Kornélia, Kunigunda, Frigyes2024. március 03., vasárnap
Föld

Égi jelenségek 2022. november második felében

National Geographic Magyarország

Közeledik a Mars, érkeznek a Leonidák meteorjai, amelyről részletesebben írunk, valamint várható hajnali és alkonyi holdsarló is.

A jelenlegi bolygófotósok egyik legtehetségesebbje, Damian Peach felvétele egy földi teleszkóppal készült, de a Hubble is megirigyelhetné.
Forrás: APOD / NASA / Damian Peach

Egyre közelebb és egyre fényesebb a Mars

A vörös bolygót novemberben már a kora esti óráktól láthatjuk, a Bika csillagképben, igen fényes, jól láthatóan vörös árnyalattal. A hónap legutolsó éjjelén (november 30. / december 1.) lesz a Földhöz legközelebb, és egészen december első hetében, 8-i szembenállásáig tovább nő a fényessége még. Mivel az éjszaka közepén magasan jár, érdemes távcsővel is célba venni, nagyobb távcsövekkel a felszínét is láthatjuk.

A Bika csillagképben könnyen rátalálunk a ragyogóan fényes Marsra.
Forrás: Stellarium

A hónap utolsó éjjelén a fénynek mindössze 4,5 percet kell utaznia a Föld és a Mars között, a fényessége pedig minden csillagét felülmúlja majd, csupán a Jupiter és a jelenleg nem látható Vénusz haladja meg. December elejére még egy izgalmas eseményt tartogat a vörös bolygó, de erről majd a következő Égi jelenségekben fogunk írni.

Jön a Leonidák idén is gyenge maximummal

Egy radiánshoz közeli leonida meteor néhány éve. A leonida meteorok igen gyorsak, így még a fényesek se hagynak túl erős nyomot a fotókon.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

A Leonidák ugyan a „jó hírű” meteorrajok közé tartoznak, ám ezt a jó hírt annak köszönhetik, hogy időnként brutális kitöréseket produkálnak. Nos, ilyesmire idén, és még vagy 75 évig nem fog sor kerülni. A raj szülő égitestje az 55P/ Tempel-Tuttle periodikus üstökös, amely 33 évente tér vissza a Nap közelségébe, s ezen alkalmak során a róla leváló porszemcséket maga mögött hagyja. Ideális esetben a pályáját kísérő, korábban levált porszemcsék legsűrűbb felhőin áthalad a Föld, ha ilyen történik, akkor kerül sor a híres meteorkitörésekre. Azonban fontos tudni, hogy ilyenkor sem a frissen, vagyis azonos évben levált szemcsék játszanak szerepet az észlelhető meteorokban, hanem akár évszázadokkal korábbiak. Ráadásul ez a por egyrészt nem egyenletesen oszlik el a pályán, másrészt az évek alatt szétterül, s még át is helyeződik, különösen akkor, ha a keringés során még más bolygók gravitációja is bezavar az eloszlásba.

A Leonidák radiánsa, vagyis a meteorok látszólagos kiindulási pontja. A megfigyeléseknél ennek nincs sok jelentősége, hisz meteor az ég bármely pontján felbukkanhat.
Forrás: Stellarium

Az üstökös 33 éves periódusát követi a raj átlagos meteorgyakorisága is, az üstökös ittjártakor van a legtöbb leonida meteor (nem friss, hanem korábbi porszemcsék csomóinak köszönhetően), majd rohamosan csökken ezek száma. Az üstökös a legutolsó alkalommal 1998-ban járt a Nap közelében, vagyis közel 25 éve, a következőre 2031-ben kerül sor. Ezek a számok önmagukban azonban nem túl sokat mondanak. Hozzá kell venni azt is, hogy a porszemcsékkel mi történt azóta, hogy az üstökösből kidobódtak a napközelségkor. Ehhez képzeljük el az üstökös pályáját: a napközelsége nagyjából a Föld pályája környékére esik, a naptávolja viszont kiér az Uránuszig. Az üstökös pályasíkja csak kicsit tér el a bolygók keringési síkjától, ami azért lényeges, mert így a bolygók gravitációja is befolyásolja a szemcsék helyzetét. A mi esetünkben ennek az a jelentősége, hogy a bolygók és a meteorrajt létrehozó porszemcsék keringései közti kapcsolat alapján lehet azt kiszámítani, hogy egy-egy évben vajon hány leonida meteorral, és mikor is találkozhatunk.

A fenti részleteket pusztán azért írtam le, hogy kicsit belepillanthassunk abba a nem túl egyszerű helyzetbe, ami adott esetben egy meteorraj maximumának előrejelzése mögött áll. A meteorkutatók részletekbe menően vizsgálják azt, hogy az üstökös egyes napközelségei idején kidobott por mikor került kapcsolatba például az óriásbolygók gravitációjával, s igyekeznek kiszámolni, hogy ez a randi miféle hatással volt a porra. Az ilyen számításokból kapunk előrejelzéseket, – nem egyszer elismerten nagy bizonytalansággal – amelyekből órára pontosan kiderül, hogy mikor várható egy-egy extra időszak a meteorraj maximuma környékén.

A Leonidák idei maximumára az előrejelzett aktivitás kimondottan gyenge műsort ígér, ami annyit tesz, hogy 18-án a hajnal előtti órákra várt maximumkor óránként 5-6 meteort leonida láthatunk, amelyek az Oroszlán csillagkép „nyaka” körül indulnak ki, és gyorsak. Ilyen aktivitásért egy novemberi hajnalon még a fanatikus meteorrajongók is meggondolják a felkelést.

A maximumon kívül várható azonban a fentebb részletezett számításokból következően még egy rövid ideig tartó kiugró aktivitás, mégpedig november 19-én (vagyis a maximum hajnalát követő napon), a számítások szerint reggel 7 óra körül – magyar viszonyokban ez már a napkelte utáni időre esik, így még akkor se biztos, hogy látunk belőle bármit, ha derült lesz az ég és ideálisak a körülmények a megfigyeléshez. Ekkor egy 1733-ban kidobódott porcsomag keresztezi a Föld pályáját, amelyet két szakértő számítása szerint 50 feletti, illetve 200-300 körüli óránkénti meteorszám jelezhet, ráadásul az átlagnál fényesebb rajtagokkal. Amennyiben a 19-i hajnal derült, ekkor feltétlenül érdemes kimenni, hátha belefutunk a kitörés elejébe a világosodó égen, de arra senki se számítson, hogy százával hullanak majd a meteorok! Mivel azt várják, hogy ez az aktivitásnövekedés igen hirtelen áll be (vagyis nem már órákkal korábban kezdődő és fokozatosan emelkedő aktivitásról van szó), a józanság talaján maradva valószínű, hogy semmit se fogunk észrevenni belőle. A hazánktól nyugatra élők számíthatnak rá, hogy jut valami a látványból.

Holdsarló – Spica együttállás 21-én hajnalban

A 9 százalékos sarlót a délkeleti ég alján keressük hajnali 4 óra után, a Spica, a Szűz legfényesebb csillaga 3 fok távolságban lesz tőle. Nem muszáj azonban ilyen korán kelni hozzájuk, még reggel 6-kor is megfigyelhetőek, ekkor 20 fokos magasságban jár már a Hold, a kékesfehéren ragyogó Spica tőle jobbra, kicsit lejjebb látható.

Holdsarló 22-én hajnalban

Holdsarló és földfény
Forrás: Önök küldték / Mocsári Balázs

E napon már csupán 3,9 százalékos sarló kel fel a délkeleti égen, a holdkelte keleti határainknál 04:42, Budapesten 04:54, nyugaton pedig 05:03 lesz. A sarlón, tiszta idő esetében jól láthatjuk majd a földfény derengését is: talán ebben a fázisban a legszebb a Hold, amikor már igen vékony, de még jól látszik a sarló maga, és feltűnő a földfény.

Alkonyi holdsarló 25-26-án

Rendkívül hangulatos fotó az alkonyi holdsarlóról, az épp kialakuló sekély ködréteggel.
Forrás: Önök küldték / Baliga-Kovács Ágoston

A téli félévben az alkonyi sarlók megfigyelése meglehetősen nehézkes, ilyenkor kis szöget zár be a Hold látszó égi útja a horizonttal, ráadásul az ilyenkor szokásos párás idő se segít. Ha mégis megfelelőek lennének a körülmények, akkor a délnyugati ég alján keressük a sarlót. 25-én a megpillantásához ideális időpont nyugati határainknál 16:34, Budapesten 16:23, keleti országhatárainknál pedig 16:11. A sarló ezen az alkonyon 4 százalékos megvilágítású lesz, és alig 2 fokos magasságban kell keressük. 26-án a már 10 százalékos megvilágítású sarlót láthatjuk, az ideális megfigyelési időpontban 6 fokos magasságban, így jóval nagyobb esély lesz meglátni. Az ideális időpont keleti határainknál 16:39, Budapesten 16:50, nyugaton pedig 17:01 lesz. Innentől még jó egy óránk marad a holdnyugtáig.

Szélerőmű vagy naperőmű?

Szélerőmű vagy naperőmű?

A földhasználat szempontjából vizsgálva, egységnyi energiára és területre vetítve a napelemeknek akár 60-120-szor nagyobb a földterületigényük, mint a szélerőműveknek – többek között ezért is volna kulcsfontosságú a szélenergia kihasználása hazánkban a  fotovoltaikus termelés mellett.

Gyarapodott az Uránusz és a Neptunusz családja

Gyarapodott az Uránusz és a Neptunusz családja

Egy Uránusz- és két Neptunusz-holdat sikerült felfedezni, az Uránusz esetében 20 éve nem volt példa ilyenre.

Neutroncsillagot találtak egy szupernóva maradványában

Neutroncsillagot találtak egy szupernóva maradványában

A James Webb-űrteleszkóp – most először – sikeresen észlelte, az elméletek szerint, a szupernóva-robbanásban létrejövő neutroncsillagot.

Eljött az idő, hogy a szennyezők fizessenek!

Eljött az idő, hogy a szennyezők fizessenek!

Rendszerszintű hiányosságok miatt termelünk és használunk fel egyre több műanyagot, s így egyre több műanyag kerül ki tengeri, szárazföldi és édesvízi élőhelyekre – derül ki az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC a legújabb kutatásokat összefoglaló kommentárjából. Az európai tudományos szervezetnek a Magyar Tudományos Akadémia is tagja - a hírt az mta.hu tette közzé.

Égi jelenségek 2024. március első felében

Égi jelenségek 2024. március első felében

Kora este ragyog a tavaszi állatövi fény, együttállásokat nézhetünk, lesz alkonyi holdsarló, és érdemes a naptevékenységre is figyelni.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket