Csenger, Rezső, Ernő, Florentin2025. november 07., péntek
Föld

Mikrobák lehetnek a jövő bányászai

National Geographic Magyarország

A segítségükkel olyan nyersanyagforrásokat lehet kiaknázni, amelyekhez mai technológiánkkal nem férhetünk hozzá, és számos, környezetre különösen káros eljárást helyettesíthetnének sokkalta szelídebb módszereikkel.

Bolygónk legnagypbb rézbányája a chilei Escondida
Forrás: Earth Observatory

A világ rézkitermelésének 9,5 százalékét egyetlen bánya biztosítja: a chilei Escondida. Ez, a világűrből is alaposan megszemlélhető bánya az Atacama rendkívül száraz környezetében működik, mintegy 3000 méterrel a tengerszint felett. A bánya meddőhányóján láthatatlan munkások milliárdjai tevékenykednek: mikrobák bontják fel a meddőben még meglévő érc rézvegyületeinek kémiai kötéseit.

„A világ legrégebbi bányászai a mikrobák, évmilliárdjaik voltak arra, hogy professzionális ércfalókká fejlődjenek” – mondta az Endolith Mining nevű kísérleti bányavállalat vezetője, Liz Dennett a Scientific American-nek. Az Endolith kutatói és kollégáik világszerte azon dolgoznak, hogy olyan mikrobákat hozzanak létre, amelyek gyorsabban, hatékonyabban képesek a rezet vagy más, az ember számára hasznos anyagot kivonni a kőzetekből. E módszert biobányászatnak nevezik.

A biobányászat lépései, jobbról balra haladva
Forrás: Wikimedia Commons

Az Endolith szakemberei a mikrobákat rendkívül zord körülményeknek teszik ki, így edzik, igyekeznek minél ellenállóbbá tenni őket. Az első eredményeik ígéretesek: az így tartott mikrobák több rezet tudtak kinyerni az ércből, mint edzetlen, természetben előforduló rokonaik.

A „bányász” mikrobák eredetileg olyan extremofil mikrobák, amelyekre például vulkáni hőforrásokban, a kőzetrepedésekben, vagy épp a bányatavak savas, szennyezett környezetében lehet rábukkanni. Normál anyagcseréjük folyamatai során bontják le a környezetük anyagait, és így nyernek energiát az élettevékenységükhöz. E folyamatokban apránként átalakítják a környezetük kémiai összetételét.

A megújuló energiaforrásokhoz számos ásványi anyag kritikus fontosságú, ám nehezen kitermelhető, ráadásul a gyakoribb anyagok készletei is egyre nehezebben elérhetők. Emellett az igény is drámaian növekszik: a következő 30 évben több rézre lesz szükségünk, mint amennyit eddig az emberiség összesen kibányászott.

Ezt a kis réztartalmú ércekből kell majd kinyerni, amelyekből ma csak agresszív módszerekkel, pl. savak, magas hőmérséklet segítségével tudjuk ezt megtenni. Az így fennmaradó kémiai maradványok rendkívül környezetszennyezők – ahogy a fémek kinyerésének számos más szakasza is.

Az Escondida meddőjéből rengeteg réz nyerhető még ki, nem beszélve számos más, ritka elemről. A rézérc maradékát folyadékként (híg zöld iszap) pumpálják a tározó területre, ahol az lassan kiszáradva szürkés anyaggá válik.
Forrás: Earth Observatory

Azonban a mikrobák is képesek ugyanezt elvégezni, ám káros melléktermékek nélkül, és olcsóbban. Anyagcseréjük hatására az általuk átdolgozott ércből vizes oldatként kinyerhető a réz, és csak egészen minimális kénsavra van szükség a folyamat kezdetéhez. A mikrobák további tevékenységéhez nem kell több kénsav, ez pedig azért is jó, mert a bányászat egyik legnagyobb költségtényezője ez a környezetre is káros anyag. Az olyan hatalmas meddőhányók, mint az Escondida esetében elég egyszer befújni a meddő felszínét kénsav vizes oldatával, ezt követően a mikrobák maguk fogják előállítani a kémiai kötések felbontásához szükséges savat.

A biobányászattal ugyan elkerülhetők a mérgező gázkibocsátások, a hagyományos bányászatnál kevesebb energiára és vízre van szükség hozzá, és csupán egészen kevéske mérgező vegyülettel kell dolgozni, azonban ez se tökéletes módszer. A hagyományos módszerek kétségkívül gyorsak, néhány nap alatt érik el azt, amihez a mikrobáknak hónapokra van szükségük.

Ráadásul a mikrobák érzékenyek számos környezeti feltételre, például hőmérsékletre, kémhatásra, nedvességre – ezek változásai lelassíthatják vagy el is pusztíthatják őket. Nem lesz minden problémát megoldó csodaszer, csak jobb annál, amit most használunk.

Az igazi előnyét az jeleneti, hogy a mai technológiákkal nem kinyerhető fémeket is elérhetjük mikrobákkal. Ez pedig nagy szó, mert például egy nemrégiben közzé tett kutatás eredménye szerint például az USA szinte teljes fémigénye kielégíthető volna a meddőhányókban rejtőző maradványok kinyerésével. Ráadásul számos esetben importot helyettesíthetne ez, számos igen kis mennyiségben jelen lévő elemet, ritkaföldfémet lehetne így kinyerni a jelenlegi bányászati hulladékból.

A legjobb hatást úgy lehet elérni, ha nem egyedi mikrobafajjal, hanem komplex közösséggel dolgoznak. Ezek a mikrobacsoportok egymással is kapcsolatban állva kis bányász-ökoszisztémaként dolgozhatnak. A mikrobák genetikai adottságait megértve olyan „koktélokat” lehet előállítani majd, amelyek egy-egy adott bánya helyi körülményeihez igazodva, az ottani környezetben képesek a leghatékonyabb munkára.

Azt se feledjük el, hogy a biobányászattal a már felhalmozott hulladékainkból is kinyerhetők az értékes alapanyagok, például az elektronikai hulladékból, vagy a szén elégetése után maradt hamuból is. Olyan elképzelések is vannak, amelyek szerint biobányászat segítségével tudjuk majd más égitesteken megvetni a lábunkat.

Két hónap alatt 8 kilométert húzódott vissza ez a gleccser

Két hónap alatt 8 kilométert húzódott vissza ez a gleccser

Szomorú rekordot döntött meg egy, az Antarktiszon található jégtömeg.

Sosem pöfékeltünk még ennyi szenet a légkörbe

Sosem pöfékeltünk még ennyi szenet a légkörbe

Egy új jelentés szerint tavaly tovább nőtt a szén-dioxid-kibocsátás.

Dél-Afrika emelkedik, az oka pedig nem geológiai

Dél-Afrika emelkedik, az oka pedig nem geológiai

A szakemberek már régen észlelték, hogy Dél-Afrika déli partvidéke emelkedik, ám egészen eddig úgy gondolták, ennek oka a földköpenyben és a földkéregben rejlik.

Így pusztítja a szárazság a Gemenc fáit

Így pusztítja a szárazság a Gemenc fáit

Fodermayer Vilmos, a Gemenc Zrt. vezérigazgató-helyettese beszélt a híres erdő kihívásairól.

Visszaböfögheti az elnyelt hőt a Déli-óceán

Visszaböfögheti az elnyelt hőt a Déli-óceán

Még ha sikerülne is megállítani az üvegházgáz-kibocsátást és a fokozódó felmelegedést, néhány száz éven belül az eddig az óceánban tárolt hő hirtelen felszabadulhat, és egy kisebb meleg periódust okozhat.

National Geographic 2025. októberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

22 200 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlapNational Geographic 2024. augusztusi címlapNational Geographic 2024. szeptemberi címlapNational Geographic 2024. októberi címlapNational Geographic 2024. novemberi címlapNational Geographic 2024. decemberi címlapNational Geographic 2025. januári címlapNational Geographic 2025. februári címlapNational Geographic 2025. márciusi címlapNational Geographic 2025. áprilisi címlapNational Geographic 2025. májusi címlapNational Geographic 2025. júniusi címlapNational Geographic 2025. júliusi címlapNational Geographic 2025. augusztusi címlapNational Geographic 2025. szeptemberi címlapNational Geographic 2025. októberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket