont, ahol még a szokásosnál is sokkal erősebb a fényszenny. https://www.lightpollutionmap.info/ Ha valaki a Balaton déli partján nyaral, akkor érdemes pár kilométerrel még délebbre menni, így legalább a közvetlen környezet fénye kevésbé zavaró.

 

Hajnali holdsarló 7-8-án

10 százalékos sarló, földfénnyel.
Forrás: Balázs Gábor / Önök küldték

 

Bár még távolról sem ideális a hajnali holdsarló megfigyelhetősége, már sokat javult. 7-én pirkadatkor 9,8 százalékos, 8-án már csak 4,9 százalékos megvilágítású lesz, s még ekkor is több mint egy órával a Nap előtt felkel, vagyis tiszta ég esetén megfigyelhető lesz. 7-én a holdkelte ideje keleti határaink közelében 03:09, Budapesten 03:20, nyugaton 03:30 lesz. Másnap, 8-án 20 perccel később kel fel a Hold. Mindkét hajnalon a navigációs szürkület idejére esik a holdkelte, így már elég világos lesz az ég, de a nem túl vékony sarlót derült idő esetén még könnyen megpillanthatjuk az északkeleti horizonton.

 

Alkonyi holdsarló 11-12-én, bónusz Vénusszal

2,6 százalékos sarló, a képen láthatónál egy leheletnyivel vékonyabb lesz a 11-én.
Forrás: Balázs Gábor / Önök küldték

 

11-én még csupán alig 1,6 százalékos megvilágítású sarlót kereshetünk, ehhez érdemes binokulárt segítségül hívni. A sarló 1 óra 15 perccel nyugszik a Nap után, így nem lesz könnyű a feladat! A leheletvékony Holdat fél órával napnyugta után keressük, 4-5 fokos magasságban az északnyugati ég alján, így mindenképp jó kilátás is kell és tiszta égbolt. A sarló megfigyeléséhez optimális időpont keleten 21:00, Budapesten 21:15, nyugaton 21:22 lesz.

12-én kicsit egyszerűbb dolgunk lesz, ekkor a sarló már 5 százalékosra hízott, talán ez a legszebb fázisa, amikor még igen vékony sarlót látunk, látványos lehet az árnyékos rész földfényben fürdő homálya, és a már kissé sötétedő égen lenyugvó Hold. A sarló megfigyeléséhez optimális időpont keleten 21:30-tól, Budapesten 21:40-től, nyugaton 21:50-től holdnyugtáig tart, így jó egy óránk van ezen az alkonyon.
Mindkét alkonyon megpillanthatjuk a Vénuszt is, 11-én ferdén a Hold felett, 12-én ferdén a Hold alatt kb. 5 fokkal.

 

Hold-Mars együttállás 13-án

A Hold és a Mars 13-án este, az együttálló párostól balra a Jászol-halmaz is megjelenik, 23 óra előtt kicsivel, az ekkor már viszonylag sötét horizonton van rá esély, hogy fotózni tudjuk.
Forrás: Stellarium

 

Ezen a kora estén égi kísérőnk és a vörös bolygó randevúznak, mindössze 2 fok választja majd el egymástól őket. A Hold már 10 százalékos megvilágítású sarló lesz, azonban még mindig elég kecses ahhoz, hogy látványos fotót készíthessünk róla, az árnyékos felén derengő földfénnyel együtt. A nem túl fényes Marsot a Hold bal oldalán, kissé alacsonyabban láthatjuk, érdemes megvárni a navigációs szürkület végét, így kb. másfél órával napnyugta után lehet a legszebb látványban részünk. Ekkor az északnyugati horizont még nem sötét, de a teljes égbolt fényesebb csillagai már előtűnnek, az együttállást pedig kb. 10 fokos magasságban látjuk az északnyugati ég alján. Kicsit később, ahogy még jobban sötétedik, tiszta ég esetén a kb. 5 fokkal balra lévő Jászol-halmazt is megpillanthatjuk majd.

 

Kezdődik a világító felhők szezonja

2020 nyarán a NEOWISE üstökös tette izgalmassá a rövid éjszakákat, és több alkalommal is éjszakai világító felhők közt láthattuk az égi vándort.
Forrás: Ángyán Krisztián / Önök küldték

 

Hazánkban június eleje-közepe jelenti a világító felhők, angol betűszóval NLC-k szezonkezdetét. A jelenséget a szürkületi időszakban, amikor a Nap 6-16 fokkal a horizont alatt van, akkor láthatjuk az északi égrészen, alkonyat után északnyugaton, hajnal előtt északkeleten. Sajnos a jelenség nem előrejelezhető, így, ha biztosra akarunk menni, akkor az alkalmas időszakokban az északi eget fürkésszük, vagy az abba az irányba néző webkamerák segítségével, vagy személyesen, ahogy lehetőség adódik rá. Az alkonyi időszakban napnyugta után 1 órával már kezdődhet a jelenség.
A világító felhők bolygónk legnagyobb légköri magasságú felhői, 80-85 kilométeres légrétegben születnek, az itt a nyár közepi hetekben uralkodó igen nagy hideg hatására. Nagy magasságuknak köszönhető, hogy a napfény még megvilágítja őket akkor, amikor lenn a felszínen már sötétedik, ezért is nevezik őket világító felhőnek, hisz jóval fényesebbek az égbolt alapfényességénél. Tavaly nyáron különösen szerencsés időben érkeztek e felhők, hisz nagyon sokan lestük éjjelenként a NEOWISE üstököst, így a vele egy időben feltűnt NLC is rengeteg fotóra rákerült.

 Kihalás fenyegeti a Mekong folyó halait

 Kihalás fenyegeti a Mekong folyó halait

Az Ázsia legnagyobb folyói közé tartozó Mekong folyóban élő halfajok ötödét fenyegeti a kihalás egy környezetvédelmi csoport hétfőn publikált jelentése szerint, melyet az MTI tett közzé.

Nem minden szupervulkáni kitörés jár erős lehűléssel

Nem minden szupervulkáni kitörés jár erős lehűléssel

A közvélekedés szerint a szupervulkáni kitörések során a légkörbe jutó anyagok hatására lehűl bolygónk felszíne – a helyzet azonban nem ilyen egyértelmű.

Új klímamérnöki ötlet: a sztratoszféra szárítása

Új klímamérnöki ötlet: a sztratoszféra szárítása

A felmelegedést lassítására újabb tervek és modellszámítások készültek, ám úgy tűnik, továbbra is a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése a leginkább célravezető.

Kilyukadt felhők

Kilyukadt felhők

Egy igen látványos felhőforma, vagyis inkább a felhő hiányának formája a lyukfelhő, amelyet gyakran öveznek összeesküvés-elméletek – a valóság azonban sokkal hétköznapibb, ám legalább olyan izgalmas.

Szélerőmű vagy naperőmű?

Szélerőmű vagy naperőmű?

A földhasználat szempontjából vizsgálva, egységnyi energiára és területre vetítve a napelemeknek akár 60-120-szor nagyobb a földterületigényük, mint a szélerőműveknek – többek között ezért is volna kulcsfontosságú a szélenergia kihasználása hazánkban a  fotovoltaikus termelés mellett.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket