Elemér, Oszvald, Román2024. február 28., szerda
Föld

Égi jelenségek 2021. december első felében

National Geographic Magyarország

Meglepetés üstökös várja a fotósokat, hajnali és alkonyi holdsarlónk is lesz, ez utóbbi jeles bolygósorakozó mellett, illetve érkezik az év legmegbízhatóbb meteorraja, a Geminidák maximuma is.

A Leonard üstökös távcsöves felvétele még novemberből
Forrás: APOD / NASA / Dan Bartlett

Meglepetést szerezhet a Leonard-üstökös

A távoli látogató több mint 80 ezer éve járt utoljára a Naprendszer belső régióiban, és 2021. januárban fedezte fel Gregory J. Leonard, ezért az üstökös neve C/2021 A1 (Leonard) lett. Már a felfedezés után kicsivel sejthető volt, hogy az év vége felé kellemesen fényesedni fog, november végén +8 magnitúdó körüli a fényessége, azonban ez napról napra javul, és a december 12-i földközelségre akár a +4 magnitúdót is elérheti. Ez azt jelenti, hogy már szabad szemmel is megpillanthatjuk, ha tiszta az ég alja, ekkor napnyugta után a nyugati ég alján kereshetjük. Mivel egy eddig nem megfigyelt üstökös viselkedését megjósolni igen nehéz, a Leonard is okozhat meglepetést, reméljük, nem azzal, hogy a vártnál kevésbé fényesedik. Reményeink szerint szép csóvát láthatunk majd a földközelség körüli, azt követő napokban. Az alkonyi ég világosságában viszont nehéz lesz megfigyelni, ehhez tökéletes rálátás kell a horizontra, és tiszta ég. December első felében még a hajnali keleti égen is láthatjuk az üstököst, ám ekkor már megjelenik az alkonyi égen is, majd december végéig kereshetjük az üstököst alkonyatkor. A napközelsége január 3-án kerül sor, de ekkorra tőlünk már nincs esély a megpillantására, utána pedig áttér a déli féltekére. Az üstökös aktuális helyzetét a The Sky Live oldalon megkereshetjük.

No de milyen látványra számíthatunk? Bár a Naprendszer szívébe jutó üstökösök közt ez a kimondottan fényesek közé tartozik, távolról se hasonlítható a 2020 nyári NEOWISE látványos ragyogásához! Bármit is állítanak majd a bulvároldalak, ne hagyjuk, hogy megtévesztő címeik hamis reményt keltsenek! Amennyiben szabad szemmel láthatóvá válik, kis homályos foltocskaként jelenik majd meg az égen, de fotókon sokkal szebbnek tűnik, így elsősorban fotózni, vagy binokulárral nézni lesz igazán érdemes.

Hajnali holdsarló 2-án és 3-án

Holdsarló, látványosan világos földfénnyel.
Forrás: Önök küldték / Mocsári Balázs

A téli félévben a holdsarló megfigyelhetősége a hajnali időpontokban jó, és ugyan sokan már fenn vannak a munkába indulás miatt, az átlagembernek nem ez a kedvenc napszaka. Mégis érdemes szólni ezekről a lehetőségekről, mivel akár a reggeli kávénk elfogyasztása közben, a keletre néző konyhaablakon át is megláthatjuk a holdsarlót.

December 2-án a sarló 6 százalékos megvilágítású lesz és reggel 6 után pár perccel (kb. egy órával napkelte előtt) 12-13 fokos magasságban ragyog majd. 3-án rég nem látott társaságban mutatkozik a Hold: az épp felkelő Marsot követi a délkeleti horizonton, ám csupán 1,7 százalékát világítja be a napfény, így leheletvékony sarlócskát figyelhet meg, aki korán kel. A holdkelte ideje keleti határainknál 05:42, Budapesten 05:54, nyugaton pedig 06:04 lesz. A Mars a holdsarló felett, kissé jobbra. 3 fok távolságban látszik majd, de csak akkor, ha kristálytiszta a horizont.

Gyönyörködjünk az alkonyi Vénuszban!

Alkonyi Vénusz
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

A belső bolygószomszédunk 7-én eléri aktuális fényessége csúcsát, és úgy tűnik, a jeles alkalmat a holdsarló társaságában ünnepli, legalábbis 6-án és 7-én kora este is egymás közelében láthatjuk majd őket, 6, illetve 8 fok távolságban. Bár a közelség nem lesz túl nagy, a két égitest látványa mindig megkapó. 6-án a Hold 8 százalékos, 7-én 15 százalékos megvilágításban jár, vagyis könnyen látható, duci sarlót kereshetünk.

Hold-bolygó randik az esti égen

A kora esti égen valódi bolygósorakozót láthatunk a hónap elején. A dátumozott kék csillag a Hold naponkénti helyzetét jelöli.
Forrás: Stellarium

A Vénusszal kezdődő találkozásokat követően a Hold 7-én és 8-án a Szaturnuszt, majd 9-én a Jupitert is meglátogatja tőlünk látszó égi útján. Bár ezen alkalmak egyikén se kerül túl közel a bolygókhoz, a helyzet szépségéhez mégse fér kétség. A három alkonyi bolygó egymástól kb. azonos távolságban sorakozik a délnyugati égen, s ezek mellett vonul el a hízó Hold estéről-estére. A legszebb látványt talán 6-án nyújthatja a sorozat, ekkor még vékony a sarló, és egészen alacsonyan látjuk a horizont felett, egy órával napnyugta után, a még pirosló ég aljával érdemes megfigyelni, fotózni majd. Ezzel az alkonyi holdsarló megfigyeléseinket is kipipálhatjuk majd.

Tetőzik a Geminidák meteorraja 13/14-én éjjel

A fényes Geminida meteorokat még rossz körülmények közt is lehet látni. A kép a 2014-es maximumkor készült fotók kompozitja.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

A Geminidák nemcsak megbízható, minden évben rendre jelentős meteorhullást eredményező raj, hanem nagyon sok a fényes rajtag is ezek közt. A meteorok közepes sebességűek, így nemcsak látványosak, de szépek is. A maximum idején, holdmentes égen, fényszennyezésektől távol akár óránként 100 meteort is lehetne látni. A valós érték ennél kicsit alacsonyabb, 80 körüli lesz.

A maximum időpontja nálunk már reggelre esik, 14-én 8 órára várják a szakemberek, azonban már az ezt megelőző órákban is rengeteg meteor bukkanhat fel égboltunkon, szerencsére nem csak pár rövid órát jelent e raj maximuma.

Két komoly gond akadhat a megfigyeléssel: egyrészt a decemberre jellemző párás, ködös, ködfelhőzetes időjárás, másrészt pedig a holdfény. Sajnos 77 százalékos megvilágításban lesz majd a Hold, amely csak hajnal 2 után nyugszik le, komoly zavaró tényezőt jelent. A holdnyugta (2:20 – 2:40) utáni órákban azonban erősödő aktivitást várhatunk, ha az időjárás lehetővé teszi az észlelést, ezt megéri megnézni, még annak is, aki egyébként nem szeret korán kelni. Amennyiben ködös az idő, akkor érdemes körülnézni az időjárási webkamerák közt, ha szerencsénk van, a magasabb hegyeink kilóghatnak a ködből! 14-én este, ha ekkor alkalmasabb az időjárás, a még hulló jelentősebb számú geminida meteor a fényesebbek közül érkezik. Ez annak köszönhető, hogy a rajt létrehozó porszemcsék a keringésük során természetes úton osztályozódnak, és az apróbbak a maximum előtt hullanak – vagyis ekkor több halvány rajtag látható – a nagyobbak, vagyis a fényesebbek kissé hátramaradnak a tömegtől. Este ugyan alacsony a radiáns helyzete, így a mennyiség csökken, de a látvány szebb lehet, a hosszú nyomot hagyó meteorok révén.

Eljött az idő, hogy a szennyezők fizessenek!

Eljött az idő, hogy a szennyezők fizessenek!

Rendszerszintű hiányosságok miatt termelünk és használunk fel egyre több műanyagot, s így egyre több műanyag kerül ki tengeri, szárazföldi és édesvízi élőhelyekre – derül ki az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC a legújabb kutatásokat összefoglaló kommentárjából. Az európai tudományos szervezetnek a Magyar Tudományos Akadémia is tagja - a hírt az mta.hu tette közzé.

Égi jelenségek 2024. március első felében

Égi jelenségek 2024. március első felében

Kora este ragyog a tavaszi állatövi fény, együttállásokat nézhetünk, lesz alkonyi holdsarló, és érdemes a naptevékenységre is figyelni.

A New Horizons űrszonda újabb felfedezése

A New Horizons űrszonda újabb felfedezése

A Pluto és az Arrokoth meglátogatásával a szonda már beírta a nevét a csillagászat történetébe, ám még újabb, igen fontos felfedezést tett nemrégiben.

Tányérunkon a változás

Tányérunkon a változás

A WWF jelentése a fenntartható táplálkozásról azokra a legfontosabb adatokra hívja fel a figyelmet, amelyekből kiderül, hogy az étkezési kultúra megváltoztatásával nemcsak a bolygó védelméért, de az emberek egyéni testi-lelki egészségéért is komoly lépéseket lehet tenni.

52 év után először landolt amerikai eszköz a Holdon

52 év után először landolt amerikai eszköz a Holdon

Magyar idő szerint 2024. február 23-án éjfél után 23 perccel sikeresen landolt a Hold déli sarka közelében az Intuitive Machines leszállóegysége.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket