Helga, Évald2023. október 03., kedd
Föld

A reményről Jane Goodall-lal

2023.05.09.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

A világ legismertebb csimpánzkutatója, etológusa, ENSZ békenagykövete 89 évesen is fáradhatatlanul küzd azért, hogy előadásaival mindannyiunkban elültesse a remény magvait.

Jane Goodall
Forrás: Alföldi Dániel István

 

 

Dr. Jane Goodall 2023. május 6-án érkezett, négy év után, ismét Magyarországra, többek között azért is, hogy bemutassa a hazai közönségnek A remény könyve című kötetét, valamint hogy előadásaival a cselekvésre és tenni akarásra ösztönözzön mindannyiunkat.

Három napos programsorozatát rendhagyó módon a MADHOUSE Budapest Bistro & Craft Beer Barban egy exluzív, vacsorával egybekötött adományesttel indította, amelynek fővédnöke Őrsi Gergely polgármester volt. Az adományesten a négyfogásos vacsora mellett afrikai zenével, tánccal, és művészeti aukcióval várták az érdeklődőket, melynek teljes bevételét a Jane Goodall Intézet magyarországi környezeti nevelési programjainak, erdőtelepítéseinek és az afrikai csimpánz menhelyeinek támogatására fordítják.

A kora esti órákban kezdődő eseményre több mint hetven fő váltotta meg a belépőt, a vendégek között üdvözölhettük dr. Goodall munkatársának, barátjának, gróf Teleki Gézának az özvegyét és fiát, de akadtak olyan szülők is, akik nyolcéves kislányuk álmát váltották valóra azzal, hogy Jane-nel vacsoráztak.

A művészeti aukción többek között Máté Bence és Ozogány Kata fotóira licitálhattak.
Forrás: Alföldi Dániel István

A világhírű primatológus bensőséges köszöntőjében, mint oly sokszor, saját életét állította elénk példaként, anyák napjára való tekintettel pedig külön hangsúlyozta saját édesanyjának, Vannének szerepét.

Ahogy mondta, ő maga már egészen fiatalon, tízévesen elhatározta, hogy Afrikába költözik, és vadállatok viselkedését fogja tanulmányozni. Bár szegények voltak, ráadásul lánynak született, sokan nevettek is vágyain, édesanyja azonban meglátta benne az elszántságot, a kialakuló szenvedélyes természet- és állatszeretetet, ám ami még ennél is fontosabb, ő tanította meg arra, hogy higgyen önmagában.

Később Jane 1957-ben megismerkedett Louis Leakey, antropológus-paleontológussal, és elvállalta, hogy a tanzániai Gombéba utazzon, és természetes környezetükben figyelje meg a csimpánzokat, ugyanis a férfi úgy vélte, hogy segítségükkel a valósághoz közeli feltételezésekhez juthatnak a kőkorszaki elődeink viselkedését illetően.

„Leakey csupán hat hónapra kapott támogatást, hiszen nagyon nehéz volt bárkit is rávenni egy ilyen kutatás finanszírozására, főleg úgy, hogy a paleontológus egy teljesen képzetlen, fiatal, 26 éves nőt küldött a vadonba – mondta Jane a jelenlévőknek. – Ráadásul az afrikai hatóságok még a gondolatától is elborzadtak, hogy ez a fehér lány egyedül vágjon neki az útnak, így jött velem drága édesanyám, akinek azóta is a legtöbbet köszönhetek az életben. Sokan kérdezik, nem féltem-e. Igazság szerint hittem abban, hogy az állatok megérzik majd rajtam a jóindulatot, másrészt pedig megtanultam a dzsungel szabályait, és azt, hogyan vigyázzak magamra. Mindezek ellenére rendkívül nehezen indult a terepmunka. Kezdetben a csimpánzok annyira tartottak tőlem, hogy amint megláttak, elrohantak, hiába jártam mindennap távcsővel, fényképezőgéppel és egy notesszal az erdőt. Hónapok teltek el úgy, hogy szinte semmi érdemlegeset nem fedeztem fel, holott tisztában voltam vele, hogy a kutatás további finanszírozása csakis ezen múlik. Aztán történt valami. Egy dzsungeltúrámon neszezést hallottam, majd egy csimpánzra lettem figyelmes a közelben. Az a hím volt, akit magamban Szürkeszakállú Dávidnak neveztem el a jellegzetes ábrázata miatt. Éppen egy fűszálat dugdosott a termeszlyukba, majd kihúzta és a szájához emelte. Ez volt az a pillanat, ami mindent megváltoztatott, Dávid ugyanis az élelemszerzéshez szerszámot használt.”

Jane Goodall 1986-ig vizsgálta természetes élőhelyükön az emberszabásúakat, ám abban az évben, a Chicagóban tartott főemlősökről szóló konferencián elhangzott adatok, melyek feketén-fehéren mutatták, milyen mértékben tűnnek el az állatok az emberi hanyagság miatt a Földről, teljesen megdöbbentették a résztvevőket.

Akkor határozta el, hogy nincs más választása, ki kell állnia a csimpánzokért, a bolygónkért, és a kutatómunka helyett az emberek gondolkodásmódját kell átformálnia. Ahogy fogalmazott, megértette, hogy a változásnak minden esetben belül, a szívben kell elkezdődnie, mert ha valamit megszeretünk, arra vigyázni is fogunk.

Goodall az állandó előadások mellett 1977-ben hozta létre saját intézetét kezdetben azzal a céllal, hogy megóvja a Gombe csimpánzainak élőhelyét, valamint támogassa a helyi közösségeket. 1991-ben pedig megszületett a Rügyek és Gyökerek természet- és környezetvédelmi hálózat is, ami itt, Magyarországon a hazai Jane Goodall Intézeten belül sikerrel fut évek óta.

Ma Jane évi 300 napot tölt utazással, járja a világot, és azon dolgozik, hogy felhívja a figyelmet az élőhelyek pusztulására, fogyasztási szokásaink környezetkárosító hatásaira, és közös felelősségünkre.

„Sokszor gondolkodom azon, hogy valójában két Jane él –  mondta kendőzetlen őszinteséggel az utóbbi évtizedekre visszatekintve.  – Én, Jane, a hús-vér ember, és Jane, az ikon, akit a National Geographic Society és a média keltett életre. Néha azt érzem, nehéz tartani a lépést ez utóbbi szereppel. De arról meg vagyok győződve, hogy folytatnom kell, és ösztönözni az embereket arra, hogy együtt igenis képesek vagyunk az összefogásra, a cselekvésre.
Bárhová megyek, azt kérdezik tőlem, vajon mi az, ami még mindig hajt előre? Egyet mondhatok: a remény. A remény sarkall kitartásra a viszontagságokkal szemben. Vágyálom, amelynek a megvalósulásáért azonban keményen meg kell dolgoznunk. De könnyek nélkül nincs szivárvány sem a szívünkben. Küzdenünk kell, használjuk az élet ajándékát a világ jobbítására, a gyermekeinkért és az ő gyermekeikért, az állatokért és a növényekért. Hiszem, hogy még nincs késő!”

Állatok, amelyeket elragadott a vihar

Állatok, amelyeket elragadott a vihar

2019-ben a Kínát elért Lekima tájfunt követően számos olyan madarat figyeltek meg, amelyeket korábban sose láttak.

Borjadzás Grönlandon

Borjadzás Grönlandon

Amikor a gleccser végéről jéghegyek szakadnak le, azt borjadzásnak hívják.

Noktalgia

Noktalgia

Olyan súlyos a fényszennyezés hatása, hogy új szót alkottak rá a csillagászok.

Meghosszabbították a New Horizons űrszonda küldetését

Meghosszabbították a New Horizons űrszonda küldetését

A 2015-ben a Pluto közelében járt szonda a 2020-as évek végéig üzemelhet, és kutathatja tovább Naprendszerünk külsőbb régióit.

A zöld német egyetemváros

A zöld német egyetemváros

Svábföld az öt nagy német Stamm, avagy kora középkori fejedelemség egyike, történelmi térség. Németország délnyugati, Franciaország északnyugati és Svájc keleti részét foglalja magában.

National Geographic 2023. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket