Zoltán, Szultána2024. június 23., vasárnap
Föld

Égi jelenségek 2024. június első felében

National Geographic Magyarország

Már alig van éjszakai sötétség, de még megfigyelhetjük a nyári Tejutat, lesznek gyönyörű holdsarlók és együttállás is.

Forrás: Önök küldték / Makár Dávid

A hónap elején gyönyörködhetünk a nyári Tejútban

Ha az éjszakának csak kis jóindulattal nevezhető 2-3 óra sötétség közepét, éjjel 1 órai időpontot nézzük, akkor a Tejút megfigyelésére a hónap első két hete ideális. Galaxisunk derengő szalagja ekkor az északkeleti égbolttól a déliig látványos ívet formál, amelynek legmagasabb része, ahol a Nyári Háromszög jár, ekkor 60 fokos magasságig emelkedik.

Ez azt jelenti, hogy az egész Tejút fotójához vagy halszemobjektívre lesz szükség, vagy panorámaként állíthatjuk össze. Érdemes arra is odafigyelni fotózáskor, hogy a tájból is látszódjon valami a képen, ez ad igazán előteret, perspektívát az égi szépségnek. Sokan követik el azt a hibát, hogy épp csak a horizont jelenik meg az égboltról készült képen, ez pedig romba dönti a látványt. Érdemes ugyanolyan elveket követni, mint egy nappali tájképnél, nyitóképünk erre a kompozícióra a pozitív példa.

A déli Tejút mellett látható az égbolt talán legsokszínűbb ködössége, a kis horizont feletti magassága miatt nehezen fotózható Rho Ophiuci – Antares-régió
Forrás: Önök küldték / Csobán Sándor

Ebben az időszakban lehet a Tejút központi régiójára is több figyelmet szánni, a rengeteg csillagköd és halmaz egyetlen pillanatnyi unalmat sem enged a megfigyelőnek. Mivel a fényszennyezés nagyon sokat ront a látványon, keressünk olyan észlelőhelyet, ahol a lehető legkevesebb terheli a keleti-déli égboltot, főként a délit, ahol a Tejút központja ragyog.

Sajnos Európában (de az egész világon) ritkaságszámba mennek már az igazán sötét egű helyszínek. A ködösségeket akár távcsővel, akár teleobjektívvel fotózzuk, csak akkor számíthatunk jó eredményre, ha ezt az égbolt elmozdulását (a Föld forgását) ellensúlyozó mechanikáról tesszük.

Közeleg a nyár és az ultrarövid éjszakák

Szürkületi fényviszonyok típusai – összevetésül a nappali fényekkel.
Forrás: Stellarium

A hónap elején is kevesebb mint 3 óra valódi, csillagászati sötétség marad a csillagos ég rajongóinak, a hónap közepére ez tovább romlik, és csupán 2 óra 10 percig lesz sötét égbolt – már amennyire a holdfény engedi. Mivel a légkörünkben jelentősen szóródik a napfény, ezért ideig tart a világosság akkor is, ha csillagunk már a látóhatár alá bukott.

A trópusokon, ahol a mienknél sokkal meredekebb szögben süllyed alá, jóval gyorsabban lesz sötét napnyugta után. Nálunk azonban a nyári időszakban a Nap csak kis időre veti magát a horizont alá, és sosem süllyed 20 foknál mélyebbre. Ez annyit tesz a gyakorlatban, hogy igen kevés idő marad csak, amikor már nem befolyásolja a szóródó fénye az égbolt háttérfényességét.

A csillagászati sötétség azt jelenti, amikor a Nap legalább 18 fokkal a horizont alatt jár, ekkor már nem éri a fénye a bolygónk légkörét az éjszakai időszakban. Bár a fényesebb csillagokat, bolygókat ezen kívül, a csillagászati szürkület idején is láthatjuk, a halványabb égitestek ekkor még, vagy már nem megfigyelhetők.

Hold-Neptunusz együttállás 1-jén hajnalban

Június első hajnalán ezt láthatják, akiket korán kivet az ágy.
Forrás: Stellarium

A Neptunusz szabad szemmel nem látható bolygó, ám fotózni így is tudjuk, feltéve, ha az ember elég fanatikus és elég korán kel hozzá. Június 1-jén hajnali fél 3 körül, már kissé világosodó égen csíphetjük el, ha tiszta a horizont. A 35 százalékos megvilágítású fogyó Hold bal oldalán, jó egy fok távolságban keressük.

Hold-Mars együttállás 3-án hajnalban

A két égitest egymástól mindössze 2 fokra kel fel, hajnal 3 után kereshetjük a párost az északkeleti ég alján. A Hold 15 százalékos megvilágítású, duci sarló, mellette jobbra jár a Mars, ami ugyan még mindig nem túl fényes, de így is könnyen észre lehet venni. Ha olyan helyről fotózunk, ahonnan tiszta a horizont, derült ég esetén szép képek készíthetők a párosról. Nagyjából 3:30 – 3:40 körül lesz túl világos ahhoz, hogy a Mars még szépen látszódjon a képeken.

Hajnali holdsarló 4-én

A Hold ekkor már csak 7,6 százalékos megvilágításban kel, vagyis a sarló már elég vékony, de még könnyen észlelhető. A holdkelte ideje keleti határainknál 02:54, Budapesten 03:05, nyugaton pedig 03:16 lesz. Ez csak pár perccel van a navigációs szürkület előtt, így már világosodó égen kel fel a Hold, ez esetben még külön szépséget is adhat a holdkeltének a pirosló horizont.

Cérnavékony hajnali sarló 5-én, extrákkal

Együtt kel a Hold és a Fiastyúk
Forrás: Stellarium

A sarló ezen a hajnalon már csupán 2,6 százalékos megvilágítású lesz, cérnavékony, ám tiszta ég esetén érdemes lehet megfigyelni a holdkeltét. A Hold bal oldalán, 3,5 fok távolságban a Fiastyúk is felbukkan a horizonton – ezt a kis halmazt szabad szemmel biztosan nem fogjuk még látni, ám fotón – kristálytiszta horizont esetén – nem esélytelen megörökíteni.

Mindig kihívás elsőször megörökíteni, és később megpillantani is a jól ismert halmazt. Teljesen együtt kel a Holddal, így külön erőfeszítést nem igényel. A holdkelte ideje keleti határainknál 03:20, Budapesten 03:31, nyugaton 03:43 lesz.

Cérnavékony alkonyi holdsarló 7-én

Végre nemcsak a hajnalban kelők élvezhetik a szép holdsarló látványát. Mindössze 2 százalékos megvilágítású, hajszálvékony sarlóban gyönyörködhetünk, a megpillantásához tiszta északnyugati horizontra lesz szükségünk. A sarló kb. 6-7 fokos magasságban lesz jó fél órával napnyugta után, az ideális megfigyelési idő kezdete keleti határainknál 21:12, Budapesten 21:23, nyugaton pedig 21:32. Ekkor a holdnyugtáig még mintegy 55 percünk van.

Alkonyi holdsarló 8-án és 9-én

Alkonyi sarló
Forrás: Önök küldték / Balázs Gábor

E két alkonyon már kissé hízó, de még mindig látványos sarlót láthatunk, és ha elég sokáig fennmaradunk, sötét égen tudunk majd gyönyörködni a Holdban. 8-án a sarlót egy órával napnyugta után keressük az északnyugati égen 10 fokos magasságban, ekkor 6 százalékos megvilágításban jár majd.

A holdnyugtáig másfél óránk lesz ezen az estén. 9-én már 12 százalékos megvilágításban jár a sarló, és több mint 3 órával nyugszik a Nap után, így bőven lesz időnk megfigyelni. Mindkét alkonyatkor 21:30 – 21:50 körül érdemes keresni a sarlót a még világos északnyugati égen.

Mérföldkőhöz érkezett az ózonrétegünk védelme

Mérföldkőhöz érkezett az ózonrétegünk védelme

Az ózonrétegünket károsító gázok a felmelegedést is fokozták, így a csökkenésük két szempontból is igen hasznos.

Színpompás világ tárul fel Erdély elhagyott bányáiban

Színpompás világ tárul fel Erdély elhagyott bányáiban

Berentés Ágnes különleges fotósorozatot készített Máramaros megye elhagyott ércbányáiban.

Magyar fotóst díjazott a National Geographic Társaság

Magyar fotóst díjazott a National Geographic Társaság

Esther Horvath képeivel és írásaival a magyarországi National Geographic magazin olvasói többször is találkozhattak már.

Sarki fény és részecskeáradat a Marson

Sarki fény és részecskeáradat a Marson

A vörös bolygón felkészülten várták az űreszközök a napkitörés következményeit, és minden eddiginél részletesebben dokumentálták is azt.

Mégis mi rejtőzhet a Mars déli sarkvidéke alatt?

Mégis mi rejtőzhet a Mars déli sarkvidéke alatt?

Űrszondáról készült radarmérés eredményeit a jégsapka alatti tavaknak gondolták, ám több alternatíva is felmerült már a felfedezés óta.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket