Gedeon, Johanna2024. március 28., csütörtök
Kultúra

A NATO-nak a Zengő kell – a környezvédők újabb élő láncot ígérnek

National Geographic Magyarország

A Zengőre tervezett lokátorállomás kapcsán a NATO és a Honvédelmi Minisztérium akkor veszi a legmesszebbmenőkig figyelembe a környezetvédelmi és egészségügyi előírásokat, ha eláll a beruházástól - mondta a Civil Szervezetek Szövetsége a Zengőért Mozgalom vezetője az MTI-nek kedden.

“Továbbra is kitartunk korábbi álláspontunk mellett, és nem hagyjuk, hogy a katonai fejlesztés visszafordíthatatlan természeti, környezeti károkat okozzon azon az érintetlen területen, amely több védett és fokozottan védett növények élőhelye” – jelentette ki Herbert Tamás, az építkezést ellenző szervezet egyik vezetője az észak-atlanti szervezet haderő-tervezési és műveleti főtitkár-helyettesének keddi kijelentéseire reagálva.

John Colston Budapesten sajtótájékoztatón közölte: A NATO teljes mértékben egyetért azokkal a technikai elemzésekkel, valamint indokokkal, amelyek alapján Magyarország eldöntötte, hogy a Zengőn építi fel háromdimenziós radarállomását. A NATO saját elemzései is azt mutatták, hogy a legjobb helyszínt választották ki – mondta a mecseki Zengőre tervezett lokátor-állomásról.

A NATO-nak a Zengő kell

Hangsúlyozta: a NATO rendkívül nagy figyelmet tanúsít a környezetvédelmi kérdésekre, “úgy hisszük, hogy a magyar döntés teljes mértékben figyelembe vette ezekeket a környezetvédelmi és környezeti kérdéseket is.”

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a keddi tájékoztatón elmondta, hogy a környezetvédelmi problémák megoldására folyamatosan figyelnek és mindent a törvényesség alapján fognak végrehajtani. “Nem javaslom senkinek, hogy szervezzen oda élőláncot, védendő az erdőt tőlünk, mert mi mindent (…) csak és kizárólag a törvényi szabályoknak megfelelően eljárva fogunk végrehajtani”- közölte.

Herbert Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy február 24-én összeült a MTA egyik szakbizottsága, melynek tagjai arra a következtetésre jutottak: a tervezett beruházás várható előnyei minden bizonnyal nem állnak majd arányban azzal a környezeti kárral, amelyet az építkezés okozhat. A szakemberek hangot adtak azon véleményüknek is, hogy Magyarországot nemzetközi egyezmények kötelezik a ritka állat- és növényfajok védelmére.

A vezető megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy a HM még mindig érvényes dokumentumokkal rendelkezik a beruházáshoz annak ellenére, hogy az 1998-ban kiadott engedélyeket érdemi munkavégzés hiányában a Környezet és Természetvédelmi Főfelügyelőségnek már 2001-ben vissza kellett volna vonnia. Herbert Tamás hangsúlyozta: a Zengőt féltő szervezetek egyelőre várakozó állásponton vannak. Legfontosabb feladatuknak a NATO további részletes és pontos informálását tartják a kérdésben.

Elmondta, hogy a múlt héten kapták meg az észak-atlanti szervezet – John Colston kijelentéseivel egybecsengő – levelét, amelyben reagáltak 31 hazai és külföldi szervezet kérésére, hogy vizsgálják felül a tervezett beruházást. A válaszunk szerdára készül el, tartalmáról a sajtót is tájékoztatni fogjuk – közölte a civil szervezet vezetője. Hozzáfűzte azt is, hogy várják a beruházás kapcsán indult ombudsmani vizsgálat eredményét, valamint a szaktárcák és Medgyessy Péter miniszterelnök véleményét. Eközben beadványokkal megpróbálják megakadályozni, hogy a HM fakitermelést végeztethessen az érintett területen, járőreik pedig naponta ellenőrzik, minden rendben van-e a csúcson.

Ha mindez nem hoz pozitív eredményt, újra lesz élő lánc a Zengőn – hangsúlyozta a mozgalmi vezető. Február közepén civilek és a Greenpeace aktivistái több napon keresztül tiltakoztak a Zengőn, és megakadályozták a radarállomás megépítéséhez szükséges fakitermelési munkálatok megkezdését a természetvédelmi területen.

Az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága is fogllakozott az üggyel

A Honvédelmi Minisztérium a mecseki NATO-lokátorállomás beruházása során minden környezetvédelmi szempontot figyelembe vett, de készen áll további vizsgálatokra, valamint környezetvédelmi beruházásokra is – közölte Iváncsik Imre, a szaktárca politikai államtitkára az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának keddi, több mint háromórás ülésén. A mecseki Zengőre tervezett NATO-lokátorállomás ügyéről tájékozódó testület ülésén természetvédő civil szervezetek is képviseltették magukat. Iváncsik Imre hangsúlyozta: Magyarország biztonsága szempontjából nélkülözhetetlen a mecseki Zengőre tervezett radarállomás megépítése.

Az államtitkár kiemelte, hogy a beruházás előkészítése kilenc éve zajlik, és már annak kezdetén is több lakossági fórumot tartottak a témában. Hozzátette, szó sincs arról, hogy csak most szereztek tudomást a zöld szervezetek a beruházásról. Iváncsik Imre kijelentette, hogy a szaktárca eddig is kompromisszumkereső volt. Közölte: lehetne olyan megoldást találni, amely kárpótolhatja a természetvédőket.

Varga János, a légierő parancsnokhelyettese hangsúlyozta: a magyarországi légtérellenőrzést korábban 170 radarberendezéssel biztosították, amelyeket most három fog felváltani; ezek sugárterhelése “gyakorlatilag jelentéktelen”. Kurucz István mérnök ezredes, a beruházás programirodájának vezetője kiemelte, hogy a radarállomások felépülése után független szervezetek fognak méréseket végrehajtani. Körömi Attila fideszes képviselő kérdésére válaszolva elmondták, hogy a mecseki lokátorállomást minimum két másik radar megépítésével lehetne csak kiváltani, amely többmilliárdos terheket róna az országra. Hozzátették, hogy a három radarállomás 23, 5 milliárd forintos költségeit szinte teljes mértékben a NATO állja.

A képviselők kérdéseire válaszul egyebek között elhangzott, hogy a magyarországi radarok helyszínei úgy lettek kiválasztva, hogy az ország stratégiailag fontos pontjait, például a paksi atomerőművet meg tudják figyelni. Kiemelték, hogy alaposan eltérve a NATO-ban megszokottól, úgy tervezték meg a radarállomást, hogy a lehető legkisebb változást okozza a környezetben. Hangoztatták, hogy a Zengő a turisták számára továbbra is bejárható lesz, sőt, egy kilátó megépítését is felajánlották a helyieknek.

Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa elmondta: a beruházás kapcsán két alkotmányos érdek ütközik, a nemzetbiztonságé, illetve az egészséges környezethez való jogé. A biztos az alkotmányban deklarált egészséges környezethez való jog sérelmének gyanúja miatt indított vizsgálatot februárban. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem szabad megengedni, hogy 5-10 évre szóló érdekek miatt a kipusztulás lehetőségének tegyék ki egy 5 millió éves fejlődés eredményét. Lenkovics Barnabás szerint a honvédség nem szenvedne vereséget, ha visszavonulna a beruházástól.

Bocskai István, a honvédelmi tárca kommunikációs főigazgató-helyettese felhívta a figyelmet arra, hogy a Zengőn több környezetvédelmi problémával nem foglalkoznak a zöld szervezetek. Elhangzott, hogy a legtöbb védett növényfaj 2003-ban nagyobb gyakoriságot mutatott, mint 2000-ben, sőt, olyan fajták is előkerültek, amelyeket korábban nem lehetett megfigyelni.

Keleti György, a testület szocialista elnöke úgy vélekedett, hogy a zöld szervezeteknek sokkal előbb fel kellett volna figyelnie a beruházásra.

Rejtett, ősi alagútrendszert találtak Izraelben

Rejtett, ősi alagútrendszert találtak Izraelben

A felszín alatti folyosókat rejtőzködésre használhatták a Bar Kohba-felkelés idején.

Ezeréves korcsolyát találtak

Ezeréves korcsolyát találtak

A Csehországban feltárt lelet ritka bepillantást nyújt a középkori emberek találékonyságába és mindennapjaiba.

Bronzkincsekkel teli ősi sírokat találtak Kínában

Bronzkincsekkel teli ősi sírokat találtak Kínában

Egy tükör, egy tányér, egy harang és más leletek kerültek elő.

Megtalálták Nagy-Britannia Pompejiét

Megtalálták Nagy-Britannia Pompejiét

A több ezer éves település ritka betekintést nyújt a bronzkori mindennapokba.

Gyönyörű falfestményeket találtak egy egyiptomi sírban

Gyönyörű falfestményeket találtak egy egyiptomi sírban

A 4300 éves nyughelyben felfedezett festmények hétköznapi jeleneteket ábrázolnak.

National Geographic 2024. márciusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket