Vazul, Elizeus, Herta2024. június 14., péntek
Föld

Égi jelenségek 2023. február első felében

National Geographic Magyarország

Ismét nyakunkon a telihold, eltűnik a Szaturnusz, de a Vénuszt jól láthatjuk alkonyatkor, beköszönt a tavaszi állatövi fény időszaka is, földközelbe kerül, majd gyorsan távolodik és halványodik a téli üstökösünk.

Kelő telihold
Forrás: Önök küldték / Ábrahám Tamás

Földközelben a C/2022 E3 (ZTF) üstökös

Az időjárásról sok mindent elmondhattunk az elmúlt hetekben, csak épp azt nem, hogy kedvezett volna a csillagászati megfigyeléseknek. A sokfelé nagy hírveréssel beharangozott üstökösből se túl sokat láthattunk hazai égbolton (de szinte egész Európát ugyanilyen rossz időjárás sújtotta). Ha még lesz lehetőség rá, ne hagyjuk ki! Már az esti órákban is megfigyelhető, és február 1-jén lesz földközelben, azonban egyetlen, ám annál nagyobb problémánk lesz ekkor: a 86 százalékos megvilágítású Hold. Ez sajnos biztosan megfoszt majd a legszebb látványtól. Mire a Hold elmegy az égről, február 8-át követően viszont annál érdekesebb helyen láthatjuk az üstököst: a Marshoz kerül napról napra közelebb. 11-én este csak egy fokra lesz egymástól a zöldes kómájú üstökös és a Mars!

Az üstökös a Mars közelében, a Bika csillagképben.
Forrás: Stellarium

Akár egy kicsit nagyobb látószöggel is érdemes fotózni, úgy, hogy a Bika csillagai, a narancsvörös Aldebarannal, a kék porködökben ragyogó Fiastyúkkal is a vörös Mars és a zöld üstökös társaságába kerüljenek. 13-án az NGC1647 nyílthalmaz mellett jár az üstökös, 14-én pedig az Aldebarant közelíti meg. Az üstökös pillanatnyi helyét például a The Sky Live weboldalon nézhetjük meg.

A C/2022 E3 (ZTF) üstökös a Salgó várából fotózva.
Forrás: Önök küldték / Babus Patrik

Ha fotózni szeretnénk, persze ne várjunk ezekre az alkalmakra, a kedvezőtlen időjárás miatt azonnal ragadjuk meg a lehetőséget, ha derült az ég! Meglehetősen gyorsan mozog az üstökös, ezt a fotózásnál, főleg nagyobb teleobjektívvel, esetleg távcsővel, érdemes belekalkulálni. Míg a hónap elején még egy egyszerűbb binokulárral is látni fogjuk (a szabad szemes észlelést felejtsük el a holdfény miatt), a hónap közepén már halványabbá válik annyival, hogy komolyabb eszközzel többet érünk. Mint minden más csillagászati megfigyelésre, erre is igaz, hogy annál nagyobb az élmény, minél kevésbé fényszennyezett égen tekinthetünk rá az üstökösre.

Telihold 5-én

Égi kísérőnk földtávolban lesz 4-én, így az e havi telihold kissé kisebb lesz a szokásosnál, azonban ezt nem fogja senki észrevenni, mindössze néhány ívperc eltérés van a legkisebb és a legnagyobb látszó átmérő közt. Ha valaki ilyen összehasonlítást szeretne, akkor azonos nagyításban fotózza a mostani földtávoli teliholdat, és majd az augusztusi földközeli teliholdat is. A két kép egymás mellett már megmutatja az eltérést.

A kelő teliholdat ezen az alkonyon még napnyugta előtt fél órával várhatjuk felbukkanni, vagyis teljesen világos égen, ami nem teszi könnyűvé a megfigyelését. Ezért inkább 6-án igyekezzünk a holdkeltét meglesni, fél órával a napnyugta után, látványos eseményként figyelhetjük majd. Keleti határainknál 17:14, Budapesten 17:25, nyugaton 17:38 a holdkelte ideje.

Kiválóan láthatjuk alkonyat után a Vénuszt

Sokáig fenn van és igen szembetűnően ragyog alkonyat után a Vénusz.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

A belső bolygószomszédunk alkonyat után, kora este ragyog a délnyugati égen, és napnyugta után még jó két órán át csodálhatjuk. Ez azt is jelenti, hogy a lenyugvása előtt már sötét lesz, a csillagászati szürkület befejeztével nyugszik le a Vénusz, a hónap közepére érve egyre tovább lesz fenn. Milyen különleges dolgot figyelhetünk meg ebben az egyre javuló esti láthatósági időszakban?

Nem könnyű feladat, de érdemes megpróbálni: talán nem mindenkinek fordul meg a fejében, de a Vénusz olyannyira fényes, hogy képes árnyékot vetni! Ha ezt szeretnénk megörökíteni, akkor két nagyon fontos dologra lesz szükség: olyan sötét helyszín, ahol a délnyugati irány abszolút világításmentes, még nagyobb távolságban sincsenek szintén árnyékot vetni képes lámpák.

A Vénusz fénye vetette árnyék egy fehér lapon. Még a papírt tartó támasz csatjának az árnyéka is látható (jobb szélen).
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

A másik dolog egy tiszta fehér felület, mondjuk egy papírlap vagy egy lepedő, amire majd az árnyék vetülhet. Az árnyékot adó tárgy bármi lehet, a legegyszerűbb, ha az állványon lévő fényképezőgép, de akár játszhatunk is kicsit. Mivel hosszú záridős fotót kell készíteni, ezért mindenképp valami stabil, fix dolgot válasszunk! Az árnyék szabad szemmel is látható, persze ne várjunk a napsütésben kialakulóhoz hasonlót, hisz akkor semmi kihívás nem volna a dologban. A fehér felületet helyezzük el megfelelő helyre és állásba beállítva, ne túl messze az árnyat adó tárgytól, mivel az árnyék élessége függ ettől a távolságtól. Mivel a Vénusz pontszerű fényforrás (szemben a Holddal vagy a Nappal, amely nagy méretű korong), így az árnyék is sokkal élesebb határvonalú lesz, ha sikerül jól beállítanunk ezt a távolságot!

Már ragyog az állatövi fény

Az állatövi fény februárban, a délnyugati égen, a fénykúpban a Vénusz a ragyogó fénypont.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

A késő téli, kora tavaszi alkonyok legszebb jelensége a Naprendszer síkjában keringő bolygóközi porszemcsék éteri ragyogása. Az állatövi fényt akár már december végén is megláthatjuk, de a legszebb arcát februárban és márciusban mutatja, ehhez holdfénytől és fényszennyezéstől mentes sötét égboltra lesz szükség. Kb. egy órával napnyugta után kezd megjelenni, majd még legalább 1-1,5 órán át látható, ha valóban sötét egű helyszínen vagyunk, és az ég is tiszta. A kúp alakú fény kissé balra dőlve látszik, a horizonttól egészen a Fiastyúkig (néha még tovább) is terjedhet. A Vénusz megfigyelésével egybeköthetjük e jelenség észlelését is!

Hozzászólások

Gyönyörű fotókon egy izlandi magyar expedíció

Gyönyörű fotókon egy izlandi magyar expedíció

Öt évig készült a négyfős expedíciós csapat, hogy fotós ötleteiket egy különleges, északi helyszínen valósítsák meg.

Ez a bolygó legmélyebb víznyelője

Ez a bolygó legmélyebb víznyelője

A mexikói víz alatti barlangról sokáig úgy hitték, a második legmélyebb a világon, új vizsgálatok alapján azonban előreléphetett az első helyre.

Égi jelenségek 2024. június második felében

Égi jelenségek 2024. június második felében

Itt a csillagászati nyár és vele az év legrövidebb éjszakái, az első nyári teliholdat is megnézhetjük, kis eséllyel éjszakai világító felhők is felbukkanhatnak.

A külső Naprendszerből érkezett Angliába ez a meteorit

A külső Naprendszerből érkezett Angliába ez a meteorit

A számos ütközést átélt összetételű meteorit arról tanúskodik, hogy bolygónk óceánjait hasonló égi vándorok tölthették meg vízzel.

Repülőgép-balesetben meghalt Bill Anders, az Apollo egykori űrhajósa

Repülőgép-balesetben meghalt Bill Anders, az Apollo egykori űrhajósa

Bill Anders nevéhez fűződik az egyik legismertebb űrfotó, amely ráadásul a környezetvédelmi törekvéseket is inspirálta.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket