Medárd, Helga2023. június 08., csütörtök
Könyv

Bakancslista-Magyarország -777 kaland és úti cél

2020.08.24.NG
National Geographic Magyarország

Kocsis Noémi arra gondolt, mi lenne, ha ahelyett, hogy folyton Földünk távoli zugának bakancslistás helyei, élményei után vágyakoznánk, inkább szétnéznék végre Magyarországon.

Kocsis Noémi
Forrás: Molnár Artúr

Ahogy a székesfehérvári újságíró, író, szerkesztő mondja, bár sok helyre volt szerencséje eljutni a világban mostanáig, de Magyarország a tájaival, olykor meglepő helyszíneivel, legendáival, a még most is fellelhető vadregényességével mindig is a szíve csücske marad, amit mindenkinek érdemes lenne felfedezni, így született meg a Bakancslista-Magyarország (777 kaland és úti cél).

 

Az élményközpontú kötet nem csak ismeretekben és praktikus információkban gazdag, de izgalmas ötletekkel is szolgál akár egy rövid kiruccanásra, hétvégi kirándulásra akár hosszabb országnézésre vágynánk. Hol lépkedhetünk a Bujdosók lépcsőjén és az örök szerelem házában, hol ássuk az aranyat vagy találjuk meg a legnagyobb opált? Merre induljunk, ha tehenek között golfozni támadna kedvünk vagy éppen barlangban aludnánk? Vágjunk neki családdal, barátokkal vagy a párunkkal, legyen az kultúra, természet vagy gasztro, Noéminek mindenre van egy jó tippje.

A Zöld ipar Magazin főszerkesztője vagy, 1989 óta dolgozol a médiában, közel 10 000 cikked, riportod jelent meg a legkülönbözőbb témákban. Regényt is publikáltál már, így nem áll távol tőled a könyvírás. Mégis, mi adta az ötletet a magyar bakancslisták összegyűjtéséhez?
2018 végén a könyvtárban lapozgattam az egyik hazai kiadó akkoriban megjelent első bakancslistás kötetét, ezer nemzetközi úti céllal. Lenyűgözött a könyv gazdagsága, képanyaga és arra gondoltam, mennyire klassz lenne egy hasonló, magyarországi úti célokkal.

Gyorsan utánanéztem, nem találtam hasonló hazai találatot az interneten és a kiadó honlapján sem tüntették fel, hogy esetleg készülőben lenne ilyen könyv. Miután éppen téli szünet volt, karácsony előtt álltunk, s volt némi időm, csak úgy, hobbiból nekiveselkedtem, hogy kapásból hány élvezetes, egy ilyen könyvben szóba jöhető desztinációt és kalandot tudnék fejből összeírni. Százat egyből sikerült, aztán már célzottan bővítettem és rájöttem, nagyon élvezetes ez az egyrészt belső utazás, másrészt kutatómunka.

777 kalandot és úti célt ajánlasz, ember legyen a talpán, aki ezt mind végigjárja. Hogyan zajlott az anyaggyűjtés, milyen szempontokat vettél figyelembe?
Még sosem számoltam meg, hány helyen voltam valójában, vagy hány helyen voltam a 777-ből egynél többször, vagy tízszer akár. Vannak desztinációk, ahová például elindultam, de elmaradt a program, vagy elmosta egy zivatar és visszafordultunk. A kalandozásban benne van néha az is, hogy a célt a erőfeszítéseid ellenére sem éred el éppen. És van, hogy teljesíted ugyan, de azt tapasztalod, hogy másoknak közel sem ugyanazt az élményt jelentette. Az első számú szempont ezért az volt, hogy ötletet adjunk, felkeltsük a figyelmet, elindítsunk egy bizonyos belső bizsergést az olvasóban, hogy kedvet kapjon azonnal, vagy igen hamar útra kelni. A második fontos szempont volt az általános elérhetőség. Hiába klassz egy úti cél, ha földrajzilag-fizikailag nehezen megközelíthető, ha szóba sem jöhet, hogy gyerekkel neki indulj, vagy ha olyan sokba kerül, hogy egy átlagos magyar család pénztárcája nem bírja el. Honlapok és blogok százait fésültem át, hogy minden kis részletet leellenőrizhessek, a nyitva tartástól az ott kapott szolgáltatásig. És volt két nagyszerű családi segítségem, akik naponta több tucat hívással még egyszer leellenőrizték az adott helyszíneket, vagy kalandok összes apró részletét.

Várd meg a napfelkeltét a Pusztatoronynál! (Somogyvámos)

 

A csodás képek százával illusztrált kötet fejezetei a szokásos, tájegységenkénti tagolás helyett különféle kalandokat kínálnak.
Az utazás néha pénzkérdés, tudjuk – de legtöbbször vágy és hangulat függvénye. És persze a nyitottságé. Sok ismerősöm van, akik akkor is elindulnak, ha benzin sincs éppen a kocsijukban. Nekem nagyon bejön az az attitűd, hogy legyünk mozgásban és akkor még mindig megvan a lehetőség a legjobb kilátásra, míg az egy helyben maradás nem ad semmi pluszt. Természetesen bizonyos helyzetekben – kisgyerekkel túrázva, több napig kalandozva – fontos a tervezés is, ezért kérem az előszóban, hogy minden útra kelést előzzön meg, ha lehet, egy internetes ellenőrzés, vélemények átnézése. A kötetet éppen ezért a szokásos földrajzi tagolás helyett inkább hangulati elemekre bontottam. Hiszen van, hogy inkább szépséget szívnánk magunkba egy nyugodt helyen, távol a világ zajtól, máskor pedig éppen ellenkezőleg, egy abszolút eseménytelen és monoton munkával teli hét után csak egy hatalmas adrenalinfröccsre vágyunk. Van, hogy tanulni szeretnénk valami újat: a kötet kultúrás úti célokat összefoglaló fejezetében például ilyeneket gyűjtöttem egybe. És nyilván van, amikor az ember csak egy jó lángosra, vagy csülkös pacalra vágyik egy pohár igazi magyar borral – ezért a habzsi-dőzsi” gasztronómiás, fesztiválos rész sem maradhatott ki.

Egy ilyen kötet lapozgatása során óhatatlanul felmerül a kérdés, neked melyik kaland, melyik helyszín volt a kedvenced? 
Ez nehéz, mert hosszú lenne a lista, de azért öt pontba megpróbálom belesűríteni.

1.) Országosan egyedülálló Fejér megyében a gánti bauxitbánya Mars-béli tájra emlékeztető, színvörös környezete. Izgalmasan jókat lehet itt sétálni gyerekkel, gatyaféken lecsúszni a narancsvörös lankákon, műanyag dinoszauruszokat magunkkal vinni és léptékváltós, jópofa szelfiket készíteni velük.

2.) A káptalantóti Liliomkert piacon egy hideg rozét inni, valamelyik ligetes, dzsungeles kertvég hordóasztalánál és szemlélni a forgatagot.

3.) Leülni a ráckevei Duna-parton, a felújított hajómalom bejáratánál és a hattyúk irigy tekintetétől kísérve tésztás halászlevet kanalazni.

4.) Az agárdi aluljáróban nyaranként mezítláb táncolni egy karibi kongapartyn.

5.) Valamilyen extrém szálláshelyen megaludni – az elmúlt évek túrázása alatt háltunk földbe ásott kunyhóban, szénapadláson, vízággyal felszerelt indián sátorban és lombházban is. Listán van a Csepel teherautóban alvás, valamint a fák közé feszített óriási műanyag gömbben éjszakázás is.

Maradt még valami a Te hazai bakancslistádon?
Ó, rengeteg minden. Valahogy nem tudott magától leállni ez a projekt, így most is folyamatosan írom, jegyzetelem a kimaradt kalandokat. Folyton újabbakra találok, vagy valaki a figyelmembe ajánl valamit. Ezen a nyáron, ha a helyzet engedi, a legendákban és vadregényességben különösen gazdag BAZ megye lesz a cél megint. Azért megint, mert a gyerekkorom nyarait Miskolcon és környékén töltöttem, mégis megunhatatlan a közeli és távolabbi környék. Boldogkőváralja, Szinpetri, Sátoraljaújhely, Sárospatak már most is szerepel az idei nyári bakancslistámon.

Ahogy Noémi írja az előszóban, lehet ezt a könyvet egyfajta országregényként olvasni, hiszen tele vagyunk legendákkal, történetekkel, hősökkel. Lehet leltár, hogy rácsodálkozzunk saját gazdagságunkra. Ám a leghasznosabb talán akkor lesz, ha ötleteket merítünk belőle, majd némi elemózsiával a tarisznyánkban és nagy adag kíváncsisággal a lelkünkben nekiindulunk Magyarországnak.

Az interjút készítette: Balogh Boglárka

Együnk jókat, okosan!

Együnk jókat, okosan!

Az idő fáradhatatlan, egyre diktálja az ütemet. Legtöbbünk életét a munkában és azon túl is naptár, határidőnapló, ütemterv és órarend irányítja, ritmusát a percek, órák és napok özöne adja.

Távoli népekről, legendákról, szokásokról

Távoli népekről, legendákról, szokásokról

November végén jelent meg Harmincz Rita: Keleti Mesék című könyve, ami egy 43 különálló történetből álló felnőtteknek szóló utazós novelláskötet.

Könyv a híres magyar mentőkutyáról

Könyv a híres magyar mentőkutyáról

A Volt egyszer egy Mancs című könyv a híres mentőkutya első 5 évét  mutatja be, közben pedig a kiképzésébe és a speciális mentési tevékenységbe is betekintést nyer az olvasó.

Az óceánok martalócainak históriája

Az óceánok martalócainak históriája

Ha kalózokról esik szó, legtöbbünknek a kalózkodás aranykora, vagyis a 17–18. század tengeri rablói, kalandorai jutnak az eszünkbe.

Édesvízi gerinctelenek Közép-Európában

Édesvízi gerinctelenek Közép-Európában

Kibővítve és átdolgozva újra megjelent Kriska György külföldön is nagy sikerű Édesvízi gerinctelenek Közép-Európában című munkája. A közel 400 rajzot és fotót tartalmazó, videókkal ellátott, közérthető nyelven megírt könyv a hazai környezettudatos szemléletformálásnak is hasznos eszköze.

National Geographic 2023. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket