Klotild, Cecília, Károly2023. június 03., szombat
Kultúra

“Európa atyja” – negyven éve halott

National Geographic Magyarország

Negyven évvel ezelőtt, 1963. szeptember 4-én halt meg Robert Schuman, aki az egységes Európa előkészítőjeként kerül be a történelemkönyvek lapjaira. A német-francia-luxemburgi politikust a "legeurópaibb" államférfiak egyikeként tisztelhetjük ma is.

A nacionalisták és a kommunisták hevesen bírálták, a középre tartó, a hosszú távú megbékélésre törekvő erők viszont máig példaképüknek tarják azt a luxemburgi-francia-német politikust, akinek már a nemzetisége sem dönthető el egyértelműen, s akit nem véletlenül tartanak sokan az egységes Európa atyjának.

A luxemburgi Clausen településen született Robert Schuman, 1886. június 29-én. Édesapja lotaringiai származású volt (akkoriban ez a terület Németországhoz tartozott, de 1870 előtt még francia volt), édesanyja luxemburgi. A kis Robert kétnyelvűségben nőtt fel: franciául és németül is beszéltek otthon, illetve az iskolában.

Német jogász

1904-1910 között Schuman jogot tanult Bonnban, Münchenben, Berlinben és az akkor éppen Straßburgnak nevezett városban, ahol a doktorátust is megszerezte. A várost később, az első világháború után megint franciául kellett írni, minthogy Elzász-Lotaringia székhelye is visszakerült Párizs fennhatósága alá.

A későbbi Európa-politikus 1912-ben nyitja meg ügyvédi irodáját a lotaringiai Metzben (aligha kell mondanunk: ez a város is gazdát cserélt később). Egy év múlva ő szervezi a „60. Német Katolikus Nap”-ot a városban. Schuman ugyanis eredetileg papnak készült, s ha ezzel a tervével fel is hagyott, soha nem szakadt el az egyháztól. Életrajzaiban megemlítik, hogy a német hadseregben szolgált az első világháborúban. Érdemes ugyanakkor megjegyeznünk, hogy beosztása nem volt „túl magas” – póttartalékos volt…

Francia politikus

Az első világháború befejezése, Elzász-Lotaringia Franciaországhoz csatolása, vagyis 1918 után Schuman átélte azt, amit sok erdélyi, kárpátaljai és felvidéki magyar család: anélkül, hogy helyet változtatott volna, megcserélték az állampolgárságát. Francia citoyenként (állampolgárként) folytatta tehát pályafutását, és ő kihasználhatta, hogy beszélt franciául, az új többségi nemzet nyelvén is. 1919-ben máris az “Union Républicane Lorraine” (URL, Lotaringiai Republikánus Unió) tagjai között találjuk, és ennek meg is lett az eredménye: 1919 és 1940 között a francia Nemzetgyűlésben képviselői posztot foglalhat el.

Schuman ekkor Elzász-Lotaringia önállóságáért lép fel vallási és nyelvi szinten, ugyanakkor kifejezetten nem követeli a terület autonómiáját. 1929-1936 között az Elzász-Lotharingia Bizottság elnöke, régiójának egyik legtekintélyesebb politikusa. Schuman már a húszas években szoros kapcsolatokat épített ki európai kereszténydemokrata szellemiségű politikusokkal, köztük az olasz Alcide de Gasperivel és a német Konrad Adenauerrel, akik a második világháború utáni NSZK és Olaszország meghatározó személyiségei lettek.

Időközben több pártot is megjárt Schuman. Az URL után az ERD, majd a PDP, a Népi Demokratikus Párt tagja lesz, annyi bizonyos, hogy a második világháború előtt egyetlen politikai szervezetben sem marad túl hosszú ideig.

A német offenzíva éve

Párizsban államtitkár-helyettesi posztot vállal a Reynaud-kormányban (menekültügyekkel foglalkozik), amely 1940 márciusától júniusig, a német offenzíva győzelméig volt hatalmon. Reynaud helyét júniusban a németekkel kollaboráló Pétain veszi át. Pétain neve a megszálló németekkel kollaboráló Vichy-rendszer emblémájává válik. Míg az első világháború francia hadvezére, Pétain együttműködik Hitlerrel, addig a félig-meddig német származású Schuman nem hajlandó erre, és kilép a kormányból.

A kabinetből való kiválása súlyos következményekkel jár: a Gestapo letartóztatja 1940-ben, és két éven át előbb börtönben, majd különleges őrizetben vigyáznak rá. A metzi raboskodás után a Rajna túloldalára, Pfalzba szállítják. Onnan sikerül visszaszöknie 1942-ben Franciaországba, ahol illegalitásba vonul (egy bencés kolostorban bujkál), és részt vesz az ellenállás, a Résistance tevékenységében.

Kitartása és hősiessége a második világháború után nyeri el jutalmát: az újjáéledő francia politikában végre az első vonalba kerül: a republikánus MRP jelöltjeként tagja lesz a Nemzetgyűlésnek, s a parlamenti képviselőséget 1963-ig, halálának évéig megőrzi.

Európa újraszervezése

1946-47-ben pénzügyminiszter a Bidault- és a Ramadier-kormányokban. 1947-48 között pedig ő maga a miniszterelnök Párizsban. Legfontosabb, a jövő szempontjából nézve a leglényegesebb tevékenysége azonban külügyminisztersége idején zajlik. 1948 után öt különböző kabinetben irányítja a francia diplomáciát, és ekkor rakják le azokat az alapköveket, amelyre a későbbi Európai Unió épül.

A német-francia kiegyezés egyik legtevékenyebb híveként 1950-ben Mainzban és Berlinben tart beszédet (németül), és fellép a két ország közeledése érdekében. 1950. május 9-én pedig előterjeszti a nyugat-európai Montánunió tervét, az úgynevezett Schuman-tervet. Ez egyébként arra vonatkozott, hogy az elmúlt háborúk egyik fő okát, a lotaringiai vasérc és a németországi szénlelőhelyek kiaknázását közös alapokra helyezzék. Ez a gazdasági, szakmai jellegű elképzelés persze messze túlmutatott az acélipari közösség céljain. Hosszabb távon a Közös Piac, az Európai Gazdasági Közösség és végül az Európai Unió megalakítását készítette elő, nem egyszerűen új ötlet volt a „vaskereskedelem” fellendítésére.

1951. április 18-án aztán a Benelux-államok, Franciaország, Nyugat-Németország és Olaszország aláírták azt az egyezményt, amely az európai Szén- és Acélközösség megalapításáról szólt. Mindez a Schuman-terven alapuló Montánunió létrehozását jelentette. A szerződés 1952. július 23-án lépett életbe.

Külügyminiszterként Schuman fellépett az Európai Védelmi Közösség létrehozásáért is, és ugyancsak törekedett a Német Szövetségi Köztársaság egyenrangú partnerként való elismeréséért a nyugati államok között. Az ő alkotásának számít többek között az emberi jogokat és az alapvető szabadságjogokat rögzítő strasbourg-i konvenció.

Schuman politikáját elsősorban a gaullista nacionalisták támadták Franciaországban. Különösen sokat bírálták amiatt, hogy kompromisszumos álláspontot foglalt el a Saar-vidék ügyében (ez az Elzász-Lotaringiához hasonlóan sokat vitatott terület végül Németországhoz került a második világháborút követően). 1952. december 22-én aztán a Pinay-kormány bukásával egyidejűleg Schuman is leköszön a külügyminiszterségről.

Az európai államközösség megteremtéséért azonban továbbra is síkra száll: 1955 júniusában megválasztják az Európai Mozgalom elnökévé. 1955-56-ban ismét komolyabb szerepet vállal a francia politikában: igazságügyi miniszter lesz a Faure-kabinetben.

Az Európa Parlament első elnöke

1958-ban az Európa Parlament első elnökévé választják meg – méghozzá egyhangúlag. A választás helyszíne is jelképes: Strasbourg (immár így írják a város nevét, hiszen francia területhez tartozik). Az idősődő politikust egyszer még újraválasztják ebben a tisztségben, majd 1960-ban visszalép, és az Európai Parlament tiszteletbeli elnöke lesz.

1961 telén egy esti sétája során szívinfarktus érte az agglegény Schumant. Egész éjszaka magatehetetlenül hevert a fagyos időben a földön: ezt a traumát soha többé nem tudta kiheverni. 1963. szeptember 4-én hunyt el, szülőföldje közelében, a Metz melletti Chazelles-ben. A katolikus egyház is elismeréssel tekint személyére és munkásságára: a Vatikánban megkezdődött az eljárás azért, hogy boldoggá avathassák minden idők egyik „legeurópaibb” államférfiját.

Több ezer éves műkincseket találtak egy közúti ellenőrzés során

Több ezer éves műkincseket találtak egy közúti ellenőrzés során

A jelölt téglák az Izraelben állomásozó római hadsereghez köthetőek.

Kincsekkel teli sírokat találtak Kínában

Kincsekkel teli sírokat találtak Kínában

Több ezer éves, előkelő sírokat fedeztek fel, a nyughelyek nagy számú tárgyat rejtettek.

Munkások rongáltak meg ősi sírokat

Munkások rongáltak meg ősi sírokat

A nyughelyeket Izraelben tárták fel, az országban nagyon komolyan veszik a műkincsek védelmét.

A történelem egy sötét emlékére bukkantak

A történelem egy sötét emlékére bukkantak

Megtalálták a hírhedt második világháborús japán egység, a 731-es alakulat egyik bunkerét.

A pestis több ezer éves nyomaira bukkantak

A pestis több ezer éves nyomaira bukkantak

A kutatók 4000 éves, Angliában található nyughelyeket vizsgáltak.

National Geographic 2023. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket