Petra, Örs2023. október 02., hétfő
Föld

Égi jelenségek 2023. június első felében

National Geographic Magyarország

Teliholddal, kora esti Vénusszal és együttállásokkal várnak minket a nyár első hetei.

Forrás: Önök küldték / Makár Dávid

Nézzük a nyári Tejutat az ultra rövid éjszakákon!

A holdfény (pontosabban annak hiánya) 10-ét követően biztosít lehetőséget arra, hogy éjfél körül, a rövid sötétség idején megfigyeljük a nyári Tejút ragyogó ívét, és a Tejút központi régiójának csillagködökben dús látványát, ehhez persze fényszennyezéstől távoli helyszínt érdemes felkeresni. A csillagászati sötétség ekkor alig 2,5 órás, azonban még ez is csökken, a nyári napfordulóra még mintegy fél órát elveszítünk belőle, igyekezzünk kihasználni ezt a kevéske időt a csillagos égbolt csodálatára!

Telihold 3/4-én éjjel

Egy 2012-es nyári teliholdkelte
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

3-án alkonyat előtt kb. negyed órával kel a hold, ekkor igen nehezen láthatjuk a holdkeltét, ezért érdemes vagy a 4-i hajnalt (amúgy ekkor éri el 100 százalékos megvilágítottságát a Hold), vagy a 4-i alkonyt megvárni a fotózással. Nézzük az időpontokat! 4-én hajnalban a keleti határainknál a holdnyugta 04:19, Budapesten 04:30, nyugaton pedig 04:41 lesz. 4-én alkonyatkor a holdkelte már a polgári szürkület idejére esik, így viszonylag sötét égen bukkan majd fel. Az esti holdkelte ideje a keleti határainknál 21:26, Budapesten 21:36, nyugaton 21:46, ez kb. egy órával a napnyugta után következik be, és a Hold még ekkor is 99 százalékos megvilágításban lesz.

Fél-Vénusz az esti égen 3-án

A Vénusz fázisai
Forrás: NASA / APOD / Richard Addis

A Vénusz fázisait csak megfelelő nagyításban észlelhetjük, így elsősorban távcsövön át, esetleg nagyobb teleobjektívvel érdemes vadászni rá. A belső bolygószomszédunk 3-án este éri el 50 százalékos megvilágítását, ezt még a bolygó lenyugvása előtt megfigyelhetjük (a Vénusz éjfél előtt kicsivel nyugszik), és mivel igen fényes égitestről van szó, már alkonyatkor is meg fogjuk találni, de tiszta időben a nappali égen is. A fél-Vénusznak tudományos neve is van, ilyenkor a bolygó dichotómiájáról beszélünk. Különös módon most a Merkúr is hasonló fázisban van (a Földnél beljebb keringő bolygók esetében vannak efféle fázisok), ám az a hajnali égen, igen rossz láthatóságban.

A Vénusz egyelőre még az éjszaka első felének égi úrnője, azonban apránként majd romlik a láthatósága, egyre hamarabb lenyugszik. Ezt most még nem vesszük észre, de a hónap közepén már kb. fél órával előbb, a hónap végén pedig már egy órával előbb lenyugszik, mint most, és eközben tovább csökken majd a fázisa is, és majd augusztus elejére egészen vékonyka sarlóvá válik. Érdemes rendszeresen fotózni addig, ugyanolyan nagyításban, majd egy, a fázisait és a bolygó látható méretének növekedését bemutatósorozattá összeállítani a képeinket!

Áthalad a Mars a Jászol-halmazon a hónap első napjaiban

A Mars és a Jászol-halmaz találkozása június 1-3 közt. Az ábra mindhárom napi helyét mutatja.
Forrás: Stellarium

Június 1-3 közt láthatjuk a vörös bolygót a Jászol-halmazon áthaladni, a kora esti, nyugati égbolton. A bolygó feltűnően fényes lesz a halmaz sok apró csillaga közt, szép látványt nyújt majd – megfelelő időjárás esetén érdemes lesz mindhárom este fotózni.

Hold-Szaturnusz együttállás 10-én hajnalban

Hold és Szaturnusz 10-én
Forrás: Stellarium

A két égitest hajnali 1 után kel fel, így igen korán kell kelni az együttállás megfigyeléséhez. A hold 59 százalékos megvilágítású, a gyűrűs bolygót 3 fokkal az északi pólusa felett kereshetjük. Bár nem túl fényes a Szaturnusz, a közelben nincs hasonló csillag, így nem lehet összetéveszteni semmivel sem.

Elhalad a Vénusz a Jászol-halmaz mellett, június 12-14 közt

A Jászol-halmaz és a Vénusz egy korábbi együttállása
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

Ez esetben a ragyogóan fényes bolygó nem téved be a halmaz csillagai közé, ám igen közel kúszik el mellettük, nem kevésbé látványos együttállás-sorozatot alkotva, mint kicsit korábban a Mars és a halmaz. Most is készíthetünk erről fotósorozatot, ha az időjárás kedvez.

Holdsarló-Jupiter együttállás 14-én hajnalban

Hold és Jupiter 14-én
Forrás: Stellarium

A Jupitert egyre jobban láthatjuk a pirkadati ég alján, 14-én a 17 százalékos, duci holdsarló is csatlakozik hozzá, mintegy 1,5 fok (3 telihold-átmérőnyi távolság) választja el őket. A megfigyeléshez sajnos elég korán kell kelni: hajnal 3 felé, már a navigációs szürkület idején pillanthatunk rá a párosra az északkeleti ég alján. A fényes Jupitert talán még egy órával később is megtaláljuk, köszönhetően a Hold közelségének, ám igazán szép fotókat csak korábban készíthetünk róluk. Ha valaki szereti a kihívásokat, akkor reggel 7 óra felé a nappali égen is próbálkozhat a páros megtalálásával, ekkor már fél foknál is kevesebb távolság lesz köztük, a Jupiter pont a sarló déli csúcsa alatt látszik. A két égitest 43-44 fokos magasságban jár a délkeleti égen ekkor. Bár a Jupiter nem olyan fényes, mint a Vénusz, nem lehetetlen a nappali megpillantása, de az biztos, ha tiszta az ég, fotózni azért akkor is tudjuk, ha szabad szemmel nem látszik.

Van egy szupernóva, amit kisebb teleobjektívvel is fotózhatunk

Az M101-ben lévő szupernóva 135mm-es (!!!) objektívvel fotózva. Az inzertben kis vonalkák fogják közre a galaxis spirálkarján felrobbant csillag helyét.
Forrás: Önök küldték / Balázs Gábor

Akár már egy kis teleobjektívvel is megörökíthetjük azt a szupernóvát, amelyet a Nagy Göncöl rúdjánál lévő, M101 jelű Szélkerék-galaxisban fedezett fel a japán Itagaki Kojcsi 2023. május 19-én. A galaxis tőlünk kb. 21 millió fényévre van, így maga a szupernóva is ennyi idővel ezelőtt robbant fel, ám a fénye csak most érkezett hozzánk. Az úgynevezett II-es típusú szupernóvák közé tartozik, ami azt jelenti, hogy a szuperóriás csillag összeomlása után neutroncsillag vagy fekete lyuk jön (jött) létre, és ami az észlelők számára még fontosabb, csak lassan veszít fényességéből az objektum. Emiatt is érdemes megpróbálkozni a megörökítésével, akár távcsővel is, persze, de akár egy egészen egyszerű teleobjektívvel is.

A szupernóvát tartalmazó M101 galaxis helye a Göncöl rúdjánál, lila csillaggal jelölve. A térkép éjféli helyzetét mutatja, de egész éjjel igen magasan jár.
Forrás: Stellarium

Ahhoz azonban, hogy sikerrel járjunk, arra feltétlenül szükség lesz, hogy a Föld forgását ellensúlyozó égboltkövető mechanikán kattogjon a fényképezőgép, mivel enélkül a hosszú záridejű felvételeken csíkokká válnak a csillagok. Az illusztráló felvétel egy 135mm-es objektívvel készült! Habár a növekvő holdfényben a hónap elején a galaxis maga nem lesz már igazán szép, ám a szupernóva így is feltűnik majd. A lassú halványodás miatt lehet, hogy érdemes lesz megvárni, míg elmegy a holdfény, és akkor megnézni, megörökíteni az objektumot, erre még néhány héten át lehetőségünk lesz.

Borjadzás Grönlandon

Borjadzás Grönlandon

Amikor a gleccser végéről jéghegyek szakadnak le, azt borjadzásnak hívják.

Noktalgia

Noktalgia

Olyan súlyos a fényszennyezés hatása, hogy új szót alkottak rá a csillagászok.

Meghosszabbították a New Horizons űrszonda küldetését

Meghosszabbították a New Horizons űrszonda küldetését

A 2015-ben a Pluto közelében járt szonda a 2020-as évek végéig üzemelhet, és kutathatja tovább Naprendszerünk külsőbb régióit.

A zöld német egyetemváros

A zöld német egyetemváros

Svábföld az öt nagy német Stamm, avagy kora középkori fejedelemség egyike, történelmi térség. Németország délnyugati, Franciaország északnyugati és Svájc keleti részét foglalja magában.

Fellélegezhet a Fertő!

Fellélegezhet a Fertő!

Pert nyert a Greenpeace a Fertő-tavi beruházás 2023. májusában kiadott környezetvédelmi működési engedély ügyében.

National Geographic 2023. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket