Jeromos, Honória, Hunor2022. szeptember 30., péntek
Kultúra

150 éve született a legbotrányosabb német üzletember

National Geographic Magyarország

Másfél évszázada, 1854-ben született az egyik legtehetségesebb és legvisszataszítóbb német üzletember, Friedrich Alfred Krupp. Az ágyúgyáros élete kettős volt: üzleti sikerei csúcspontján, magánéleti botrányai miatt végül az öngyilkosságba menekült.

A jelenleg ThyssenKrupp AG néven működő acélipari birodalom, az egykori Thyssen és a Krupp acélművek fúziójával egyesített konglomerátum két nagy iparbárói család tevékenysége eredményeként jött létre.

Kihasználták a lehetőségeket

A Kruppok, az ágyúkirályok felemelkedése összefonódik a német militarizmus megerősödésével, a hódító szándék egyre durvább megnyilvánulásaival. Az acélipar ugyanis a fegyvergyártás alapja, a páncélzatok és ágyúk, továbbá más védekező és támadó arzenálok kiépítése így több nagy magáncég felfutását eredményezte.

A Krupp céget Friedrich Krupp (1787-1826) alapította Essenben, ahol 1810-ben vásárolt meg egy kisebb kovácsüzemet. Friedrich Krupp acélöntvényekre specializálódott, s 1815-től piacra is dobta termékeit. Üzeme azonban távol állt attól, hogy sikeres legyen. Halála után özvegye irányította egy ideig a vállalkozást, ám fia, Alfred (1812-1887) már 14 éves korában kénytelen volt otthagyni az iskolát, hogy belépjen a cégbe, és folytassa apja munkáját. Kezdetben ő sem volt túl sikeres, ám 1834-ben, a német Vámszövetség létrejöttével a dél-német államokban is utazgatni kezdett Alfred, és kínálgatta portékáit. 1845-ben azonban még mindig csak 122 alkalmazottja volt a vállalatnak.

Ám 1847-ben hatalmas ötlete támadt Alfrednek, a későbbi „ágyúkirálynak”. Öntött acélból készített komoly ágyút, továbbá az 1851-es londoni világkiállításon bemutatott egy két tonnát nyomó, tökéletes minőségű acéltömböt. Az ipari világban valódi szenzációt jelentett ez a kiállítási tárgy, az esseni cég pedig egycsapásra híres lett.

A német iparosodás a XIX. század második felében a német egység megteremtésével, a porosz uralom kiterjedésével párhuzamosan a fegyverkezéssel is összefonódott. Ezt használták ki a Kruppok a fegyvergyártásban. Alfred volt az első német magánvállalkozó, aki ágyúk gyártására adta a fejét. Németországnak, illetve Poroszországnak ugyanis nagy szüksége volt a fegyverekre, hiszen Dánia, Franciaország és Ausztria ellen is hadat viselt a XIX. század második felében. A sorozatos hadisikerek nyomán Poroszország vezetésével létrejött a kisnémet egység, amelyből kimaradt a kevésbé militáris Ausztria.

Egy másik találmány

Egy másik, 1853-as sikeres találmány, a hegesztés (varrat) nélküli acélkerék a vasúti járművekben volt nagy haszonnal alkalmazható a Krupp által. Márpedig a vasútépítés szintén a XIX. század második felében lendült fel. A hamarosan befolyó profitot a Krupp cég visszaforgatta a vállalkozásba, s hamarosan a fegyvergyártásra is nagyobb forrásokat összpontosítottak. Essen körül egyre hatalmasabb építkezések folytak: munkáslakásokat épített a cég dolgozói számára, majd ezzel párhuzamosan modell-települések nőttek ki a földből – iskolákkal, könyvtárakkal, sportpályákkal, üzletekkel, klubokkal, amelyek mind-mind az esseni gyárban dolgozók lakóhelyét voltak hivatottak kényelmesebbé tenni.

A Krupp cég egyre nagyobb gondot fordított a nyersanyag-beszerzésre. Vasérc- és szénbányákat vásároltak fel, s így amikor Alfred Krupp, az „ágyúkirály” 1887-ben elhunyt, fiának egy virágzó vállalatbirodalmat adott át.

A botrányhős születése és munkája

Alfred fia, vagyis az alapító unokája, Friedrich Alfred Krupp 1854. február 17-én látta meg a napvilágot, s az 1870-es évektől kezdve vett részt a vállalat munkájában, irányításában. Ő már nem elsősorban a technikai újdonságokkal foglalkozott, hanem pénzügyi, vállalatfelvásárlási manővereket hajtott végre. Ugyanakkor a technikai újdonságok nála sem maradtak el. 1890-ben az ő idején vezették be a páncéllemezek gyártását, majd egy magdeburgi gyárat is megvásárolt a Krupp cég, amely itt aztán telephelyeinek egyikét rendezte be. A Germania-Werft (hajógyár) 1896-os megszerzésével Kielben, a fontos hadikikötőben is megvetette a lábát a Krupp cég Friedrich Alfred idején.

Ezzel a hadiipar egyik kulcsfontosságú vállalatává nőtte ki magát a vállalkozás. 1897-ben pedig egy acélkohót létesítettek Rheinhausenben, amely Európa legnagyobb acélművévé vált néhány év alatt. Az esseni székhelyű Krupp Művek a cég alapítási helyszínét sem hanyagolta el: a Ruhr-vidék e nagyvárosában acélipari kutatóintézetet hoztak létre. Az intézet elsősorban a termékfejlesztés céljait szolgálta. Mire 1902-ben véget ért Friedrich Alfred Krupp élete, cégénél 43 ezer ember dolgozott.

A botrány

F. A. Krupp azonban kettős életet élt: miközben elvileg az otthoni családi idillben tölthette volna a napjait, a német nagytőkések eme képviselője, Friedrich Alfred Olaszországban múlatta a napokat. Mint utóbb kiderült, Capri szigetén rendezett „mulatságokat”, ahová a helybeli parasztfiúkat – kiskorúakat – is meghívta. Ebben még nem lett volna nagy hiba, ha nem szexuális kicsapongásokra használta volna ottani palotáját. A homoszexuális gyáriparos felesége, amikor tudomást szerzett az orgiákról, meg sem állt a német császárig, és személyesen II. Vilmosnak számolt be a híresztelésekről. A császár persze azonnal az őrültek házába záratta Kruppot – na nem a gyáriparost, hiszen ő egy stratégiai fontosságú cég élén állott, hanem a feleséget…

A botrányt azonban ekkor már nem lehetett feltartóztatni. Újságok számoltak be az orgiákról, s méghozzá olyan felvételeket közöltek, amelyeket maga Friedrich Alfred készített a helyszínen, Capri szigetén. A botrány következtében tarthatatlanná vált a gyáriparos helyzete, aki végül önkezével vetett véget életének.

Hozzászólások

Nélkülözhetetlen útitársként aposztrofálta termékét a rágógumikirály

Nélkülözhetetlen útitársként aposztrofálta termékét a rágógumikirály

Ha hirtelen meg kéne neveznünk egy rágógumi márkát,

A tej okozhatta a vikingek amerikai kudarcát

A tej okozhatta a vikingek amerikai kudarcát

A skandináv hajósok voltak az első európaiak, akik elérték Amerikát, hosszú időre azonban nem tudták megvetni a lábukat a földrészen.

Évtizedekkel ezelőtt lezuhant gép roncsa bukkant elő a jégből

Évtizedekkel ezelőtt lezuhant gép roncsa bukkant elő a jégből

Egy új vizsgálat alapján gyorsabban olvadtak idén a svájci gleccserek, mint bármikor a vonatkozó feljegyzések több mint egy évszázados történetében.

Ősi mese bontakozik ki egy ausztráliai sziklarajzon

Ősi mese bontakozik ki egy ausztráliai sziklarajzon

A szikla falain egy olyan történetet örökítettek meg, amelyet világszerte ősidők óta mesélnek az emberek.

Egy barlangban érte a halál a menekülő hercegnőt

Egy barlangban érte a halál a menekülő hercegnőt

Nincs Norvégia vikingek nélkül, a skandináv ország történetében ugyanakkor a kereszténységnek is fontos szerep jutott.

National Geographic 2022. szeptemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

11 600 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket