Fülöp, Evelin2024. május 26., vasárnap
Föld

Nápoly kevésbé ismert vulkánját vizsgálták

National Geographic Magyarország

A Campi Flegrei geológiai aktivitását elemezték, a vulkán utoljára 1538-ban tört ki.

A Pozzuoli közelében lévő Campi Flegrei kalderája űrfelvételen.
Forrás: Earth Observatory

A University College London (UCL) és az olasz Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Kutatóintézet (INGV) szakemberei közös munkában vizsgálták meg a Nápolyi-öböl kevésbé ismert vulkánját, a Campi Flegreit. A Vezúvtól nyugatra fekvő, Nápollyal szomszédos vulkánból a térképen csak néhány íves vonalat látunk, és pár kisebb, erodált kúpot. A Campi Flegrei egy elég nagy, kb. 13 km átmérőjű kaldera, amelyben a legutolsó kitörésre 1538-ban került sor, ekkor jött létre a Monte Nuovo nevet kapott 100 méter magas salakkúpocska. Robbanásos kitöréseire több tízezer évvel ezelőtt került sor, ezek során alakult ki maga a kaldera.

Solfatara turistalátványosság (már, ha épp látogatható).
Forrás: Pixabay

Ma leginkább turistalátványosság az ehhez tartozó Solfatara, illetve Pozzuoli városának római kori emlékei miatt is. Ez utóbbiak közé tartozik a Serapeum, amelynek emelkedése és süllyedése a térség geológiailag élő voltát ékesen bizonyítja. Szintén kézzel fogható bizonyítékokat szolgáltatnak a Solfatara területén lévő fumarolák, iszapfortyogók. Ezt az aktivitást persze a szakemberek is figyelik, mérik, hisz egy metropolisz alvó szomszédjáról van szó.

A Monte Nuovo a tenger felől nézve. A kis salakkúp csupán kb. 130 méter magas.
Forrás: Wikimedia Commons

Úgy tűnik azonban, éberen alszik a Campi Flegrei, az újonnan, a Communications Earth & Environment folyóiratban publikált kutatási eredmények szerint meggyengült a földkéreg a kalderában. A kutatók az elmúlt 70 évet vizsgálták meg, az ezen időszakban lejátszódott földrengéseket, illetve a térség magassági változásait. Az 1950-es és az 1970-80-as években is volt egy-egy kétéves időszak, amikor nyugtalanabb volt a kaldera, majd az utóbbi évtizedben kissé komótosabb aktivitást tapasztaltak. Összesen több tízezer apró földrengést detektáltak e 70 év alatt, és mintegy 4 méterrel emelkedett meg Pozzuoli városának tengerparti területe (ahol az említett Serapeum is található). E város gyakorlatilag a kaldera központjában helyezkedik el.

A Pozzuoli városában látható híres római kori piac maradványa, amelyet tévesen Serapeumnak véltek. Az oszlopok sötét sávjai azt az időszakot jelzik, amikor lesüllyedt a terület, s tenger borította el a piacteret. A sávok az egykori kagylók nyomai.
Forrás: Wikimedia Commons

Az UCL kutatói által kifejlesztett modell segítségével vizsgálták meg, mit is jelent a gyakorlatban a földrengések sokasága és a felszínemelkedés. A kutatók a hosszú évek óta tartó munkájuk, a megfigyelések és a modellszámítások eredményeként arra jutottak, hogy a kalderában a földkéreg meggyengült, és készen áll arra, hogy egy jövőbeli kitörés véglegesen áttörje. A rengések és a felszínemelkedés kapcsolata alapján a kutatók úgy vélik, a földkéreg itt épp egy olyan átalakuláson esik át, amelyben a rugalmas elmozdulások helyét a hasadékok kialakulása váltja. A kutatók korábbi munkájukban arra jutottak, hogy 1984-től már ez a nem rugalmas típusú átalakulás zajlik, s az akkor előrejelzett változások ezt igazolták is.

A vizsgált rengések, amelyek egy törésrendszer (a térképen fekete vonalka) közelében helyezkednek el. A két időszak rengései a kutatók szerint azt jelzik, ahol a földkéreg meggyengült. A képek alsó részei a rengésmélységeket jelzik.
Forrás: Communications Earth & Environment

Ez az átalakulás egy jövőbeli kitöréshez elengedhetetlen, hisz, ha majd egyszer elkezd emelkedni a magma, annak át is kell törnie a földkérget, amit a hasadékok, repedések híján nem tudna megtenni. Azzal, hogy e hasadozás a modellszámítások szerint már közel 4 évtizede megkezdődött, egyszerűen könnyebbé vált egy majdani kitörés útja.

Mintegy 40 ezer éve a Campi Flegrei hatalmas kitörésekor igen nagy területet borított be a kitörésből eredő törmelék, vulkáni hamu. Bár sokan elsőre egy ilyen kitörést vizionálnak most is, erről szó sincs! Ha lesz is kitörés belátható időn belül, az csak helyben okoz majd felfordulást.
Forrás: Wikimedia Commons

Amennyiben e rugalmatlanságot mutató folyamatok folytatódnak (erre nincs garancia), úgy majd valamikor a jövőben a Solfatara – Pisciarelli forró gázokban s folyadékokban gazdag hidrotermális területei körül várható a felszínt is elérő hasadék. Amennyiben ez bekövetkezik, akkor se kell vulkánkitörésre számítani feltétlenül! Elképzelhető, hogy a gázok mennyisége ugrik majd meg ennek hatására, ez akár helyben nem veszélytelen gőzrobbanásokhoz is elvezethet.

Az is könnyen előfordulhat, hogy a már kialakult repedések bezárulnak, majd mások ismét megnyílnak – ez egy új, csiki-csuki jellegű egyensúlyi állapothoz is elvezethet, ez együtt járhat egy váltakozó talajszint emelkedés-süllyedés rendszerével is. (Hasonló rendszerben „lélegzik” a Yellowstone kalderája legalább 100 éve.)

A Monte Nuovo születése 1538-ban.
Forrás: INGV

A kutatók szerint mindezen eredmények alapján különösen fontos lenne még több és pontosabb méréseket végezni a Campi Flegrei felszínemelkedési és gázkibocsátási változásairól. Az itt készült kutatás pedig más nagy, szunnyadó kalderák ébredezésével kapcsolatos tapasztalatokat is szolgáltatnak.

A kutatás tehát nem arról szólt, hogy a Campi Flegrei területén holnapután kitörés várható, hanem arról, hogy a kéreg repedezése miatt könnyebben fordulhat majd elő kitörés. Azt is érdemes még megjegyezni, hogy ez esetben nem olyan méretű kitörésről lesz szó, ami a Campi Flegrei 40 ezer évvel ezelőtti, fél Európát törmelékkel és hamuval beterítő robbanása volt, viszont a helyi lakosságnak, katasztrófavédelemnek, polgári védelemnek fel kell készülnie egy kisebb vulkáni eseményre. Ennek az időpontját pedig csak a folyamatos mérések és kutatások tudják bármikor is előrejelezni.

2000 éve nem volt olyan meleg, mint tavaly nyáron

2000 éve nem volt olyan meleg, mint tavaly nyáron

2023 nyarán az északi félteke összes régióját érintő hőhullámok mért adatait a fák évgyűrűiből kimutatható időjárási adatokkal vetették össze.

Új felvételek készültek az Europa felszínéről

Új felvételek készültek az Europa felszínéről

A jégpáncélba burkolt Jupiter-holdat leginkább a felszíne alatti óceánról ismerjük, nemrégiben a Juno űrszonda vizsgálta meg.

Korán kezdődik a kanadai erdőtűz-szezon

Korán kezdődik a kanadai erdőtűz-szezon

A 2023-as év rendkívüli kanadai erdőtüzeit még elfeledni sem volt idő, máris ismét lángok csaptak fel az ország számos pontján.

Itt a májusi telihold, egy vörös óriáscsillag is a közelében látszik

Itt a májusi telihold, egy vörös óriáscsillag is a közelében látszik

Akár a holdkeltét szeretnénk megnézni, akár az éjszaka későbbi óráin jut időnk az égboltra, mindenképp találunk érdekességet.

Légköre van ennek az exobolygónak

Légköre van ennek az exobolygónak

A 41 fényév távolságban lévő égitest ugyan túl meleg ahhoz, hogy az életnek otthont adhasson, azonban a légköre segítségével bepillanthatunk a korai Vénusz, Föld és Mars viszonyaiba.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket