Zoltán, Szultána2024. június 23., vasárnap
Könyv

Könyv egy elfeledett magyar királyi dinasztiáról

2020.12.18.NG
National Geographic Magyarország

A Magyar Királyság történetében több mint száz éven át játszott meghatározó szerepet a 15–16. század fordulóján felemelkedett Szapolyai-család. A magyar történelem egyik legnagyobb fordulópontjának tartott eseményéhez, az 1526. évi mohácsi csatához kapcsolódó legújabb kutatások révén most törvényszerűen a dinasztia felé is nagyobb figyelem irányult.

 

De vajon hogyan értékelhető a Szapolyaiak teljesítménye a korszak nagy töréspontjai, a már említett mohácsi ütközet és Buda eleste körüli évtizedekben? Erre próbál meg választ adni a Fodor Pál és Varga Szabolcs szerkesztette kötet: Egy elfeledett magyar királyi dinasztia: a Szapolyaiak.

A könyv komoly történelmi adósságot törleszt, mert – ahogy a szerkesztők megjegyzik – a történelmi emlékezet másként viszonyul az Árpád-házi uralkodókhoz, illetve Mátyás királyhoz, mint a Szapolyaiakhoz: előbbiek megítélése egyöntetűen pozitív, míg utóbbiaké inkább negatív. De vajon mi lehet ennek az oka?

„Valljuk be, hogy a magyar közgondolkodás méltatlannak tartotta őket arra, hogy nagy királyaink mellett szerepeljenek. Jelzésértékű, hogy a nápolyi Anjouk időszaka is sokkal kedvezőbb besorolást kapott, náluk fel sem merül holmi stigmaként az idegen származás. Ezzel szemben a Szapolyaiak kapcsán már a kortársak arról suttogtak, hogy János személyében egy szláv eredetű uralkodó fejére került a magyarok Szent Koronája. Hiába tekintett az uralkodó magára a Hunyadiak hatalmának folytatójaként, hiába újította fel a nagy törökverő hadvezér, Hunyadi János síremlékét a gyulafehérvári székesegyházban, mégsem sugárzott a Hunyadiak dicsfényéből semmi a családra” – mondta Varga Szabolcs történész, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont munkatársa a dinasztia nagy ívű felemelkedése körül kialakult vitákra reflektálva.

A magyar történelmi emlékezetben gyakran bukott emberként, intő történelmi példaként szerepelnek az életükből időről-időre idézett történetekben: Jánosnak a mohácsi ütközetből való távolmaradása, Izabella királynőnek Budáról, majd Erdélyből megalázó módon való távozása és János Zsigmondnak az 1566. évi zimonyi találkozója a Magyar Királyság végzetét jelentő, agg Szulejmán szultánnal.

A kötetben olvasható legfrissebb kutatások rámutatnak többek között, hogy a Szapolyaiak kétségtelenül jól kormányozták a birtokaikat, gondosan foglalkoztak uradalmaik fejlesztésével, és törekedtek azok minél hatékonyabb működtetésére. A családnak nem kellett szégyenkeznie akkor sem, ha tagjainak műveltségét, politikai-kormányzati teljesítményét vagy éppen a mecenatúra terén tett erőfeszítéseit vizsgáljuk.

„A család bekerült az európai királyi dinasztiák szűkebb elitjébe, és ezen a téren a Szapolyaiak bizony lekörözték a Hunyadiakat. Gondoljuk csak arra, hogy Mátyásnak milyen nehezen sikerült rangban megfelelő feleséget találni magának. Közel tizennyolc év uralkodás és több győztes háború kellett ahhoz, hogy Aragóniai Beatrixot oltár elé vezethesse 1476-ban. Szapolyai János ezzel szemben már a hatalom megragadásakor királyi rokonsággal bírt, ő maga pedig agglegényként készen állt arra, hogy jó házassággal tovább erősítse a család európai beágyazottságát” – írja a könyv előszavában Fodor Pál történész, turkológus, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója.

A Szapolyaiak pályája sokban hasonlít a Hunyadiakra, és János király, majd Izabella környezetében tudatosan ápolták Hunyadi János és Mátyás emlékét. Végül is az utolsó magyar királyi dinasztiáról beszélhetünk velük kapcsolatban, akik Lengyelországában és Itáliában is komoly kapcsolatokkal rendelkeztek, és Magyarországon is komoly társadalmi bázissal bírtak. Nem János állítólagos mohósága, hanem a család gazdasági eredményei, politikai kapcsolatai, és Jánosnak az erdélyi vajdaként elért sikerei álltak a királlyá választása mögött. A Habsburgoktól ódzkodó magyar nemesség és egyházi társadalom joggal gondolta azt, hogy a Szapolyaiak lesznek a legjobb megoldás az ország számára. Csak kevesen ismerték fel, hogy a mohácsi csata után elveszett az „önálló magyar út” lehetősége. A tanulmányokat elolvasva pedig az is kitűnik, hogy ami elég volt az ország leggazdagabb főúri családjai közé kerüléshez, az már kevésnek bizonyult királyként az európai politikában. János számára a Magyar Királyság trónja egyre nagyobb falat lett a folyamatos kudarcok és elszigetelődés éveiben.

„Tény és való, hogy egy uralkodó sikerességét a célszalag átszakításakor, azaz a halál pillanatában lehet először tényszerűen megállapítani. Ebben a tekintetben a Szapolyaiak látszólag nem álltak túl jól. Igaz, az ország sértetlenségét és területi integritását valószínűleg egy sokkal jobb és ügyesebb kormányzattal sem sikerült volna megőrizni” – mutatott rá Varga Szabolcs, hozzátéve, hogy kiszolgáltatottságuk ellenére a Szapolyai-dinasztia testesítette meg a Magyar Királyság mindinkább fikcióvá váló egységét. Nekik köszönhetően született meg 1570-ben az Erdélyi Fejedelemség az ország keleti területein, és ezzel biztosították a magyar államiság továbbélését itt. Ugyanakkor János királyt abban komoly felelősség terheli, hogy akarva-akaratlanul az Oszmán Birodalom „szálláscsinálójává” vált az ország szívében.

A kötet egyik újdonsága az a felismerés, hogy a korabeli emlékekből és történetírói szövegekből János kapcsán akár a jó király portréját is megrajzolhatnánk. Ahogy írják, „egy jobb korban Jánosból akár egy új Mátyás válhatott volna”. Mindez azonban a család kihalásával együtt elenyészett, ám a mohácsi csata 500. évfordulójához közeledve van remény a jobb megismerésükre. A horvát–bosnyák határszélen felbukkanó Szapolyaiak a Felvidéken, Szepesváron és Trencsénben alapozták meg a hatalmukat, majd Erdély lett az igazi otthonuk, miközben Buda átépítése is a nevükhöz fűződik. Így rajtuk keresztül a Kárpát-medence történelmi egysége is megelevenedik, és jobb megismerésükkel az utolsó magyarországi királyi dinasztia kerülhet reflektorfénybe.

Írta: Jeki Gabriella

Hozzászólások

Az évtized legfontosabb könyve

Az évtized legfontosabb könyve

Ha csak egy könyvre jut időnk mostanában, ez legyen az: Jordán Ferenc – Az ember vége, a természet esélye

Árkon-bokron Albániában

Árkon-bokron Albániában

A Magyar Biológiai Társaság kiadásában jelenik meg az Árkon-bokron Albániában című könyv, amely fiatal, részben múzeumi botanikusok tanulmányútjainak népszerű élményeit összegzi.

Rokonok vagyunk

Rokonok vagyunk

Dr. Jane Goodall ajánlásával megjelent a Rokonok vagyunk című kötet, amely a magyar állatkertekben élt csimpánzok nem mindennapi történetét meséli el.

Együnk jókat, okosan!

Együnk jókat, okosan!

Az idő fáradhatatlan, egyre diktálja az ütemet. Legtöbbünk életét a munkában és azon túl is naptár, határidőnapló, ütemterv és órarend irányítja, ritmusát a percek, órák és napok özöne adja.

Távoli népekről, legendákról, szokásokról

Távoli népekről, legendákról, szokásokról

November végén jelent meg Harmincz Rita: Keleti Mesék című könyve, ami egy 43 különálló történetből álló felnőtteknek szóló utazós novelláskötet.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket