Rudolf, Izidóra2021. április 17., szombat
Könyv

Budapest geokalauza

2017.03.06.Babinszki Edit
National Geographic Magyarország

Budapest és környékének földtani és vízföldtani érdekességeit mutatja be a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet új ismeretterjesztő kiadványa.

A Budapest és környékének 1:50 000-es méretarányú földtani térképe és a hozzá tartozó magyar-angol kétnyelvű kötet az Intézet Magyarország tájegységi térképsorozatának legújabb darabja. A sorozat többi részével ellentétben – amelyek főképp a szakmabelieknek íródtak – ez a könyv elsősorban a nagyközönséget célozza meg. Bárki megtalálhatja benne az érdeklődésének legmegfelelőbb kirándulási célpontot a 75 darab, részletesen bemutatott földtani objektum közül. Ezek legtöbbjét a feltárások teszik ki, amelyek olyan természetes, vagy mesterséges kibúvások, ahol a talpunk alatt lévő kőzetek a felszínre bukkannak.


Tündér-szikla
Fotó: Budai Tamás

A sorozatszerkesztő Budai Tamásnak is egy ilyen klasszikus feltárás, a zugligeti Tündér-szikla és környéke az egyik kedvence a kötetben bemutatott érdekességek közül: „A könyvben szereplő képek alapján azt gondolhatná az ember, hogy azért a Tündér-szikla a kedvencem, mert a kisebbik lányommal jártam körbe ezt a vidéket, aki szinte majdnem mindegyik képen rajta van. De ez csak részigazság! Egyrészt nagyon szép ez a környék, tele van egészen érdekes formájú sziklaalakzatokkal. Szakmailag pedig azért izgalmas, mert azok a hidrotermális és eróziós folyamatok, amelyek a hegység jelenlegi domborzatát kialakították, itt gyönyörűen fel vannak tárva és részleteikben is tanulmányozhatók.”

A kötet végébe hajtogatott 1:50 000-es méretarányú földtani térképen követheetők azoknak a kivágatoknak a körvonalai, amelyek az egyes objektumok ismertetésénél szereplő, részletesebb földtani térképek helyzetét mutatják. Ezek a részletes térképek egyrészt segítenek az érdekességek felkeresésében, hiszen az utcanevek is fel vannak tüntetve, másrészt részletesen bemutatják az adott környék földtani felépítését. Sőt, más egyéb, a talpunk alatt húzódó különlegességekre is felhívják a figyelmet!

„Én annak idején végigjártam az összes budapesti barlangot – meséli Gyalog László, a kötet egyik szerkesztője. – Ez persze nem tegnap volt, még 14 éves koromban. Azóta nem sokat foglalkoztam a barlangokkal, de most, hogy ezt a kötetet szerkesztettük, próbáltunk minél több érdekességet összegyűjteni. Nekem a felszínre vetített barlangtérképek tetszenek a legjobban, amelyeken jól látszik, hogy melyik utca alatt milyen barlang húzódik éppen. Nagyon örülök, hogy sikerült ezeket összegyűjteni egy kötetbe. Ezekhez kapcsolódik még – bár nem természetes barlang – a könyvben szereplő két pincerendszer is, a budafoki és a kőbányai. Azoknak az alaprajzai is megtalálhatók a megfelelő térképeken.”

A vízföldtani érdekességek között vannak fürdők (pl. „Felhévízi fürdők”, Gellért-hegyi fürdők), források és a fővárost ivóvízzel ellátó kutak is. „Budapesthez természetes módon hozzátartozik a víz – veszi át a szót Pelikán Pál, a kötet másik szerkesztője. – Már az őstelepülésnek, Aquincumnak a neve is vizet jelent. Fővárosunk a meleg fürdőiről ismert, de az itt található barlangok kialakulása is a vízhez kapcsolódik. Ezek egyik legérdekesebbje a Molnár János-barlang, amelyik majdnem teljes egészében víz alatt van, éppen most születik. A tudományos jelentősége az, hogy az aktív járatokban „működés közben” tanulmányozhatók a hévizes eredetű barlangokat kialakító folyamatok. Azaz a víz, amely a már kiemelkedett barlangokat (Ferenc-hegyi, Mátyás-hegyi stb.) kioldotta, az a Molnár János-barlang járatait még most alakítja. További kapcsolódási pont a vízhez a vízellátás, hiszen egy ekkora városnak a vízellátása is egyedülálló. Azok a vízművek, amiket Budapesten a XIX. század második felében építettek, azok úttörő jelentőségűek voltak!”

A könyv első részében akár egy külön kötetet is megtöltő, általános földtani és vízföldtani ismertető kapott helyet: a területen található 60 barlang, 16 tanösvény, 26 földtani alapszelvény, 64 tó, 21 forrás és 24 fürdő alapadatai szerepelnek benne részletesen. Gyakorlatilag minden össze van itt gyűjtve, aminek bármilyen földtani-vízföldtani vonatkozása van. A nagyrészt Gyalog László által akkurátusan összegyűjtött adatok azonban nem csupán száraz táblázatok: „Nekem nagyon tetszettek a patakok, tavak, hogy milyen sok tavacska, apró kis patak van a főváros területén és környékén, amelyeket nem is ismerünk, pedig sokszor elmegyünk mellettük busszal, villamossal, vagy akár gyalogosan. Például csak menjünk végig a Gellért-hegy tövében, az Erzsébet hídtól a Gellért tér felé! Útközben nagyon sok márványtáblát láthatunk a falon, amelyek a sok-sok forrásra hívják fel a figyelmet.”

A geokalauzban olyan „földtani objektumok” is helyet kaptak, amelyekről elsőre biztosan nem a geológia jut az olvasó eszébe. Ilyen például az Országház, a WestEnd, a Dohány utcai zsinagóga, vagy Budapest metróhálózata. „Ez az én ötletem volt – mondja Maros Gyula, a könyv harmadik szerkesztője –, de végül mindenki elfogadta, és azt hiszem, hogy ettől kicsit kuriózum is lett ez a kötet, mert kibővítette a tárgykörét. Nem példa nélküli ez a városi kirándulásvezető, mert lehet ilyet találni például Londonban is, de hazánkban ez az első. Olyan pluszt adott az eddigi Budai-hegységi kirándulásvezetőkhöz, ami mindenkinek tetszett.” „Az is szempont volt – veszi át a szót Budai Tamás –, hogy a pesti oldalon viszonylag kevés geológiai látványosság van és ezekkel a szép épületekkel próbáltuk kiegészíteni az itteni látnivalókat. Valóban nem teljesen új az ötlet, mert ennek egy részét Főzy István geológus-kollégánk lelőtte már a Metró kövei sorozatával, néhány évtizeddel ezelőtt, amit használtunk is egyébként e könyv összeállításakor.”

A 314 oldalas kötet kereskedelmi forgalomba nem kerül, de az Intézet könyvtárában (1143 Budapest Stefánia út 14., e-mail: mafi.library@mfgi.hu) igényelhető, illetve online változatban a map.mfgi.hu oldalon érhető el.

Hozzászólások

Merre tart a zöldipar?

Merre tart a zöldipar?

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége egy Zöldgazdaság 2021 című tanulmánnyal jelenik meg.

Lezárult a szavazás!

Lezárult a szavazás!

Év végéig csaknem tízezer voks érkezett National Geographic Kutya Plusz Ember különszámának kezdeményezésében indított szavazáson.

Könyv egy elfeledett magyar királyi dinasztiáról

Könyv egy elfeledett magyar királyi dinasztiáról

A Magyar Királyság történetében több mint száz éven át játszott meghatározó szerepet a 15–16. század fordulóján felemelkedett Szapolyai-család.

Egy fotóalbum a tiszai vadvilágról

Egy fotóalbum a tiszai vadvilágról

Tíz év kitartó munka eredményeként, 2020 májusában, Molnár Péter kezébe vehette azt a fotóalbumot, amelyet már pár éve tervezgetett.

Magyarország legszebb tájai egy fotós és egy író szemével

Magyarország legszebb tájai egy fotós és egy író szemével

A természetfotós Ifj. Vasuta Gábor, a szövegek írója pedig Molnár Péter agrármérnök-ökológus, ők ketten kalauzolják Magyarország legszebb vidékeire az Élménytár című könyv olvasóit.

National Geographic 2021. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

10 560 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket