Béla, Adalbert2024. április 23., kedd
Föld

Égi jelenségek 2022. június második felében

National Geographic Magyarország

Nagyon nehezen látható bolygósorakozó vár hajnalonta, számos együttállással, amelyekhez igen korán kell kelni. A nyári tejutat a hó utolsó hetében látjuk leghosszabb ideig, beköszönt a csillagászati nyár, és lesz alkonyi holdsarló is.

Hajnali bolygók, más formában, de hasonló fényviszonyokkal.
Forrás: APOD/ NASA / Mike Salway

Hajnalonta felsorakoznak a bolygók

Bár a sajtóban ismét túlzó jelzőkkel illetik a sorozatot, aki nem járatos az égi eseményekben, az csak csalódni fog a nem megfelelő tájékoztatás miatt. Tény, hogy gyakorlatilag az összes bolygó egyszerre lesz jelen a hajnali égen a hónap második felében. Szintén tény, hogy a hajnali világosság, illetve egyes bolygók eleve halvány fénye miatt ennek a fele se látszik majd. Aki mégis megnézi, annak korán kell kelnie, de még ekkor se sokat lát a bolygókból, mivel már a polgári szürkület idejére esik, amikor mind a horizont felett lesz, ekkor pedig csak a legfényesebbeket – mint a Vénusz vagy a Jupiter – láthatjuk csupán. Mindezekhez ki kell mennünk egy olyan hegytetőre, ahonnan tökéletes a rálátásunk a keleti horizontra, no és azt se feledjük, hogy se pára, se por, se felhő nem lehet az égen.

A planetáriumprogramok rendre sötétebbnek mutatják az eget a valósnál, hogy az ember könnyebben megtalálja, amit keres. Azonban az égen távolról sem lesznek ennyire feltűnőek a bolygók.
Forrás: Stellarium

Lehet persze kompromisszumot kötni: a legkésőbb felkelő Merkúrt nem figyeljük meg, és akkor már 3 után kicsivel, kevésbé világos (de már réges-rég nem sötét) égen a több, szabad szemmel megfigyelhető bolygót (Vénusz, Jupiter, Mars, Szaturnusz) megnézzük. Ha van egy kis távcsövünk, binokulárunk, akkor megkereshetjük a Neptunuszt és az Uránuszt is.
A planetáriumszoftverek és applikációk is kiemelik a bolygókat, ám ez nem azt jelenti, hogy az égen is ennyire kitűnnek a csillagok közül, de jól láthatjuk még az említett négyet a hajnali világosodás idején, a navigációs szürkület elején.
Természetesen nem szeretnék senkit lebeszélni arról, hogy ránézzen a hajnali égre, ám azt se szeretném, ha a túlzott várakozások miatt csalódnának! Ha valaki hazánknál jóval délebbre eső területen él vagy nyaral, annak érdemesebb lesz felkelni, Cipruson például jóval látványosabb lehet a bolygósorakozó, de Ománból még nagyobb élményt nyújthat.

Itt az éjszakai világító felhők (NLC) szezonja!

Éjszakai világító felhők Budapest felett, együttállással
Forrás: Önök küldték / Soponyai György

Akinek volt már szerencséje e jelenséghez, nem vonja kétségbe: érdemes lehet miatta sokáig fennmaradni vagy nagyon korán felkelni. Az északi égrész általában alsó néhány foknyi területén megjelenő ezüstfehéren, kékesfehéren, néha aranysárgán látható felhők 80-85 km magasságban lévő extrém kevés vízjég miatt válnak láthatóvá. E légköri régióban, ami a mezoszféra alsó határa, a nyár közepi hetekben uralkodik a leghidegebb, s ennek köszönhetően ki tud fagyni a kevéske víz.
A felszínről e felhő akkor válik láthatóvá, ha a Nap a horizont alatt 6-16 fokkal jár, ekkor itt lenn a felszínen már elkezd sötétedni, és a navigációs szürkület teljes, valamint a csillagászati szürkület közel teljes szakaszát lefedi az időszak. Számos csillag látszik még/már az égen, ám az égi háttér viszonylag sötét, így a nagy magasságban lévő felhő valóban világítani látszik.

A 2020-as nyár NEOWISE-üstököslázában sokan töltötték a szabadban a hajnalokat, egy ilyen alkalommal igen nagy fényességű, emlékezetes világító felhő kerekedett.

Hold-Szaturnusz együttállás 19-én hajnalban

A két égitest kb. 6 fok távolságban lesz egymástól, és már éjjel 1 óra felé meg lehet figyelni őket (negyed 1 – fél 1 közt kel a Hold, országrésztől függően), így akár egy sokáig tartó ébren maradás is megoldás lehet, nem feltétlenül kell korán kelni. A Hold 72 százalékos megvilágítású, így jelentős fényt ad, ami szóródik is, ha párás vagy poros a levegő.

Itt a nyári napforduló 21-én

Az év legrövidebb éjszakája, és leghosszabb nappala vár, a napforduló időpontja 11:14-kor lesz, ekkor lépünk át a csillagászati nyárba. E dátumot követően lassanként elkezdenek ismét hosszabbodni az éjszakák, de ennek észrevehető hatása még hetekig nem érzékelhető.

Hold-Jupiter-Mars együttállás 22-én hajnalban

22-én hajnal előtt láthatjuk a hármast
Forrás: Stellarium

A hármast érdemes megnézni, hisz a 40 százalékos Hold igen közel lesz a Jupiterhez. Jobb szélen a Jupiter, kissé lejjebb, 5,5 fokra balra a Hold, majd tőle ismét balra, és egy magasságban vele a Mars, 7,5 fok távolságban. A hármast hajnali 2 után keressük a kelet-délkeleti égen,

Hold-Mars együttállás 23-án

A Hold már csak 30 százalék napfényt kap, és 3 fokra lesz a Mars bal felén, kissé alatta. A megfigyelést hajnali negyed 3 utánra tervezhetjük. Ez az időpont már a navigációs szürkületre esik, bár a Mars elég fényes, a látványa a világosodó horizonton már nem lesz olyan kontrasztos.

Vénusz-Hold-Fiastyúk együttállás 26-án

Az együttállások legszebbikére 26-án kerül sor.
Forrás: Stellarium

Az együttállás megfigyeléséhez optimális időpont keleti határainknál 3 óra után 5-10 perccel, Budapesten 3:15-20 körül, nyugaton pedig 03:30 körül lesz. Ekkor már a navigációs szürkületbe léptünk, ám még nincs ordítóan világos, így tiszta horizont esetén még a Fiastyúk csillagait is látjuk pislákolni, alatta 4 fokkal pedig a 8 százalékos holdsarlót, az alatt jó 2 fokkal pedig a Vénuszt. Ha kimondottan a Fiastyúkra vadászna valaki, annak ennél korábban érdemes kimenni, a halmaz kb. 50 perccel korábban már látható lesz, ahogy kibukkan az északkeleti látóhatár alól. A pirkadat fényei miatt mindenképp érdemes egy binokulárt is vinni magunkkal. Ehhez kissé hasonló együttállás volt 2017-ben, amikor igen nagy kiterjedésű éjszakai világító felhő is csatlakozott a hajnali égitestekhez.

Hold-Merkúr együttállás 27-én

A Hold-Merkúr kettősét már nagyon világosban kell megtalálnunk a hajnali ég alján.
Forrás: Stellarium

Az összes hajnali együttállásból ezt lesz a legnehezebb megfigyelni, mivel már nagyon világos égen zajlik. Csak teljesen tiszta időben, és az északkeleti horizontra kiváló rálátással rendelkező helyről érdemes megpróbálkozni vele. A sarló 3,6 százalékos lesz, vagyis már igen sovány, de még jól látható. A Hold 20 perccel a Merkúr előtt kel, a holdkeltéhez igazítsuk a megfigyelési időt: keleten 03:00, Budapesten 03:11, nyugaton 03:22 lesz ez az időpont. A sarló alatt 3 fokkal látszik majd a Merkúr, de természetesen látható lesz még a Vénusz is (a Holdtól 9 fokra jobbra).

A legjobb alkalom a nyári Tejúthoz

A horizonton a Balaton környékének fényszennyezése zavarja a Tejút fényét.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

A hónap utolsó 10 napján érdemes megnézni galaxisunk szalagját. 18-án még csak éjfélig holdmentes az ég, 20-án már majdnem éjjel egyig, 24-én pedig már hajnal 2-ig, vagyis ekkor már a csillagászati sötétség teljes idejét ki tudjuk használni, ha az időjárás lehetővé teszi. Természetesen ehhez városi fényektől minél távolabbra kell menjünk (és a Balatont is kerüljük, a part fényszennyezése évről-évre egyre erősebb) Tiszta időben még akár fél 3 felé is derenghet a Tejút, de ne halogassuk hajnalig a megfigyelést!

Alkonyi holdsarló 30-án

Alkonyi holdsarló
Forrás: Önök küldték / Balázs Gábor

 

A hónap utolsó alkonyán 2,6 százalékos sarlót figyelhetünk meg, ami igen szép vékony, és a földfényt is láthatjuk majd a nem megvilágított részen. A sarló megpillantásához ideális időpont keleti határainknál 21:15 (holdnyugta 22:03), Budapesten 21:24 (holdnyugta 22:14), nyugati határainknál 23:33 (holdnyugta 22:23). Érdemes olyan megfigyelőhelyen keresni, ahol jó a rálátás a nyugati horizontra, ha tiszta az ég, a holdnyugta előtti időben lesz a legszebb a sarlónk, a kissé már sötétebb égi háttéren.

A Föld napja: alig maradt időnk a cselekvésre

A Föld napja: alig maradt időnk a cselekvésre

Április 22. a Föld napja, ilyenkor különböző programokkal hívják fel a figyelmet a környezet megóvásának fontosságára.

Hol lehet a kilencedik bolygó?

Hol lehet a kilencedik bolygó?

Egyre kevesebb olyan hely marad, ahol elrejtőzhetne a csillagászok szeme elől egy esetleges kilencedik bolygó.

Feltárult az óriáshullámok keletkezésének titka

Feltárult az óriáshullámok keletkezésének titka

Egy antarktiszi vizekre vezetett expedíció tárta fel, minek köszönhetően jönnek létre a rendkívül veszélyes óriáshullámok, és ez az előrejelzéshez is támpontot ad.

Rekorder fekete lyukra bukkantak

Rekorder fekete lyukra bukkantak

A Nap tömegének 33-szorosa az a csillag méretű fekete lyuk, amelyre a Tejútrendszerben, tőlünk csupán 2000 fényév távolságban bukkantak rá.

Az űrből örökítették meg Namíbia legmagasabb hegyét

Az űrből örökítették meg Namíbia legmagasabb hegyét

A Brandberg nevű gránitmasszívum legmagasabb pontja 2543 méterrel fekszik a tengerszint felett.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket