Béla, Adalbert2024. április 23., kedd
Föld

Égi jelenségek 2024. április első felében

National Geographic Magyarország

Óraállítás után később világosodik és később sötétedik, szép együttállásokat láthatunk, búcsúznak a téli csillagképek, alkonyat után talán még megfigyelhetjük az üstököst, és teljes napfogyatkozás lesz Amerikában.

Forrás: Önök küldték / Lázár Endre

Lassan búcsúznak a téli csillagképek

Bár a nyári eget a Tejút derengő szalagjával többen látják, a téli égbolt csillagképeiben több fényes csillagot találni, így ezek látványosabbak. Emiatt is oly sokak kedvence az Orion vagy a Bika. Nos, ezek a csillagképek április közepe táján már lenyugvóban vannak, így aki szeretne még egy búcsúpillantást vetni rájuk a nyár végi visszatérésük előtt, az most megteheti. Érdemes nagyobb látószögű objektívvel fotózni a nyugati eget, akár az együttállásos estéken is, igazán szép látványt tudunk majd megörökíteni.

Hold, Mars, Szaturnusz 6-án hajnalban

6-án kora reggel, tiszta idő esetén a délkeleti ég alján figyelhetjük meg a triót.
Forrás: Stellarium

 

Nem lesz könnyű feladat a délkeleti ég alján feltűnő trió megfigyelése. A már pirkadó égen a viszonylag halvány Szaturnusz és Mars egymástól 3 fokra, a Holdtól pedig a Mars 2, a Szaturnusz 4 fokra jár holdkeltekor. A sarlót 10 százalékos megvilágításban láthatjuk felkelni, keleti határainknál 05:12, Budapesten 05:23, nyugaton 05:33 a holdkelte ideje. Mivel ez csupán 50 perccel lesz a napkelte előtt, az ég alja igen világos lesz már. A két bolygó megpillantásához teljesen tiszta horizont szükséges, a holdsarlót fátyolfelhőn át is megláthatjuk.

Teljes napfogyatkozás Amerikában 8-án

Teljes napfogyatkozás
Forrás: Pixabay

Bár ebből az eseményből hazánk teljesen kimarad, a ma már hagyományosnak mondható internetes élő közvetítések miatt érdemes róla szót ejteni. A fogyatkozás hazai idő szerint este lesz.

Aki szeretné nézni, az például a NASA élő műsorában figyelheti, vagy a texasi McDonald Obszervatórium segítségével a Space.com csillagászati magazin révén illetve a Time and Date élő streamjében A Montanai Egyetem szervezésében működő egyetemi csoport egy ballonról közvetít: ebben leginkább azt figyelhetjük majd meg nagy magasságból, ahogy a fényviszonyok változnak. A gyakorlott napfogyatkozásnézők számára ismerős az Exploratorium neve, ők az elsők közt voltak, akik valaha fogyatkozásról élő műsort adtak, természetesen most is jelen lesznek a választékban. Végül, de nem utolsósorban az USA tudományos alapja, a NSF csatornája is közvetíti majd a fogyatkozást.  A műsorok kezdete magyar időben este, 19 óra körüli, és általában 22 óra körül érnek véget. Mivel Mexikótól Kanadáig igen hosszú a fogyatkozás kontinentális sávja, ezért az időpontok is elnyúltak (a tengeri régiókat is beleértve Polinéziától az Észak-Atlanti-óceánig tart). A teljesség pontos ideje és időtartama is mindenhol más lesz, 2,5 perctől több mint 4 percig terjed. Ezért az egyes közvetítésekben máskor lehet a teljesség, sőt, többször is megnézhetjük, ha váltogatjuk a helyszínt. Magyar idő szerint a teljességet 18:38 és 21:55 között láthatjuk majd – ennél pontosabban előre nem lehet megmondani, mert a közvetítések helyszíne dönti el, mikor lesz valójában látható.

Egyre nehezebben észlelhető a 12P/Pons-Brooks üstökös

Balázs Gábor felvételén még március eleji formájában látható az üstökös. Azóta fényesedett ugyan, de már igen közel van az alkonyathoz.
Forrás: Önök küldték / Balázs Gábor

Az égi vándor lassan napközelbe ér, és ez azt is jeleneti, hogy megfigyelni se nagyon lehet már. A hónap legelső napjaiban ugyan még sikerülhet, de amire a csillagászati sötétség beáll, az üstökös már csak kb. 8 fokos magasságban lesz. Ez azt jelenti, hogy csak kristálytiszta égen lehet érdemben megfigyelni, és persze tökéletes rálátással. Mivel a fényessége távol van attól, hogy alkonyi fényviszonyok közepette szabad szemmel észrevehető legyen (jelenleg legalábbis), így továbbra is a kistávcső és a fényképezőgép a megfelelő eszköz hozzá.

Az április 10-i kora esti égbolt
Forrás: Stellarium

Arra viszont érdemes extra energiát szánni, hogy 9-én a Jupiterrel, illetve talán 10-én a Jupiter-Hold együttállással próbáljuk megörökíteni. Mindkét alkonyon nagyon alacsonyan lesz már, csillagászati sötétség beálltakor csak 3-4 fokon. Ha kicsit még fényesedik, akkor kicsit előbb is fotózható lesz, de a helyzet megismételhetetlensége miatt érdemes erre rászánni az időt és keresni egy elég magas dombtetőt, ahonnan látni, fotózni lehet ebben a társaságban. Ha piszok szerencsénk lenne az időjárással (amire az elmúlt hónapokban nem volt példa), akkor még a hónap közepéig van matematikai esély elcsípni az üstököst, közel a horizonthoz.

Alkonyi holdsarló 9-én

Cérnavékony alkonyi sarló
Forrás: Önök küldték / Balázs Gábor

A holdnyugtakor is mindössze 1,3 százalékos megvilágítású sarlót napnyugta után kb. fél órával kereshetjük a nyugati ég alján. Az optimális időpont a megfigyeléshez keleten 19:48, Budapesten 19:59, nyugaton 20:09 lesz. Innen még kb. 40 perc van holdnyugtáig.

Hold-Jupiter együttállás extrákkal, 10-én

Az üstökös kapcsán már említett együttállás önmagában is szép lesz, a két égitest 3 fokra jár egymástól, ám a Jupiter felett 1,5 fokkal még az Uránusz is ott settenkedik a sötétben. Fotón e halványabb bolygót is megörökíthetjük, különösen akkor, ha az üstököst is bevesszük a társaságba. A sarló ezen az estén 5,5 százalékos megvilágításban látszik. Az együttállást napnyugta után jó 1,5 órával érdemes megnézni, nagyjából ekkor áll be a csillagászati sötétség is, vagyis már elég sötét lesz az Uránuszhoz is, de az üstökös ekkor már csak 3 fokon jár. Szóval kompromisszumos a helyzet, ahhoz elég nagy szerencse kellene, hogy sikerüljön mind a négy égitestet egy fotón összehozni, persze ez se lehetetlen.

Hold-Fiastyúk együttállás 11-én

Hold és Fiastyúk közelsége
Forrás: Stellarium

A 12 százalékos sarlót és a legismertebb nyílthalmazt 2 fok választja el egymástól, ideális együttállást láthatunk tehát ezen az estén. A már kissé hízóban lévő, de még nem túl fényes sarló mellett szépen látszanak még a Fiastyúk csillagai, gyakorlatilag 21 óra körül már megfelelőek lesznek a fényviszonyok ehhez. Azonban a csillagok körüli kékesen derengő porködöt csak hosszabb záridővel lehet fotózni, így akkor a Hold nagyon beégne (kompozitként persze összehozható, de az már nem a valós látványt adja vissza). Az együttállás a későn fekvőknek is kedvez, majdnem 23 óráig lesz idő megörökíteni a párost.

A Föld napja: alig maradt időnk a cselekvésre

A Föld napja: alig maradt időnk a cselekvésre

Április 22. a Föld napja, ilyenkor különböző programokkal hívják fel a figyelmet a környezet megóvásának fontosságára.

Hol lehet a kilencedik bolygó?

Hol lehet a kilencedik bolygó?

Egyre kevesebb olyan hely marad, ahol elrejtőzhetne a csillagászok szeme elől egy esetleges kilencedik bolygó.

Feltárult az óriáshullámok keletkezésének titka

Feltárult az óriáshullámok keletkezésének titka

Egy antarktiszi vizekre vezetett expedíció tárta fel, minek köszönhetően jönnek létre a rendkívül veszélyes óriáshullámok, és ez az előrejelzéshez is támpontot ad.

Rekorder fekete lyukra bukkantak

Rekorder fekete lyukra bukkantak

A Nap tömegének 33-szorosa az a csillag méretű fekete lyuk, amelyre a Tejútrendszerben, tőlünk csupán 2000 fényév távolságban bukkantak rá.

Az űrből örökítették meg Namíbia legmagasabb hegyét

Az űrből örökítették meg Namíbia legmagasabb hegyét

A Brandberg nevű gránitmasszívum legmagasabb pontja 2543 méterrel fekszik a tengerszint felett.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket