Géza, Cézár, Vanda2024. február 25., vasárnap
Föld

Égi jelenségek 2021. december második felében

National Geographic Magyarország

Folytatódik az alkonyi együttállás-sorozat, jön az év legkisebb teliholdja, sarlóvá vékonyodik a Vénusz, itt a téli napforduló, majd hajnali holdsarlóval zárjuk az évet.

A 2012-es év legnagyobb és a legkisebb teliholdja egymás mellett.
Forrás: NASA / APOD/ Catalin Paduraru

Az év legkisebb teliholdja december 19-én

A holdkelte pár perccel napnyugta előtt lesz, így a megfigyelés nem a legkönnyebb. A holdkelte keleti határainknál 15:41, Budapesten 15:53, nyugaton 16:04 lesz. A téli időszakban a telihold igen magasan jár, az éjszaka közepén közel 70 fokos magasságban tetőzik égi útja. Ezt azért érdemes tudni, mert ha valaki a téli tájat szeretné holdfényben fotózni, az árnyékok elhelyezkedésével így könnyebben tud számolni.

Ez lesz az év legkisebb teliholdja. A legkisebb és a legnagyobb telihold közti különbséget szabad szemmel – viszonyítás hiányában – nem észlelhetjük, ám, ha teleobjektívvel, azonos fókusztávon készítünk felvételt a földközeli teliholdról (vagyis a legnagyobb látszó méretű teliholdról), és a legkisebbről, ezeket egymás mellé téve már szembetűnik az eltérés.

Alkonyatkor még van egy csepp esély megfigyelni a Leonard-üstököst

Még december 8-án hajnalban, sötét égen készült felvétel a Leonard-üstökösről, 200 mm-es teleobjektívvel. A csillagok a hosszú, több mint fél órás expozíció miatt mozdulnak el.
Sajnos az alkonyi látványa távolról sem lesz már ilyen.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

A megfigyeléshez azonban rendkívül tiszta időre lesz szükség, mivel az égitest nemcsak halvány, de a horizont közvetlen közelében is jár, így igen vastag légrétegen kell keresztüljutnia a gyenge fényének. A legjobb, ha hidegfront után, lehetőleg egy hegytetőről próbáljuk megkeresni, a csillagászati szürkület legelején, napnyugta után 1 óra 10-15 perccel (gyakorlatilag a keleti határnál 17 óra, Budapesten 17:10, a nyugati határnál 17:20 körül). Ez tényleg csak kis időt jelent, talán 15 perc marad, míg lenyugszik az üstökös, így aki látni szeretné, az kezében a binokulárral pásztázza a nyugati horizontot. 17-én kb. 5,5 fokkal a ragyogó Vénusz alatt, egy kicsivel jobbra lesz, 18-án pedig ugyanilyen távol, de balra kereshetjük.

Igazából senki se tudja, hogy mennyivel lesz még fényesebb az üstökös a hátralévő napokban, mivel egyre romlik a megfigyelhetősége, épp ezért egyre kevesebb adat érkezik a pillanatnyi állapotáról is. Csodára azonban nem számít senki, ezért ne csalódjunk, ha mégsem sikerül meglátni a kicsiny, elmosott fénycsomót. Mivel nem lesz még teljesen sötét az ég, a Hold fénye ebből a szempontból nem lesz zavaró.

Karácsonyig érdemes próbálkozni, bár ekkor is mondhatni csupán matematikai esély van a megfigyelésre, ezt követően az üstököst már csupán a déli féltekén élők fogják – nem kevésbé nehéz körülmények közepette – látni.

21-én beköszönt a csillagászati tél

Téli napforduló a Stonehenge-ben
Forrás: Wikimedia Commons

A téli napforduló számos kultúra legfontosabb ünnepe volt, hisz ekkortól kezdenek lassanként hosszabbodni a nappalok, és közeledik a tavasz. A korábban élt elődeink számára különösen fontos volt, hogy a tél rendkívüli megpróbáltatásait, a hideget, az éhínséget túléljék, ezért ehhez mindenféle vallási-mágikus praktikát bevetettek. Ennek köszönhető számos régi építmény tájolása, a legismertebb talán Stonehenge, de hasonlóan látványos a Newgrange sírkamrájába ekkor bevilágító felkelő Nap is. Bár hasonló jellegű ősi építményünk nincs, ám a napforduló napkeltéjét, napnyugtáját ilyenkor érdemes valamilyen szép tájban, vagy jeles építmény, tereptárgy társaságában fotózni. A napforduló 21-én kora este, 16:59-kor köszönt ránk.

Év végéig van esélyünk megnézni az alkonyi bolygósorakozót

Az év utolsó napjaiban a Merkúr is csatlakozik a decemberi bolygókhoz.
Forrás: Stellarium

Az együttállás-sorozat leglátványosabb eseményei a Holddal ugyan a hónap első felében zajlottak, ám, ha akkor lemaradtunk, még lesz esély pótolni. Bár a látvány nagyon hasonló minden este, kisebb változásokat azért észre lehet venni, ha esetleg tartósabban tiszta lesz az ég. A legszembetűnőbb az, hogy a Vénusz egyre hamarabb lenyugszik, míg 15-én Budapestről nézve még 18:15-ig megfigyelhetjük, 31-én már egy órával előbb, 17:15-kor a látóhatár alá bukik a belső bolygószomszédunk. Változás lesz még abban is, hogy a hónap végére becsatlakozik a Merkúr a három bolygóhoz, 29-től van esély megpillantani, 17 órakor keressük a Vénusz bal oldalán, 4, 5, majd 6 fokra tőle.

Egyre vékonyabb sarló a Vénusz

Látványos sorozat a Vénusz fázisairól, jól látható, hogy a mérete is változik, mivel a tőlünk való távolsága is eltér.
Forrás: NASA / APOD/ Richard Addis

A belső bolygószomszédunk látszólagos égi útján vészes sebességgel közeledik a Naphoz, ami azzal jár, hogy nő a látszó átmérője, és egyre kisebb a fázisa. Ezt persze távcsővel vagy nagyobb teleobjektívvel lehet csak megfigyelni, és ráadásul a nappali órák alkalmasak igazán a sikeres megörökítésére. Ez annak köszönhető, hogy a bolygó rendkívül fényes, és az esti égen ez a fényesség hatalmas kontraszttá alakul az égi háttérhez képest. A nappali égen tiszta (legfőképpen páramentes) időben meglepően könnyen meg lehet találni a Vénuszt, 15-én 32 fokra, de még 31-én is kb. 14 fokra lesz a Naptól. Jó látásúak kereshetik szabad szemmel is, de lehet binokulár segítségével is pásztázni az eget. Arra az egyre kell nagyon ügyelni csupán, hogy úgy keressük a nappali égen, hogy a Nap valami átlátszatlan tereptárgy, például ház mögött legyen, hogy még véletlenül se nézzünk bele a távcsővel vagy fotózáskor teleobjektívvel.

A bolygó pontos aktuális helyzetét planetáriumszoftverben vagy applikációban megkereshetjük (ilyen például a Stellarium). Ha nem párás a levegő (ezt abból látjuk, hogy élénk kék színű az ég), akkor a kora délutáni időszakban a déli égbolton, kb. 20 fokos magasságban keressük meg a kis ragyogó fénypontot.

15-én még 16 százalékos megvilágítású a bolygó, vagyis már ekkor is sarló, csak még duci, 31-én azonban már csupán 2,6 százalékos, egész vékony sarló, ez utóbbi állapotát már egy kisebb, pl. 300 mm-es teleobjektívvel is megörökíthetjük. Arra érdemes még figyelni, hogy a tiszta ég általában azzal jár együtt, hogy szeles az idő, ha nem a felszínen, akkor a légkör magasabb rétegeiben, és ilyenkor a sarló alakja is eltorzul, így nem lesz elég egyetlen fotót készíteni, hanem számos kép közt találhatunk majd egyet-kettőt, amelyen szépen látni a sarlót. A Vénusz január 8-án lesz együttállásban a Nappal, később majd a hajnali égen kereshetjük.

Hajnali holdsarló-Mars együttállás szilveszterkor

31-én kora reggel a Hold és a Mars együttállása a délkeleti égen
Forrás: Stellarium

A sarló nem lesz túl vékony, jó 9 százalékos megvilágításban jár, vagyis könnyen észrevehető és látványos, a földfény derengésével kiegészült szépség lesz égi kísérőnk. A holdkelte keleti határainknál 04:36, Budapesten 04:47, nyugaton 04:56 lesz, a Mars csak kb. 45 perccel később kel. Általánosságban elmondható, hogy reggel 6 körül, bár már pirkad, még elég sötét az ég a vörös bolygó megpillantásához. A Mars a Hold alatt, tőle balra, 8 fok távolságban jár majd, vagyis nem lesz túl közel. Érdekesség, hogy egy hasonlóan vöröslő, a Marsnál hajszállal halványabb fénypontot is láthatunk a Hold alatt, mégpedig a Skorpió csillagképből a legfényesebb csillagot, az Antarest. E csillag a nevében is hordozza a Marsot, vagyis annak görög megfelelőjét, Árészt. Az Antares pont a vörös színéről kapta e nevet, a Marshoz való hasonlósága miatt, a Mars (Árész) riválisa a jelentése.

52 év után először landolt amerikai eszköz a Holdon

52 év után először landolt amerikai eszköz a Holdon

Magyar idő szerint 2024. február 23-án éjfél után 23 perccel sikeresen landolt a Hold déli sarka közelében az Intuitive Machines leszállóegysége.

A jégkor vége példa a mai helyzetre

A jégkor vége példa a mai helyzetre

A szakemberek attól tartanak, a nyugat-antarktikai jégmező (WAIS) összeomlása a jelenkori klímaváltozás során rendkívüli módon felgyorsíthatja a tengerszint emelkedését.

Így születik egy alábukó lemezszegély

Így születik egy alábukó lemezszegély

Gibraltárnál egy olyan geológiai folyamatot figyelhetünk meg, amelynek nyomán sok millió év múlva majd egy alábukó kőzetlemezszegély nyúlik az Atlanti-óceánba.

Örvénylő jég Labrador partjainál

Örvénylő jég Labrador partjainál

A rendkívüli látványosságot Föld-megfigyelő műholdról és a Nemzetközi Űrállomásról is megörökítették.

Csillag-gyöngysor kíséri a galaxisrandevút

Csillag-gyöngysor kíséri a galaxisrandevút

A Hubble-űrteleszkóp felvételén galaxisrandevú nyomán kialakult csillagok sorozatát figyelhetjük meg.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket