Judit, Loretta, Eulália2023. december 10., vasárnap
Föld

Égi jelenségek 2022. január első felében

National Geographic Magyarország

Az év új, de az égbolt a régi: hajnali holdsarlóval kezdődik az esztendő, alkonyival folytatódik, láthatunk még mindig néhány alkonyi bolygót és jön az év első meteorraja.

A Vénuszt aprócska sarlónak láthatjuk már egy kisebb távcsövön át is.
Forrás: APOD / NASA / Radu-Mihai Anghel

Újévi hajnali holdsarló

Hajnali holdsarló
Forrás: Önök küldték / Ábrahám Tamás

Nincs is jobb, mint újév hajnalán, amikor mindenki alszik, kiosonni a határba és megnézni az év első holdkeltéjét! A sarló vékony lesz, de még jól látható, 3,4 százalékát világítja majd be a napfény. A holdkelte ideje keleti határaink közelében 05:59, Budapesten 06:11, nyugaton 06:20 lesz. A sarló felett 6,5 fokkal, kissé jobbra megpillanthatjuk a Marsot is.

 

Jön az év első meteorraja

A Quadrantidák radiánsát világoskék csillag jelöli, az ábrán a kora esti helyzete látható, később már magasabbra emelkedik.
Forrás: Stellarium

A január eleji, általában zord időjárás csak ritkán ad lehetőséget arra, hogy a Quadrantidák meteorjait megfigyeljük. Ennek több oka is van: a raj maximuma mindössze néhány órás, így gyakori, hogy nem a mi régiónk nyeri meg ezt; ilyenkor gyakran felhős, ködös az idő; illetve a holdfény is be tud zavarni a meteorészlelésbe.

Idén azonban ideális időpontban várható a maximum: január 3-án este, 21 óra 40 percre várják, 4-6 órányi időt ölel át nagyjából a maximum. A Quadrantidák esetében a maximum idejének kiszámítása igen pontos, így bátran megbízhatunk benne. Idén az is hatalmas szerencse, hogy épp holdmentes éjszakánk lesz, így a megfigyelés lehetősége egyedül az időjáráson múlik majd! A radiáns ekkor még alacsonyan jár az észak-északkeleti ég alján, vagyis az ilyenkor érkező meteorok száma kisebb lesz, de hosszabb, látványosabb utat járnak majd be az égen. Az éj előrehaladtával a radiáns emelkedik, így egyre többet és többet látunk a meteorokból. A Quadrantidák közepes sebességűek, nem is mondható túl nagynak az átlagfényesség, azonban ezt mennyiségükkel pótolják e meteorok. A maximum néhány órája alatt óránként több tucat hullócsillagot ad a raj, ez az este elején kb. 40 meteor lesz, ám éjfél körül már 70-80, de akár ennél kicsit több is lehet. Amennyiben az időjárás engedi, érdemes egy kicsit kimenni és megcsodálni ezt a meteorrajt!

Alkonyi holdsarló január 4-én, bolygók társaságában

Hold és bolygók december elején, a januári felállás egy kissé eltér majd.
Forrás: Önök küldték / Gerlecz László

A decemberi időszak legszebb látványossága volt az a bolygósorakozó, amelyben a Vénusz, a Szaturnusz és a Jupiter hármasa mutatkozott meg a délnyugati égen alkonyat után. A Vénusz már egészen közel jár látszó égi útján a Naphoz, így egyre nehezebb a megfigyelése, 4-én már csak 50 perc marad napnyugta után erre, ám ez még a fényessége miatt nem lehetetlen. Látható a Merkúr is az alkonyi égen, a legbelső bolygó másfél órával nyugszik a Nap után, így ez esetben kényelmesen megfigyelhetjük. A Szaturnusz és a Jupiter még viszonylag magasan áll, miattuk még nem érdemes aggódni, nem nyugszanak túl hamar.

Január 4-én így láthatjuk az alkonyat utáni égi csapatot.
Forrás: Stellarium

A holdsarló 5,4 százalékos megvilágítású lesz, és igazán szépnek láthatjuk kb. egy órával napnyugta után ezen az alkonyon, ekkor már a bolygókat (kivéve a már lenyugodott Vénuszt) is megfigyelhetjük. A holdnyugta ideje keleti határainknál 17:49, Budapesten 18:01, nyugaton pedig 18:12, ez majdnem fél órával a Merkúr nyugta után következik be.

Holdmentes estéken már látható az állatövi fény

Állatövi fény még 2019. január elején a Bakonyban.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

A hónap első kora estéit, tiszta idő esetén, fényszennytől mentes délnyugati ég esetében tölthetjük az állatövi fény megfigyelésével is. A tavaszi időszakra jellemző alkonyat utáni állatövi fény már december végén is jól látható, és tényleg csak az égbolt derült és sötét volta az egyetlen korlátozó tényező. A holdfény csak január 5. után válik zavaróvá, tehát az év első négy estéje még alkalmas erre a megfigyelésre. A délnyugati égen látszó bolygók kirajzolják azt a vonalat, amely mentén az állatövi fény megjelenik, ez a Naprendszer fő keringési síkja, az ekliptika. A fénylést a bolygóközi porszemcséken szóródó napfény okozza. Talán nem mindenki tudja, de a Queen együttes gitárosa, Brian May, aki „civilben” asztrofizikus, az állatövi fényt létrehozó porszemcsékből írta a doktori disszertációját.

A Vénusz áttér a hajnali égre

Belső bolygószomszédunk január 8-án van együttállásban a Nappal, ez azt jelenti, hogy ilyenkor rendkívül közel látni csillagunkhoz, vagyis éppen nem látni, pont a Nap közelsége miatt. Ha a környező napokon, nappal kellően tiszta az ég, megpróbálkozhatunk azzal, hogy megkeressük a Vénuszt, de ezt minden esetben csak akkor tegyük meg, ha a Nap valami szilárd tereptárgy, pl. ház mögött van. A Vénusz pontos helyét planetáriumszoftver vagy applikáció (pl. a Stellarium) megmutatja. Csak akkor érdemes keresni, ha nem párás a levegő, bár ilyenkor éri el a legfényesebb fázisát, azért nem könnyű észrevenni, gyakorlatlan szemmel. Ha viszont megpillantottuk, már az fog furcsának tűnni, hogy eddig miért nem tűnt fel! Nagyjából olyan a nappali Vénusz, mint amikor egy repülőgép törzsén egy pillanatra megvillan a napfény. Ha megpróbáljuk teleobjektívvel fotózni, ilyenkor gyönyörű sarlót örökíthetünk meg, és még egy kisebb teleobjektívvel is felismerhetően fotózható ez az alak.

Január 10-én hajnalban még nem biztos, hogy látjuk felkelni, ekkor fél órával előzi meg csupán a napkeltét, ám 14-én már egy órával kel a Nap előtt, így biztosan észlelhetjük, tiszta délkeleti horizont esetén.

Tisztázták egy kihalási hullám okát

Tisztázták egy kihalási hullám okát

A devon időszak végén jelentős, főként a tengeri élővilágot érintő kihalási hullám zajlott.

Hogyan válasszunk környezettudatosabb macskaeledelt? (X)

Hogyan válasszunk környezettudatosabb macskaeledelt? (X)

Csupán tízből három felnőtt figyel oda fokozottan arra, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyoma, és leginkább ők is a szelektív hulladékgyűjtésben és a csomagolóanyagok használatának csökkentésében jeleskednek – derül ki a Nestlé PURINA novemberi felméréséből.

Piros pixelek

Piros pixelek

Az Earth Observatory a napokban három működő vulkánról is közzé tett űrfelvételt, amelyeken infravörös mérések nyomán a kráterek hője is jól látható.

Akár már 7 év múlva elérhetjük a másfél fokos melegedést

Akár már 7 év múlva elérhetjük a másfél fokos melegedést

A klímacélok szerint ennek az évszázadnak a végéig szabadna bekövetkeznie a másfél fokos globális felmelegedésnek, azonban egy új kutatás arra jutott, hogy a kibocsátások növekedése miatt sokkal hamarabb elérhetjük.

Feltárták az Io néhány különös tulajdonságát

Feltárták az Io néhány különös tulajdonságát

A Naprendszer legvulkánibb égitestje a Jupiter körül keringő Io.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket