Kázmér, Lúciusz, Zorán2024. március 04., hétfő
Föld

Előrejelzés vagy fölkészülés?

National Geographic Magyarország

Bár mindenki arról ábrándozik, hogy jó volna, ha előrejelezhetőek lennének a földrengések, a helyzet az, hogy ez még jó ideig biztosan lehetetlen lesz.

Forrás: Pixabay

Régi igazság, hogy nem a földrengések ölik meg az embereket, hanem a saját épületeik, és emiatt is okosabb dolog lenne a rengések előrejelzéseinek kísérlete helyett a minél inkább rengésálló építkezést, infrastruktúrát előtérbe helyezni.

A Cambridge-i Egyetem írása boncolgatja e témát, vagyis a rengések kialakulásának okait, esélyeit és a várható erősséget feltáró kutatásokat, amelyek mind a felkészülést szolgálják. A Földrengések Határok Nélkül (Earthquakes without Frontiers) szervezet kutatói Eurázsia számos rengésveszélyes helyszínen végeztek felméréseket azzal a céllal, hogy elősegítsék azt, hogy a lakosság minél felkészültebb, ellenállóbb legyen a rengésekkel szemben.

A szervezet számos országban végzett munkája során egyrészt felmérte a helyi helyzetet, a régió földrengés-veszélyességét. Ez azt jelenti, hogy megfelelő vizsgálatokkal azt meg lehet mondani, hogy nagyjából hol, mekkora földrengés várható, az is kiszámítható, hogy milyen gyakorisággal következnek be a rengések, ám az egyedi rengések pontos időpontját képtelenség előre jelezni. A szervezet segítette az egyes országokban a helyi szakemberek kiképzését, segített kidolgozni az olyan építési előírásokat, amelyek betartásával a rengések nem válnak hatalmas tragédiává, mivel nem roskadnak össze az épületek. Emellett segítették a döntéshozókat, önkormányzatokat is felkészíteni a földrengéseket túlélő városi infrastruktúra tervezésében. A munkájuk eredményeképpen a pakisztáni nemzeti katasztrófavédelmi szervezet immáron a felkészülésbe és a megelőzésbe fektet be ahelyett, hogy a katasztrófa bekövetkezte utáni tettekre, mentésre koncentrálna.

2009-ben az olasz l’Aquila városát egy 6,3-as erősségű rengés döntötte romba. Az ilyen erősségű rengést egy felkészült, megfelelően épített város áldozatok nélkül átvészelne.
Forrás: wikimedia commons

Sokan emlékeznek talán a 2009-es l’Aquila-ban volt földrengésre. Az egyébként kies városka rendkívül rozoga épületei a rengés hatására több mint 300 ember életét oltották ki, aztán 2011-ben beperelték emberölés vádjával azokat a szakembereket, akiktől azt várták volna el, hogy jelezzék a várható nagy rengést. A szakembereket elítélte a bíróság, és csak nagy nemzetközi nyomás hatására mentették fel őket később. A tanulságot James Jackson professzor így foglalta össze:

„Ha lehetővé tesszük, hogy az emberek elhiggyék, előre tudjuk jelezni a földrengéseket, akkor ennek köszönhetően egyetlen lépést se tesznek majd a saját biztonságuk érdekében.”

Az állításba a földrengés szó helyére bármilyen más természeti esemény, katasztrófa nevét behelyettesíthetjük… Olaszország teli van gyönyörű, gyakran középkori eredetű, ám egy földrengés esetén halálos csapdává váló épületekkel, amelyekre senki se akar költeni.

Jackson és kollégái a l’Aquila-ban beperelt szakembereket vitték el aztán magukkal a világ számos földrengésveszélyes pontjára, ahol az olaszok személyesen számoltak be arról, hogy mi történik, ha valahol az előrejelzésre várnak a megelőzés helyett. Míg a fejlett országokban megfelelő építési előírásoknak köszönhetően a halálos áldozatok száma rendkívül csekély, és inkább csak az anyagi károk dominálnak, számos szegényebb régióban, kezdve a Mediterráneumtól Közép-Ázsiáig az épületek minősége rettenetesen gyenge, így itt, főként a növekvő lélekszámú városokban, amelyek a törésvonalak közelében fekszenek, a több tucat, több száz, vagy több ezer halottal járhat egy-egy nagyobb rengés. Az 1999-es izmiti (Törökország) 7,6-es erősségű rengésben legalább 17 ezer ember veszítette életét, mintegy 50 ezren megsebesültek, 300 ezren az otthonukat veszítették el, számos út, híd, alagút sérült meg, ezzel a mentési munkálatok is késedelmet szenvedtek. Bár létezett megfelelő építési előírás, a betartatásában súlyos hiányosságok akadtak…

A Földrengések Határok Nélkül szakemberei segítettek számtalan helyen feltérképezni a még ismeretlen törésvonalakat, így találtak egy jelentőset például Teheránban is, abban a nagyvárosban, ahol mintegy tízmillióan élnek, és volt már itt igen erős rengés. Az ilyen ismeretek segítik azt, hogy kiderüljön, egy adott helyszín mennyire földrengésveszélyes.

Teherán tízmilliós nagyvárosának közepén eddig ismeretlen törésvonalat fedeztek fel a Földrengések Határok Nélkül szakemberei.
Forrás: earthquakes without frontiers / James Jackson

A nagyvárosokban ma sokkal jelentősebb hatású egy-egy rengés, mint régen volt, hisz megtöbbszöröződött az épületek és a lakosság száma. Létfontosságú, hogy egy rengés esetében működőképesek maradjanak az olyan szolgáltatások, mint a víz- vagy az áramellátás, a telefonhálózat. Az elképzelt helyzetek szimulációi elősegítik a döntéshozók számára is a várható katasztrófa megértését, ezáltal a hatékonyabb felkészülést. A Földrengések Határok Nélkül szakemberei Nepálra vonatkozóan elkészítettek egy elképzelt rengés-forgatókönyvet a helyiek számára, a helyi felmérések adatai alapján. Aztán két évvel később egy valódi földrengés során a könyvben leírtak pontosan meg is történtek. Ennek köszönhetően számos helyről kaptak már a szakemberek felkérést hasonló felmérésre és szimulációra. Valami tehát megmozdult, és nemcsak a föld a lábunk alatt, hanem a döntéshozók talán kezdik belátni, hogy mit kell tenni a megelőzésért.

A Földrengések Határok Nélkül szervezete által felmért eurázsiai országokban több mint egymilliárd ember él rengésveszélyes helyen. Az együttműködés hatására számos ország vezetett be már új építési szabályokat, és például a nepáli rengés után már rengésálló épületeket emeltek a romba dőlt iskolák helyére.

„Egyszerűen nem tudunk rövid távú földrengés-előrejelzést készíteni, sose leszünk képesek rá, azonban számos országban ennek az ellenkezőjét hiszik az emberek. Ezen a tévedésen alapuló viselkedés az, ami végül ölni tud” – tette hozzá Jackson.

Új klímamérnöki ötlet: a sztratoszféra szárítása

Új klímamérnöki ötlet: a sztratoszféra szárítása

A felmelegedést lassítására újabb tervek és modellszámítások készültek, ám úgy tűnik, továbbra is a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése a leginkább célravezető.

Kilyukadt felhők

Kilyukadt felhők

Egy igen látványos felhőforma, vagyis inkább a felhő hiányának formája a lyukfelhő, amelyet gyakran öveznek összeesküvés-elméletek – a valóság azonban sokkal hétköznapibb, ám legalább olyan izgalmas.

Szélerőmű vagy naperőmű?

Szélerőmű vagy naperőmű?

A földhasználat szempontjából vizsgálva, egységnyi energiára és területre vetítve a napelemeknek akár 60-120-szor nagyobb a földterületigényük, mint a szélerőműveknek – többek között ezért is volna kulcsfontosságú a szélenergia kihasználása hazánkban a  fotovoltaikus termelés mellett.

Gyarapodott az Uránusz és a Neptunusz családja

Gyarapodott az Uránusz és a Neptunusz családja

Egy Uránusz- és két Neptunusz-holdat sikerült felfedezni, az Uránusz esetében 20 éve nem volt példa ilyenre.

Neutroncsillagot találtak egy szupernóva maradványában

Neutroncsillagot találtak egy szupernóva maradványában

A James Webb-űrteleszkóp – most először – sikeresen észlelte, az elméletek szerint, a szupernóva-robbanásban létrejövő neutroncsillagot.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket