Ákos, Bátor, Gábor2024. február 27., kedd
Kultúra

Szétmállóban – életveszélyes állapotban a Mátyás-templom

National Geographic Magyarország

Sokszori ígérgetés után, most talán történik valami: a kultuszminisztérium bejelentette, hogy rászánta magát az épület rekonstrukciójára. Tekintse meg képgalériánkat!

Magyarország és Budapest egyik jelképe, a Mátyás-templom. Kevesen tudják azonban, hogy az épület sok száz éves története során mindössze négy évet volt egyházi tulajdonban – éppen az utolsó négy esztendőben, 1999 óta –, a többi évszázadot nem éppen gondos állami felügyelet alatt töltötte a műemlék.

A Mátyás-templom ugyanis sokszor állami igényeket szolgált, így például volt koronázási templom, de ma is többféle turisztikai és kulturális szerepet tölt be, a hitéleti funkciói mellett – magyarázta a National Geographic Online-nak Mátéffy Balázs, a Mátyás-templom múzeumának igazgatója. Ugyanakkor ezeket a funkciókat mára képtelen ellátni a templom – tette hozzá -, hiszen az évente ideérkező 7-800 ezer turista az utóbbi napoktól kezdve már csak előtetők alatt közelítheti meg az épületet. A lehulló, illetve meglazult díszek, kőfaragványok ugyanis immár közvetlen életveszélyt jelentenek rájuk.

A tetőről aláhulló Zsolnay-majolikák, a dísztornyokról leeső faragványok miatt alapos felújításra lenne szükség – magyarázta Mátéffy Balázs. A fiatornyokról és a homlokzatról alpinisták szerelik le a meglazult darabokat, folyamatosan ellenőrzik szakértők az épület állagát, daruskocsik segítségével pásztázva a szerkezeti elemeket. Ez az állapot azonban nem sokáig tartható a múzeumigazgató szerint. A bezárásokat a tető folyamatos javításával próbálják elkerülni, erre szolgál a belépőíj, amelyet a turistáktól kérnek. Ugyanakkor a templom önerőből képtelen kigazdálkodni az elmúlt évtizedek során elhibázott vagy elmulasztott felújítási munkák okozta károkat.

A templom története

A Mátyás-templomot Schulek Frigyes a XIX. század végén a dél-német gótika stílusában alakította és építette át. A középkorban magában álló, de a török hódítás után zárt épületsorba illeszkedő épületet kibontotta a szomszédos házak közül, és így ismét önállóan díszíthette a Szentháromság teret. Schulek megépítette a Halászbástyát is, így olyan műemléki együttes jött létre, amelyet a XX. században is megpróbáltak megőrizni. Még Teleki Pál miniszterelnök hatására a negyvenes években megkezdődött a könnyen szétmálló mészkövek cseréje, de a világháború ezt a folyamatot megakasztotta. A kőcsere lényege az volt, hogy keményebb mészköveket építettek be a falba (ezek ma is láthatók, sokkal fehérebbek a régebbi építőanyagoknál). Ez a csere a szocialista rendszer idején is folytatódott, de valamilyen oknál fogva senki sem gondolt arra, hogy ha félig végzik el a munkát az, nagyon komoly károkat okozhat.

A keményebb kő ugyanis nem ereszti át (annyira) a vizet, és a régebbi építőanyagok és az újak találkozásánál így az ódon, puha kövek sokkal gyorsabb ütemben indulnak mállásnak, minthogy ők szívják magukba a felesleges vizet is. A szétmálló régi kövek pusztulása tehát a régi és az új találkozásánál a legkritikusabb, és az egész épület tartószerkezeteit is lerontják. Különösen a harangtoronynál okoz gondot ez a jelenség.

A világháború utáni felújítások további tévedése az volt, hogy a mészkőfaragványokba, amelyek a homlokzatot és a tornyokat díszítik, a korábbi réz és bronz tartóeszközök helyett vasat szereltek. A vas azonban – mint közismert – rozsdásodik. Ez még nem is lenne olyan nagy baj, azonban a korrodálódó vas kitágul, és szétrepeszti azt a mészkövet, amely körülveszi. Ezért kell egymás után leszerelni a faragványokat a templomról, nehogy maguktól hulljanak alá. Ezekből a darabokból „kiállítást” is rendeztek a belépő csarnokban, pontosabban a keleti oldal egyik mellékoltáránál, az altemplomba vezető lejárat mellett.

A szétmálló, repedező kövek nemcsak a tetőn okoznak gondot. A rózsaablak fölötti, a nyugati homlokzat timpanonját alkotó vékony mészkőoszlopok egyikét szintén szétfeszíti a rozsdás vas, ezért sínbe kellett rakni.

A beázások miatt a keleti oldal másik mellékoltárán a freskók is lepattogzanak. A sok beázás azonban nem is olyan veszélyes, mint a kiszáradt falak: ezekre ugyanis „kiül” a salétrom, és végképp tönkreteszi a falfestményeket – magyarázta Mátéffy.

Tervek az átépítésre és a felújításra

A plébánia már 1998-ban észlelte a problémák egy részét. Akkor még csak a beázásokkal foglalkoztak, azóta viszont egyre több hiányosságra, hibára derült fény. Bevezették ugyan a belépődíjat, de ez nem fedezi a felújítás és a szükséges átépítés költségeit. Később rácsokat helyeztek el, amelyek megakadályozták a templom oldalfalainak a megközelítését, nehogy a turistákra essenek a kődarabok. Azóta viszont már az életvédelmi tetőket is fel kellett szerelni a bejáratokhoz. Az utóbbi időben egyébként már hatalmas faldarabok is leváltak az épületről, amelyek nem a díszítmények, hanem a tartóelemek részét képezték.

Az átépítésre már csak azért is szükség lenne, mert az itt rendezett koncertekhez raktárak kellenek, a turisták templomba való belépését pedig meg kellene változtatni. A Mária-kapu ugyanis az épület egyik legértékesebb, a középkori maradványokat legjobban őrző része, ám az itt létesített jegypénztár miatt nincs lehetőség a bemutatására. Éppen ezért egy rámpát szeretnének építeni a templom déli oldalán a plébánia szakértői, hogy a föld alá vezessék előbb a turistákat, akik alulról közelíthetnék meg a Mátyás-templom belsejét. Szeretnék a harangtorony páratlan kilátást biztosító pontját is hozzáférhetővé tenni, ám ehhez a kétirányú haladást is ki kell alakítani a toronyban. A belső átépítésekre a telefonvonalak, a világítás és a fűtés korszerűsítése miatt is szükség lenne – magyarázta Mátéffy.

A múzeumigazgató elmondta, hogy kérésük – úgy tűnik -, végre meghallgatást nyert. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megadta az elvi engedélyt az átalakításhoz, és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma is bejelentette, hogy elindítja a Mátyás-templom rekonstrukciós programját. A tárca sajtóirodája korábban azt is közölte, hogy a tárca elkészítteti az épület rekonstrukciós tervét, és – a szükséges közbeszerzési eljárások lefolytatása után – 2004 második felében elindulhat a rekonstrukció kivitelezése. A beruházás mintegy 4 évet vesz majd igénybe, becsült összköltsége 4-5 milliárd forint.

Ősi templomokat tártak fel Indiában

Ősi templomokat tártak fel Indiában

A struktúrák több mint ezer évesek.

Római kori településre bukkantak Angliában

Római kori településre bukkantak Angliában

A lelőhely egyik legizgalmasabb maradványa egy Mercuriust ábrázoló figura.

Digitalizálják Nagy Britannia utcai falfestményeit

Digitalizálják Nagy Britannia utcai falfestményeit

Az országban számtalan helyen díszítik a házfalakat egyedi festmények, domborművek, amelyek egy épület lebontásakor vagy felújításakor elvesznek.

Gyönyörűen faragott tárgy került elő egy folyóból

Gyönyörűen faragott tárgy került elő egy folyóból

Az Olaszországban feltárt temetkezési oltár a Római Birodalom korából származik.

Több ezer éves gyilkosság áldozatát vizsgálták

Több ezer éves gyilkosság áldozatát vizsgálták

A vittrupi ember maradványait 1915-ben tárták fel.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket