Szép lassan elnyeli a tenger az olasz partvidéket

Dolgozik a tengerszint-emelkedés, az erózió és az áradás.

Az Olasz Földrajzi Társaság új jelentése alapján a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedés és egyéb okok miatt az olasz tengerpartok ötöde víz alá kerülhet 2050-re – számol be az MTI. A dokumentumot egy római konferencián ismertették, a publikáció átfogó értékelést nyújt arról, hogy a klímaváltozás és globális felmelegedés hogyan változtatja meg az olasz partvidéket.
A partvidék mintegy 8300 kilométeren nyúlik el, magában foglalja a természetes partokat, a folyótorkolatokat, kikötőket és mesterséges partmegerősítéseket is.
A jelentés szerint mindennek legalább 20 százaléka kerülhet víz alá a tengerszint emelkedése, a partvidék eróziója és az áradások miatt az évszázad közepére. A legrosszabb forgatókönyv arra figyelmeztet, hogy amennyiben nem történik hatékony közbelépés, amely mérsékli a globális felmelegedés hatásait, 2100-ra akár az olasz tengerpart 40 százalékát ellepheti a víz.
A kutatók több magas kockázatú zónát neveztek meg, köztük az adriai partokat, ahol olyan népszerű turistaparadicsomok vannak, mint a puliai Gargano-félsziget, valamint a Tirrén-tenger mentén fekvő Toszkána, Lazio és Campania partjai. Emellett a magas kockázatú régiók közé sorolták a szardíniai Cagliari és Oristano melletti partvidéki szakaszokat is.
A kutatók szerint a legnagyobb veszélyben az olyan bővizű régiók vannak, mint a Pó-folyó deltavidéke és a velencei lagúnák, illetve a kikötők, és a partok melletti mezőgazdasági területek. Mint hangsúlyozták, az erősen urbanizált olasz partvidéket, amelynek tíz százalékát fedi beépített infrastruktúra, szintén súlyosan érinti a vízszint emelkedése. „Alapvető átalakulás zajlik az olasz partvidéken, sebezhető tájjá válik, ami súlyos környezeti és társadalmi következményekkel jár” – írta a csapat.































































































































































































