Janka, Zsanett, Johanna, Nándor2023. május 30., kedd
Kultúra

Két évforduló – elnyomottak és alávetettek ünnepei

National Geographic Magyarország

Augusztus 28-án két különleges évfordulót is ünnepelhetünk. Mindkettő elnyomottakhoz, mindkettő harcokhoz kötődik. Igaz, az egyik magyar, a másik amerikai esemény, s az egyik egy szabadságharc, a másik pedig egy erőszakmentes mozgalom jelképévé vált.

„Van egy álmom, hogy egy napon fekete kisfiúk és fekete kislányok úgy foghatják kézen a fehér kisfiúkat és kislányokat, mint testvéreiket, fivéreiket és nővéreiket.” Ez a híres idézet Martin Luther Kingtől, amerikai polgárjogi harcostól származik, aki a feketék és az elnyomottak érdekében küzdött egész élete során, s aki a legfiatalabb béke Nobel-díjas volt a világon. A mondat 1963. augusztus 28-án hangzott el, éppen negyven évvel ezelőtt egy washingtoni gyűlés és felvonulás végén.

De nézzük, hogyan is kezdődött a történet! A későbbi „legenda” 1929. január 15-én született – ez a nap egyébként ma hivatalos állami ünnep az Egyesült Államokban – Michael Luther King néven. Csak hatéves korában keresztelték át szülei a Martinra, így ugyanaz lett a neve, mint édesapjáé, aki az Ebenezer Baptista Templom lelkipásztora volt.

Az ifjabbik King 1944-ben iratkozott be az atlantai Morehouse College-ba, ahol eredetileg nem vallási tanulmányokat akart folytatni. Találkozott azonban Dr. Benjamin Maysszel, aki meggyőzte arról, hogy az egyházi karrier is komoly intellektuális kihívásokkal jár. Miután bakkalaureátusát (bachelor degree) megszerezte, 1948-ben a pennsylvaniai Chester városában járt teológiai szemináriumba. Ott aztán megkapta a legkiválóbbaknak járó Plafker-díjat és a J. Lewis Crozer-ösztöndíjat egyaránt. 1953 és 1955 között megszerezte a doktorátust is.

Időközben King megnősült és az Alabama állambeli Montgomery városban, a Dexter Avenue Baptist Templom lelkipásztora lett. Itt tette első kijelentéseit arról, hogy polgárjogi mozgalomra lenne szüksége a fekete közösségnek. Sikerült is mozgósítania az afroamerikai lakosságot, és egy 382 napos bojkottot szerveztek, amely a városi buszokon akkor még létező faji megkülönböztetés ellen irányult. (Feketék és fehérek nem utazhattak együtt a buszokon.) King túltette magát a letartóztatásokon, és más egyéb tettlegességeken, amelyeket el kellett szenvednie amúgy teljesen erőszakmentes viselkedéséért. Még a házát is megpróbálták bombával felrobbantani, ám ő kitartott nézetei és álláspontja mellett. Végül az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága mondta ki, hogy a szegregáció a buszokon alkotmányellenes.

Immár nemzeti hősként és a polgárjogi mozgalom egyre növekvő tekintélyű vezetőjeként King 1957-ben megkezdte az előkészületeket egy szervezet kiépítésére, amelyet a fekete vezetőkből alakított ki, s amelyet Southern Christian Leadership Conference (SCLC, Déli Keresztény Vezetői Konferencia) névre kereszteltek. Kinget elnöknek választották a mozgalomban, és ez a szervezet aztán elkezdett más, szintén diszkriminációt elszenvedő közösségeknek is segítséget nyújtani.

Első könyvének megírása után, Indiából hazatérve, King 1960-tól édesapjával együtt lett az Ebenezer Baptista Templom társ-lelkipásztora. Három évvel később erőszakmentességet hirdető politikája a legnagyobb kihívással volt kénytelen szembenézni: az USA-beli Birminghamben egy hatalmas tüntetést a rendőrség brutalitása szakított félbe. A demonstrációt egyébként az áruházakban alkalmazott faji megkülönböztetés elleni tiltakozásból szervezték meg. Kinget megint letartóztatták, azonban elhallgattatni nem tudták: a börtönből írt levelei még nyomatékosabbá tették követeléseit.

Ugyanebben az évben, 1963-ban mondta el a már a bevezetőben is idézett híres, „Van egy álmom…” című beszédét. Nem véletlen, hogy a Time magazin 1963-ban őt választotta az év emberének, pár hónappal később, 1964-ben pedig már a Nobel-díjat vehette át politikai tevékenységéért.

King politikáját azonban sokan nem ismerték el: halálát egy golyó okozta, amelyet 1968. április negyedikén Memphisben lőttek ki. A beszédet tartó King mellett állt a ma élő legnevesebb fekete polgárjogi aktivista, Jesse Jackson is. Bár King nem élte túl a nyaklövést, nézetei, tézisei többé-kevésbé ma is áthatják az amerikai társadalmat, jóllehet a feketék társadalmi szintű problémái közel sem nevezhetők megoldottnak.

Egy magyar évforduló

Kereken háromszáz évvel ezelőtt Magyarországon is fellélegezhettek az elnyomottak. Legalábbis az ország egy részén, és az elnyomottaknak is csak egy része. Sőt, akik fellélegezhettek, azoknak súlyos terhet is kellett vállalniuk. Vagyis elmondhatjuk, hogy korántsem minősíthető korszakalkotónak a magyar évforduló, de néhány párhuzam azért vonható az amerikai feketék és a magyarországi jobbágyok szabadságtörekvései között.

Mielőtt további rébuszokba bonyolódnánk, említsük meg a magyar évfordulós eseményt: 1703. augusztus 28-án bocsátotta ki II. Rákóczi Ferenc, a Habsburgok elleni szabadságharc fővezére az úgynevezett vetési pátenst, amely a jobbágyok helyzetét szabályozta. Rákóczi szándékai szerint országos hatáskörű rendelkezésről volt szó, de természetesen a később erdélyi, illetve vezérlő fejedelemmé választott politikus csak az éppen a kurucok fennhatósága alatt lévő területeken érvényesíthette akaratát. Ez az akarat pedig arra vonatkozott, hogy a szabadságharchoz csatlakozó, a kuruc táborban katonáskodó jobbágyokat, valamint otthon hagyott feleségüket és kiskorú gyermekeiket a földesúri és a közterhek alól mentesítették.

Az otthon maradó, nem katonáskodó jobbágyokat viszont Rákóczi kötelezte a földesuraknak teljesített addigi szolgálatra, csupán a szokott mértéken felüli megterhelésüket tiltotta meg. A katonáskodó – oldalági – családtag sem mentesítette egyébként az otthon maradt gazdát a terhek alól.

Mindebből látszik, hogy 300 évvel ezelőtt a magyar politikában lehetetlen lett volna a jobbágyfelszabadítás, még a földesúri terhek részleges eltörlése is óriási ellenállásba ütközött 1703-ban. A jobbágykérdés megoldása a reformkorban, másfél évszázad múlva, az 1820-as, 1830-as években is központi téma, és akkor is csak az önkéntes örökváltságba mentek bele az urak. Végül az 1848-as forradalom söpörte el véglegesen Magyarországon a jobbágyrendszert, és kevesen tudják, hogy ehhez az intézkedéshez még a Habsburgok sem mertek hozzányúlni 1849-ben, amikor leverték a szabadságharcot.

Ősi sziklarajzokat találtak Svédországban

Ősi sziklarajzokat találtak Svédországban

A 2700 éves ábrák egy meredek, mohával fedett sziklán bukkantak elő.

Kamikazeakcióban elsüllyedt hajót találtak

Kamikazeakcióban elsüllyedt hajót találtak

A USS Mannert L. Abele 1945 áprilisában süllyedt el, miután egy japán gép eltalálta.

Wisconsin újjáéledő városa

Wisconsin újjáéledő városa

Wisconsin állam élettől lüktető legnagyobb városát áthatja a kemény fizikai munkát végzők energiája és a művészvilág összetartása.

Shakespeare kortársa és vetélytársa

Shakespeare kortársa és vetélytársa

1593. május 30-án szúrták le egy kocsmai csetepaté során Christopher Marlowe angol költőt, drámaírót, Shakespeare kor- és vetélytársát, egyes tudósok szerint szerzőtársát. Élete fordulatos kalandregénybe illik, lángelme, de kötekedő kalandor is volt, aki alig harmincévesen halt erőszakos halált.

A világ nyolcadik csodájaként említik

A világ nyolcadik csodájaként említik

A Szentpétervárhoz tartozó Carszkoje Szelóban található Katalin-palota több díszes szobából áll, ezek közül az egyik legismertebb a Borostyánterem.

National Geographic 2023. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket