2024. február 29., csütörtök
Föld

Égi jelenségek 2021. november második felében

National Geographic Magyarország

A hónap második felét a holdfény uralja: láthatunk teliholdat jönnek a Leonidák meteorjai, de sajnos holdfényben, kistávcsővel kereshetünk üstököst és felettünk jár a Nemzetközi Űrállomás.

Egy igen fényes Leonida meteor - az ennyire fényeseket még a telihold ellenére is lehet látni.
Forrás: Wikimedia Commons

A Leonidák maximuma 17/18-án éjjel

A Leonidák meteorrajának neve ugyan az ismertek közé tartozik, a szülő égitest, a 55P/Tempel-Tuttle üstökös periódusához kötött, 33 évente bekövetkező kitöréseinek köszönhetően, ám a közbülső időkben elég gyenge programmal várja az érdeklődőket. A maximum éjszakáján a közel telihold tovább rontja majd az élményt, így óránként 5-6 meteornál többre senki se számítson (holdfény nélkül is csak 10-15 körüli lehetne a hajnal előtt látható legtöbb meteor). Mivel az Oroszlán csillagkép fejénél lévő radiáns este 11 felé kel csak, ezért e rajt is inkább a hajnal előtti órákban érdemes figyelni, a holdfény ellenére néhány fényes, gyors meteort azért majd láthatunk. Jelentősebb aktivitást majd csak 2031-ben figyelhető meg, igazi nagy kitörésre viszont csak 2099-ben kerül sor.
A Leonidákon túl még más meteorok is hullanak a hónapban, de ez lesz a legjelentősebb esemény ekkor.

Telihold 19-én

A telihold nem színtelen, ám ritka, hogy a valóság és a jó ízlés határain belül tudja tartani a színeit a fotós. Ezúttal sikerült.
Forrás: Önök küldték / Palyov Norbert

A novemberi telihold a világ más részéről nézve részleges fogyatkozást is hoz, sajnos a magyarországi holdkelte idejére már régen vége lesz ennek, így aki Észak-Amerika, az orosz sarkvidék, vagy a Csendes-óceán területén lesz, az láthatja csak. Mi maradunk a hazai, „hagyományos” teliholdnál! A Hold keleti határainknál 15:57-kor kel, ez pár perccel lesz napnyugta után, így tiszta idő esetén látványos lehet az esemény. A budapestiek számára 16:07 a holdkelte, a nyugati határainknál pedig 16:18.

Holdkelte a Teide tetejéről, a kék háromszög alakú árny a Teide árnyéka a keleti égen.
Forrás: APOD / NASA / Daniel López

A napnyugta közeli időpontja ez esetben azért érdekes, mert, ha tiszta a keleti egünk, akkor a Hold pont abban a rózsás színű sávban kúszik majd fel az égre, amely ilyenkor a légkörben szóródó fény és a perspektívahatás következtében a kelő/lenyugvó nappal szemközti égrészen látható. Ez a Vénusz-öve nevű jelenség, nevében nem a bolygóhoz, hanem az annak is nevét kölcsönző istennőhöz kötődik. A rózsás sáv alatt egy kékesszürke sávot láthatunk, amely pedig a bolygónk saját árnyéka. A Teide tetején készült fotón ehhez még a hegy árnyéka is társul, ilyet sajnos hazánkból nem láthatunk, de a környezetből jelentősen kiemelkedő magányos hegyek, mint például a vulkáni kúpok előidézhetik.

Két érdekes, de halvány üstökös

A 67P/Csurjumov–Geraszimenko üstökös október elején távcsővel készült fotója, az üstököstől jobbra, felfelé a vöröses ködösség a Rák-köd.
Forrás: APOD / NASA / Jose Mtanous

A hazai közösségekben csak „Csuri” becenevű üstökös az, amelyet az ESA Rosetta űrszondája felkeresett, és amelyen a Philae leszállóegysége most 7 éve sikeresen landolt. A híressé vált üstökös november elején ismét napközelben járt, a Naptól jelenleg attól már távolodik, de Földünkhöz november közepén került a legközelebb, így a megfigyelésére még elég jó lehetőségeink vannak. Hosszú ideig ez a legnagyobb földközelsége az üstökösnek, 61 millió kilométer a legkisebb távolsága tőlünk.

Az üstökös halvány, szabad szemmel nem látható, +10 magnitúdó körüli a fényessége, de már egy jobb binokulár vagy kistávcső is segítséget adhat a megpillantásához. Fotózni ugyan tudjuk egy kisebb teleobjektívvel is, de ne számítson senki olyan képre, mint a tavaly nyári NEOWISE üstökös esetében, ráadásul a fotózáshoz az üstökös halvány volta miatt ez esetben szükség lesz a Föld forgását ellensúlyozó mechanikára is. Most azonban így is csak egy kis zöld pamacs jelenik majd meg a fotón, és talán a csóvája is látszik majd picit. Az égitest az Ikrek csillagképnél jár, a hónap végén a Rákban, a pontos napi helyzetét online például a The Sky Live weboldalon kereshetjük ki. A késő esti órákban már kereshetjük a keleti égen, de igazán magasan csak hajnal felé jár. A dolog érdekessége csupán annyi, hogy azt az üstököst nézhetjük meg, amelyet a Rosetta űrszonda is felkeresett. A holdfény miatt vagy még a hónap közepén hajnal előtt, vagy a hónap legvégén késő este bukkanhatunk rá.

Egy másik, hasonlóan halvány, ám a várakozások szerint a közeli jövőben még sokat fényesedő üstökös is várja a távcsöves – teleobjektíves üstökösvadászokat, ez pedig a C/2021 A1 (Leonard). December elején kerül földközelbe, majd januárban napközelbe, így a jelenlegi +10 magnitúdós fényességnél a várakozások szerint még jelentősen fényesebb lehet. Pillanatnyilag a hajnali, keleti égen látható a Vadászebek csillagképben, ám decemberben már az alkonyi, északnyugati ég alján is láthatjuk. A Leonard-üstökös utoljára 88 ezer éve járt a Nap közelében. A pontos napi helyzetéről ez esetben is a The Sky Live oldalon tájékozódhatunk. Nem kizárt, hogy ez az üstökös elég fényessé válik majd ahhoz, hogy szabad szemmel is megpillanthassuk decemberben.

Esténként megleshetjük az ISS átvonulásait

Nemzetközi Űrállomás a kora esti égen
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

 

A hónap második felében fölöttünk jár a Nemzetközi Űrállomás, jól megfigyelhető átvonulásai lesznek a kora esti órákban. Mivel ilyenkor már igen hamar sötétedik, akár 17 óra felé is könnyen észrevesszük az alkonyi égen az ISS mozgó fénypontját. A pontos átvonulási időpontokat például a Heavens-Above weboldalon nézhetjük meg, vagy az e célra szolgáló mobil applikációkon. Az ISS fényessége ugyan minden átvonulásnál, s az adott átvonuláskor az égen megtett útja során is változik, ám néha nagyon fényes, megközelíti a Vénuszét a ragyogása. Egy ilyen összehasonlítást végezhetünk is november 22-én este, a 17:39 utáni percekben, ekkor bukkan majd fel a nyugati ég alján nem túl messze a Vénusztól, ám ekkor még jóval halványabb lesz a bolygónál, majd pár perccel később, útja magasabb részén kifényesedik, és csak egy egész kicsit lesz halványabb a belső bolygószomszédunknál.

Az átvonulások még december elején is folytatódnak majd.

Eljött az idő, hogy a szennyezők fizessenek!

Eljött az idő, hogy a szennyezők fizessenek!

Rendszerszintű hiányosságok miatt termelünk és használunk fel egyre több műanyagot, s így egyre több műanyag kerül ki tengeri, szárazföldi és édesvízi élőhelyekre – derül ki az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC a legújabb kutatásokat összefoglaló kommentárjából. Az európai tudományos szervezetnek a Magyar Tudományos Akadémia is tagja - a hírt az mta.hu tette közzé.

Égi jelenségek 2024. március első felében

Égi jelenségek 2024. március első felében

Kora este ragyog a tavaszi állatövi fény, együttállásokat nézhetünk, lesz alkonyi holdsarló, és érdemes a naptevékenységre is figyelni.

A New Horizons űrszonda újabb felfedezése

A New Horizons űrszonda újabb felfedezése

A Pluto és az Arrokoth meglátogatásával a szonda már beírta a nevét a csillagászat történetébe, ám még újabb, igen fontos felfedezést tett nemrégiben.

Tányérunkon a változás

Tányérunkon a változás

A WWF jelentése a fenntartható táplálkozásról azokra a legfontosabb adatokra hívja fel a figyelmet, amelyekből kiderül, hogy az étkezési kultúra megváltoztatásával nemcsak a bolygó védelméért, de az emberek egyéni testi-lelki egészségéért is komoly lépéseket lehet tenni.

52 év után először landolt amerikai eszköz a Holdon

52 év után először landolt amerikai eszköz a Holdon

Magyar idő szerint 2024. február 23-án éjfél után 23 perccel sikeresen landolt a Hold déli sarka közelében az Intuitive Machines leszállóegysége.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket