Szömér, Frigyes, Milla, Hedvig, Mirkó2024. július 18., csütörtök
Föld

Egészen különleges volt az április végi sarki fényünk

National Geographic Magyarország

Április 23-án kora este rendkívül érdekes küllemű sarki fény mutatkozott meg hazánk és Európa nagy része felett.

A 2023. április 23-án kora este megjelent különleges sarki fény látványa a Salgó várától.
Forrás: Kövesligeti István

A sarki fény hazánkban igen ritka tünemény, ámbár mostanság kissé gyakoribbá vált, részben a fokozódó naptevékenység miatt, részben pedig amiatt, hogy a mágneses északi sark közelebb került hazánkhoz. Az április 23-i éjszakán kétszer is látható volt az esemény: az első este 21 órától volt megfigyelhető mintegy másfél órán át, majd kissé később, 24-én éjjel egy óra felé újra felvillant az északi horizont felett a fénylés. (Ez utóbbiról készült felvétellel a Hónap asztrofotójaként már találkozhattak kedves olvasóink.) A kora esti és az éjjeli jelenség közt azonban jelentős különbség volt, nemcsak a látványukban, hanem a kialakulásukban is, amint arról a Spaceweather űridőjárással foglalkozó portál beszámolt.

Panorámafotó a különleges sarki fényről. A felvételen bal oldalon a Hold és a Vénusz párosa is fűszerezi az eleve kivételes látványt, a jobb szélen pedig a Salgó vára. A dombtetők felett közvetlenül látható lila szín a normál sarki fény helyzetét jelzi. Ez azt jelenti, hogy a zöldek és a pirosak ezúttal sokkal közelebb voltak hozzánk a normál sarki fénynél, ami aztán ugyanezen éjszaka második felében erősödött meg jobban.
Forrás: Kövesligeti István

Aki volt olyan szerencsés, és élőben láthatta az esti jelenséget, arról számolt be, hogy a lilás árnyalatú (ez szabad szemmel csak rendkívül halványan látszik, mivel szemünk éjszaka nem kimondottan jól látja e színeket, a zöldet észleljük a legerősebben) fényoszlopok alatt megjelent zöld, világító gyöngyökre hasonlító látvány különösen villódzott.

E villódzó zöld foltok látványa (a lentebbi videó Dániában készült, és ugyanazt látjuk rajta, mint a hazai fotókon) szinte egész Európában észlelhető volt, majd a foltok eltűnése után az oszlopszerű alakzatok hátterében látszott különösen pulzáló fények felvillanása, ez utóbbit az időközben éjszakába fordult Észak-Amerikában is észlelték már. A gyakorlott sarkifény-észlelők számára világos volt, hogy ez valami egészen furcsa, egészen különleges esemény volt. De vajon minek köszönhető?

Magát a sarki fényt a Napból érkező nagyenergiás részecskeáram idézi elő, a légkörünk különféle összetevőivel ütközik, azokat gerjesztve fénykibocsátásra készteti. A sarki fények színe attól függ, miféle gáz atomjai, molekulái kerülnek a mágneses erővonalaink mentén a légkörbe bejutni képes részecskék útjába. Ez a magasság kb. 90-100 kilométeres magasságtól akár 400 kilométerig is terjedhet. Az április 23-án kora esti esemény azonban gyökeresen más volt, amint azt Toshi Nishimura, a Bostoni Egyetem kutatója elmondta.

A Van Allen sugárzási övek (zöld), a köztük keringő plazma (lila), és a gyűrűáram (kék) helyzete.  A Van Allen-övekben a nagyenergiás részecskék keringenek, a plazmát az alacsony energiaszintű, bolygónkkal együtt forgó részecskék teszik ki, a gyűrűáram pedig ellentétes irányban keringő közepes energiaszintű elektronok és protonok áramlata.
Forrás: NASA

A bolygónkat körbeölelő Van Allen-övek voltak a jelenség főszereplői, az 1958-ban felfedezett övezet csapdába ejti és igencsak felgyorsítja e Napból érkező részecskéket. Két ilyen övünk van, a felszínhez közelebbi, belső öv jórészt a protonokat ejti foglyul, 1000-12000 kilométer közti magassági szinten, a külső 13000 kilométeren kezdődik és az elektronok a kedvenc zsákmányai.

A Van Allen sugárzási övek bolygónk körül
Forrás: Wikimedia Commons

A belső övezet, és az itt keringő protontömeg játszott szerepet az érdekes eseményben, és az itt kialakuló gyűrűáram, ami szó szerint gyűrűként fogja körbe bolygónkat. Amikor különösen erős geomágneses háborgás alakul ki egy napkitöréshez köthetően – ahogy ez lejátszódott a most tárgyalt esetben is – az itt hatalmas sebességgel keringő nagyenergiás protonok egy része kilökődik bolygónk irányába, e protonok másodlagos elektronzáport hoznak létre, és ez utóbbi okozza a nem a sarki mágneses vonalakhoz kötődő sarki fényt.

A proton eredethez kötődő sarki fény tehát nem a sarkvidéken bukkan fel, hanem onnan távolabb, így a közép-európai megjelenése ebből a szempontból normálisnak mondható.

Az északi égboton végighúzódó különleges sarki fény a Salgó várától. A jelenség alsó részén látható lilás fénylés a „normál” sarki fény, a zöld és a piros régiók a protonoknak köszönhetően kialakult különleges fények. Bal szélen a Hold és a Vénusz kettőse ragyog fehér fényfoltokként.
Forrás: Kövesligeti István

A jelenségről azt is érdemes tudni, hogy kimondottan a kora esti égbolt jelensége, mivel a magnetoszféránk hatására a gyűrűáramból kilépő nagyenergiás protonok a napnyugta irányába lökődnek, vagyis ha erős geomágneses háborgás várható, akkor érdemes már korán résen lenni.
Emellett jellemző a jelenségre az a pulzáló, villódzó fénylés, ami a mostani esetben is olyan különleges volt, ez a gyűrűáramban lévő plazma hullámzása hatására alakult ki.

SAR (stabil piros sarkifény-ív) és a belőle kialakuló STEVE (erős hőkibocsátással járó sebességnövekedés) betűszavakkal elnevezett jelenségek. A kép harmadik részén a STEVE már csak nyomokban látszik, ám a zöld foltokból álló régió még kivehető. E két jelenség a mágneses sarkoktól nagyobb távolságban is látszik, mint a normál sarki fény.
Forrás: Geophysical Research Letters

A proton eredetű sarki fény járulékos része lehet a SAR nevű vörös fényív, ami szintén a sarkoktól távolabb kialakuló jelenség, és ebből létrejöhet a néhány éve felfedezett STEVE nevű jelenség. E két különc a gyűrűáramból szivárgó extrém hő- és mozgási energia hatására alakul ki, ahogy ez a 23-i éjjelen is megesett .

E videó Skóciában készült, itt a zöld gyöngyök már nem látszottak, ám az egész fénylés vibráló viselkedése kiválóan látszik. Ez valós idejű videó, vagyis nem felgyorsított, timelapse! Ugyanilyen villódzó fénylést örökítettek meg Észak-Amerikában is.

A helyzet ugyan egyedi és különleges volt, ám a naptevékenység erősödésével ennek is lehet ismétlése, vagyis érdemes a napkitöréseket követő geomágneses háborgások idején már kora este is figyelni az eget!

Vészesen süllyed Délosz szigete

Vészesen süllyed Délosz szigete

Az UNESCO világörökségi oltalmat élvező, régészeti kincseiről híres sziget ógörög emlékeinek egy része néhány évtized múlva elsüllyed.

A mostani hőhullám semmi a jövőhöz képest

A mostani hőhullám semmi a jövőhöz képest

Sokszorosára nőhet Magyarországon a tartós hőhullámos napok száma.

Szinte naponta hull egy labda méretű meteorit a Marsra

Szinte naponta hull egy labda méretű meteorit a Marsra

Az InSight szonda szeizmográfja rögzítette becsapódási jeleket elemezték és végeztek ezek alapján új számításokat.

Gleccsertó okozott katasztrófát Pakisztánban

Gleccsertó okozott katasztrófát Pakisztánban

Az extrém hőhullám miatt a tó megáradt, elpusztítva a házakat és a vetést.

Égi jelenségek 2024. július második felében

Égi jelenségek 2024. július második felében

Itt a nyárközép teliholdja de a hó végére már sarló is jut, gyönyörű együttállásokat láthatunk, és egyre több a nyári meteor is.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket