Emma, Malvin, Zseraldina2024. április 19., péntek
Kultúra

Megtalálták Nápoly ókori kikötőjét

National Geographic Magyarország

Nápoly egyik legforgalmasabb tere alatt 13 méterrel, olasz régészek megtalálták Nápoly ókori kikötőjét. A felfedezés még az antik emlékekkel jócskán „ellátott” Itáliában is nagy publicitást kapott, nem beszélve a nemzetközi híradásokról.

A leletekre a nápolyi metró építésekor találtak rá a régészek, az olasz nagyváros központjánál, nem messze a Castel Nuovótól (más néven: Maschio Angioino, vagyis Anjou-vár), amely neve ellenére egyáltalán nem új erődítmény, hanem a XIII. századra nyúlik vissza a története. (I. Károly Anjou uralkodó építette. Ez a család később a nápolyi trón után a magyar királyi koronát is megszerezte.) A híres Castel Nuovo azonban igencsak fiatalnak számít azokhoz a leletekhez képest, amelyek most a földalatti építésekor bukkantak elő a dél-itáliai nagyvárosban.

A most megtalált kikötő a második században volt használatos, és jelenleg Nápoly egyik legforgalmasabb tere alatt fekszik, 13 méterrel a föld alatt. A kutatóknak nem volt nehéz bebizonyítaniuk, hogy egy ókori kikötőre bukkantak rá: egy tíz méter hosszú hajót találtak, továbbá, egyebek mellett egy móló fából készült részeit is felfedezték.

Több száz más tárgyat, így például amforákat, kerámiákat is összegyűjtöttek az ásatást irányító szakemberek. A tárgyak nagy része igen jó állapotban maradt fenn napjainkig. Alighanem a vízbe hullottak annak idején, amikor még ki- és berakodták az árukat ezen a helyen.

Beszédes leletek

A leletekből következtetni lehet az akkori város lakosságának életmódjára, mindennapjaira, arra, hogy milyen eszközöket használtak, illetve milyen árukat hoztak ide, milyen tárgyakat szállítottak el innen – magyarázta Daniela Giampaola, az ásatást vezető régész. A kerámiák elemzése kapcsán kiderült például, hogy a Földközi-tenger medencéjének legkülönbözőbb pontjairól érkeztek Nápolyba szállítmányok a második század táján.

A most megtalált leletek közé tartoznak pénzérmék, üvegpalackok (bontatlanul, bennük az eredeti, szerves anyagból készült folyadékkal, amely kiválóan megőrződött), amforák, cipőtalpak, amelyek olyan lábbelik maradványai, amelyeket a tengerészek talán az elhasználódás után dobtak a vízbe. Találtak persze tűket (talán hálók varrásához kellettek), horgokat, kőhorgonyokat, régi lámpákat, amelyek valószínűleg arra szolgáltak, hogy ezekkel csalogassák a hajókhoz a halakat.

Nápoly régi kikötője a negyedik századra tűnt el az emberi szemek elől: ekkorra már a homok teljesen beborította a partszakaszt, majd iszap került rá. Ez az iszap őrizte meg kiváló állapotban azt a hajót, amely a légmentes környezetnek köszönhetően máig fennmaradt. A vízi jármű alighanem egy vihar és az ahhoz csatlakozó ár miatt süllyedt el, majd az iszapba ágyazódott. A hajó kiemeléséhez szakértők szerint hat hónapos munkára lesz szükség.

A jövő hónapban a régészek folytatják az ásatásokat (követve a metróépítés ütemét), és akkor várhatóan mélyebbre is ásnak majd, további leletek reményében. A nápolyi földalatti építése egyébként is számos relikviát hozott már felszínre: találtak már olyan épületet például, amely a római birodalom idején keletkezett, és egy 12. századi szökőkútra is rábukkantak a kivitelezés során.

„Tudjuk, hogy Nápoly fontos kikötő volt a római birodalom idején, de mindeddig nem sikerült semmiféle bizonyítékot találnunk erre. Az elsüllyedt hajó és rakományának felfedezése nagyon izgalmas volt. Remélhetőleg a további kutatások még több bizonyítékot és leletet tárnak fel” – nyilatkozta a Discovery News-nak Andrew Wallace-Hill, a British School at Rome igazgatója. (A British School az ókori római emlékekkel foglalkozó római intézmény.)

Nápoly – az etnikailag nem itáliai eredetű város

Kevesen gondolnak bele, hogy a híres dél-olaszországi város etnikailag nem „itáliai” eredetű település, hanem görög kivándorlók, gyarmatosítók hozták létre háromezer évvel ezelőtt. Az első itáliai gyarmatvárost, Cumae-t időszámításunk előtt 1000 körül alapították a hellének, de nem sokkal ezután már kezdték benépesíteni a Vezúv hegyoldalát is.

Nápoly első lakói Rhodosz szigetéről származó görög telepesek voltak. Ezután a Kisázsiából elhajózó föníciaiak, majd athéni görögök érkeztek ide. Végül ez utóbbiak alapították meg az Új Várost (Nápolyban szinte minden régit „újnak” hívnak, mint ahogy azt már a Castel Nuovo kapcsán kifejtettük.) Az új város görögül Neapolist jelent, ebből származik a település mai olasz neve, a Napoli is.

Nápoly hamarosan a görög kultúra egyik központja lett Itáliában. A rómaiak, akik sokra tartották a görögöket, a fokozatos hódítás nyomán egyre több kulturális vívmányt vettek át elődeiktől. Ebben nagy szerepet játszhatott Dél-Itália görög lakossága, így Nápoly népessége is. Mire viszont teljesen romanizálódott a város, kedvelt (pihenő)helyévé vált ez olyan államférfiaknak, mint a hadvezér Pompeius, a diktátor Caesar és Tiberius császár.

Német, francia, spanyol uralom

A római birodalom bukása után Nápolyt a germán gótok özönlötték el. Őket számos más germán törzs követte, a bizánciak is próbálkoztak errefelé hódítással, később pedig az északról idemerészkedő, szintén germán, skandináv eredetű normannok vetették meg a lábukat.

A német uralkodócsalád, a Hohenstaufok következtek az 1100-as évektől az 1200-as évek közepéig (1266-ig), majd I. Károly, az Anjou uralkodó egyesítette a XIII. században a nápolyi és a szicíliai királyságot.

A francia eredetű Anjou-kat a spanyolországi Aragón-dinasztia váltotta fel. Az aragóniaiak után maga Spanyolország következett. Ez az ország 1503-ban beolvasztotta birodalmába Szicíliát és Nápolyt. Ekkor alkirályok kormányoztak itt, majd 1734-től a spanyol Bourbonok visszaállították a város fővárosi rangját.

Napóleon hódításai idején változatos története volt a királyságnak, többek között Murat marsall kormányozta a területet. Ő 1814-ben még elárulta fővezérét, és megtarthatta magának Napóleon első bukásakor a királyi címet, de Waterloo előtt, Napóleon Elbáról való visszatérésekor megint a franciák császára mellé állt, sőt Olaszország egységét is meghirdette. Waterloo, illetve Murat saját, tolentinói veresége viszont már a bukásához vezetett 1815-ben.

A magyar kapcsolat

A Bourbonok ezután megint visszatértek, és 1860-ig kormányozták a Nápolyi Királyságot, amelyet Garibaldi döntött meg az olasz egyesítés idején. Miután Garibaldiék bevonultak Nápolyba, a város és a környező tartomány katonai kormányzója a magyar Türr István lett, akit időközben altábornagynak nevezett ki Garibaldi. (Garibaldi Szicíliában partraszálló seregének jelentős részét magyar emigránsok alkották, akik a bukott 1848-49-es magyar szabadságharc után csatlakoztak az itáliai hadvezérhez, vagy már korábban vele küzdöttek az olasz egységért, mint például Türr István, Dunyov István, Tüköry Lajos, Frigyesy Gusztáv és Teleki Sándor.)

1860-ban Garibaldi tehát elsöpörte a Bourbonokat Nápolyból, és a korábban felszabadult Észak-Itáliával így már egyesülhetett a „Dél”, létrejöhetett az egységes Olaszország. Ennek az államnak előbb Firenze, majd Róma lett a székhelye, Nápoly politikai jelentősége pedig azóta sokat csökkent.

Titokzatos, ősi építményt tártak fel Franciaországban

Titokzatos, ősi építményt tártak fel Franciaországban

A kutatók korábban nem láttak hasonló struktúrát, ezért egyelőre nem tudni, hogy milyen céllal építhették.

Ősi város nyomaira bukkantak egy csendes-óceáni szigeten

Ősi város nyomaira bukkantak egy csendes-óceáni szigeten

Úgy tűnik, a régióban jóval az európaiak érkezése előtt megkezdődött az urbanizáció.

Több ezer éves szent helyre bukkantak

Több ezer éves szent helyre bukkantak

A kutatók a véletlennek köszönhetően fedezték fel a lelőhelyet.

Ritka égi esemény tárhatja fel a Stonehenge titkát

Ritka égi esemény tárhatja fel a Stonehenge titkát

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a Stonehenge nemcsak a naphoz, hanem a holdhoz is igazodik.

Meglepő helyen került elő Nagy Sándor képmása

Meglepő helyen került elő Nagy Sándor képmása

A római korból származó leletet amatőr fémkeresők találták meg.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket