Árpád, Árpádina, Damazusz2023. december 11., hétfő
Föld

Magyarországról is látható volt a hétvégén a sarki fény

National Geographic Magyarország

2023. november 5-én este rendkívül látványos sarki fényt figyelhettünk meg Magyarországról, azonban emellett még egy különleges jelenség is feltűnt.

Panorámafotón a 2023-11-05-én este látott sarki fény. A bal szélen a Nagy Göncöl rúdjától kezdődik a fénylés, és a jobb szélen a Bika csillagképéig (majdnem elérve a Fiastyúkot) tart. Magassági kiterjedése 35 fokos volt!
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

Napnyugta után, ahogy sötétedni kezdett, felderengett valami vöröslő homály az északi égen. Sokan kapcsoltak: sarki fény alakul. Szerencsére hazánk jelentős részén derült vagy csak kissé felhős volt az északi égbolt, így nagyon sok szemtanúja akadt a következő órák fantasztikus égi show-műsorának.

Sarki fény akkor jön létre, ha a Napból érkező nagyenergiás részecskeáramlat találkozik – bolygónk mágneses terének segítségével – a légkörünk felsőbb régióiban lévő részecskékkel. Mivel a naptevékenység maximuma felé közeledünk (a legújabb előrejelzések ezt 2024-re várják), így az átlagosnál jóval gyakoribbak a napkitörések, amelyek e részecsketömeget a bolygóközi térbe küldik. Ha jó irányba indul útnak a napkitörés anyaga, s eltalálja bolygónkat, létrejöhet a sarki fény. Ehhez még az is hasznos segítség, ha a bolygóközi mágneses tér déli állású (az északi állású gátolja a sarki fények megjelenését). 2023. november 5-én kora estére mindezek a körülmények szerencsésen összeálltak, és az északi-északkeleti égen egyre látványosabbá váló vörös derengés látszott. Már ezt is meg lehetett figyelni szabad szemmel, akár városokból is.

A sarki fény jellegzetes oszlopai a Föld mágneses erővonalainak látható nyomai.
Forrás: Önök küldték / Schmall Rafael

18 óra után néhány perccel azután kitörésszerűen felerősödött e fénylés, ragyogó piros és kissé lilás oszlopok vibráltak az északi égen, a fénylés kb. 35 fokos magasságig látszott (ez esetben északkeleten a Perseus csillagkép közepéig, északon pedig majdnem a Kis Göncölig). A vörös felé tolódó színekbe némi világosabb, kissé narancsos oszlopok is vegyültek, a ragyogás legmagasabban lévő régiója jól láthatóan lilás-rózsás színű volt. Ez az igen heves kitörés közel negyed órán át tartott, majd fokozatosan elhalványult, ám folyamatos maradt a mélyvörös derengés az égi háttérben. Az éjszaka során még volt két kisebb epizódja a sarki fénynek, kevésbé erős fényléssel, de aki az estiről lemaradt, annak azért kárpótlást jelenthetett ez is.

A fő műsorszám alig 15 perces volt, de ezt még nagyvárosok szívében is jól lehetett látni. E panorámafelvétel Dabas mellett született.
Forrás: Önök küldték / Balázs Gábor
A sarki fény színét az határozza meg, hogy milyen légköri gáz vesz részt a jelenségben. Általában az alacsonyabban (100-150 km) lévő oxigén zöld színű fénylése az, amit a sarkvidékeken oly gyakran látni (ez hazánkból ritka). A vörös árnyalata lehet az oxigén egy másik energiaszintű gerjesztésének eredménye, illetve kötődhet a nitrogénhez is – ez utóbbi gáz a zöld kivételével számos színt hozhat létre, a narancsos és a lilás árnyalat hozzá köthető. 

A nagylátószögú fotókon, webkamerákon sokáig megfigyelhető maradt a vörösség, ami nem mutatott olyan oszlopos szerkezetet, mint a fő műsorszám, azonban egy széles ívet követett, és szinte teljesen ugyanott maradt – kissé halványodva – órákon keresztül. Szabad szemmel ez épp csak észlelhető volt (város közeli égen), de az emberi szemnél érzékenyebb kamerák jól látták. Mi is volt ez a fura, ívelt vörös fény? Azt hinnénk, hogy ez is a sarki fény része volt, mivel ugyanakkor jelent meg, és még hasonló is a színe hozzá.

A felvételen a bokrok felett közvetlenül még kivehető a sarki fény oszlopos formája, felette az egyöntetű vörös derengés viszont a SAR ívének darabja.
Forrás: Önök küldték / Ruip Gergő

Néhány éve fedezték fel, hogy ez, a normál sarki fénynél gyakran jóval délebbre is megjelenő fura vörös ív nem is sarki fény, hanem egy némiképp hasonló okhoz köthető, ám másképp kialakuló jelenség. Magyar neve nincs, az angol nevének rövidítése SAR, ami nem túl szerencsés hangzású nálunk, a rövidítés mögött a sub auroral arc vagyis sarki fény alatti ív kifejezés áll.

Ez a név arra utal, hogy a normál sarki fény jellemzően sarkvidéki kiterjedési területénél alacsonyabb földrajzi szélességeken megjelenő ívről van szó. A jelenség az 1960-as évektől fogva ismert, ám általában igen halvány, ezért ritkán figyelték meg, és nagyon keveset tudtak a szakemberek is a kialakulásáról.

Égboltfigyelő webkamera felvételén a SAR vörös ívének északkeleti része. Ez a vörös ív még órákon át látszott, később a holdkelte és a beérkező felhők eltüntették.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

2015-ben állt be ebben a fordulat, amikor új elmélet született róla. A jelenség hátterében ugyanúgy a beérkező napkitörés miatt kialakuló geomágneses háborgás áll, azonban ez esetben a háborgás hatására a magnetoszféránk belsőbb régióiból a bolygónkat körbeölelő köráramba áramlik át hőenergia, és ez okozza a fénylést.

A köráram elhelyezkedése bolygónk körül alapállapotban (narancsszínnel), és geomágneses háborgás idején (a plusz energia a vörössel jelzett régió).
Forrás: NASA / Johns Hopkins APL

Az SAR íve 400 kilométeres magasság feletti atomos oxigén gerjesztésének köszönhetően válik láthatóvá, és ez a nagy légköri magasság az, ami miatt a szokásos sarki fények területétől délebbre is megjelenik. A vörös szín is az oxigénhez köthető jellemző árnyalatú fénylés.

A november 5-i éjszakán hazánkban is ezt az ívet láthattuk az égi háttér vöröslő homálya formájában. a fenti videón, amelyet Bátonyterenyén Ujj Ákos készített, kb. a 10. másodperctől jó ideig ez dominálja a látványt. Az ív nagyon sokáig nagyjából azonos helyen maradt, és fokozatosan halványodott el, az éjszaka második felére. Meglehetősen ritka, hogy ennyire erős fénylésként mutatkozzon meg, még ha szabad szemmel csak egy kis vörös derengés is volt, a felvételek jól visszaadják a jelenség lényegét.

A Balatonberényből készült panorámaképen az egész SAR-ív látszik, és a felvétel remekül visszaadja a jelenség valós arcát.
Forrás: Önök küldték / Pintér István

A hazai sarki fény jelenséget ezúttal két közepes erősségű, egymást követő napkitörésnek köszönhetjük. Általában az extra erős napkitörések tudnak kellő geomágneses háborgást létrehozni, de több alkalommal voltak már a mostanihoz hasonló helyzetek, amikor a két napkitörés anyaga egymásra ráerősítve különösen erős (és gyakran váratlan) geomágneses háborgáshoz vezetett. A következő hónapok során ilyenekre még számíthatunk. Mivel nincs megbízható előrejelzés hazánk szélességi övezetére, ezért érdemes az északra néző webkamerákat figyelni a napkitörések utáni 1-2 napban.

Újabb bizonyítékok egy régi becsapódás helyszínére

Újabb bizonyítékok egy régi becsapódás helyszínére

Bolygónk történetének legviharosabb eseményei a becsapódások, amelyek globális változásokat is okozhatnak.

Hogyan válasszunk környezettudatosabb macskaeledelt? (X)

Hogyan válasszunk környezettudatosabb macskaeledelt? (X)

Csupán tízből három felnőtt figyel oda fokozottan arra, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyoma, és leginkább ők is a szelektív hulladékgyűjtésben és a csomagolóanyagok használatának csökkentésében jeleskednek – derül ki a Nestlé PURINA novemberi felméréséből.

A NASA már tervezi a következő űrteleszkópot

A NASA már tervezi a következő űrteleszkópot

Az eszköz majd a 2040-es években kezdheti meg munkáját, ám a tervezésbe már belefogtak.

Tisztázták egy kihalási hullám okát

Tisztázták egy kihalási hullám okát

A devon időszak végén jelentős, főként a tengeri élővilágot érintő kihalási hullám zajlott.

Piros pixelek

Piros pixelek

Az Earth Observatory a napokban három működő vulkánról is közzé tett űrfelvételt, amelyeken infravörös mérések nyomán a kráterek hője is jól látható.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket