Mátyás, Jázmin2024. február 24., szombat
Föld

Égi jelenségek 2021. november első felében

National Geographic Magyarország

Korán sötétedik, és a holdfény se fog sokat zavarni, de láthatunk hajnali és alkonyi sarlót is, hajnalban a Merkúrt, este a Vénuszt figyelhetjük meg, találkozhatunk meteorokkal is, egyre jobban előtűnnek a téli csillagképek, és több együttállás is lesz.

Forrás: Imre Péter / Önök küldték

Kora este már nézhetjük a csillagokat

Novemberben már elég korán beáll a csillagászati sötétség, gyakorlatilag 18 óra után kicsivel már alkalmas az égbolt arra, hogy a halványabb objektumokat is megfigyeljük. A jelesebb téli csillagképek közül a Bika a feltűnő Fiastyúkkal már felkel, 21:30-kor az Orion és az Ikrek is a horizont felett jár, az éjszaka második felére az Oroszlán is megmutatja magát. A holdfény 10-ét követően válik zavaróan erőssé az éjszaka első felében, így, ha az időjárás engedi, korábbra időzítsük a csillagleső programjainkat.
A korai sötétedést, bár sokan nem szeretik, kihasználhatjuk arra, hogy gyerekekkel megyünk ki a csillagokat megfigyelni.

Hajnali holdsarló 3-án

Hajnali holdsarló, növényi keretben.
Forrás: Ábrahám Tamás / Önök küldték

A korán kelők a téli félévben sok szép holdsarlót megfigyelhetnek, ha az időjárás is kedvező. Ilyenkor a Hold égi útja a hajnali időszakban kedvez a megfigyeléseknek, a horizontra meredeken kel fel ugyanis, az alkonyi égen viszont kis szöget zár be a horizonttal a járása, így az alkonyi sarlók sokkal nehezebben megpillanthatóak. 3-án a 4,4 százalékos megvilágítású, vagyis igen vékony sarlót napkelte előtt egy órával kényelmes, 10 fokos magasságban látjuk a délkeleti horizont felett.

Merkúr a hajnali égen

A legbelső bolygó megfigyelése szempontjából november első néhány napja még ideális, ám a hónap közepére elvész a pirkadat fényében. 4-én egy binokulárral felfegyverkezve érdemes kinézni a délkeleti horizontra, ugyanis kb. 40 perccel napkelte előtt, a szabad szemmel is látható Merkúr alatt 6 fokkal már kibukkanhat a Mars, és kissé balra az alig 0,6 százalékos holdsarló. Ez utóbbiakat szabad szemmel nem lehet megpillantani, de kristálytiszta ég esetén a binokulár segíthet annak, aki kedveli az ilyen kihívásokat.

Alkonyi holdsarló 6-án és 7-én

7-én ehhez hasonló látványt nyújt majd az alkonyi holdsarló.
Forrás: Balázs Gábor / Önök küldték

November 6-án 4,6 százalékos megvilágítású lesz a sarló, ám ennek ellenére se lesz könnyű megfigyelni, mivel igen alacsonyan jár. A napnyugta után fél órával kb. 4 fokos magasságban keressük a még nagyon világos délnyugati ég alján, még mintegy fél óránk van ekkor holdnyugtáig. A sarlóhoz ideális idő, keleti határainknál 16:35, Budapesten 16:46, nyugaton 16:57 lesz.

Másnap, 7-én se sokkal kedvezőbb az égi geometria, de a 11 százalékosra hízott sarlót könnyebb lesz megpillantani. Ehhez az ideális időpont keleten 16:55, Budapesten 17:06, nyugati határaink közelében pedig 17:17.

Alkonyatkor ragyog a Vénusz, 8-án a Hold közelében

A Hold és a Vénusz 8-án alkonyatkor
Forrás: Stellarium

A Vénuszt bármelyik alkonyon kereshetjük, a délnyugati ég alján látható, fél órával napnyugta után tiszta ég esetén már megpillanthatjuk, ekkor kb. 10 fokkal lesz a horizont felett. Mire besötétedik, nem egészen 2 órával napnyugta után, már csak 4 fok magasan jár. Ez lehetővé teszi, hogy tájképben, vagy városi környezetben is szép fotókat készítsünk róla.

8-án a 20 százalékos megvilágítású, duci holdsarlótól 6 fokra, jobbra látszik bolygószomszédunk, 18 óra körül, vagyis a csillagászati szürkület végén még kényelmesen megfigyelhető magasságban, a Vénusz kb. 5, a Hold kb. 7 fokon áll. Ekkor már csak kissé dereng a horizont, épp annyira, hogy még pont szép fotókat készíthessünk a párosról.

Hold – Szaturnusz együttállás 10-én

A 40 százalékos megvilágítású Hold felett 4,5 fokkal láthatjuk a gyűrűs bolygót, az idő előrehaladtával egyre inkább eldől a páros, a 21 óra után kicsivel zajló holdnyugta idejére a Szaturnusz a Hold jobb felén látszik.

Merkúr-Mars együttállás 11-én hajnalban

A Merkúr és a Mars kettőse binokulárban lesz élvezetes látvány.
Forrás: Stellarium

 

Ismét csak a kihívások kedvelői számára lehet érdekes ez az együttállás, amelyet napkelte előtt egy órával pillanthatunk meg. A két bolygó alig egy fokra lesz egymástól, a Merkúr lesz a sokkal fényesebb, ezt szabad szemmel is láthatjuk, ám a tőle jobbra álló Mars megfigyeléséhez érdemes a binokulárt is elővenni. Természetesen az együttállás megpillantásához ismét szükséges, hogy tiszta legyen az égbolt. A páros napkelte előtt egy órával bukkan fel a délkeleti horizonton, már ekkor is meglehetősen világos lesz az ég, ám még fél óránk marad a megfigyeléshez, ekkorra 4 fokos magasságba kerülnek a bolygók, ám az ég háttérfényessége már túl erőssé válik.

Hold – Jupiter együttállás 11-én este

Ezen az estén már 53 százalékos lesz a Hold megvilágítottsága, a Jupiter 4,5 fokkal felette, majd késő este már a jobb oldalán látszik, a holdnyugta ideje 22:30 körüli. A Jupiter elég fényes ahhoz, hogy akár városi környezetben is szépen fotózhassuk az együttállást.

Meteorok november elején

Egy fényes Orionida meteor, hasonlókkal könnyen találkozhatunk még november elején.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

 

Még jócskán aktívak a Déli és az Északi Tauridák, ez utóbbi raj maximuma 11/12-én éjjel várható, ám ekkor is csak óránként 2-3 meteort láthatunk. Azonban ne feledjük: a két Taurida raj egyaránt hajlamos a nagyon fényes tűzgömbökre, igazán ezt a tulajdonságukat kedvelik a meteormegfigyelők. Meteorjaik lassúságával együtt egy-egy ilyen tűzgömb valóban felejthetetlen látványt nyújt! Novemberben a Leonidák meteorjaira is érdemes figyelni. E raj 33 évenként mutat erősebb aktivitást, ettől még 10 évre vagyunk, ám november 6-át követően az éjszakák második felében egy-egy rajtaggal biztosan találkozhat, aki a szabad ég alatt tölti az időt. A Leonidák hullócsillagai kimondottan gyorsak. 7-ig még hullhat az Orionidákhoz tartozó meteor is.
Az őszi időszak eleve igen gazdag tűzgömbökben, olyanokban is, amelyek nem köthetőek egy meteorrajhoz sem, így kellemes meglepetés mindenkit érhet, aki a szabadban van és az eget figyeli.

52 év után először landolt amerikai eszköz a Holdon

52 év után először landolt amerikai eszköz a Holdon

Magyar idő szerint 2024. február 23-án éjfél után 23 perccel sikeresen landolt a Hold déli sarka közelében az Intuitive Machines leszállóegysége.

A jégkor vége példa a mai helyzetre

A jégkor vége példa a mai helyzetre

A szakemberek attól tartanak, a nyugat-antarktikai jégmező (WAIS) összeomlása a jelenkori klímaváltozás során rendkívüli módon felgyorsíthatja a tengerszint emelkedését.

Így születik egy alábukó lemezszegély

Így születik egy alábukó lemezszegély

Gibraltárnál egy olyan geológiai folyamatot figyelhetünk meg, amelynek nyomán sok millió év múlva majd egy alábukó kőzetlemezszegély nyúlik az Atlanti-óceánba.

Örvénylő jég Labrador partjainál

Örvénylő jég Labrador partjainál

A rendkívüli látványosságot Föld-megfigyelő műholdról és a Nemzetközi Űrállomásról is megörökítették.

Csillag-gyöngysor kíséri a galaxisrandevút

Csillag-gyöngysor kíséri a galaxisrandevút

A Hubble-űrteleszkóp felvételén galaxisrandevú nyomán kialakult csillagok sorozatát figyelhetjük meg.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket