Taksony, Ilma, Filoména2023. november 29., szerda
Kultúra

175 éve született Lev Tolsztoj

National Geographic Magyarország

Lev Tolsztoj nemcsak a világirodalom, hanem az emberi gondolkodás egyik legnagyobb alakja is volt. Aki a Háború és békét olvasta, annak aligha kell bizonygatni - Tolsztoj regényei messze túlmutatnak az irodalmon.

Az orosz író ugyanis a filozófia és a történelem alapkérdéseit nemcsak „feszegette”, hanem megoldásokat is kínált, amelyeket persze nem sokan fogadtak el. Az orosz cárt például egy polgárháború veszélyére figyelmeztette…

Tolsztoj életét számtalanszor feldolgozták már, ezért csak pillanatokat villanthatunk fel pályafutásából. A régi időszámítás szerint Lev Nyikolajevics Tolsztoj gróf 1828. augusztus 28-án született (ezt ma már szeptember 9-ének mondhatjuk), a családi birtokon, az azóta már legendássá lett Jasznaja Poljanán. Édesanyja Tolsztoj kétéves korában meghalt, s minthogy fénykép sem maradt utána, a felnőtté váló író még felidézni sem igen tudta őt. Nevelését és a családanyai szerepet ekkor egyik nagynénje veszi át. Kilencéves korában a família Moszkvában bérelt egy házat, ám nem sokkal ezután, 1837-ben édesapja egy barátjához utazva életét vesztette, sőt, nagymamája is ekkor halt meg. Mindez a fiatal Tolsztojt drámaian érintette, s a boldogság és a halál kérdése ezután már sohasem hagyja nyugodni.

Tanulmányok és sikertelenségek

Tolsztoj tanulmányai igen nehezen indultak. Egy másik nagynénje unszolására (az előző szintén elhalálozott időközben), másodszori próbálkozásra sikerül magát felvétetnie 1844-ben a Cári Kazáni Egyetemre, ahol azonban nemcsak jegyei voltak rosszak, hanem a társaságba sem tudott igazán beilleszkedni. Egy írásos kérelme fennmaradt ebből az időszakból, amelyet az egyetem rektorának, az akkor már világhírű államtanácsosnak és lovagnak, a híres matematikusnak, Nyikolaj Ivanovics Lobacsevszkijnak címzett, s amelyben felvételi vizsgára bocsátását kéri. (Lobacsevszkij végül megadta az engedélyt.) Előbb így a keleti nyelvekkel foglalkozik, egy év múlva viszont a jogi karra vált át.

Tolsztoj külső megjelenése, modora nem volt magával ragadó: a nők unalmasnak találták, barátai alig voltak, így az egyetemet be sem fejezve, a „sikertelenségben tobzódva”, 1847-ben visszatért Jasznaja Poljanára (amelyet abban az évben kapott meg örökségként). Nem véletlenül maradhatott fenn az alábbi mondása: „Nem az a kedves, aki szép, hanem az a szép, aki kedves.”

Nem sokkal később azonban ráunt a vidéki életre, és Moszkvába költözött, ahol megszállottként szerencsejátékokba kezd. 1849-ben már Szentpéterváron találjuk, hogy letegye jogi vizsgáit, ám nem csak ezzel foglalkozik, hanem elkaszinózza a pénzét, és ezért birtoka egy részét el kell adnia. 1850-ben Moszkvába tér vissza, ahol vagyonának eljátszásán ügyködik megint. Erdői és órája esnek ezúttal „áldozatul”. Iszik és játszik.

A hadsereg és az első irodalmi alkotások

Két év múlva a hadsereg kötelékében látjuk viszont: bátyjával együtt a Kaukázusba kerül. Az ottani harcokról nemcsak a csecsen háború mai, XX-XXI. századi veteránjai mesélhetnének, hanem Lermontov is megörökítette ezt a harcot a „Korunk hősében”. Tolsztojt mindez nem az akkori, hanem a gyermekkori élmények feldolgozására ösztönzi: ekkor kezdi önéletrajzi trilógiájának első részét, a Gyermekkort papírra vetni.

1853-ban megkezdődik a XIX. század egyik legértelmetlenebb küzdelme, a krími háború. A cári Oroszország veszít, Angliával, Franciaországgal, Törökországgal és a kicsiny Piemonttal szemben. A háború a győztesek szempontjából is értelmetlen, hiszen a területet sem Anglia, sem Franciaország nem tudja és nem is akarja megtartani, viszont óriási vérveszteségeket szenved minden résztvevő. (Az egyetlen haszonélvező a piemonti miniszterelnök, Cavour, aki parányi hadseregének bevetésével az olasz egység megteremtéséhez szerez nemzetközi támogatást.) Mindez azonban Tolsztojt, a Szevasztopolnál hősiesen, de hiába harcoló orosz hadsereg tagját súlyosan elgondolkoztatja. Ezek a tapasztalatok később a Háború és békében tűnnek fel kissé transzformálva. Újabb írása azonban továbbra sem a harcokról szól, hanem folytatja önéletrajzi írásait. (Ennek a háborúnak az értelmetlenségét angol oldalon Tennyson örökíti meg, többek között híressé vált, A könnyűlovasság támadása című költeményében.

