Vanda, Paula, Timóteusz2023. január 26., csütörtök
Kultúra

25 éve hunyt el a Nobel-díjas Gábor Dénes

National Geographic Magyarország

25 évvel ezelőtt hunyt el a magyar származású, Angliában alkotó fizikus, Gábor Dénes. Számtalan találmánya és szabadalma bizonyítja zsenialitását, amelyet a tudományos világ 1971-ben Nobel-díjjal ismert el.

Apjától örökölhette műszaki érdeklődését, aki a Magyar Általános Kőszénbánya alkalmazottja volt. A család legidősebb fiúgyermeke, 1900. június 5-én még Günszberg Dénesként látta meg a napvilágot. Apja névváltoztatási kérelmét csak két évvel később hagyta jóvá a hatóság.

Az ifjú nagyon jó körülmények között nevelkedett, angol, francia, német nevelőnők segítségével tanult nyelveket, általános iskoláját a Szemere utcai népiskolában végezte. Valódi képességei a Markó utcai főreáliskolában már megmutatkoztak, 10 évesen adta be első szabadalmát is az „aeroplán körhintá”-ra. A kor oktatását és pedagógusok hitvallását jól szemlélteti Frank János fizikatanár, aki saját fizetéséből szerelte fel a fizikaszertárt és adott kiváló oktatást tanítványainak. Elkötelezett tanárok sokasága tanított hazánkban, eredményességüket bizonyítja, hogy ekkor koptatta az iskolapadot Szent-Györgyi Albert, Neumann János, Kármán Tódor, Szilárd Leó, Teller Ede is.

Gábor Dénes visszaemlékezése szerint: „Akkor Magyarország nagyon szegény ország volt, de gazdag volt tehetségekben.” Tanulmányait a Kir. József Műegyetem gépészmérnöki szakán folytatta egy évig, de az ott uralkodó légkör miatt a berlini-charlottenburgi Technische Hochschule elektromérnöki szakára iratkozott át.

Szabadidejét a tudományegyetemen töltötte, Einstein szemináriumát hallgatva. Valójában ezeken az előadásokon tanult, de nem csak ő: „nyolc Nobel-díjas ült… az első sorokban.” 1924-ben megszerezte a diplomát és azonnal elhelyezkedett a Siemensnél. Három év múlva már doktori oklevelét vehette át, miután megvédte a katódoszcillográfról írt értekezését.

Kutatások, felfedezések, szabadalmak

Kutatásainak irányát nagyban befolyásolta Szilárd Leó, akivel együtt fejlesztették ki (1927-ben szabadalmaztatták) a töltéssel rendelkező, elemi részecskék sebességének gyorsítását lehetővé tevő, ciklotront. Érdekes megemlíteni, hogy az erdélyi Gaál Gyula is ekkor küldte el dolgozatát egy német folyóiratnak, amelyben a ciklotronnal egyező szerkezetet vázolt fel. Ekkor jelentett be szabadalmat a fémgőz-ívlámpára. Közös gondolkodásuk nem volt mindig sikeres, hiszen az elektronmikroszkóp ötlete is az ő fejükben fogant meg, első működő szerkezetet mégis Ruska, német kutató építette meg.

1932 és 1933 között a plazmajelenségekkel foglalkozott (plazmának nevezzük az erősen ionizált, villamos szempontból szinte semleges gázokat), a munkát azonban nem tudta folytatni, mert Hitler hatalomra kerülésével biztonsága veszélybe került. Menedéket Magyarországon kapott, ahol az Egyesült Izzó kutatólaboratóriumában dolgozhatott tovább. Kutatásai számos kérdésre megoldást találtak, azonban a plazmalámpák élettartama igen rövid volt, ipari hasznosításukra nem került sor. A további magyarországi kísérleteknek egy angliai meghívás vetett végett, 1934-től ott élte le egész életét.

Infravörös radartól a holográfiáig

British Thomson-Houston Co. kutatólaboratóriuma másfél évtizedig volt otthona Gábornak. Kutatási területe az elektronoptika, de megrendelést kapott egy háromdimenziós mozi létrehozására is.

A háború alatt, mint idegent, nem engedték a fontosabb hadikutatások közelébe, ennek ellenére őt is foglalkoztatta a német repülőgépek korai jelzésének problémája. Megszerkesztett egy olyan gépet, amely a forró motorok által kibocsátott infravörös sugarakat volt képes „meglátni”, az ún. átváltóernyő a radarhoz hasonlóan eredményesen jelezte a közeledő repülőgépeket.

A háborút követő években az elektronmikroszkóp felbontásának növelésével foglalkozott, céljaként azt tűzte ki, hogy az egyes atomokat is meg lehessen különböztetni egymástól. Kutatási eredményeit Az elektronmikroszkóp című könyvében hozta nyilvánosságra.

Elektronoptikai kísérletei vezettek a holográfia (holo = egész) felfedezéséhez, 1947-ben ismerte fel, hogy a tárgyról visszavert hullámoknak nem csak intenzitását, de amplitúdóját és fázisát is mérhetjük és rögzíthetjük is, és az így kapott kép háromdimenziós. Igaz, a rögzítéshez egy referencianyaláb szükséges, ez lesz később a lézerfény. A találmány részletes leírását 1949-ben tette közzé Mikroszkópia hullámfront-rekonstrukció segítségével címen. A holográfia alkalmazásával lehetővé vált a mikroszkopikus nagyságú objektumok sebességének mérése, a rezgő testek alakváltozásának megfigyelése és a roncsolásmentes anyagvizsgálat. A holográfia kutatásáért 1971-ben elnyerte a fizikai Nobel-díjat.

1958-ban már sikeres kísérleteket végzett a lapos képcsőjű TV kifejlesztésében, igaz, ipari alkalmazása csak a technika fejlődésével vált lehetővé. (Első készüléke 0, 5×05 méter képernyőméretű, tíz centiméter mélységű volt.) Mégsem az ő nevével lett híres a sík képcső, Sinclair volt az a kutató, aki sikeresen vette észre Gábor Dénes szabadalmi jogának lejártát és árulta az eljárást saját neve alatt.

A jövőt fel lehet találni

1958-ban az Imperial College kifejezetten Gábor Dénesnek hozta létre az alkalmazott elektronfizikai tanszéket, ahol nyugdíjazásáig, 1967-ig dolgozott. Egy tanítványa szerint: „Kutató diákjait tekintette legértékesebb művének, laboratóriumát pedig a földi paradicsomnak”

Élete utolsó tíz évében egyre inkább a jövő kérdései foglalkoztatták. Két futurisztikus könyve is megjelent, A jövő feltalálása és Tudományos, technikai és társadalmi újítások címmel. A Római Klub alapítójaként kételyeit hangoztatta a modern ipari társadalom jövőjét illetően, kétségbe vonta, hogy a szüntelen növekedés a stabilitás és a fejlődés feltétele lenne. Később így ír: „egy érett társadalom érdekében kell dolgoznunk, amely stabil számbelileg és anyagi termelésben, ökológiai egyensúlyban van a föld erőforrásaival.” Később folytatva gondolatát: „Bízom benne, hogy a problémák megoldhatók, noha el kell ismernem, hogy reményeim inkább optimizmuson, mint szilárd adatokon alapulnak.”

1974-ben egy súlyos agyvérzés érte a tudóst, teste lassan megadta magát az időnek és 1979. február 9-én végleg eltávozott az élők sorából. Könyvtára ma a nevét őrző főiskola tulajdonában van, tiszteletére pedig a Novofer Alapítvány magyar és nemzetközi díjat alapított. Ha sikerül Prof. Dr. Kovács László fizikatörténész, a Berzsenyi Dániel Főiskola rektorhelyettes terve, akkor a mai nap emléktáblát avatnak a Gábor Dénes hamvait őrző londoni temetőben.

Hozzászólások

Újabb leletekre bukkantak az elveszett görög városban

Újabb leletekre bukkantak az elveszett görög városban

Teneát nagyon hosszú időn át csak mítoszokból és történeti forrásokból ismerték, míg az 1980-as években helyiek meg nem találták az elveszett várost.

Örökre elveszhet a Via Appia egy szakasza

Örökre elveszhet a Via Appia egy szakasza

A talajvíz ellehetetleníti, hogy megtalálják a világhírű ókori út 8 méter mélyen lévő bevezető szakaszát.

Megvizsgálták az aranyfiú múmiáját

Megvizsgálták az aranyfiú múmiáját

Nem tudni, hogy ki lehetett a nagy pompában nyugalomra helyezett fiú, a sírmellékek alapján azonban egyértelmű, hogy magas társadalmi státuszú volt.

Több mint tízezer éves települést találtak Angliában

Több mint tízezer éves települést találtak Angliában

Úgy tűnik, a lelőhely egykori lakói nagy becsben tartották a zsákmányállatokat.

Lefejezett testeket találtak egy ókori temetőben

Lefejezett testeket találtak egy ókori temetőben

A Római Birodalomhoz tartozó Britanniában meglehetősen gyakran fejezték le az elhunytakat.

National Geographic 2023. januári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

12 990 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket