Alfréd, Polikárp, Mirtill2024. február 23., péntek
Föld

Égi jelenségek 2022. december első felében

National Geographic Magyarország

Bolygókat takar el a Hold, jön az év legmegbízhatóbb meteorraja, közben egy teliholdon is túlesünk, alkonyatkor pedig ismét láthatjuk a Vénusz, sőt, a Merkúr is megmutatja magát – ha az időjárás is úgy akarja.

Holdkelte kompozit
Forrás: Önök küldték / Szakály Nikoletta

Hold és Jupiter december 1-jén, bónusz a Neptunusz

Az égbolt pillanatnyilag két legfényesebb objektumát egymástól 5 fok távolságban láthatjuk elsején az esti órákban. Kora este a déli égen keressük a 62 százalékos megvilágítású Holdat, és felette, kissé balra a ragyogóan fényes Jupitert. Mivel éjfél után nyugszanak le, ezért egészen sok időnk lesz megfigyelni, fotózni őket. Aki kisebb távcsővel, binokulárral lesi az eget, annak a Neptunuszt se lesz nehéz megtalálnia, a Holdtól jó 3 fokra jobbra, kissé felfelé keressük!

Napnyugta után keressük a Vénuszt és a Merkúrt!

Vénusz és Merkúr az alkonyi égen
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

A délnyugati ég alján, tiszta égbolt esetén érdemes megkeresni két belső bolygónkat, amelyek a hó legelején kb. 3 fokra, majd minden nap kissé távolabb láthatóak egymástól. Ehhez tökéletes rálátás kell a horizontra, mert kb. 20 perccel napnyugta után már csak 1 fok magasan lesznek, bár a hó közepére ez javulni fog kissé, már 3-5 fok magasan, de egymástól 5,5 fokra járnak. Bár mindkét bolygó fényes, mivel még nagyon világos égen kell őket megkeresni, nem árt egy binokulár segítségként – ha megtaláltuk vele, utána szabad szemmel is látni fogjuk őket.

A Hold elfedi az Uránuszt december 5-én

Az Uránusz kilép a Hold mögül
Forrás: Stellarium

Egészen korán történik a jeles esemény, de már szinte teljesen sötét égen – fizikailag nem lesz ugyan sötét, mivel a Hold ezen az estén már 94 százalékos megvilágításban jár. Ez a fázis adja a fedés egyik érdekességét is, ugyanis a még nem megvilágított keskeny sáv mögé bújik be az Uránusz 17:32-kor. Mivel az Uránusz igen gyenge fényű bolygó, a megfigyeléshez mindenképp szükség lesz vagy egy kisebb távcsőre, binokulárra vagy egy teleobjektívvel felszerelt fényképezőgépre. A fedés egy órás lesz, 18:33-kor lép ki a Hold mögül. Nem lesz könnyű a megfigyelés, az erős fényű, közel telihold zavaró lesz.

A Hold elfedi a Marsot 8-án reggel

A Mars kilép a Hold mögül, nem sokkal napkelte előtt.
Forrás: Stellarium

Ez esetben, bár időközben a Holdról az a kevéske árnyékos rész is eltűnik, vagyis telihold lesz, a Mars igen nagy fényessége miatt a jelenséget sokkal könnyebben megfigyelhetjük. Az egyetlen, sokak számára zavaró részlet az lesz, hogy az eseményre kora reggel kerül sor: a bolygó 06:07-kor bújik be a Hold mögé, és nem egész egy órával később, a már lenyugodni készülő Hold mögül jön elő, 07:01-kor. Mivel még a kilépés is napkelte előtt zajlik, elméletben lehetséges, hogy szabad szemmel meglássuk a nagyon fényes Marsot, gyakorlatban azonban a horizont közelsége (és ezzel a párás, szennyezett légrétegek közelsége) miatt nem sok, ekkor már csak 4-5 fok magasan lesz a Hold. Vagyis: a kilépés megfigyeléséhez érdemes lesz ismét elővenni a binokulárt.

A Mars a hónap elején nemcsak szembenállásban van, de földközelben is jár, így érdemes extra figyelmet szentelni neki, távcsővel megfigyelve a szokásosnál kissé nagyobb a bolygó látszó korongja. Míg a szabad szemes megfigyeléseknél csak azt vesszük észre, hogy különösen fényes, a nagyobb távcsöveken át a felszín részleteire is rápillanthatunk. Ehhez, megfelelő időjárás esetén érdemes ellátogatni például a Svábhegyi Csillagvizsgálóba, ahol esténként rápillanthatunk a külső szomszédunkra.

Telihold december 8-án

A telihold fázisa picit előbb áll be, mint amikor a Mars-fedés zajlik: hajnali 05:08-kor lesz 100 százalékos égi kísérőnk megvilágítása. Mivel a fedés miatt remélhetőleg sokan felkelnek, érdemes lesz a telihold-fotózást is ekkorra időzíteni. Mivel a holdnyugta már napkelte után lesz, ezért az nem nyújt olyan látványt, amit érdemes volna követni (ha egyáltalán látszik még). A délutáni holdkelte idejével is sajnos ugyanez lesz a helyzet, még a napnyugta előtt 6-7 perccel fel fog kelni a Hold, vagyis szép holdkelténk biztosan nem lesz, de napnyugta után talán már lehet szép képeket készíteni róla. Épp ezért érdemes mindkét időpontot feljegyezni, keleti határainknál a holdkelte 15:35, a napnyugta 15:42; Budapesten 15:46 és 15:52, nyugaton pedig 15:57 és 16:03 a két időpont. A Hold a napnyugta utáni percekben is még nagyon közel lesz az északkeleti horizonthoz, majd meredek emelkedésnek indul, és éjfél felé már 70 fokos magasságban jár, szinte a zenitről világít le arra, aki éjfélkor az eget nézi (vagy, akire a tetőablakon át besüt).

Jönnek a Geminidák december 14-én

Geminda tűzgömb – ilyenekre is jó esélyünk van a maximum esti időszakában.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

A Geminidák meteorjainak megfigyelését számos dolog elronthatja: felhős-ködös idő, holdfény, hideg, vagy ezek mindegyike, egyszerre. Mindezek ellenére is, ha csak egy kis időt tudunk meteormegfigyeléssel tölteni, ez esetben akkor is érdemes lesz, mivel még mindig ez az év legjobb meteorraja, ami nem okoz csalódást, sok fényes meteor érkezik, amelyek még a vékonyabb felhőkön is átvilágítanak. Mivel idén a holdkelte után égi kísérőnk 63 százalékát világítja be a Nap, ezért lehet, hogy az esti időszakot érdemesebb ég alatt tölteni minden egyéb érv ellenére. A holdkelte 22 óra körül lesz, így ha mondjuk 18 órától kinn vagyunk, biztosan szép számban láthatunk meteorokat. A Geminidák radiánsa az Ikrek (Gemini) csillagképben van, ez 17 óra körül kel, elméletben ekkortól már megjelennek az e rajhoz tartozó meteorok, ám a radiáns emelkedésével egyre többet láthatunk. Holdkeltére már 45 fokos magasságba jut a radiáns, ez elég jó, így aki eddig marad kinn, annak már igazi Geminida-élménye lehet.

E meteorok közepes sebességűek, az átlagfényességük elég nagy, vagyis kevés a halványabb tag, több a fényes. A raj szülő égitestje a (3200) Phaethon nevű kisbolygó, amely napközelsége idején üstökös jellegű (de nem ugyanolyan okú) aktivitást mutat, s a róla levált porszemcsék hozzák létre a látványos meteorokat. A maximum idején az esti órákban egyre növekvő meteorszám mellett, mire elérjük a holdkelte előtti időt, óránként 30-40 meteorunk is lehet, amelyek jó része elég fényes ahhoz, hogy a nem fanatikus meteorészlelőket is jókedvre derítse. Ha nem volna holdfényes az éjjel további része, ez a szám tovább nőhetne, ám a holdfény azért még így is levesz majd a látványból. Meleg ruháról, forró italról és a pára elleni objektívfűtésről érdemes gondoskodni!

52 év után először landolt amerikai eszköz a Holdon

52 év után először landolt amerikai eszköz a Holdon

Magyar idő szerint 2024. február 23-án éjfél után 23 perccel sikeresen landolt a Hold déli sarka közelében az Intuitive Machines leszállóegysége.

A jégkor vége példa a mai helyzetre

A jégkor vége példa a mai helyzetre

A szakemberek attól tartanak, a nyugat-antarktikai jégmező (WAIS) összeomlása a jelenkori klímaváltozás során rendkívüli módon felgyorsíthatja a tengerszint emelkedését.

Így születik egy alábukó lemezszegély

Így születik egy alábukó lemezszegély

Gibraltárnál egy olyan geológiai folyamatot figyelhetünk meg, amelynek nyomán sok millió év múlva majd egy alábukó kőzetlemezszegély nyúlik az Atlanti-óceánba.

Örvénylő jég Labrador partjainál

Örvénylő jég Labrador partjainál

A rendkívüli látványosságot Föld-megfigyelő műholdról és a Nemzetközi Űrállomásról is megörökítették.

Csillag-gyöngysor kíséri a galaxisrandevút

Csillag-gyöngysor kíséri a galaxisrandevút

A Hubble-űrteleszkóp felvételén galaxisrandevú nyomán kialakult csillagok sorozatát figyelhetjük meg.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket