Elkészült a Pannonhalmi Apátság pincészete – 31 hektáron termelnek a szerzetesek
Közel 400 millió forintos invesztícióval elkészült a Pannonhalmi Apátsági Pincészet új épülete, a beruházáshoz 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek az Európai Unió SAPARD forrásából, az új pinceépületet csütörtökön avatják - közölte az MTI érdeklődésére kedden Rábai László pannonhalmi főapáti titkár.
Elmondta: a monostor borászati hagyományának felélesztésére gazdasági társaságokat alapítottak, a kft.-k többségi tulajdonosa a Pannonhalmi Bencés Főapátság, kisebbségi részese pedig a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. A teljes beruházásra közel egymilliárd forintot fordítanak.
Az önerőből, hitelből és támogatásból összeadódó beruházási összegből Pannonhalma, Écs és Ravazd környékén 52 hektár földterületet vásároltak, amiből 31 hektárt már betelepítettek. A telepítésre hektáronként ötmillió forintot fordítottak.
A nagyberuházás részeként közel 1.800 négyzetméter alapterületű pincészetet építtettek. A négyszintes présházban a gravitációs elvet alkalmazzák a must és a bor mozgatásánál, szivattyút nem alkalmaznak a szőlő útjának követésére a présháztól a tároló pincékhez, ahol hordókban és kóracél tartályokban érlelik a nedűt.
Az 1945-ig a főapátság tulajdonában lévő szőlőtermő területeket elsősorban világfajtákkal, egyebek között rajnai rizlinggel, fűszeres traminivel, sauvignon blanc-nal, illetve pinot noirral, illetve kisebb mértékben tradicionális fajtákkal, köztük ezerjóval és sárfehérrel telepítették be. Ez év őszén még további hat hektár telepítését végzik el. A töveket egymástól 80 centiméterre ültetik, a sorokat pedig egymástól 2, 4 méterre alakítják ki.
Már az idén is szüreteltek arról a 15 hektárról, amelyet a termő ültetvénnyel együtt vásároltak meg. Az első szüretből 60 ezer palack bort állítanak elő az évi 300 ezer palack kapacitású feldolgozóban. A pincészet borait, köztük a napokban palackokba kerülő új bort, a St. Martinus Cuvée-t a magyarországi kereskedelmi forgalomban értékesítik, de a világörökségi rangot elnyert Pannonhalmi Bencés Főapátságot felkereső turisták a helyszínen is hozzájuthatnak.
A borászat évszázados tradíció a bencés főapátság történetében, ezt bizonyítja, hogy Szent István 1001-ben kiállított alapító levelében a szőlő már szerepel, a bazilika 12. századi oszloptalapzatán pedig a kifaragott szőlőfürt látható.