Elza, Natália, Blanka, Bonita2023. december 01., péntek
Kultúra

Magyar-román focimeccsek a történész szemével

National Geographic Magyarország

Számos rossz emlékű román-magyar labdarúgó-mérkőzést idéz fel egy most készült dokumentumfilm, amelynek alkotója, Varga Andrea történész a nacionalista érzelmek természetrajzát próbálja érzékeltetni a kortársak beszámolói által.

A film forgatásának befejezése nagyjából egybeesett Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter néhány héttel ezelőtti bukaresti látogatásával, amelynek napirendjén egy jövőbeni labdarúgó Európa-bajnokság esetleges közös, román-magyar megrendezése szerepelt. A két ország magas rangú politikai vezetői nem titkolták, hogy részben a történelmi megbékélés folyamatának egyik fontos elemét látnák egy ilyen együttes rendezvényben.

Erre a politikai szándékra kitűnően rímel a most készült film, amelyből kiderül, hogy az 1954-es, 1958-as, 1972-es és 1981-es román-magyar meccsek a legkevésbé sem a sportról szóltak, hanem a két ország társadalmában egyaránt mélyen gyökerező történelmi indulatokról.

Mint a történész az MTI-nek kifejtette, a második világháború után a román politika elsődleges célja a megszerzett területek megtartása volt. A magyar levéltárakban feltárt dokumentumokból egyértelműen kiderül, hogy az államszocializmus időszakában a hivatalos román politikai vezetés a magyar-román labdarúgó-mérkőzéseket mindig is a hétköznapi sovinizmus szolgálatába állította.

Az ötvenes és a hatvanas években több botrányba fulladt mérkőzés is azt mutatta, hogy a román “dolgozó tömegekben” igen mély magyarellenes indulatok lappanganak. A történész felhívja a figyelmet, hogy közvetlenül a Trianon utáni évtizedekben furcsa módon nem volt ilyen feszült a viszony, az 1936-ban és 1939-ben lezajlott román-magyar mérkőzéseken nem volt “balhé”. Csak 1945 után törtek fel ilyen erővel az indulatok.

Barátságos mérkőzés 1958-ban

Érzékletes példaként mutatja be a kutató-rendező az 1958 októberében lezajlott magyar-román válogatott mérkőzés eseményeit. A hangulat akkor igen felfokozott volt, a százezres közönség előtt zajló “barátságos” mérkőzést szovjet játékvezető irányította. A román szurkolók végig fütyültek, inzultálták a magyarokat, megpróbálták megzavarni a játékot, amikor a románok számára hátrányos döntést hozott a bíró.

Az akkori bukaresti magyar nagykövet külön jelentést írt haza az eseményről. “Szerencsésebb lesz, ha válogatott mérkőzésre hosszabb időn keresztül lehetőleg nem kerül sor” – javasolta akkor a magyarországi pártvezetésnek a diplomata, hozzáfűzve, hogy “az események kellemetlen kihatással vannak a románok és az erdélyi magyarság viszonyára is”.

Megfogadták a nagykövet ajánlását

Úgy tűnik, a nagykövet ajánlását megfogadták a sportpolitikusok: a magyar labdarúgó válogatott viszonylag ritkán találkozott román ellenfelével. Bár a magyar nemzeti csapat a világ egyik legrégebbi válogatottja, és a világon talán a legtöbb hivatalos nemzetközi mérkőzést játszotta (746-ot az MLSZ honlapja szerint), a románokkal csak 19 mérkőzést vívtak a mieink. Összehasonlításul: a távoli Svédországgal 37 meccset játszottunk, a nem túl erős csapattal rendelkező Svájccal, amely szintén nem szomszédos ország, pedig 44-et.

Ha nem számítjuk az 1990-es években keletkezett új országokat, akkor is szomszédállamaink közül a románokkal vívtuk a legkevesebb focimeccset. Ausztriával például 135 mérkőzést játszottunk, ami világrekord közeli számadat, csak az angol-skót párharc tekinthet vissza ennél nagyobb hagyományokra. Ugyanakkor a csehszlovákokkal, jugoszlávokkal és a szovjetekkel is több meccset játszott a magyar válogatott, pedig ezek az államok időközben meg is szűntek.

A 19 magyar-román találkozóból 11-et megnyert a magyar válogatott, öt meccsen döntetlen született, hármon pedig kikaptunk (igaz, a mai magyar futball állapotára jellemző, hogy ez a három utolsó találkozó volt a két csapat között). A mérkőzések mérlege azonban még így is egyértelműen pozitív a magyarok szempontjából, s ezt a gólarány is kifejezi, 45:19, a mi javunkra.

Sportszerűtlen szurkolók mindkét oldalon

Az 1958-as meccs után még számos más sporttalálkozón történtek hasonló megnyilvánulások, amelyekről a lapokban nem lehetett olvasni. A magyarországi történeti kutatások mindeddig elsősorban a párt- és államközi kapcsolatokkal, a magyar kisebbség helyzetével foglalkoztak, a “népi kapcsolatok” vizsgálata azonban háttérbe szorult – mondta Varga Andrea. Ezt a célt szolgálja a most forgatott film: a “nagy történetek” helyett “kis történeteket” mutat be.

A filmben azonban az egyik interjúalany kifejti: nem lehet csupán az egyik felet hibáztatni. Egy rossz viszonyért általában minden érintett felelős. Valaki emlékeztet a filmben arra is, hogy Budapesten a román játékosokat is kifütyülték az utolsó két meccsen a magyar szurkolók.

Az 1958-as meccs után is történtek atrocitások a magyar-román találkozókon. Fábry Sándor műsorában, az Esti Showderben egy alkalommal Mészöly Kálmán visszaemlékezett egy magyar-román meccsre, ahol szövetségi kapitányként irányította a magyar csapatot. 1981-ben a világbajnokságra való kijutás volt a tét, és a magyar csapatnak Bukarestben kellett fellépnie.

A román szurkolók közül 75 ezren voltak kíváncsiak a mérkőzésre, Mészöly pedig így emlékezett: „A mérkőzés előtt 35 perccel valóban beküldtem a pályára a fiúkat, és a román szurkolók így jóval előbb elkezdték az ordibálást. De az igazi ok, ami miatt kiküldtem a csapatot, az az volt, hogy a meccsig megszokják a fiúk az ellenséges hangulatot. A románok végig bírták szuflával, fújoltak, paradicsomot dobáltak, mindent elkövettek, hogy veszítsünk. Ennek ellenére döntetlen lett a meccs, így bekerültünk a VB-re…”

Egy másik Mészöly-legenda

Más kérdés, hogy az 1982-es vb-n végül nem jutott tovább a csoportmérkőzések köréből a magyar csapat. Mindössze egyetlen gólon múlott a továbbjutás, a belgák azonban belőtték azt az egyetlen gólt. Mindenesetre ekkor volt utoljára esélyünk egy világbajnokságon a továbbjutásra, 1986-ban ugyanis következett Mexikó, a 0-6-os orosz vereség, és azóta ki sem került a nemzeti csapat ilyen megmérettetésre.

Mészöly Kálmánról azonban közismert egy másik „román-magyar” legenda is. Történt ugyanis, hogy szintén sorsdöntő jelentőségű meccset vívott egymással a két csapat, igaz, ifjúsági szinten. Egy sorsdöntő román tizenegyes előtt a szomszédos ország válogatottjából egy magyar származású fiú állt oda a büntető végrehajtásához. Ekkor Mészöly odasúgta neki: „ha magyar vagy, kihagyod”. A román focista pedig kihagyta…

A nagyválogatottak közötti tizenhatodik magyar-román találkozónak sem volt nyugodt a légköre: a meccset 1998. október 14-én rendezték Budapesten. A tét a 2000-es Európa-bajnoki döntő részvételi joga volt, mindkét válogatott a 7. selejtezőcsoportban szerepelt. A döntetlenre végződött mérkőzés után a magyarok kövekkel dobáltak meg egy román buszt, amelynek betörtek az ablakai – a rendőrség öt garázdát letartóztatott.

Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

A tárgyakat két büntetőügy keretében kobozták el.

Ötezer éves gátakat fedeztek fel

Ötezer éves gátakat fedeztek fel

Új felfedezések árulkodnak a kínai civilizáció előfutáráról, a Liangcsu-kultúráról.

Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

A szakértők több mint 70 bebugyolált holttestet fedeztek fel egy, a wari kultúrához köthető lelőhelyen.

Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

Japánba a legtöbb turista az épített örökség miatt látogat: végigjárják a nagyvárosok legszebb templomait és kertjeit, de egy túra ritkán fér bele az egy-kéthetes látogatásba. Pedig az ország számos gyönyörű zarándokutat kínál, mint például a Wakayama prefektúrában található Kumano Kodo vagy Nagano környékén a Nakasendo. Egy korábbi utamon az előzőbe kóstoltam bele, idén pedig az utóbbin túráztam pár napot.

Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

Önkéntesek segítségével bukkantak értékes leletekre három Németországi helyszínen.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket