Taksony, Ilma, Filoména2023. november 29., szerda
Föld

Égi jelenségek 2022. július második felében

National Geographic Magyarország

Beindul a nyári meteorszezon, együttállásokat láthatunk, hajnali és alkonyi holdsarlót is, a hónap végén a nyári Tejútban is érdemes gyönyörködni.

Forrás: Önök küldték / Szakolczai Krisztina

Július második felében már sok meteort láthatunk

Bár az éjszakák még mindig nagyon rövidek, a hajnal előtti órákban egyre gyakrabban húzhat át az égen egy-egy meteor. Már aktívak a legszebbeket adó nyári rajok, mint például a Déli Delta Aquaridák vagy az Alfa Capricornidák, és elkezdenek apránként érkezni a Perseidák is. Jó hír, hogy július utolsó éjszakáira esik a két előbbi raj maximuma, ami kevésbé jó hír, hogy mindegyiket az éjszaka második felében figyelhetjük meg. A rajok radiánsa alacsonyan jár a mi égövünkről nézve, ami azt eredményezi, hogy a déli féltekéhez képest kevesebb meteort látunk, ám amit látunk, azok jó eséllyel járnak be hosszú, látványos égi utat. További jó hír az is, hogy ezeken az éjszakákon a holdfény nem fog zavarni. Bár mindkét raj viszonylag kevés, a két raj összesen mindegy óránként 4-5 meteort ad, ezek nem túl gyorsak (sőt, a Capricornidák kimondottan lassúak), így látványosabbak lehetnek még a kevésbé fényesek is. Érdemes a holdmentes időt az ég alatt tölteni, és lesni a különféle égi forrásokból érkező meteorokat, mert sajnos az augusztusi Perseida-maximum teliholdra esik, ami rendkívüli módon csökkenti a látott hullócsillagok számát. Az említett három raj mellett pár jelentéktelenebb is szórja a porszemcséit légkörünkbe, amellett, hogy vannak természetesen rajhoz nem tartozó meteorok is. Ne feledjük: meteor bárhol feltűnhet az égen, de érdemes a legkevésbé fényszennyezett égrész felé figyelni.

Még előfordulhatnak világító felhők

Idén az átlagnál kevesebb jutott, de a hónap végéig még tart a szezon.
Forrás: Önök küldték / Lázár Endre

A világító felhők (NLC) szezonja július végével hazánkban véget ér, idén eddig nem volt túl sok megfigyelhető NLC, de ez a fokozódó naptevékenység miatt várható is volt. Az erős naptevékenység hatására több olyan ultraibolya sugárzás érkezik, amelyet a világító felhők keletkezési helyén, a mezoszféra felső régiójában lévő molekulák nyelnek el, többek közt a víz is, amelyből e felhők kialakulnának. Azonban a sugárzás energiája felbontja a vízmolekulákat, ezzel pedig csökkenti az NLC kialakulási esélyeit, így a napfoltmaximum felé közeledve egyre kevesebb esély van e felhők kialakulására. Ez persze egy általános összefüggés, és a világító felhők létrejöttének csupán egyik (bár alapvető) feltétele a víz, más tényezők is alakítják azt, hogy láthatjuk-e ezeket az éterien szép késő esti, vagy kora hajnali tüneményeket.

Hold-Szaturnusz együttállás 15/16-án éjjel

A holdkelte este 22:30 körül várható, ezt követően megfigyelhetjük az egymástól kb. 4 fokra látható égi párost. A holdfény még igen erős lesz, égi kísérőnk 93 százalékos megvilágítású ezen az éjjelen. A két égitest éjfél körül pont egymás felett (alul a Hold, felette a Szaturnusz) lesz, hajnalra a Szaturnusz jobbra tolódik a Holdhoz képest.

Hold-Jupiter együttállás 18/19-én

A Hold és a Jupiter a nappali égen, reggel fél 9 körül ilyen állásban kereshetjük őket.
Forrás: Stellarium

A Hold ugyan kicsivel éjfél előtt kel, de inkább 19-ére esik az együttállás, ha valaki kimondottan a holdkeltével szeretné fotózni, annak érdemes még éjfél előttre időzíteni a fényképezést. Ekkor még kb. 3 fokra jár egymástól a két égitest, hajnalra már csak 2,5 fok választja el őket. A Hold 66 százalékos megvilágítású lesz ezen az éjjelen. Amikor a nagyobb fényességű bolygók közel járnak a Holdhoz, ez lehetőséges ad arra, hogy a nappali égen is megkeressük őket. A Jupitert is megtaláljuk, amennyiben tiszta (pára és pormentes) az ég 19-én reggel, erre a legalkalmasabb a reggel 8:30 körüli időpont.

A Hold és a Jupiter a mostanihoz hasonló helyzetben a nappali égen. Az idei együttállásban közelebb lesznek egymáshoz, de a kép a fotografikus látványt jól visszaadja. A Jupiter a jobb felső sarokban van, a helyét vonalkák jelzik.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

Ekkor az égitestek kb. 30 fok magasan állnak, vagyis a légkör alsó, sűrűbb és koszosabb rétegein nem kell még átjutni a fénynek. A Holdat a nagy fázisa miatt igen könnyen megláthatjuk, ha megvan, akkor tőle jobbra kell keresnünk a Jupitert. A 2,5 fokos távolság kb. 5 holdátmérőnyit jelent, vagyis ennyivel keressük a Hold mellett az óriásbolygót, ezt érdemes binokuláron át, vagy akár a fényképezőgépünkkel, teleobjektív segítségével megpróbálni. Teljesen nem lehetetlen szabad szemmel se megpillantani, de ahhoz kiváló látásra és teljesen ideális égi körülményekre van szükség.

Uránusz-Hold-Mars hármas 22-én

Hold a két bolygó közt
Forrás: Stellarium

Holdunk már csak 35 százalékos megvilágításban jár ekkor, az Uránusztól 2 fok 20 percre jobbra, a Marstól 4 fokra balra, vagyis a két bolygó közt jár majd. Az Uránusz ugyan elég fényes már ahhoz, hogy szabad szemmel is meglássuk, ezt ne most próbáljuk meg, amikor a közelben járó Hold fénye túlzottan is erős. Fotón viszont mindhárom objektumot meg tudjuk örökíteni (bár a Hold nyilvánvalóan beég majd, ha a bolygókat is látni szeretnénk a képen).

Fiastyúk-Hold együttállás 23-án

A Hold már csak 26 százalékos lesz, vagyis kövér sarló, így már egészen szép lesz a tőle kb. 4 fokra álló Fiastyúk. Az égitestek már 1 óra után felkelnek, így aki jobban szeret későig fennmaradni, mint korán kelni, annak is lehetősége lesz a megfigyelésre.

Hajnali holdsarló 26-án és 27-én a Vénusz közelében

A hajnalpírban felkelő Hold látványa önmagában is szemet gyönyörködtető.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

A hónap végén két jól megfigyelhető hajnali sarlónk lesz, 26-án 6,5 százalékos megvilágítású a Hold. Ekkor a holdkelte ideje keleti határainknál 2:17, Budapesten 02:29, nyugaton 02:41 lesz. Másnap hajnalban már csak 2,4 százalékos, vagyis igen vékony lesz a sarló, ez lesz az igazán szép látvány. A holdkelte ekkor keleti határainknál 03:11, Budapesten 03:22, nyugaton pedig 03:33. Mindkét hajnalon a Hold közelében jár majd a Vénusz is, 26-án 5,5 fokra, másnap, 27-én pedig 6 fokra a sarlótól láthatjuk a legfényesebb bolygónkat. Bár ez nem nevezhető igazán közelinek, a laza együttállás így is szép lehet.

Alkonyi holdsarló 30-án és 31-én

Az alkonyi sarlókat most sokkal nehezebb lesz megfigyelni, mint a hajnaliakat, a Hold esti égi útja jelenleg kis szöget zár be a látóhatárral, vagyis alacsonyan jár, így pedig a Naptól távolodva is közel marad a sűrűbb, fényesebb, alkonypírban úszó légrétegekhez. 30-án napnyugta után jó fél órával kereshetjük a sarlót, nem árt hozzá egy binokulár a fentebb részletezett nehézségek miatt. A megfigyeléshez legjobb időszak keleti határainknál 20:44-től 21:28-ig (holdnyugtáig) tart, Budapesten 20:56-tól 21:39-ig, nyugaton pedig 21:04-től 21:48-ig tart. Másnap, 31-én ugyanekkor kezdhetjük keresni a sarlót, ám a holdnyugta 20 perccel később lesz, így kicsit több időnk jut majd.

Nyári Tejút a hónap végén

A Tejút középső régiója egyre korábban lenyugszik, igyekezzünk megfigyelni, míg még lehet.
Forrás: Önök küldték / Kövesi Péter

A holdmentes éjszakákat, ha az időjárás kedvező, igyekezzünk kihasználni a nyári Tejút megfigyelésére. 21-én a késő esti égen már holdfény nélkül nézhetünk a Tejút szalagjára kb. éjfélig, majd kétnaponta egy-egy órával nő a holdmentes időszak hossza, 26-tól pedig már a teljes, csillagászati sötétséggel járó időszak holdmentes lesz. Igyekezzünk minél többet gyönyörködni a galaxisunk derengő szalagjában, lehetőleg a településektől távol, a fényszennyezéstől minél messzebb. Aki valamely délebbi ország tengerpartján nyaral, annak még kedvezőbb a helyzete: egyrészt hosszabb éjszakával számolhat, másrészt a jól megválasztott nyaralóhely fényszennyezés nélküli, tenger feletti égbolttal ajándékozhatja meg a csillagok szerelmeseit, ahonnan a tőlünk ekkor már nem nagyon látható csillagok is megfigyelhetőek. Krétáról például a Skorpió teljes csillagképe olyan magasságban tűnik föl, ahogy hazánkból sosem láthatjuk.

Bányászat a Holdon és a kráterek védelme

Bányászat a Holdon és a kráterek védelme

Számos, tudományos szempontból értékes krátert veszélyeztethet a jövőbeli holdi bányászat, célszerű lenne megegyezni ezek védelméről, mielőtt túl késő lenne.

Égi jelenségek 2023. december első felében

Égi jelenségek 2023. december első felében

Holdmentes égen jönnek a Geminidák, láthatjuk a Merkúrt az alkonyi égen, lesz hajnali és alkonyi holdsarló is.

Hőség elől a föld alá

Hőség elől a föld alá

Az ausztrál Coober Pedy bányavároska területén a felszínen extrém hőség alakul ki nyaranta, a lakosság jó része ezért a felszín alatt keres menedéket.

Fából készült műhold

Fából készült műhold

2024-ben útnak indulhat az első, fából készült űreszköz, amelynek kísérleti célja az űrszemét csökkentése.

A Merkúr gleccserei

A Merkúr gleccserei

A legbelső bolygó geológiai múltjának vizsgálata során gleccserszerű képződmények nyomaira bukkantak, ami számos más, egzotikusnak tűnő következtetést is lehetővé tesz.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket