Malvin, Teréz2023. október 01., vasárnap
Föld

Több mint 900 zsák hulladéktól tisztult meg a Tisza középső szakasza

National Geographic Magyarország

Új vizeken, a Közép-Tisza Kisköre és Szolnok közötti 70 folyamkilométeres szakaszán tisztították napokon keresztül a folyót a XI. Tiszai PET Kupa környezetvédői, 937 zsák, hozzávetőlegesen 6,1 tonna hulladéktól mentesítve a folyót és árterét.

Forrás: PET kupa

A résztvevők között egyre nagyobb arányban képviselteti magát a legifjabb nemzedék. A forrásvidéki sikeres beavatkozásoknak, a korábbi évek eredményes felső-tiszai hulladékgyűjtő akcióinak, valamint a Kiskörei Duzzasztómű hulladékmegfogó képességének köszönhetően az ártéri erdőkben kevesebb hulladékkal találkoztak a petkalózok. A magas partszakaszok, a vöröshangyák, a szúnyogok és a változékony időjárás így is jócskán feladta a leckét. A pillepalackokból épült hajók versenyében a legtöbb hulladékot ismét a Siemens Energy vállalati önkéntesekből és gyerekeikből álló csapata nyerte, akik az egy főre vetített hulladékgyűjtésben is a legjobbnak bizonyultak, megszerezve ezzel a Tisza Hőse díjat. A rendezvény az Energiaügyi Minisztérium (EM) támogatásával valósult meg.

 

A teljes flottának kijár a dicséret!

A nyári versenyek sorozatában főfutamként számon tartott, több mint egyhetes versenyen tapasztalt csapatok mérték össze erejüket, szinte egy nagy családként. A veterán petkalózok közül az első Tiszai PET Kupa négy hajójának mindegyikéről akadt ezúttal is visszatérő résztvevő. A szervezők örömére a legifjabb nemzedék is kiemelkedő létszámmal képviseltette magát: az önkéntesek között ismét szép számmal jelen voltak a PET Kupa utánpótlás csapatának, az UP-nak a fiataljai, és – csupán egy kivétellel, – minden pethajón volt gyermek. A legtöbb gyereket felsorakoztató hajón, a gödöllői Waldorf iskola Pelikán névre keresztelt csapatában 8 felnőtt kíséretében összesen 10 gyerek segítette kitartóan a hulladékgyűjtő akciót.

 

A XI. Tiszai PET Kupa dobogós csapatai:

Forrás: PET Kupa

1. helyezett: Siemens Energy, akik rendkívüli eredménnyel, 254 zsák összegyűjtött hulladékkal kerültek ismét a dobogó élére, ezzel megőrizve címvédő szerepüket

2. helyezett: Siemens Evező-SÖK, 173 zsák hulladék

3. helyezett: KÖTIVIZIG, 117 zsák hulladék

Tisza Hőse díj (legtöbb egy főre jutó összegyűjtött hulladék): Siemens Energy

Óriási elismerés a mezőny további pethajós csapatainak: Aztakeservit, Eurofins Kutatóközpont, Main Stage, Pelikánok, Peter Johnson, TILOS Rádió, Tisza2

 

A látható hulladék mellett ott vannak a láthatatlanok

Forrás: PET Kupa

A verseny során ezúttal is sokféle hulladékot találtak a résztvevők: a vízen könnyen úszó PET-palackok és üvegek mellett találtak féllábú műanyag székeket, fémhordókat, polisztirol darabokat, fél pár lábbeliket, játékbaba darabokat, sőt, egy hatalmas linóleum darabot is. De vajon mi a helyzet a folyóban úszó tárgyakról leváló, “láthatatlan” szennyeződésekkel?

Az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. (jogelődje a 30 éves WESSLING Hungary Kft.) évek óta támogatja a PET Kupa versenyeket különböző laboratóriumi mintavételekkel és vizsgálatokkal. Ennek köszönhetően derült ki például néhány éve, hogy egy veszélyes műanyagösszetevő, a ftalát is a Tiszában úszik, illetve a hazai folyóinkban is megjelent a mikroműanyag, amely ugyancsak örök életű, és hatalmas környezetvédelmi kihívást jelent.

A PET Kupa kutatópartnereként az Eurofins most egy olyan vegyületet talált a Tiszában, ami az egyik leghírhedtebb, korábban nagy tömegben gyártott (egyben az egyik legősibb örökéletű) vegyület: a perfluorooktán-szulfonsav. Megnyugtató az a tény, hogy az Európai Unió felismerte ennek a vegyületcsoportnak a kockázatát: a szabályozás (az EU 2008/105/EK Vízkeretirányelve) szerint erre a vegyületre a határérték: 0,0044 mikrogramm/liter. Az Eurofins által mért 0,005mikrogram/l-es eredmény viszont sajnos ezt meghaladja.

Forrás: PET kupa

A mért vegyület a per- és polifluorozott alkil vegyületek csoportjába tartozik, amelyeknek legjellemzőbb tulajdonsága (ha tetszik ez a „szupererejük”), hogy egyszerre víz- és olajállók. Éppen ezért rendkívül széles körben használatosak a mindennapi életben: megtalálhatók a ruházati tárgyakon, az ételcsomagolásokon, a kozmetikai termékekben, illetve többek között a tűzoltó habokban is. A mért koncentráció ugyan rendkívül alacsony (az emberre például fürdés közben természetesen nem veszélyes), ám a sérülékeny vízi ökoszisztémát – főleg az apró élőlényeket, rajtuk keresztül pedig az egész táplálékláncot – veszélyezteti.

 

Akik nélkül nem lehetett volna XI. Tiszai PET Kupa

A XI. Tiszai PET Kupa az Energiaügyi Minisztérium főtámogatásával valósult meg. Köszönet a kiskörei Ring-a-tó strand és apartmanparknak, akik helyszínt biztosítottak a rendezvény első napjaihoz. Óriási köszönet Nagykörű összetartó és önzetlen közösségének, az Élő Tisza Szövetségnek és a helyi vállalkozóknak, akik finom falatokkal és változatos programokkal gondoskodtak arról, hogy a petkalózok egy felejthetetlen pihenőnapot tölthessenek a településen. A szolnoki Waldorf iskola hatalmas segítségének köszönhetően, lehetővé vált, hogy az igen változékony időjárás miatt, a befutó után az iskola tornatermében ünnepelhessen a mezőny. A díjátadó utáni ünnepléshez a Just Showband játszotta a zenét.

Köszönet a Tisza Cipőnek, akik termékekkel támogatták a versenyt. A DHL Globál Szállítmányozási Kft. logisztikai partnerként segítette a PET Kupát. A vízügy évek óta részt vesz a hulladék elleni küzdelemben, ezúttal újra saját csapatot is indítottak a versenyen. A Zöldbolt a nyertes csapatok ajándékcsomagjaihoz járult hozzá. A hulladékkezelésben kiemelt szakmai partner volt a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ), a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU), az NHSZ Tisza Nonprofit Kft. és az NHSZ Szolnok Közszolgáltató Nonprofit Kft. A résztvevők vízi biztonságáról a PET Kupa versenyek kezdetétől fogva a Felső-Tiszavidéki Búvár és Mentő Egyesület gondoskodik. A Konasoft számítástechnikai támogatásainak köszönhetően Androidra és iOS-re is letölthető a Tiszta Tisza applikáció, amely tartalmazza a verseny nélkülözhetetlen információit, a regisztrációtól a programokon keresztül a pontszámokat összesítő PETákolásig. A TILOS Rádió rendszeres riportokkal vitte hírét az eredményeknek és az élményeknek, a hallgatók pedig saját csapatot toboroztak a versenyre. Köszönet Kisköre, Tiszabura, Tiszaroff, Kőtelek, Nagykörű, Tiszapüspöki és Szolnok elkötelezett önkormányzatainak.

Támogasd a petkalózok munkáját!

Forrás: PET kupa
A Tiszai PET Kupa működése alatt több százezer kilogramm hulladéktól mentesítette a magyarországi folyókat. Nemzetközi összehasonlításban is elismerendő teljesítmény, hiszen egy évtized alatt, gyakorlatilag több mint kétszer annyi hulladékot gyűjtöttek össze, mint az óceáni szemétszedéseiről közismert szervezet, az Ocean CleanUp.

A PET Kupákon összesen 204 hulladékhajó épült, hogy a világon egyedülálló módon, a petkalózok a hulladék felhasználásával küzdjenek a hulladék ellen. Az évek során összesen 328.000 kg hulladékot szedtek össze a környezetvédelmi aktivisták, amelynek 60%-a újrahasznosításra kerül. A hulladékhelyzet felderítése során a PET Kupa szakemberei és önkéntesei a Tisza és mellékfolyói mentén összesen 5835 szennyezett helyszínt vittek térképre, amelyek közül 867 területet sikerült megtisztítani. Ha szeretnéd támogatni a petkalózok hulladékgyűjtő munkáját, itt megteheted!

A zöld német egyetemváros

A zöld német egyetemváros

Svábföld az öt nagy német Stamm, avagy kora középkori fejedelemség egyike, történelmi térség. Németország délnyugati, Franciaország északnyugati és Svájc keleti részét foglalja magában.

Fellélegezhet a Fertő!

Fellélegezhet a Fertő!

Pert nyert a Greenpeace a Fertő-tavi beruházás 2023. májusában kiadott környezetvédelmi működési engedély ügyében.

Sokba kerül majd a marsi kőzetminták hazaszállítása

Sokba kerül majd a marsi kőzetminták hazaszállítása

Beárazták a tervezett komplex küldetést, amelynek során a Perseverance marsjáró által gyűjtött kőzetmintákat hazajuttatják a Földre.

Mi történik a légkörben a napfogyatkozás idején?

Mi történik a légkörben a napfogyatkozás idején?

A légkör felső rétege, az ionoszféra a napfogyatkozás során változásokon esik át.

Nem emlősnek való vidék

Nem emlősnek való vidék

Bolygónk következő szuperkontinense valószínűleg nem lesz alkalmas az emlősök számára.

National Geographic 2023. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket