Mária, Emőke2023. december 08., péntek
Föld

Égi jelenségek 2023. október második felében

National Geographic Magyarország

Holdmentes hajnalokon láthatjuk az állatövi fényt, lesz alkonyi holdsarló, a hónap végén pedig telihold, több őszi meteorraj is beköszön az égboltunkra.

Őszi állatövi fény
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

Korán kelők megcsodálhatják az állatövi fényt

Az őszi állatövi fény ilyenkor a legszebb, a kora hajnalok keleti égboltjának éke a felderengő ferde fénykúp. Ahhoz, hogy megfigyelhessük, keressünk olyan helyszínt, ahol a keleti égen nincs fényszennyezés. Az állatövi fény a legszebb arcát 2-1,5 órával napkelte előtt mutatja, ehhez persze derült, pára- és pormentes égre van szükség. A legmegfelelőbb idő a hidegfrontokat jó esetben követő tiszta, száraz idő.
Ilyenkor, extra sötét égen és extra tiszta időben (ehhez tényleg front utáni ég kell) az állatövi ellenfényt (német eredetű idegen szóval gegenschein) is észlelhetjük, ám nem hajnalban, hanem az éjszaka közepén.

Az ellenfény foltocskájának helye (szürke ovális) október közepén
Forrás: Stellarium

Maga az állatövi fény nem csupán abból a nálunk is jól ismert és jól látható fénykúpból áll, ami hajnalban (illetve tavasszal kora este) megjelenik az ég alján, hanem az egész eget átfogó sáv. Ennek az az oka, hogy a fénylés a Naprendszer keringési síkjában felhalmozódott mikroszkopikus bolygóközi por szemcséin szóródó és visszaverődő napfényből ered. Mivel teljesen körbevesz miket e por, így elméletben a teljes égen látható volna a sávja. Amit mégis láthatunk a legtöbb esetben az a legsűrűbb, Naphoz közeli régiója, ez a fénykúp, amit azért itthon se nehéz megfigyelni, megfelelően sötét helyszínről.

Az állatövi fény sávja benne az ellenfény erősebb foltjával, Chilében.
Forrás: APOD / NASA / Yuri Beletsky

Az ellenfény az állatövi fény sávjának az a pontja, amely pont szemközt van a Nappal, így a sáv rendkívül halvány szóródó fényén kívül azt is látjuk e pont körüli kis ovális régióban, ami visszaverődik a porszemcséről. Ez ugyanarra az okra vezethető vissza, mint az, hogy a bolygók akkor a legfényesebbek, ha szembenállásban vannak épp. Az ellenfény területe folyamatosan vándorol az égen, október közepén a Halak csillagkép aljánál látható, november közepére már a Fiastyúk közelébe kerül. Ez a két hónap és a február az, amikor igazán jól megfigyelhető, mert ilyenkor viszonylag magasan jár az égen e régió, és nincs a közelben olyan zavaró tényező, mint pl. a Tejút ragyogó sávja, vagy a szintén halvány derengést okozó halmazok sokasága. Egy évben talán 2-3 olyan éjszaka van hazánkban, amikor megfelelően tiszta az ég az ellenfény megfigyeléséhez, és a holdfény se zavar be.

Alkonyi holdsarlók 16-án és 17-én

Alkonyi holdsarló ködös, őszies estén
Forrás: Önök küldték / Baliga-Kovács Ágoston

Az őszi időszak kedvezőtlen az alkonyi holdsarlók megfigyeléséhez, mivel ilyenkor igen kis szöget zár be a Hold égi útja a horizontunkkal. Ez azt jelenti, hogy nagyon alacsonyan áll, és a napnyugta utáni alkonypírban nagyon nehéz észrevenni. Az októberi holdsarlók esetében 16-án a 3,8 százalékos megvilágítású kis kiflicske 35 perccel a napnyugta után lebukik a látóhatár alá, ez a gyakorlati megfigyelhetőségét egészen esélytelenné teszi. Aki mégis próbálkozik vele, kaptasson egy hegytetőre, ahonnan elsőrangú a kilátás a nyugati-délnyugati horizontra.

17-én kicsit jobb a helyzet, de ekkor se kell még könnyű feladatra számítani: a 8,6 százalékos megvilágítású holdat könnyebb lesz észrevenni, de ugyanolyan alacsonyan kereshetjük fél órával napnyugta után. A holdnyugta ideje egy órával követi a napnyugtáét, így sok időnk ekkor se lesz.

Hold-Antares együttállás 18-án

Hold-Antares együttállás
Forrás: Stellarium

A 15,5 százalékos hízó sarló mellett jobbra, kb. 45 ívperc (másfél holdátmérő) távolságban látható a Skorpió fényes vörös óriáscsillaga. A délnyugati ég alján keressük őket kb. egy órával a napnyugta után, ekkor 4 fok magasan járnak még a látóhatár felett. A csillag nem lesz túl feltűnő, de egy órával napnyugta után már észrevehető, és jól fotózható lesz.

Meteorok október végén

Orionida meteor és az állatövi fény látványa egy október végi hajnal előtt.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

18-án az Epszilon Geminidák, 22-én az Orionidák, 24-én a Leo Minoridák rajainak maximuma várható, ezek közül csak az Orionidák számít jelentősebbnek. A két kisebb raj inkább csak érdekesség, az Orionidák esetében a maximum éjszakáján, illetve a hajnal előtti időszakbna óránként 10 meteort is láthatunk belőle. Ezek a meteorok az Orion csillagkép bal felső régiójából indulnak ki, és eléggé gyorsak. 22-én a holdfény nem lesz zavaró tényező, még este lenyugszik égi kísérőnk, így, ha az időjárás engedi, érdemes lehet megfigyelni a rajt.

Az Orionidék radiánsának helye csillaggal jelölve. A meteorok látszólag innen indulnak ki, de az égen bárhol megjelenhetnek.
Forrás: Stellarium

A radiáns este 10 után kel fel (nagyjából a holdnyugta körüli időben), így ez esetben is érvényes az, ami a meteorrajok többségére igaz: hajnal előtt a legnagyobb a várható meteorszám, mivel akkorra jut elég magasra az égen a radiáns. Az Orionidák esetében érdekesség még, hogy a meteorokhoz szükséges porszemcséket a Halley-üstökös szolgáltatta.

A három említett raj mellett a Taurida rajkomplexum tagjaira is számíthatunk, bár ezek eléggé ritkásan hullanak, különösen lassú voltuk és a köztük gyakran előforduló tűzgömbök miatt érdemes tudni róluk.

Hold-Szaturnusz együttállás 24-én

Kora este a délkeleti égen kereshetjük a párost, a Hold ekkor már egészen duci, 78 százalékos megvilágítású lesz. A Szaturnuszt tőle jobbra, este 7-kor, nem egészen 5 fokra láthatjuk. Az éjszaka során nőni fog köztük a távolság, éjjel 2 felé nyugszanak majd le.

Október 29-én hajnalban átállunk a téli időszámításra

Bár jó néhány éve fontolgatják, hogy megszűnik e mára teljesen indokolatlanná vált, évente kétszer mindenkit megkínzó átállás, egyelőre még mindig tekergetni kell az óráinkat. Jó a rossz hírben, hogy 29-én, vasárnap hajnalban 3-kor visszafelé tekerünk, és 2 órára állítjuk az órákat – vagyis egy órával többet alhatunk.

Telihold Jupiter-együttállással 28/29-én

A szeptemberi teliholdkelte látványa Budajenő hegyei mögött
Forrás: Önök küldték / Ábrahám Tamás

Az októberi telihold 28-án este kel fel, fél órával követi a Jupiter. A két égitest ekkor még több mint 8 fokra lesz egymástól, de éjfél körül már csak 5 fok választja el őket, hajnalban, holdnyugta előtt meg már kevesebb mint 3 fok. Aki együttállásként szeretné megörökíteni a teliholdat, annak a hajnali időszakot érdemes megcélozni – megfelelő időjárás esetén. Ne feledjük, papíron már derékig járunk az őszben, és ilyenkor illene a hajnaloknak ködösnek lenni, bár eddig az időjárás még elég nyárias volt, ki tudja, milyen lesz a hónap végére. A 28-i holdkelte viszont még napsütéses lesz, erre keleti határainknál 17:07-kor, Budapesten 17:19-kor, nyugaton 17:30-kor kerül sor. A 29-én a Hold napfénynél nyugszik, fél órával napkelte után. A 29-én 99 százalékos lesz a Hold, a Jupiter tőle jobbra található, 6 fokra. 29-én (már az új időszámítás szerint járunk) keleten 16:30, Budapesten 16:41, nyugaton 16:52 a holdkelte ideje, egy időben a Jupiter felbukkanásával.

Piros pixelek

Piros pixelek

Az Earth Observatory a napokban három működő vulkánról is közzé tett űrfelvételt, amelyeken infravörös mérések nyomán a kráterek hője is jól látható.

Akár már 7 év múlva elérhetjük a másfél fokos melegedést

Akár már 7 év múlva elérhetjük a másfél fokos melegedést

A klímacélok szerint ennek az évszázadnak a végéig szabadna bekövetkeznie a másfél fokos globális felmelegedésnek, azonban egy új kutatás arra jutott, hogy a kibocsátások növekedése miatt sokkal hamarabb elérhetjük.

Feltárták az Io néhány különös tulajdonságát

Feltárták az Io néhány különös tulajdonságát

A Naprendszer legvulkánibb égitestje a Jupiter körül keringő Io.

Kivételes sarki fény 1872-ben

Kivételes sarki fény 1872-ben

Vajon mekkora lehetett az a napkitörés, melynek következtében kialakult az egyik legnagyobb sarki fény?

Tengeri töltésút Manifa olajmezőjén

Tengeri töltésút Manifa olajmezőjén

Szaúd-Arábiában, a Perzsa-öböl partján, nagyjából félúton Kuvait és Bahrein között található a Manifa-olajmező.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket