Tányéron a természet
Ízek, fák, receptek – a cím ismerősen csenghet, ám Itália és Indonézia helyett ez a szakácskönyv a Mecsek és a Zselic erdeibe repíti az érzékeket, és helyi recepteken keresztül ad ízelítőt az ott készült ételekből.
Több évszázados kultúránk és gyakorlatunk van abban, hogyan élhetünk harmóniában a természettel, miképpen élvezhetjük hasznait és védhetjük értékeit. A vadászat, a gyűjtögetés ősi tevékenységek, az erdőkhöz régen sok, manapság egyre kevesebb mesterség és szokás kötődik.
Általánosan elmondható, hogy az erdőgazdaságoknál nem csak erdészek, de vadászok, lelkes horgászok, méhészek, gombászok, és az erdő kincseit kreatívan felhasználó hobbiszakácsok is akadnak szép számmal.
A tányérokon különböző nemzetiségek – svábok, felvidékiek, székelyek – hagyományos alapanyagaival is találkozhatunk, olyan fogások készülnek belőlük, amelyeket nagyanyáink még ismertek. Így őrizhetjük meg gyökereinket, miközben hangsúlyozzuk: a minőségi, természetes összetevőknek helye van a modern gasztronómiában. A cél, hogy a főzés élmény legyen: süssünk és főzzünk olyan odaadással, mintha ünnepre készülnénk, és becsüljük meg elődeink konyhai praktikáit!
A könyvben találunk reggelire, uzsonnára, piknikekre készíthető finom falatokat, komplett főételeket nem csak vadhúsból, és könnyű desszerteket, emellett külön fejezet foglalkozik a kamrapolcra szánt, különféle módon tartósított erdei kincsekkel.
A receptek mellett hasznos tippeket is olvashatók: az ételekhez, hozzávalókhoz kapcsolódó színes érdekességek, hangulatok, idézetek mintegy lelki táplálékként akkor is inspirálnak, ha főzés helyett csak lapozgatunk a könyvben.
A 92 oldalas dekoratív kiadvány a Mecsekerdő Zrt. gondozásában jelent meg. Megrendelhető a termeszetjaro@mecsekerdo.hu e-mail címen.