Illés, Margaréta2024. július 20., szombat
Föld

Morális evolúció, avagy egy este Jane Goodall-lal

2023.05.11.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

Telt ház fogadta Dr. Jane Goodall etológus magyarországi látogatásának utolsó helyszínén, az ELTE Lágymányosi Campus Gömb Aulában, ahol a kutató, ENSZ békenagykövet a személyes kérdésekre is szívesen válaszolt.

Jane Goodall
Forrás: Alföldi Dániel István

 

 

Dr. Goodall háromnapos magyarországi látogatásának második állomásaként a veszprémi Pannon Egyetem által szervezett HOPE konferencia és rendezvénysorozaton vett részt, ahol az egyetem díszdoktorává avatták. A konferencia megvalósítását a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatta, melynek alapértékei között a környezeti fenntarthatóság is szerepel.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektorának előadása után Jane beszédet tartott, majd a Jane Goodall’s Roots&Shoots (Rügyek és Gyökerek) gyerekcsapata is bemutatkozott, nagy izgalommal várták, hogy megmutathassák neki projektjeiket, alkotásaikat.

Magyarországon 2006-ban, Jane Goodall részvételével jött létre a Rügyek és Gyökerek Egyesület, mely akkor elsődleges céljaként a hazai környezeti nevelés megerősítését tűzte ki. A program – amelynek feladata részben az is, hogy a jövő környezettudatos vezetőit képezze – nemcsak arra ösztönzi a fiatalokat, hogy megismerjék a Földünket fenyegető világméretű és helyi veszélyeket, hanem segíti őket, hogy felépítsék, megszervezzék és véghez vigyék a saját projektjüket is, amely ezeknek a problémáknak a megoldására irányul. Az évek során a magyarországi szervezet is túlnőtte kezdeti célkitűzéseit, többek között útjára indították a Névleges Csimpánz Örökbefogadást, a Passzold vissza, Tesó! kampányt – amely kezdeményezésekben a Pannon Egyetem is részt vesz.

2023. május 8-án délután dr. Goodall a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével rétisas fiókák gyűrűzésében is részt vett. A fokozottan védett madár a legnagyobb európai sas. Kontinensünk állománya élőhelyeinek elvesztése és a mérgezések miatt a ’70-es években kritikus pontot ért el, ám hazai populációja a szakemberek megfeszített természetvédelmi munkájának köszönhetően ma már folyamatosan nő.

Forrás: Balogh Boglárka

 

Dr. Jane Goodall magyarországi látogatásának utolsó napján, május 9-én, kedden délelőtt a róla elnevezett Jane Goodall Tanösvényen járt, ahol még 2016. májusában a Magyar Madártani Egyesület Kétéltű-, és Hüllővédelmi Szakosztályának munkatársai felkérték, hogy engedjen vissza két, korábban befogott és rádió-nyomkövetővel ellátott kaszpi haragossiklót. A kutatónő tiszteletére az egyiket Jane-nek, a másikat Vali-nak nevezték el.

Az Egy este dr Jane Goodall-lal elnevezésű előadás 18:30-kor kezdődött el, ahol a kutatónő beszélgetőpartnere Orvos-Tóth Noémi, klinikai szakpszichológus, Máté Bence, természetfotós, és Takács-Sánta András, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi docense, humánökológia szakigazgató voltak. A viszonylag magas jegyárak ellenére zsúfolásig megtelt az ELTE Gömb Aulája, ahol hangos ováció fogadta Jane-t, amint a színpadra lépett.

Orvos-Tóth Noémi elsőként az édesanyjáról, Vannéról kérdezte, Máté Bencének köszönhetően pedig azt tudhatta meg a közönség, hogy Jane kézzel írt köszönőleveleket hagy akár a pincérnek, vagy épp a takarítószemélyzetnek, ezzel azt hangsúlyozva, hogy mindannyian számítunk, mindannyiunk munkája említést érdemel, és hogy a legapróbb figyelmesség is meghatározhatja a napunkat.

Az est talán legérdekesebb kérdését Takács-Sánta András tette fel, ennek kapcsán dr. Goodall a transzcendenshez és az elmúláshoz való viszonyáról beszélt kendőzetlen őszinteséggel: „Ma az egyik legnagyobb probléma az, hogy beköltöztünk ebbe a nagyon materialista társadalomba, ahol minden a pénzről és a hatalomról szól. Eltávolodtunk a természettől, holott tudjuk, hogy a zöldben való tartózkodás jót tesz a szellemi- és fizikai egészségünknek. Elfelejtettünk törődni egymással, a környezetünkkel, és a benne élő állatokkal, növényekkel. Holott ha megnézzük a vallási tanításokat, mind azt hirdetik, csak azt tedd másokkal, amit te is szeretnél, hogy veled tegyenek.
Nem tartom magam klasszikus értelemben véve hívőnek, de amikor kint sétálok a természetben, igenis kapcsolatot érzek valami nagyobb spirituális erővel, ami feltölt, átölel, és ez segít átvészelni a nehezebb időket.
Néha, amikor nagyon fáradt vagyok, hogy előadást tartsak, túl kimerült ahhoz, hogy gondolkodjam, ehhez a felsőbb erőhöz fohászkodom: kérlek, segíts! Aztán egyszer csak látom magamat kívülről, ahogy egy teljesen más, fáradhatatlan, lelkes Jane felmegy a pódiumra, és átszellemülten beszél a közönségnek.
A biológiai evolúció lezajlott, most az emberek morális evolúcióján van a sor, amikor eldönthetjük, hogy egyes cselekedetek jók, építők vagy épp károsak. Hiszem, hogy sokak életében már eljött a transzcendenshez való kapcsolódás ideje, és egyértelműen haladunk a spirituális evolúció felé.
Ha csak magamat nézem, nem tagadom, rendkívül kimerítő ez az állandó utazás, és szinte semmit sem látok azokból a csodálatos országokból, ahová megyek, de van egy üzenetem, a jövő reményének üzenete, ami rólunk, emberekről, a természetről és a Föld állataihoz fűződő kapcsoltunkról szól. Ez az, amit el akarok juttatni mindenkihez, és ez a mondanivaló az, ami nem tőlem ered. A dzsungel és a benne oly elevenen megtapasztalt szellemi hatalom megadták nekem az erőt és békességet, azt a küldetéstudatot, ami fáradhatatlanná tesz.
A minap valaki megkérdezte tőlem a közönségből, hogy mi lesz a következő nagy kalandom? Ha őszinte akarok lenni, 10 vagy 20 évvel ezelőtt azt feleltem volna erre, hogy olyan helyre szeretnék eljutni, mint Pápua Új Guinea. Megmásznám a hegyeket, megvizsgálnám az endemikus fajokat. De 89 évesen ma már azt mondom, a következő nagy kalandom a halál lesz.
Persze, ahogy ezt kimondtam, döbbent csend állt be a teremben, néhányan elérzékenyülten biccentettek. De hallgassanak meg! Két dolog lehetséges ha meghalunk: vagy nincs semmi, vagy igenis vár ránk valami. Én abban hiszek, hogy van valami az élet után, köszönhető ez azoknak a csodálatos embereknek, akikkel életem folyamán találkoztam, és azoknak a köteteknek, amelyeket az évtizedek alatt elolvastam. El tudják képzelni, mekkora kaland lehet rájönni, hogy mi vár minket a halál után?! Én készülök rá.
De még itt vagyok, és a reményt hirdetem, azt hogy közösen, Önökkel összefogva minden sikerülhet, és megmenthetjük ezt a csodaszép bolygót.
Közösen meg tudjuk tenni, meg fogjuk tenni, meg kell, hogy tegyük!”

A véltnél fokozatosabb volt az Antarktika eljegesedése

A véltnél fokozatosabb volt az Antarktika eljegesedése

A déli kontinens mintegy 34 millió évvel ezelőtt kezdett azzá a jéggel borított hellyé válni, aminek ma is ismerjük, azonban nem egészen úgy, ahogy eddig tudtuk.

Vészesen süllyed Délosz szigete

Vészesen süllyed Délosz szigete

Az UNESCO világörökségi oltalmat élvező, régészeti kincseiről híres sziget ógörög emlékeinek egy része néhány évtized múlva elsüllyed.

A mostani hőhullám semmi a jövőhöz képest

A mostani hőhullám semmi a jövőhöz képest

Sokszorosára nőhet Magyarországon a tartós hőhullámos napok száma.

Szinte naponta hull egy labda méretű meteorit a Marsra

Szinte naponta hull egy labda méretű meteorit a Marsra

Az InSight szonda szeizmográfja rögzítette becsapódási jeleket elemezték és végeztek ezek alapján új számításokat.

Gleccsertó okozott katasztrófát Pakisztánban

Gleccsertó okozott katasztrófát Pakisztánban

Az extrém hőhullám miatt a tó megáradt, elpusztítva a házakat és a vetést.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket