Elza, Natália, Blanka, Bonita2023. december 01., péntek
Föld

Hogyan lehet figyelembe venni a természet értékeit a döntéshozatalban?

2023.11.07.Bajomi Bálint
National Geographic Magyarország

Interjú Kelemen Eszter közgazdásszal, az ESSRG Nonprofit Kft. vezető kutatójával (az angol rövidítés magyarra fordítva környezeti társadalomkutatók kutatócsoportot jelent).

Dunakanyar
Forrás: Bajomi Bálint

 

Ha a természet értékeiről van szó, mindannyian mást részesítünk előnybe. Szakmailag, milyen értékei vannak a természetnek? 

Leegyszerűsítve három fő kategóriát különböztethetünk meg. A legkézenfekvőbb az az, hogy vannak instrumentális értékei a természetnek, ami azt jelenti, hogy közvetlen hasznunk származik abból, amit a természet számunkra nyújt. De emellett vannak olyan értékei, amelyek abból fakadnak, hogy közvetlenül kapcsolódunk a természethez. Például a mentális egészségünkre gyakorolt hatása a természetnek az egy ilyen kapcsolódási érték. És vannak a természet önmagában vett értékei, ami meg abból fakad, hogy egyszerűen ott van a fajok és az élőhelyek gazdagsága, és ez egyrészt egy ökológiai biztonsági háló mögöttünk, másrészt viszont minden egyes élőlénynek joga van a létezéshez.
Ezt nevezzük értéktipológiának, hogy szétszálazzuk ezt a sokféle értéket, amit hozzá lehet kapcsolni a természethez. Ezen témát kutattuk legutóbb a Biodiverzitás és Ökoszisztéma Szolgáltatások Nemzetközi Kormányközi Testület (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services, IPBES) keretein belül.

Kelemen Eszter
Forrás: Rojik-Hegedűs Enikő

 

Mi ennek a szervezetnek a lényege?

Ez egy olyan testület, ami hidat képez a politika és a tudomány között. Az a célja, hogy a legjobb elérhető tudományos eredmények beépülhessenek a biológiai sokféleséggel foglalkozó döntéshozatalba. Úgy működik, hogy időről időre az IPBES elindít nagyszabású kutatási folyamatokat, ahova a kutatók jelentkezhetnek résztvevőként, ha a kormányuk vagy egy civil szervezet jelöli őket. Közülük választják ki azokat, akiknek a tudása a legrelevánsabb az adott jelentés témájához, és jól reprezentálják a különböző tudományterületeket, illetve földrajzi régiókat. Ez a kutatócsoport dolgozik 3-4 éven keresztül egy adott jelentésen, amelynek eredményeit megkapják a kormányok képviselői és a tudományos közösség tagjai véleményezésre. Végül a jelentés szakpolitikai összefoglalóját az IPBES plenáris ülésén tételesen, mondatról mondatra tárgyalják végig és fogadják el a kormányok képviselői. Tehát maga a kérdés is a kormányoktól indul el, és a kutatási kérdésre adott válasz is a kormányok elé kerül – így képződik ez a híd, amit az elején említettem a tudomány és a szakpolitika között, hogy bár magát a munkát a kutatók végzik el, de a végén mégiscsak ott van egy közös alkotási folyamat, ahol a szakpolitikusok ezeket a kutatási eredményeket végiggondolják és elfogadják. Ennek köszönhetően remélhetőleg legitimebbek, jobban elfogadottak lesznek az IPBES jelentései, mint egy egyszerű kutatási jelentés.

Az IPBES 2022-es, 9. plenáris ülésén.
Forrás: Suneetha Subramanian

 

2022 nyarán jelent meg a legutóbbi jelentés, amin dolgoztak, és idén augusztusban pedig az egyik legelismertebb tudományos lapban, a Nature-ben az ennek alapján írt cikk. Mi volt a témája a két anyagnak? Milyen kérdést vizsgáltak? Mik voltak a főbb eredmények?

Maga az IPBES jelentés a természet értékeinek sokféleségéről és az értékelési módszerekről szól. Ez egy módszertani jelentés, ami azt jelenti, hogy megvizsgáltuk, hogy jelenleg hogyan értékelik a természet értékeit a szakirodalomban, melyek a legjobb elérhető módszerek erre, és hogyan lehetne azt elősegíteni, hogy az így születő értékelések komolyan megfontolásra kerüljenek a szakpolitikai döntésekben. A Nature-cikk tulajdonképpen ennek a jelentésnek egy tömör összefoglalója, ahol a hangsúlyt arra fektettük, hogy milyen újdonságokkal szolgált ez az IPBES felmérés. Ezek az újdonságok egyrészt elméleti jellegűek, mert javaslunk egy újszerű értéktipológiát, másrészt módszertani szempontból fontosak. Az értéktipológia alatt arra gondolok, hogy ha megkérdezik az olvasótól, hogy mit jelent számára a természet értéke, akkor gyakorlatilag minden ember mást és mást válaszol erre. A tudományban megpróbáljuk ezeket a változatos, természethez kapcsolódó értékeket valamiféle rendszerbe összehozni, és ezzel meghatározni azt, hogy milyen jellegű, milyen típusú értékeket szoktunk társítani a természethez. Erről a témáról beszéltünk az interjú elején.
Visszatérve az eredeti kérdésre, megnéztük ezt az elméleti részét a témának, majd megvizsgáltuk, hogy milyen módszerek állnak jelenleg rendelkezésre az értékelés lebonyolítására. De arra is kifejezetten nagy hangsúlyt fektettünk, hogy ezek az értékelési módszerek hogyan jelennek meg ma a döntéshozatalban. És itt találtuk azt a megdöbbentő adatot, hogy az általunk átnézett közel 50 000 tanulmányban csupán 5 százalék azoknak az aránya, ahol az értékelés eredménye dokumentáltan beépül a döntéshozatalba.

Tehát hiába szeretnénk az értékeléssel a döntéshozókat segíteni egy jó döntés meghozatalában, a legtöbb értékelési folyamat nem ér el a megfelelő döntéshozókhoz, vagy nem kerül komolyan megfontolásra.

Ennek fényében a cikkünk egy jelentős része erre a problémára fókuszál, hogy hol kellene változtatnunk a rendszeren; vajon az-e a baj, hogy nincsen elég jó és elég sok értékelési módszer, vagy inkább az a baj, ahogyan a döntéshozatali folyamatok működnek, és ahogyan a társadalom logikája működik?

Jelenleg a mainstream politika és gazdaság abból áll, hogy igyekszenek növelni a GDP-t, illetve egy adott cégnek a bevételét. Ebbe a rendszerbe hogyan lehetne beépíteni a természet értékeit?

Ez egy nagyon jó kérdés, és valóban ez az egyik legalapvetőbb kérdés számunkra is. Nem is csak így szűken értelmezve a növekedésre vagy a GDP-re, hanem általában vizsgálva a jelenlegi társadalmi-gazdasági modellt – ahogyan ez a növekedés alapú gazdaság működik, ebben van-e tere és helye a természeti értékeknek. Itt azt találtuk, hogy az első és talán legkevésbé fájdalmas megoldás az, hogy több és jobb értékelést csinálunk. De ugye már az előző kérdésre adott válaszomból is kiderül, hogy azért ez nem biztos, hogy tényleg jobb döntésekhez fog elvezetni.
A következő, kicsit már komplikáltabb lépés az lehet, hogy a szakpolitikai döntésekben kifejezetten teremtünk egy helyet, ahova az értékelési folyamatok illeszkednek, és az értékek beépülhetnek. Például kötelezővé tesszük minden beruházásnál a környezeti hatásvizsgálatokat, és komolyan is vesszük azokat.
Aztán ennél még mélyebbre ható változást eredményez, hogyha teljesen átalakítjuk a döntéshozatali folyamatot, sokkal nagyobb teret engedünk a részvételiségnek, a demokratikus döntéshozatalnak, a társadalmi igazságossági kérdések fölmerülésének. Ezzel magába a döntéshozatalba tudnak ezek a változatos értékek beépülni, nem egy tanulmányon keresztül, hanem a döntéshozatali folyamat átalakításával.
És végül a legmélyrehatóbb változás az lehetne, hogy a társadalmi normák és az értékrend szintjén érünk el változást. Szóval, ha ezt így egyben nézem, akkor a kérdésére a válasz az az, hogy a GDP mellett vagy még inkább helyett más, sokkal komplexebb mutatószámokra van szükségünk.
A növekedésorientált gazdasági modell helyett pedig egy gondoskodásra fókuszáló – ezt angolul caring economicsnak nevezzük – vagy egy nemnövekedésre fókuszáló – ezt angolul degrowth-nak nevezzük – gazdasági modellre volna szükség. De ezek mind az előbb elmondott négy lépcső közül az utolsó két lépcsőn vannak, vagyis a legnagyobb befektetést és a legtöbb erőfeszítést követelik, hogy megvalósulhassanak.

Az interjút készítette: Bajomi Bálint – bajomi.eu.

A gyilkos szén

A gyilkos szén

Az USA területén 1999-2020 között közel félmillió ember halála köthető a szénerőművek légszennyezéséhez, de a helyzet nagyon sokat javult.

Kén és fluor a Dekkán 66 millió éves kitörésében

Kén és fluor a Dekkán 66 millió éves kitörésében

Régi kérdés, hogy vajon a dinók végzete egyedül a Chicxulub-becsapódáshoz, vagy a Dekkán bazaltáras kitöréséhez köthető-e.

A napkitörések helyi hatásai

A napkitörések helyi hatásai

Egy új kutatás szerint a napkitörések hatása igen nagy helyi változékonyságot mutat, ám túl kevés mérőműszerünk van, ami ezt detektálhatná.

Bányászat a Holdon és a kráterek védelme

Bányászat a Holdon és a kráterek védelme

Számos, tudományos szempontból értékes krátert veszélyeztethet a jövőbeli holdi bányászat, célszerű lenne megegyezni ezek védelméről, mielőtt túl késő lenne.

Égi jelenségek 2023. december első felében

Égi jelenségek 2023. december első felében

Holdmentes égen jönnek a Geminidák, láthatjuk a Merkúrt az alkonyi égen, lesz hajnali és alkonyi holdsarló is.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket