Kristóf, Jakab2024. július 25., csütörtök
Föld

Égi jelenségek 2023. augusztus első felében

National Geographic Magyarország

Teliholddal kezdjük és hajnali sarlóval fejezzük be az időszakot, érkeznek a Perseidák és más meteorok, elfogytak az alkonyi bolygók, lesznek viszont még együttállások is szép számban.

Forrás: Önök küldték / Zolcsák Tamás

Telihold augusztus 1-jén

Augusztusban kétszer is „élvezhetjük” a telihold fényét, elsőként rögtön a hónap első estéjén. A holdkelte a napnyugta után kb. fél órával, remek fényviszonyok mellett várható, a keleti határainknál 20:34, Budapesten 20:45, nyugaton 20:54 lesz. Nagyon alacsonyan járja be égi útját a Hold, alig 20 fokkal emelkedik a látóhatár fölé még az éjfél körüli órákban is.

Hold-Szaturnusz együttállás 3-án

22 óra után már megfigyelhetjük a kettőst a keleti látóhatár felett. A Szaturnusz kel fel előbb, mintegy fél órával, majd holdkeltekor tőle 5,5 fokra látható a Hold, de a távolságuk az éjszaka során nőni fog. Hajnal felé már 8 fokra járnak egymástól. Érdemes tehát inkább a késő esti órákban megörökíteni a párost. A Hold 92 százalékos megvilágítása miatt talán nem is baj, hogy nincs túl közel hozzá a Szaturnusz, így kevésbé vakít a fénye.

Hold-Jupiter együttállás 7-én

Hod és Jupiter
Forrás: Önök küldték / Ábrahám Tamás

 

Éjfél előtt kicsivel kereshetjük már a párost a keleti ég alján, egymástól 5 fokos távolságban, ezúttal a Hold kel hamarabb, így az éjszaka során csökkenni fog a két égitest távolsága, hajnalban már csak kb. 3 fok választja el őket egymástól. A Hold 54 százalékos megvilágításban jár ezen az éjjelen.

Hold-Uránusz együttállás 8-án

Hold és Uránusz – a bolygó a kép alján vonalkákkal jelölve
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

 

Az Uránuszt szabad szemmel csak a rendkívül jó szeműek és csak teljesen sötét égen figyelhetik meg, így ehhez az együttálláshoz binokulárt kell magunkkal vinnünk. Fotózni persze így is lehet.

A 44 százalékos megvilágítású Hold alatt alig 1 fokkal kel fel az Uránusz, éjfél után kereshetjük őket a keleti ég alján. A két égitest távolsága kissé nő majd, hajnalra már 2 fokra járnak egymástól.

Hold-Fiastyúk együttálláshoz 10-én hajnal előtt

A Hold a Bika csillagai közt, a Fiastyúk a jobb oldalon van.
Forrás: Önök küldték / Majzik Lionel

 

A Hold 34 százalékos megvilágításban kel fel, éjfél után nem sokkal már kereshetjük a nála jó 4 fokkal magasabban járó Fiastyúk társaságában. Az együttállás ugyan nem túl szoros, és nő is a távolság a két objektum között.

Holdsarló 14-én

Már csak 4,8 százalékos megvilágítású lesz a Hold 14-én hajnalban. A holdkelte a keleti határainknál 02:48, Budapesten 02:59, nyugaton pedig 03:11 lesz. A szép vékony sarló mellett a földfény derengése is látványos lesz, ha derült időben követhetjük a holdkeltét.

Augusztusi hullócsillagok

A 2021-es Perseida maximum éjjelének fényesebb meteorjai kompozit képen.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

Augusztusban melegek az éjszakák, sokan nyaralnak vagy ráérnek, így a legtöbb ember számára ez az ideális időszak a meteorok megfigyeléséhez. A hónap első hetében a holdfény még zavaróan erős lesz, de azután már érdemes lesz kimenni egy sötét egű helyszínre, hanyatt dőlni a réten (elvégre a kullancsoknak is enniük kell valamit), és bámulni az eget. Ebben az időszakban zajlik a Csillagok Alatt rendezvénysorozata, amelynek kereteiben legtöbb helyen a meteorok megfigyelésére is lesz lehetőség.

A Perseidák már július második felében elkezdenek potyogni, azonban augusztus 12/13-án éjjel várható a legtöbb meteor, a számítások szerint 13-án hajnaltól estig lehet a maximum ideje. Ez azt jelenti, hogy igazán sok meteorra azok számíthatnak, akik Amerikából nézik, de nem kell aggódni, a hajnali órákban nálunk is jelentősebb lehet már az aktivitás. Sőt, ha valaki két napot is rá tud szánni, annak 13-án este is érdemes lehet még kimennie a terepre!

A kora esti Perseidák szépsége abban rejlik, hogy az ekkor még alacsonyan álló radiáns miatt a meteorok – bár ilyenkor kevesebb van – igen hosszú égi utat járnak be (a fenti videóban ez látható). A hajnali égen magasan járó radiánsnál viszont a mennyiség lesz nagyobb. Aki csak néhány órát tud vagy akar rászánni, nem egy egész éjszakát, annak mindenképp a hajnal előtti órákat ajánlom! 1-2 óra felé érdemes kimenni, és kb. 4-ig érdemes maradni (az ég 4 körül már meglehetősen világos, ezután már csak a legfényesebb meteorok láthatóak). Mivel a maximum idején nem fog zavarni a holdfény (csak 10 százalékos sarló lesz és 2 felé kel fel), így gyakorlatilag ideális körülmények várják a megfigyelőket, reméljük, az időjárás is kedvezni fog!

Azonban nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy ilyenkor még egy maréknyi más meteorraj is aktív. A Capricornidák, a Déli Delta Aquaridák, a Piscis Austrinidák a hajnali órák meteorjait szaporítják, de egész éjjel jöhetnek a Kappa Cygnidákhoz tartozó meteorok. Önmagában ezek egyike se jelentős raj, ám szépséges tűzgömbjeikkel feledhetetlen látványt nyújtanak.

A radiáns szerepe mindössze abban rejlik, hogy meg tudjuk egymástól különböztetni e rajok tagjait, ám ha pusztán az élmény kedvéért lessük a hullócsillagokat, akkor ennek semmi jelentősége nincs. Bármely égrészt figyelhetjük, a meteorok bárhol felbukkanhatnak! Érdemes arrafelé nézni, ahol a legkevesebb a fényszennyezés. Ha társaságban figyeljük az eget, mindenképp figyeljünk arra, hogy ne zavarjuk a többieket. Ne világítsunk se zseblámpával se mobiltelefonnal, mert elveszíti a szemünk a sötétadaptációját (ahhoz, hogy a halványabb meteorokban is gyönyörködhessünk, ere is szükség van), és mások hasonlóan járhatnak, saját akaratuk ellenére is.

3 éjjel Perseidáinak kompozit képe
Forrás: Önök küldték / Lengyel Bálint

 

Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy rengeteg a műhold ilyenkor, s a tapasztalatlan észlelő könnyen meteornak nézheti őket. A meteorok, még ha hosszú utat is járnak be, csak pár másodpercesek maximum, a műholdak legtöbb esetben egyenletes fényességgel, komótosan húznak át az égen, ami akár több percig is tarthat. Még ront a helyzeten az is, hogy vannak villanó műholdak, amelyek főként fotókon könnyen összetéveszthetők a meteorokkal…

Minden évben felmerül, hogy hány meteorra lehet számítani a Perseidák éjszakáján? Az éjfél előtti időszakban településektől távoli, sötét égen óránként 15-20 lehet, a hajnal előtti órákban viszont akár 40-50 meteort is megpillanthat a szerencsés megfigyelő. Sajnálatos módon ez a szám lassan, de biztosan csökken. A meteorokhoz szükséges porszemcsék a 109P/Swift-Tuttle üstökösből származnak, amely 1992-ben járt utoljára napközelben, s legközelebb majd csak 2126-ban jön.

Gyémántréteg rejtőzhet a Merkúr mélyén

Gyémántréteg rejtőzhet a Merkúr mélyén

Egy új kutatás eredménye szerint a legbelső bolygó magja és köpenye határán akár több kilométer vastagságú gyémántréteg is lehet.

Régi fotókból rekonstruálták pár antarktikai gleccser helyzetét

Régi fotókból rekonstruálták pár antarktikai gleccser helyzetét

A Larsen-B selfjég 2002-ben összeomlott, és azóta az általa visszatartott gleccserek is alaposan megváltoztak.

Új csúcsa van az Etnának

Új csúcsa van az Etnának

A szicíliai vulkán folyamatosan változik, a gyakori kitörései során jelentősen átalakulnak a körvonalai és a magassága is.

50 éve nem volt ilyen aszály Szicílián

50 éve nem volt ilyen aszály Szicílián

A helyzet sok helyen kritikus, a szárazság már a turistákat is elriasztja.

Ismét látogatható a Rám-szakadék

Ismét látogatható a Rám-szakadék

A népszerű kirándulóhelyet idén áprilisban zárták le sziklaomlás miatt.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket