András, Andor, Andrea2023. november 30., csütörtök
Föld

Égi jelenségek 2022. augusztus első felében

National Geographic Magyarország

Lesz alkonyi holdsarló, teliholdkor jönnek a Perseidák meteorjai, de más meteorok is hullhatnak, szembenállásban láthatjuk a Szaturnuszt.

Hasonló fényviszonyokra számíthatunk a Perseidák maximuma idején idén
Forrás: APOD / NASA / Jeff Dai

A Perseidák maximuma 11/12-én éjjel

Akármilyen szép is a telihold fényében fürdő táj, valahogy nem olyan őszinte az ember mosolya, ha pont az év legtöbbet nézett és legjobban várt meteorraját csapja agyon. Jelen esetben a gyakorlati hatása abban nyilvánul meg, hogy csak a legfényesebb meteorokat láthatjuk, a halványabb (de holdfény nélkül még azért jól látható) meteorok elvesznek a túl nagy világosságban. Míg egy igazán sötét Perseida-maximum idején, főként a hajnal előtti órákban, amikor magasan jár a raj radiánsa (látszó égi kiindulási pontja), akár óránként 50-60 meteort is láthatunk, most jó, ha óránként 20 lesz, amit még észreveszünk. Azt sajnos nem lehet előre megmondani, hogy milyen arányúak lesznek a nagyobb fényességűek, de könnyen lehet, hogy az idei maximumról nem sok meteort viszünk haza az emlékeinkben, vagy épp a fényképezőgépünk memóriakártyáján. Ezzel persze nem elvenni szeretném senkinek a kedvét, csupán a várható helyzetet jelezem.

Jellegzetes Perseida színek: a meteor zöldből vörösbe átmenő árnyalata elkülöníti e raj tagjait a többi meteorrajétól.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

Miként készülhetünk a maximumra? Természetesen most se árt a települések fényétől minél messzebb menni, hisz a fényszennyezés még többet ront, mint a holdfény. Ha keressük az ideális észlelőhelyet, ezúttal – a holdfény miatt – olyat keressünk, ahol az érdekes, szép tájelemek az északias égrészen vannak. A Hold a délkelet-délnyugat közti égrészt járja be igen alacsonyan, még az éjszaka közepén se lesz 20 foknál sokkal magasabban, vagyis kis szerencsével találhatunk olyan erdőszélet, ahol a fák mögött jár a Hold, így legalább közvetlenül nem süt a szemünkbe még véletlenül se. A fotózásnál a nagy fény miatt kompromisszumra kényszerülünk: vagy nem sajnáljuk a fényképezőgép zárját és rövid záridővel fotózunk, kissé nagyobb érzékenységen s így kicsit több meteort tudunk rögzíteni, vagy kisebb érzékenységen és hosszabb záridővel, de kevesebb megfogott meteorral zárjuk az éjszakát. Az ideális persze az lehet, ha erre alkalmas géppel (MILC) nagy érzékenységen videót készítünk.

Sose feledkezzünk el arról, hogy meteorok az ég bármely pontján feltűnhetnek, hogy mely égrészt figyeljük vagy fotózzuk, pusztán a helyi körülményektől függ (jelen esetben a déli égen járó Holdtól is). Minél nagyobb látószögű objektívvel fotózunk, annál több meteor fér a látómezőnkbe, de a halványabbak annál kevésbé lesznek feltűnőek. Tervezzük meg előre a fotózást!

Arra érdemes még figyelni, hogy az elmúlt években drámaian megemelkedett a műholdak mennyisége, ezeket főként fotókon nehéz a meteoroktól megkülönböztetni. Ami segítséget adhat a Perseidák esetében, hogy a holdfény miatt úgyis csak a fényesebb meteorokat fogjuk megörökíteni, s ezekre jellemző az, hogy a színük a rózsás és a zöld közt változik  – minél fényesebb a meteor, annál feltűnőbbek a színei. A műholdak jellemzően fehér, esetleg sárgás színűek.

Egy nagyon fényes Alfa Capricornida meteor, égboltfigyelő webkamera felvételén. A fényességére jellemző, hogy még a fátyolfelhős égen át is nagyon látványos volt.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

A Perseidákon túl más rajok meteorjait is láthatjuk még, bár ezek mennyiségben jóval elmaradnak a Perseidák mögött, azért érdemes őket megemlíteni: a lassú Alfa Capricornidák, a szintén lassú Kappa Cygnidák, Déli Delta Aquaridák, Piscis Austrinidák. Ezek mindegyike csupán óránként 1-2 meteort ad, de ha egy egész éjjelt kinn töltünk, könnyen találkozhatunk többükkel is. A két lassú raj tagjai viszont igen látványosak lehetnek, a lassúságuknak köszönhetően.

Alkonyi holdsarló 1-jén

15 százalékos megvilágítású holdsarló
Forrás: Önök küldték/ Makár Dávid

A 15 százalékos megvilágítású sarlót könnyen és kényelmesen megfigyelhetjük, mivel két órával nyugszik a Nap után. A holdnyugta ideje keleti határainknál 22:04, Budapesten 22:15, nyugaton 22:25 lesz. Ilyen fázisnál ugyan még sarlónak nevezzük a Holdat, de inkább hasonlít egy szép, diótól duzzadó pozsonyi kiflire. A telihold kivételével mindig jól láthatjuk azt, ahogy a megvilágítás hogyan éri az egyes kráterek peremét, ehhez persze szükség van távcsőre. A fény és az árnyék határvonalát terminátornak hívjuk (nemcsak a Hold, hanem más égitestek esetén is), és ez rajzolódik ki a kráterekre eső napfényben és az árnyékban, amelyet a különböző magaslatok vetnek.

A sarló déli sarkánál néhány kráterperemre már ráesett a napfény, ezek különálló világos foltokként látszanak (kiemelve, kissé túlexponálva a kép sarkában), minél nagyobb nagyításban sikerül megnézni, annál érdekesebb!
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

Különösen érdekes lehet, ha a mostani (vagy még kisebb) fázis esetén a sarkvidékeket figyeljük, és ott a „semmiben” világító kiemelkedéseket látunk, amelyek a sarló végétől egy kis távolságban ragyognak. Mivel a Hold megvilágítása folyamatosan változik, ezért ez minden egyes napon érdekes lehet.

Mars-Uránusz együttállás 2-án hajnalban

Alig több mint egy fokra lesz egymástól a zöldeskék Uránusz és a vörös Mars.
Forrás: Stellarium

A két égitest közül csak a Marsot látjuk szabad szemmel, bár az Uránusz fényessége a szabadszemes láthatóság határán belül van, csak igen jó látásúak és nagyon sötét égbolton fogják észrevenni. A két bolygót viszont gyönyörűen fotózhatjuk akár távcsövön át, akár teleobjektívvel, egy hajszállal több mint egy fokra lesznek egymástól. Ez már látványos közelséget jelent, érdemes mindenképp megnézni őket! Bár nem sokkal éjfél után felkelnek, várjunk, míg magasabban járnak, ezért inkább a hajnali időszakban fotózzunk vagy nézzük őket. 3 óra körül 30 fokos magasságban már szépen megfigyelhetőek lesznek.

Telihold 12-én

Kelő telihold Zsámbékon
Forrás: Önök küldték/ Ábrahám Tamás

Az augusztusi telihold nem is jöhetne rosszabbkor: pont a Perseidák meteorrajának maximumát világítja be fényével. Maga a telihold 12-én hajnali fél négykor lesz, de aki holdkeltétszeretne fotózni, annak már 11-én este ki kell mennie terepre. Az ekkor 99,85 százalékos fázisú holdkelte keleti határainknál 20:08-kor, Budapesten 20:19-kor, nyugaton 20:28-kor lesz.

Romlik a Vénusz láthatósága

A belső szomszédunk hónapok óta hajnalcsillagként ragyogott, ám lassan véget ér a hajnali láthatósága. Ezt augusztusban könnyen észrevehetjük: míg a hónap elején még fél 4 körül, majdnem 2 órával a Nap előtt kel, a hónap közepén már csak jó másfél órával előzi meg a Napot. Szeptemberben már túl közel lesz a Naphoz, és majd csak a tél elején tudjuk ismét jól megfigyelni, akkor már alkonyatkor.

Oppozícióban a Szaturnusz 14-én

A Szaturnusz az amatőr csillagász eszközén át.
Forrás: Önök küldték/ Pintér Máté

A gyűrűs bolygó szembenállásához közeledve talán már észrevették néhányan, hogy fokozatosan egyre fényesebbnek láthattuk, a szembenálláskor lesz a legfényesebb, és egész éjszaka látszik. Sajnos nem emelkedik túl magasra, mindössze 30 fok körüli lesz a legnagyobb horizont feletti magassága, Ha megtehetjük, hogy nagyobb távcsövön át nézünk rá a bolygóra, életre szóló élmény lesz! Erre remek alkalmat ad az idén is várt „Egy hét a csillagok alatt” már akár hagyománynak is nevezhető rendezvénysorozata, amelynek egyes helyszíneit, időpontjait az interaktív térképen megnézhetjük, s a számunkra megfelelő helyen csatlakozhatunk a feltehetően nagy számú érdeklődőhöz.

A gyilkos szén

A gyilkos szén

Az USA területén 1999-2020 között közel félmillió ember halála köthető a szénerőművek légszennyezéséhez, de a helyzet nagyon sokat javult.

Kén és fluor a Dekkán 66 millió éves kitörésében

Kén és fluor a Dekkán 66 millió éves kitörésében

Régi kérdés, hogy vajon a dinók végzete egyedül a Chicxulub-becsapódáshoz, vagy a Dekkán bazaltáras kitöréséhez köthető-e.

A napkitörések helyi hatásai

A napkitörések helyi hatásai

Egy új kutatás szerint a napkitörések hatása igen nagy helyi változékonyságot mutat, ám túl kevés mérőműszerünk van, ami ezt detektálhatná.

Bányászat a Holdon és a kráterek védelme

Bányászat a Holdon és a kráterek védelme

Számos, tudományos szempontból értékes krátert veszélyeztethet a jövőbeli holdi bányászat, célszerű lenne megegyezni ezek védelméről, mielőtt túl késő lenne.

Égi jelenségek 2023. december első felében

Égi jelenségek 2023. december első felében

Holdmentes égen jönnek a Geminidák, láthatjuk a Merkúrt az alkonyi égen, lesz hajnali és alkonyi holdsarló is.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket