Egyre nagyobb az érdeklődés a szürkemarha biohúsa iránt

Élénkül az érdeklődés az ősi fajtaként számon tartott magyar szürkemarha iránt, koleszterin-szegény bio húsa miatt magas árat lehet elkérni a külpiacon - közölte az ország egyik legnagyobb állományát Apajpusztán legeltető gulya tulajdonosa az MTI-vel.
Szomor Dezső elmondta: évszázadokkal ezelőtt a szürkemarhát lábon terelték a hajdúk Európa nagyvárosaiba, az intenzív állattartás térhódításával azonban az elmúlt évtizedekben más fajták kerültek előtérbe, és így mérséklődött iránta a kereslet. Most azonban ismét kapós lehet, már csak azért is, mert a szürkemarhát a kergemarhakór nem támadja meg – tette hozzá.
Szomor Dezső beszámolt arról is: Apajpusztán – a Kiskunsági Nemzeti Park legelőin – jelenleg hozzávetőleg 2.000 szürkemarhát tartanak. Most van az ellés ideje; eddig hozzávetőleg 500 borjú született, és további 250 vemhes tehenet tartanak számon. Az új szürkemarha “nemzedék” nagy részét megtartják, 200-at azonban eladásra szánnak.
Évente hozzávetőleg száz állatot szállítanak a jászszentandrási vágóhídra, majd húsüzemekbe kerülve az egészséges táplálkozás tehetősebb híveinek készül belőlük különféle bioszalámi, sonka, parizer.