Tolsztojra visszatérve, 1856-ban bátyja, Dimitrij is meghal. A családi tragédiák mellett ekkor próbálja meg idealizmusát a gyakorlatban is kipróbálni. Szeretné felszabadítani jobbágyait és átadni nekik a földet, de azok gyanakodva visszautasítják ajánlatát. Három év múlva újra próbálkozik az emberbaráti intézkedéseiről is méltán híressé vált író: iskolát nyit Jasznaja Poljanán, ahol saját pedagógiai elméletét kísérli meg valóra váltani. Tankönyveket is ír.

Háború és béke

Oroszország 1862-ben ünnepli a Napóleon fölött aratott diadal félévszázados évfordulóját. Ez adja az erőt ahhoz, hogy 1863-ban Tolsztoj elkezdje írni a Háború és békét, amelyet hat év múlva fejez be. Tíz év múlva, 1873-ban vág neki az Anna Kareninának, amely 1877-ben készül el.

Még 1862-ben feleségül veszi Szofija Andrejevna Berszet. Számos gyermekük születik, de közülük több is idő előtt meghal. Az első évek még boldogságban teltek, ám Tolsztoj világnézetében bekövetkezett fordulatot az asszony már képtelen volt követni. A férje azonosulni akart a néppel, s családjával együtt paraszti munkát végezni. Egyesek szerint amikor Tolsztoj megszabadult tulajdonától, a családtagok megosztották a birtokot maguk között, mintha Tolsztoj meghalt volna. Más források viszont úgy idézik fel a később megromlott kapcsolat egyik drámai pontját, hogy 1891-ben Tolsztoj lemond minden szerzői jogdíjáról, és összes vagyonát jobbágyainak akarja átadni. Fiai és felesége azonban ellenkeznek, és így inkább családjára hagyja a birtokot.

Az úgynevezett tolsztojánus nézetek is ezekben az évtizedekben születnek: ezen elvek alapja, hogy mindenki jónak és tisztának születik, csupán a körülmények teszik rosszá az embereket, vagyis a társadalom a hibás. Tolsztoj támadja a szociális egyenlőtlenséget, a hatalom kényszerítő eszközeit és az egyház hatalmát. Ugyan 1878-ban, ötvenévesen felveszi a kereszténységet, ám 1901-ben kiközösítik az Orosz Ortodox Egyházból, miután megírja Feltámadás című művét. A hivatalos körökkel sincs túl jó viszonyban: 1902-ben levelet ír a cárnak, és arra figyelmezteti, hogy ha nem ad szabadságot Oroszországnak, polgárháború fog bekövetkezni. Nem hallgattak rá, s noha az 1905-ös forradalmat még megéli, a bolsevik hatalomátvétel idején már nincs az élők sorában…

1910-ben vonaton próbál elmenekülni feleségétől, ám megbetegszik, és ezért megáll Asztapovo faluban. Pár nap múlva meghal.

Így lett trombitaművészből idegenvezető

Így lett trombitaművészből idegenvezető

Trombitaművészből lett Portugáliában idegenvezető, a Coimbrai Egyetemen nyelvtanár, gasztro rovat szerkesztő, esküvőszervező, akinek legnagyobb vágya, hogy évekkel később egy hátizsákkal utazza majd be Ázsiát.

Középkori kincset találtak Lengyelországban

Középkori kincset találtak Lengyelországban

A szakértők ritka, sziléziai lemezpénzekre bukkantak egy textilzsákban.

Elveszett kolostorra bukkantak Skóciában

Elveszett kolostorra bukkantak Skóciában

A deeri apátság kulcsfontosságú volt a skót írásosság történetében.

Ősi lelet írja át a társadalmi szerepekről kialakított képet

Ősi lelet írja át a társadalmi szerepekről kialakított képet

Úgy tűnik, a bronz- és vaskor fordulóján a nemi szerepek sokkal képlékenyebbek voltak, mint gondolnánk.

Érmékkel teli edényt találtak Mohendzsodárónál

Érmékkel teli edényt találtak Mohendzsodárónál

Az ősi lelőhely, Mohendzsodáro az Indus-völgyi civilizáció egyik legfontosabb városa volt.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket