Kázmér, Lúciusz, Zorán2024. március 04., hétfő
Föld

Égi jelenségek 2021. szeptember első felében

National Geographic Magyarország

Hajnali és esti holdsarló is lesz, kezdődik az őszi állatövi fény szezonja, még mindig nem kell elbúcsúznunk a meteoroktól.

Alkonyi holdsarló áthaladó repülőgéppel
Forrás: Önök küldték / Petrók György

 

A langyos nyári éjjeleket felváltják az ősziek, beindul a szarvasbőgés, és ezzel elkezdődik a vadászidény, amely miatt nagyon sok helyen erdőlátogatási tilalom lép érvénybe. Mielőtt terepi fotózásra indulnánk, feltétlenül ellenőrizzük a kiszemelt helyszínt, a helyi erdészetek, vadásztársaságok, önkormányzatok honlapján. A tilalom a nevével ellentétben nemcsak erdőkre, hanem rétekre is vonatkozik!

Hajnali holdsarló a Jászol-halmazzal 4-én

A holdsarló és a Jászol-halmaz közeli együttállása szeptember 4-én hajnalban
Forrás: Stellarium

A 9,8 százalékos megvilágítású holdsarló hajnali 3 körül kel fel, azonban nekünk nem kell ennyire korán kibújni az ágyból, ha szeretnénk megnézni az együttállást: 4:30-4:45 körül bőven elég, a páros ekkor már 15 fokos magasságban jár, a sarló alatt, kissé jobbra találjuk a halmazt, alig 2 fok távolságban. A sarló kis megvilágítása miatt szépen fényképezhető együttállást kapunk ezen a hajnalon. A Hold megvilágítás nélküli oldalán szépen derengő földfényre is számíthatunk, így egy teleobjektíves fotón különösen szép lesz a végeredmény. A megfigyeléshez az északkeleti-keleti égrészre kell rálátni majd.

Hajnali holdsarló és ISS 5-én

A Hold és az ISS szeptember 5-én hajnalban. Országrésztől függően pár fokos eltérés van az ISS útjában!
Forrás: Stellarium

A sarlót 5-én már csupán 4,2 százalékos megvilágításban láthatjuk, vagyis egészen vékonyka lesz csak, ám annál látványosabb, feltűnő földfénnyel. Amennyiben tiszta lesz az ég, 3:44-03:45 körül a holdsarló mellett elrepülő Nemzetközi Űrállomást is megfigyelhetjük. A keleti ég alján lenyugvó ISS a horizonthoz közeledve eléggé elhalványul már, s könnyen beleolvad a pirkadat fényeibe, főként, ha párás a levegő, de megfelelő időjárás esetén a horizontig követhetjük a lassan mozgó pöttyét. Az átvonulást egyébként az északnyugati-északi égrészen jóval fényesebben is látjuk az ezt megelőző percekben.

Az Űrállomás a hónap első felében a hajnali időszakban jár felettünk, ám a hónap közepétől már este is látni fogjuk, erről majd a szeptember második feléről szóló cikkben esik szó. Aki szeretné megfigyelni az átvonulásokat, az pl. a Heavens-above.com oldalon talál előrejelzést.

Alkonyi holdsarló 8-án és 9-én

Hold és Vénusz – szeptember 9-én hasonló horizont feletti magasságban állnak, ám a Vénusz kissé távolabb lesz a sarlótól.
Forrás: APOD/NASA/Mike Black

A sarló megfigyelésére az őszi alkonyok sajnos nagyon nem ideálisak, mivel a pályája geometriája miatt nagyon közel látjuk a Naphoz. Aki szeretne próbálkozni, annak a következőket ajánljuk.
8-án kb. fél órával napnyugta után a 3,7 százalékos megvilágítású sarlót 5 fokos magasságban kereshetjük a még nagyon világos nyugat-délnyugati horizonton, sok időnk nem lesz, mivel egy órával a napnyugtát követően a Hold is elbúcsúzik.
9-én háromnegyed órával napnyugta után érdemes keresni az ekkorra már 9,2 százalékosra hízott sarlót a délnyugati horizont felett 5 fokkal, s tőle jó 6 fokra balra a Vénusz ragyogó fénypontját is megpillanthatjuk. A Hold a nap után 1 óra 50 perccel nyugszik, ami nem tűnik kevésnek, azonban a pálya geometriája miatt továbbra sem lehet könnyen megfigyelni.
Mindkét alkonyon tiszta idő és jó rálátás kell a horizontra!

Már megfigyelhetjük az őszi állatövi fényt hajnalonta

Állatövi fény a Mátrából, szeptember elején. A kép jobb szélén a horizonton Gyöngyös fényei látszanak.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

A holdmentes időszakot érdemes lehet kihasználni arra is, például ha az ISS átvonulását vagy a hajnali holdsarlót várjuk, hogy az állatövi fényt is megfigyeljük. Ehhez vidéki, sötét, fényszennytől mentes égre lesz szükségünk, és persze tiszta, páramentes és felhőtlen égre. Az állatövi fényt az őszi időszakban (egészen decemberig) a hajnali órákban láthatjuk, helyszíntől függően 2,5-2 órával napkelte előtt jelenik meg a keleti égen a jobbra dűlő, ferde fénykúp. Ha tiszta az idő, akkor kb. 1 órával napkelte előtt fog elhalványulni, a legszebb arcát 1,5 órával napkelte előtt mutatja. Alapvető feltétele a megpillantásának, hogy ne legyen zavaró fény az égen, illetve a keleti horizontunkon, a megfigyelőhelyet ez alapján tervezzük meg. Egy kisebb-közepes méretű város fényei nagyjából 30 km távolságig lehetnek zavaróak, egy nagyvárosé ennél is távolabb hat az ég minőségére.
Az állatövi fény a Naprendszer keringési síkjában lévő mikroszkopikus porszemcsék fényszóró-visszaverő hatásának köszönhetően látszik, e szemcsék a napfényt verik vissza, illetve szórják.

Meteorok szeptember elején

Egy fényes szeptember eleji meteor
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

Nagy meteorrajok ekkor nem aktívak, azonban a türelmes égleső mégse unatkozhat. Szeptember 1-jére virradóra az Aurigidák meteorjainak maximuma következik, e meteorok a Szekeres (Auriga) csillagkép közeléből indulnak ki, és bár a 24 százalékos Hold a radiáns közelében jár, ez ne bátortalanítson el senkit. A 23 óra utáni időszakot érdemes a meteorvadászattal tölteni, s ha az előzetes számítások beigazolódnak, 23-24 óra közt egy kis plusz aktivitást is kaphatunk e rajtól. Mivel ilyenkor még nagyon alacsonyan áll a radiáns, ezért ebből, ha pontos a számítás, nem sokat látunk (Ázsiára koncentrálódik az esemény). Ha 1-2 órát késik a várt kitörés, akkor viszont akár szerencsénk is lehet, az óránként 20-25 körüli gyors meteor megpillantásával. A korábbi kitörésekre jellemző volt a sok fényes rajtag. Természetesen ezeket az előrejelzéseket ne vegyük készpénznek, inkább csak lehetőségként tekintsünk rájuk.

Az időszak másik aktív raja a Szeptemberi Epszilon Perseidák, amelynek maximuma 9-én lesz. E raj szintén gyors meteorokat ad, és 9-én a hajnal előtti órákat érdemes rászánni a megfigyelésekre, óránként 3-4 meteort ad a raj, ám ezek többnyire fényesek, látványosak. Holdfény nem zavarja az észlelést, és akár a hajnali állatövi fény megfigyelésével is egybevonhatjuk a meteorlesést.

10-étől elindul az ősz leghosszabban elnyúló meteorkomplexumának időszaka is, megkezdődik a Tauridák hullása, elsőként a Déli Tauridák lassú rajtagjai indulhatnak be. E raj darabra nagyon kevés meteort ad, azonban igen sok a nagyon fényes tűzgömb ezek közt, amelyekre már akár szeptember közepén is számíthatunk. Inkább csak a létezéséről érdemes tudni, hisz az ősz során bármikor találkozhatunk e meteorokkal, az őszi tűzgömbök jelentős része köthető valamelyik taurida rajhoz. Az Északi Tauridák raja október közepén indul majd be.

 Kihalás fenyegeti a Mekong folyó halait

 Kihalás fenyegeti a Mekong folyó halait

Az Ázsia legnagyobb folyói közé tartozó Mekong folyóban élő halfajok ötödét fenyegeti a kihalás egy környezetvédelmi csoport hétfőn publikált jelentése szerint, melyet az MTI tett közzé.

Nem minden szupervulkáni kitörés jár erős lehűléssel

Nem minden szupervulkáni kitörés jár erős lehűléssel

A közvélekedés szerint a szupervulkáni kitörések során a légkörbe jutó anyagok hatására lehűl bolygónk felszíne – a helyzet azonban nem ilyen egyértelmű.

Új klímamérnöki ötlet: a sztratoszféra szárítása

Új klímamérnöki ötlet: a sztratoszféra szárítása

A felmelegedést lassítására újabb tervek és modellszámítások készültek, ám úgy tűnik, továbbra is a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése a leginkább célravezető.

Kilyukadt felhők

Kilyukadt felhők

Egy igen látványos felhőforma, vagyis inkább a felhő hiányának formája a lyukfelhő, amelyet gyakran öveznek összeesküvés-elméletek – a valóság azonban sokkal hétköznapibb, ám legalább olyan izgalmas.

Szélerőmű vagy naperőmű?

Szélerőmű vagy naperőmű?

A földhasználat szempontjából vizsgálva, egységnyi energiára és területre vetítve a napelemeknek akár 60-120-szor nagyobb a földterületigényük, mint a szélerőműveknek – többek között ezért is volna kulcsfontosságú a szélenergia kihasználása hazánkban a  fotovoltaikus termelés mellett.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket